Грижи за косата - 88

• 82 982
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, идвам със спешен въпрос. Ще се боядисвам, но никъде по опаковката не пише дали трябва да се боядисвам на измита коса, дали да изполвам шампоан после (ако се боядисвам на мръсна коса). Може ли бърз съвет?

# 136

Ами явно е от самата боя, която съм ползвала (като марка говоря). Но, тъй като майка ми е фризьорка, тя има доста практика с безамонячните бои, до сега, съвсем откровено, няма недоволни. А на косата на майка ми, както и на моята, безамонячната направо се отразява разкошно. Въпреки, че, в интерес на истината, моята коса беше само на кичури ( и то доста малко ), т.е. не е била обезцветявана до сега, макар, че не знам дали има някакво значение това, в случая.

Днес съм бяла и добра, ще обясня по-нашироко  Mr. Green

Каква работа върши амоняка? При взаимодействието си с окислителя (който катализира реакцията, колкото по-силен -->толкова по-силна реакция) отваря люспиците на косъма, прониква под тях и изтегля естествения пигмент на косъма, за да може след това да се депозира нов пигмент. В зависимост от желания и изходния цвят, този процес варира като агресивност към косъма - правенето на естествено светла коса тъмна е по-щадящо, защото естествения пигмент се покрива от по-тъмния, но правенето на тъмна коса светла е агресивно, защото естествения пигмент трябва да се изтегли до много по-голяма степен, за да се открои новия светъл.
В това колко 'силна' е една боя има 2 компонента  колко амоняк има, и колко силен е окислителя, с койот се смесва. Различни бои се формулират с различно количество амоняк, за да се диверсифицира пазара. Затова често се срещат коментари от рода на примерно, Ау, това Палете много гори, или този Лореал ми остави косата супер (примерно). Боите от кутия (в магазина) почти ексклузивно се продават в един и същ окислител, вол 20.

Заместитела на амоняка е mono-ethanolamine. Върши абсолютно същата работа като амоняка. Разликата е, че няма силната натрапчива миризма, и молекулата му е доста по-голяма от молекулата на амоняка. Т.е. за тази голяма молекула е по-трудно да се подпъхне под косъма и да си свърши работата. Затова и безамонячните бои не се препоръчват за изсветляване, защото дърпат естествения пигмент много  по-трудно. Понеже не се слагат с цел изсветляване, няма нужда от по-силен оксидант и обикновено тези бои се слагат с вол 10. Това допълнително намалява негативния й ефект върху косъма. Но реакция пак си протича, и тя пак си е на същия принцип, просто се набляга на депозирането на пигмент, вместо на изтеглянето. Не прави косата по- здрава, просто я покрива с филм, който трябва да заключи пигмента  и  дава блясък.
В дългосрочен план, ако се погледне под микроскоп косъм, боядисван само с безамонячна боя и девствен косъм, първият  ще показва някаква степен на увреждане, дори и да е малка. Ако се сравни косъм, боядисван с амонячна боя и без, ако амонячната боя има съизмеримо количество амоняк като МЕА и се ползват при идентични условия, увреждането е вероятно да е едно и също. АКо се сравнява без  и амонячна, но амонячната е ползвана с по-силни оксиданти и с повече амоняк, да, третираната с амонячна ще е по-увредена.

Та, в заключение, kath_mad , съгласна съм с мнението ти, че тази боя е била по-щадяща, просто не се съгласих с обяснението защо, понеже не е акуратно и е донякъде подвеждащо.  Peace  За обикновения потребител естествено е достатъчно да се знае - да, боя Х е по-щадяща от боя У, но за един фризьор е важно да разбира механизма на действие на боите, за да може да избере най-удачния вариант за да постигне цвета, който клиента желае, с минимално за случая увреждане. Затова поясних, понеже разбрах, че фризьор подава тази грешна информация.

# 137

Ами явно е от самата боя, която съм ползвала (като марка говоря). Но, тъй като майка ми е фризьорка, тя има доста практика с безамонячните бои, до сега, съвсем откровено, няма недоволни. А на косата на майка ми, както и на моята, безамонячната направо се отразява разкошно. Въпреки, че, в интерес на истината, моята коса беше само на кичури ( и то доста малко ), т.е. не е била обезцветявана до сега, макар, че не знам дали има някакво значение това, в случая.

Днес съм бяла и добра, ще обясня по-нашироко  Mr. Green

Каква работа върши амоняка? При взаимодействието си с окислителя (който катализира реакцията, колкото по-силен -->толкова по-силна реакция) отваря люспиците на косъма, прониква под тях и изтегля естествения пигмент на косъма, за да може след това да се депозира нов пигмент. В зависимост от желания и изходния цвят, този процес варира като агресивност към косъма - правенето на естествено светла коса тъмна е по-щадящо, защото естествения пигмент се покрива от по-тъмния, но правенето на тъмна коса светла е агресивно, защото естествения пигмент трябва да се изтегли до много по-голяма степен, за да се открои новия светъл.
В това колко 'силна' е една боя има 2 компонента  колко амоняк има, и колко силен е окислителя, с койот се смесва. Различни бои се формулират с различно количество амоняк, за да се диверсифицира пазара. Затова често се срещат коментари от рода на примерно, Ау, това Палете много гори, или този Лореал ми остави косата супер (примерно). Боите от кутия (в магазина) почти ексклузивно се продават в един и същ окислител, вол 20.

Заместитела на амоняка е mono-ethanolamine. Върши абсолютно същата работа като амоняка. Разликата е, че няма силната натрапчива миризма, и молекулата му е доста по-голяма от молекулата на амоняка. Т.е. за тази голяма молекула е по-трудно да се подпъхне под косъма и да си свърши работата. Затова и безамонячните бои не се препоръчват за изсветляване, защото дърпат естествения пигмент много  по-трудно. Понеже не се слагат с цел изсветляване, няма нужда от по-силен оксидант и обикновено тези бои се слагат с вол 10. Това допълнително намалява негативния й ефект върху косъма. Но реакция пак си протича, и тя пак си е на същия принцип, просто се набляга на депозирането на пигмент, вместо на изтеглянето. Не прави косата по- здрава, просто я покрива с филм, който трябва да заключи пигмента  и  дава блясък.
В дългосрочен план, ако се погледне под микроскоп косъм, боядисван само с безамонячна боя и девствен косъм, първият  ще показва някаква степен на увреждане, дори и да е малка. Ако се сравни косъм, боядисван с амонячна боя и без, ако амонячната боя има съизмеримо количество амоняк като МЕА и се ползват при идентични условия, увреждането е вероятно да е едно и също. АКо се сравнява без  и амонячна, но амонячната е ползвана с по-силни оксиданти и с повече амоняк, да, третираната с амонячна ще е по-увредена.

Та, в заключение, kath_mad , съгласна съм с мнението ти, че тази боя е била по-щадяща, просто не се съгласих с обяснението защо, понеже не е акуратно и е донякъде подвеждащо.  Peace  За обикновения потребител естествено е достатъчно да се знае - да, боя Х е по-щадяща от боя У, но за един фризьор е важно да разбира механизма на действие на боите, за да може да избере най-удачния вариант за да постигне цвета, който клиента желае, с минимално за случая увреждане. Затова поясних, понеже разбрах, че фризьор подава тази грешна информация.

Мерси за обстойното мнение, но не въпросния фризьор подаде информацията. Тя си е от мен. А фризьора може и да е на друго мнение, не знам, единственото сигурно е, че има доста доволни хора, това е всичко  bouquet

# 138
  • Пловдив
Мед и канела   Peace Аз почти винаги боядисвам неизмита коса - себумът донякъде я предпазва от агресията на оксиданта. Щом не е споменато да е измита - мацай смело.
Шампоан също е хубаво да се използва. Най-добре е да е за боядисана коса - с ниско Пх или поне облей накрая косата с вода и 1-2 с.л. лимон (оцет).

# 139
Благодаря! Вече чакам. Ух, дано да стане хубав цветът...

# 140
Здравейте,аз лично съм много запалена по маслата за коса.Използвам редовно масло от жожоба,от пшеничен зародиш,кайсиево,а от скоро и арганово масло.Действат ми просто страхотно на косата.Става лъскава и блестяща,особено след аргана и жожоба.В момента използвам шампоан за варовита вода и определено ми се отразява доста по-добре от останалите.Общо взето преди косата ми цъфтеше,но от както започнах преди всяко измиване да се клепам с маслата просто спря (е ограничих и пресата де  Wink ).От купешките маски съм доволна от жълтата на Бес за подхранване и хидратация.

# 141
Да споделя опита си с крем-къната на Роза Импекс,цвят шоколад
http://www.rosaimpex.com/?step=module_action&modname=priceli … =2&order[]=real
При нанасянето много ме обнадежди,защото косата ми веднага стана тъмнокестенява.Викам си,открих боя без амоняк,т.е.по-малко вредна,та чак полезна покрай къната.
След десетина минути ми направи впечатление,че белите косми са по-светлокестеняви и реших да я държа малко повече от час(така се споменаваше и в упътването).
Измих.Бялото си беше пак бяло(леко ми жълтееше кожата на главата),тъмната коса-без промяна.
Жалко,и така не става  Sad

# 142
Мед и канела  Peace Аз почти винаги боядисвам неизмита коса - себумът донякъде я предпазва от агресията на оксиданта. Щом не е споменато да е измита - мацай смело.
Шампоан също е хубаво да се използва. Най-добре е да е за боядисана коса - с ниско Пх или поне облей накрая косата с вода и 1-2 с.л. лимон (оцет).

По тази логика се чудя , ако се намаже леко косата с кокосово масло или друго масло, дали ще стане боядисването?

За безамонячните съм чувала добри отзиви само за Иноа  newsm78
Моятя коса е тъмно пепелява руса, и аз искам някакво средство, което леко за ми изсветлява , тоест да става златиста, да го държа 2-3 мин примерно, защото не обичам 30-40 мин стоене с боя, и засега ползвам блондор  Rolling Eyes Може да пробвам и с боя така за малко, но все пак блондорът най ми харесва като резълтат, но съсипва косата  Blush

# 143
  • в 1001-та нощ
според мен е хубаво да мажеш участъци, които искаш да предпазиш - примерно краищата, връхчетата, определени увредени участъци  Peace

боядисването на немита коса е себумът да пази скалпа  Peace

според мен при добре почистен косъм и продукт за възстановяване на порьозността на косъма - преди боя има по-малък риск да станеш на петна, ако не правиш само корени  Peace

# 144
Blondie_  Пробвала ли си спрея и шампоана от серията за изсветляване на Джон Фрида? По принцип правят това, изсветляват леко, руса коса с 1-2 тона примерно, и обикновено резулатат е топъл (не тонират, само изсветляват) .

http://reviews.johnfrieda.com/6103-en_us/sb-go-blonder-controlle … views/reviews.htm

# 145
Blondie_  Пробвала ли си спрея и шампоана от серията за изсветляване на Джон Фрида? По принцип правят това, изсветляват леко, руса коса с 1-2 тона примерно, и обикновено резулатат е топъл (не тонират, само изсветляват) .

http://reviews.johnfrieda.com/6103-en_us/sb-go-blonder-controlle … views/reviews.htm
не, но добре звучи  Sunglasses има ли го него или еквивалентен спрей по магазините или в бг сайтове, че съм много боса с тези чуждите сайтове  Simple Smile

# 146
Не продават ли вече всичко на марката свободно в БГ? В другата тема дори за промоции си говореха?

# 147
  • в 1001-та нощ
MissNellie, на какъв принцип действат продуктите от серията (шампоан, балсам, спрей ....) и как биха се отразили на изрусена коса  Rolling Eyes ще свалят ли тонирането  newsm78 предполагам ще тушират разликата - корени:изрусен косъм   bouquet

за шампоана пише, че не съдържа амоняк и пероксид, а на спрея пише, че действа с полимери, които задържат хидроген-пероксида и малко се обърквам  newsm78

Blush    bouquet

# 148
Не продават ли вече всичко на марката свободно в БГ? В другата тема дори за промоции си говореха?
Не знам, да казват в кои магазини  Blush Или в кои сайтове

# 149
Тази седмица видях няколко шампоана и балсама за коса на Джон Фрида в магазини Лили  Peace

Общи условия

Активация на акаунт