Коледни календари - тема 5

• 2 042
  • 37
  •   1
Отговори
Историците смятат, че периодът на Адвент се празнува от четвърти век, като първоначално е означавал времето, когато новопокръстените са се подготвяли за кръщение (както знаем, сега по-често се свързва с обратното броене до Коледа!). Произходът на традицията на коледния календар идва по-късно и може да се проследи до деветнадесети век, когато немските протестанти започват да отбелязват дните, водещи до Коледа, като палят свещ или маркират стени или врати с тебешир.
Адвент календарите, както ги познаваме, се появяват за първи път в началото на двадесети век в Германия; Герхард Ланг е широко смятан за създател на първата печатна версия. През 1908 г. Ланг вдъхновен от идеята на майка си, която му направила като бил малко момче календар с 24 малки бонбона, прикрепени към картон, по един за всеки ден преди Коледа. Той проектира своя собствена версия с цветни картинки – смята се, че това е първият печатен адвент календар. Ланг по-късно модифицира своите календари, за да включва малки вратички – така календарът е имал небивал успех и несъмнено е повлиял на съвременните въплъщения!
А знаехте ли...?
Първият шоколадов адвент календар се появява през 1958 г., като Cadbury пуска първия си през 1971 г.
Най-големият адвент календар в света е построен през 2007 г. на гара Сейнт Панкрас в Лондон, с размери 232 фута на 11 инча височина и 75 фута на 5 инча ширина.
Кевин Страле държи рекорда за най-бързо изяждане на всички шоколадови бонбони от адвентния календар, като го прави за 1 минута 27,84 секунди.
Един от най-скъпите адвент календари, които някога са попадали на „рафтовете“, беше четирифутова издълбана дървена конструкция с форма на коледно дърво, налична в Harrods през 2007 г., струваща колосалните 50 000 долара.
От създаването си и до днес има океан от много различни прекрасни и дори странни  варианти на коледни календари – включително всичко от шоколад, сирене, напитки до LEGO, джин, грим и бижута, и още и още! Разнообразни форми, брой на изненади, за деца и възрастни, а също така можем и сами да си напълним коледен календар
Единственото правило е да отваряме само по едно прозорче на ден!

Старите теми
Коледни календари
Коледни календари 2
Коледни календари 3
Коледни календари 4

# 1
  • София
Много благодаря за новата тема.
Още не съм си взела козметичен календар, но още не е късно, затова ви следя.

# 2
  • София
Мерси за темата. Аз само този от Чарли Уайлд съм поръчала.
И за синът ми един с лего, но той ще му коледен подарък.

# 3
Благодаря за новата тема Simple Smile
Освен тези, които взех (един с храна и един с мини парфюми), чакам два от Тему, само защото ми ги предложиха много на сметка (общо са около 25 лв - с разни намаления и купони, които имах):
 Кристали - https://share.temu.com/qWBkFoVPyGB

И един подобен (метални елементи за разплитане) - https://share.temu.com/06AIOrr6CcB

Ако не са това, което е показано, ще си искам парите, а и не са поръчани на редовна цена, така че не ги мисля толкова.

Може да поръчам и L'Erbolario, не съм решила.

# 4
  • софия
Аз само този от Чарли Уайлд съм поръчала.
Получи ли го? Поръчах го за подарък на приятелка, но изобщо не помня какво пишеше за доставката.

Днес взех един мъжки от Дъглас. До края на седмицата ще избера и изпратя чаен и със сладости на дъщерята и ще приключа с календарите. Изложих се тази година, но нещо не стигна времето да се насладя на избор и поръчка.

# 5
  • София
Не, мисля, че декември ще ги изпращат.

# 6
Мерси за новата тема.
Аз се разписах с Ланком, но алчната ми душа се оглежда и за друг козметичен 😈 Обаче никой друг не ме грабва в границите на финансовите ми възможности 😃 Ще изчакам да мине Коледа евентуално да намалят нещо изостанало.

# 7
... чакам два от Тему...

Даде ми идея и порових за спорта Simple Smile
Комплект бяла козметика за жени: https://share.temu.com/jQW8LWPOZoB
Комплект чорапи за мъже: https://share.temu.com/Mj2NsGLT8KB
За мен най-интересни са тези с камъните: https://share.temu.com/gGz1vkY9KxB
Но не бих поръчала нищо, защото ще дойде намачкано и неподходящо за подарък.

# 8
Миналата година взех календар с камъни - имаше една промоция, която вече не съществува - артикул с 90% отстъпка - май го взех за 2 лв.
Скрит текст:
Та, кутията беше в добро състояние, камъните са истински - има един-два синтетични, примерно слънчевият камък е синтетичен (тези кафявите и сините, които са като с брокат вътре - продават се навсякъде, включително върху сребърни бижута, но това не са камъни), имаше и едно стъкло (не знам какво трябваше да имитира). Останалите бяха ок, но не са супер качество.
Имаше и няколко доста хубавички.

Трябва да се има предвид, че някои камъни, като бял кварц, розов кварц, яспис, авантюрин, тигрово око, са евтини и не са редки - на нашия пазар са със силно завишени цени. Няма нищо особено в това, че при китайците са истински.

От тези топки, малахитът със сигурност е фалшив, също и тюркоазът, но може и да е боядисан в синьо хаулит (имам предвид, че все пак е камък, а не е полимер).

# 9
# 10
Аз чакам да ми пристигне календара на Ив роше. На доста добра цена е и в Bonjour.

# 11
И аз поръчах на Ив Роше. Много красив изглежда.
Миналата година купих на Балея, още имам разни неизползвани части от него.

# 12
Аз съм си скрила този на cult beauty далеч от погледа иии един от дм за кучето🤭
Иска ми се още поне един да си взема,но сякаш на повечето календари тази година все нещо не им достига ..Дори този на cult beauty ми е компромисен и то само защото изпуснах на space nk.

# 13
На cult beauty така добре го премятах насам-натам, че съм му затрила книжката. Вече не помня какво точно има в него, но помня, че нямаше "пълнеж" и имаше доволно количество пълноразмерни продукти.
Не съм много по цветната козметика и този ми се стори ОК за мен.

# 14
Луксозният календар на Дъглас е на същата цена на Black Friday, на която беше и на pre-Black Friday, ако някой се интересува.
Мисля да поръчам женски и мъжки календар на Нивеа от Амазон, нещо май не ги внасят българските сайтове, макар че Антоанет Попова твърди, че Лили или ДМ ги предлагат.

Общи условия

Активация на акаунт