Математически турнири - 15

• 101 767
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
Някой знае ли критериите за оценяване на 6 клас?

# 301
Какво му е некоректното на чертежа? Не съм я заглеждал, защото както казах ми е бирен ден, но синчето каза, че я е решило. 2016 му е отговора, страната на макия квадрат - 42. Ако му е вярно решението, пропорциите на чертежа са екстра.

Верен му е отговора. Заинтригува ме задачата и я разгледах (дъщеря ми каза, че до
нея някакво четвъртокласниче също много се мъчило с тази втора задача   Simple Smile).
От различните равенства между страна и сбор от две страни се извежда зависимост
на страната на всеки от квадратите спрямо страната на най-малкото квадратче.
Така се намира страната на най-малкото квадратче, че е 42, а обиколката 2016, както е писал и
kodbg. Разбира се, не изключвам неговото дете да е разсъждавало и по-рационално от мен  Laughing
А чертежът, многократно се е писало, винаги е илюстративен и понякога нарочно подвеждащ,
оставаше и да е с точните размери   Joy
Не става дума да са точни, но като пишат квадрати, защо рисуват правоъгълници??

# 302
  • София
Не става дума да са точни, но като пишат квадрати, защо рисуват правоъгълници??

Не разбирам претенциите  Rolling Eyes Все пак това не е задача за първи клас, където трябва да броят квадратите, да речем. Всичко е казано просто и ясно, който разбрал - разбрал ...

# 303
Някой шестокласник?

# 304
  • ride my bike...
Може ли някой от Русе да ми каже в кои училища ще се проведе Великденкото?

# 305
  • София
Не особено добро представяне на сина ми този път. Издънката е при втора задача. Според него я е решил донякъде, а според мен таман доникъде. Надявам се, че описанието, което е дало детето на другите две задачи съответства на критериите за оценка и поне там няма да бъде орязан. Така ще има шанс във временното класиране от двеста и някое си място да се изкачи някъде към  30-то. Така се получава, когато се проспиват състезания  Mr. Green

# 306
Какво му е некоректното на чертежа? Не съм я заглеждал, защото както казах ми е бирен ден, но синчето каза, че я е решило. 2016 му е отговора, страната на макия квадрат - 42. Ако му е вярно решението, пропорциите на чертежа са екстра.

Верен му е отговора. Заинтригува ме задачата и я разгледах (дъщеря ми каза, че до
нея някакво четвъртокласниче също много се мъчило с тази втора задача   Simple Smile).
От различните равенства между страна и сбор от две страни се извежда зависимост
на страната на всеки от квадратите спрямо страната на най-малкото квадратче.
Така се намирa cтраната на най-малкото квадратче, че е 42, а обиколката 2016, както е писал и
kodbg. Разбира се, не изключвам неговото дете да е разсъждавало и по-рационално от мен  Laughing
А чертежът, многократно се е писало, винаги е илюстративен и понякога нарочно подвеждащ,
оставаше и да е с точните размери   Joy
може ли подробно решение на втората задача ако обичате

# 307
  • София
може ли подробно решение на втората задача ако обичате

Накратко, че нямам много време:

Да означим страните на квадратите с a, b, c, d и e. (a>b>c>d>e, но това е за ваше улеснение,
за да разбирате за кои квадрати говоря. За решението не е необходимо предварително да съобразявате кой квадрат от кой е по-голям, просто си ги означавате с някакви букви за удобство и си следите зависимостите по чертежа и вашите означения.)

От чертежа:
1) a = b+e
2) b = c+e
3) c = d+e
4) a+b = 2d + c

От 2 и 3 => b = d + 2e = > a = d + 3e
       => a+b = 2d + 5e
но от 4) a+b = 2d + c
=> c = 5e => d = 4e
                     b = 6e
                     a = 7e
a+ b = 13e = 546
e = 42 cm
P = 2(a+b+b+c) = 2.24.e = 48.42 = 2016 cm

# 308
уауу, много умни дечица имате, да са ви живи и здрави!
Мерси за решението Simple Smile

# 309
Явно децата са се справили  добре днес.Дано всичко е според критериите.
Имам въпрос,малко в страни от математическите турнири:Бих желала да запиша сина си на задочна подготовка по математика към фирма  Олимпмат ЕООД на Съюза на Математиците в България.Много ви моля,ако има някой,чието дете е участвало в такъв вид обучение да ми пише на лични,за да не спамим темата!

# 310
  • София
Аз също ще се вмъкна с въпрос подобен на горния.. Blush Моето питане обаче е за Междучасие и Златилов. Simple Smile

Carmela, хубаво решение.  Това , което аз измъдрих е много кръчмарско, твоето е по елегантно. Задачата с квадрата също ми допадна.

# 311
Здравейте , знае ли се вече в кое училище в София ще се провежда Великденското състезание ?
Дали са започнали записванията ?

# 312
  • София
В 119 са започнали.

# 313
  • Sofia, Bulgaria
в 125то също

# 314
Виждам, че никой не коментира третото подусловие на третата задача за 4 клас. Честно казано, не мисля, че задачата е за тази възраст, поне както бих я решил аз. Ключ за решаване на задачата (макар и не очевиден) е второто подусловие. Ако внимателно анализирате т.нар. тройки, ще забележите, че всяко от числата ще се образува от две различни тройки. Оттук следва, че ако за всяка тройка приложим подходящо избран различен брой пъти операции, ще получим различно число във всяко квадратче. Обаче какъв да е броят? Едно безотказно решение е да подберем числата така, че СУМАТА НА КОИТО И ДА Е ДВЕ ОТ ТЯХ ДА НЕ Е ЕДНАКВА. Най-простото решение  е, подреждайки ги по големина, всяко следващо число да е по-голямо или равно на сумата от предишите две, например числата да са 1, 2, 3, 5, 8, 13. Тогава ще получим следната примерна ситуация ( с X означаваме числото, което се прибавя при операция):

Не знам какво учат някои деца в ЗИП и т.н. (моето дете е със ЗИП БЕЛ), но това при стандартните им познания от учебниците по математика едва ли ще могат да го съобразят.

Последна редакция: пн, 09 апр 2012, 12:06 от inatbg

Общи условия

Активация на акаунт