Глоба, ако нахраниш бездомно куче

• 27 309
  • 857
  •   1
Отговори
# 195
ние и сега си имаме китахци , да им дадем карт бланш ,
казвали са ми , че китайци са обикаляли из Факултета и са купували помиярите от собствениците им там , ...

# 196
  • на село
Аз... нещо... правилно ли чух тази сутрин по BTV?
Наистина ли една госпожа, кучелюбка, претендираше от общината да им раздавали суха храна, защото се грижили за тези кучета?!  Shocked

# 197
Наистина ли една госпожа, кучелюбка, претендираше от общината да им раздавали суха храна, защото се грижили за тези кучета?!  Shocked

Вероятно.
Когато преди около месец ме нападна глутница в район Младост, се обадих веднага на горещия телефон на Столичен Инспекторат, а после писах жалба до Екоравновесие. Обаждането беше прието, жалбата входирана, но на нея се отзова една госпожа, която даже не се и представи, но заяви, че е от организация, защитаваща правата на бездомните кучета от такива като мен в Младост, Дървеница и Студентски град. Не била единствената, такива като нея имало в цяла София, общината й давала пари да ги храни и обгрижва. Знам ли колко е вярно, може и да е.

Добре, няма лошо, само не разбрах поради каква причина и кой точно, дали от СтИ или от Екоравновесие бяха дали на тази въпросна името и телефона ми.

# 198
  Това е районната инспекторка на Екоравновесие за Младост. И на мен ми се обади в къщи, да ми обяснява, че кучето, което исках да приберат има право да ме гони и да е агресивно, понеже там му е територията. Същата изкупува суровите кокали от магазина, и като си извежда своите две, храни и другите от глутницата с кокали.
  Това са хора с особена душавна нагласа, не ни трябва консенсус с тях, такъв е невъзможен.

Проблема ще се реши с еднократно административно решение, когато се намери кой да обере негативите му.

# 199
 Iris04, дали е тя? Една дама с типичен руски акцент? На мен тя обясни, че е представител на частно сдружение, но даде същите обяснения, че било нормално да ме гони кучето, защото там е неговият район...

# 200
# 201
Значи аз да се радвам, че поне никой не ми се е обадил да ми се накара.

# 202
Нормално е тези от Екоравновесие да си "бранят" хляба. Няма кучета - няма работа !!!!

Мога да кажа как е в Австрия, била съм в приют за кучета . Всяко намерено куче се прибира/гражданите там веднага се обаждат!!!!/, изчаква се 15дни до 1 месец и ако не се осинови се приспива.Хората там обаче имат съвсем друга нагласа и когато искат да си имат домашен любимец първо отиват в приюта да си търсят.

# 203
  • out of space

Когато преди около месец ме нападна глутница в район Младост, се обадих веднага на горещия телефон на Столичен Инспекторат, а после писах жалба до Екоравновесие.

Каси, къде точно те нападнаха?

# 204
Гледах и аз предаването и останах с впечатление, че през изминалите 20 години вместо кучета са кастрирали управници.

Имало и някаква тъпотия в закона, казаха, според която можело "настойници" да извеждат кучета от приютите и да се грижат за тях....на улицата.

Разбрах, че въпросната госпожа- защитничка на кучетата храни 10 кучета на улицата, но не спомена събира ли им изпражненията.
Потресе ме обаче статистиката за болни от кучешка тения в ЕС - 50 % от болните са в България.

# 205
Един екселски файл да си бяха водили, пак щеше да им реши проблема. А не като се случи поредния инцидент да се сетят, че има хора, 'осиновили' стотици кучета  Rolling Eyes
Думи нямам за такава мърлявщина и отбиване на номера.

# 206
Няма да коментирам цялата статия, само този пасаж.

Цитат
Има обосновани съмнения, че екоактивистите въртят печеливш трафик с помияри и затова организиарт кампании по осиновяването им. Много от бездомните кучета се изнасят в страни от ЕС, където на бойка се плаща около 300-400 евро. Разходите по изхранването, ваксинирането и цялостната грижа за едно такова куче са за сметка на общината, т.е. на тероризираните от псетата данъкоплатци.

Не знам журналистите откъде прихващат тези теории, но се надявам, че хората не са глупави и сами могат да преценят дали се изнасят кучета за пари, хеле пък за по 300-400 евро.

Ако има далавера и големи пари в цялата работа, то е в отпусканите пари за кастрации и залавяне на Екоравновесие, които си бъркат в носа, взимат по 280 лв (толкова ли бяха?!?) за залавяне на куче, кастрират така, че женски с маркер се клатушкат с по една сюрия бебета около тях, а парите потъват някъде.  Tired

Някой горе попита какво трябвало да се направи. То отдавна вече в закона е решено какво трябва да се направи, при това е измислено доста добре - комбинация от мерки, които ако се приложат както трябва би трябвало значително да облекчат положението. Имаше и срок. Срока мина, на общините трябваше да се наложат сериозни глоби за неспазването му, но нещата се разминаха.

- "Кастрирай и върни" - Тази мярка не е панацея, нито сама по себе си може да намали броя на кучетата на улицата. Ако се прилага системно (и се спре притока на нови кучета към улицата) би трябвало поне да спре броят им да не се увеличава. Според СЗО прогнозната продължителност на живота на куче на улицата е 5 год. Отделно, Екоравновесие трябва да разселва кастрираните кучета, така че да не допуска образуването на глутници, защото е видно, че дори кастрираното куче в глутница е териториално-агресивно. И трябва да се спре с подхранването от разни откачалки, защото хранителната база също затвърждава териториалната агресия.

- Масова регистрация на домашните кучета. В срок от 2 седмици всеки е длъжен да регистрира новопридобито куче в общината, да му сложи чип и да заплаща за него годишен данък. Кастрирано куче се освобождава от данък, за да се насърчи кастрацията на домашни кучета.

Колко хора го правят? Защо не се проверява повече за регистрация? Правят акции, плашат пилците, после - пак нищо. Щом всяка клиника има, не вярвам да е кой знае колко скъп един чип-четец. Трябва постоянно да има цивилни инспектори, които да проверяват, дори в нетипични часове на деня, когато се разхождат кучетата, защото от 8:00 - 17:00 трудно ще се излови някой.

Ето, тази мярка сама по себе си, ако се приложи както трябва и хората бяха съвестни с регистрацията, всяко изхвърлено домашно куче би трябвало да може да се идентифицира и да се наложи глоба на собственика.

- Според мен трябва да се спре нерегламентираната продажба на кучета. Стига с тия зоо-борси, пазари, зоо-магазини, внесени кученца в багажник от Сърбия и Унгария без ваксини и пр. Който иска породисто куче - да изкара пари и да си купи от легален развъдник, който не може - да си осинови от приют.

Знаете ли, че в закона е предвидена такса, при това доста голяма за частни лица, не членове на киноложки клубове, които заплождат и продават? Да, всички хора с обяви като долните, им се полага една солена такса.

Женска за разплод
Търся мъжки питбул в района на Сандански или Петрич
мъжки словашки чувач търси партньорка
Мъжки самоед си търси женски самоед за разплод
Лабрадор, куче следотърсач търси гадже
Търся женски Йоркширски териер за моят мъжки.
Продавам страхотни бебета Лабрадор Ритривър.
Продавам изгодно алабайчета на 50дни
Продавам малки златисти лабрадорчета, прекрасни представители на своята порода..Изгодна цена

Хората мислят, че продажбата на кученца от домашни кучила няма отношение към популацията бездомни. ИМА, и то голямо, защото ако няма откъде да си купиш евтино породо-подобно, пък толкова си умрял за куче ще осиновиш. И ето, едно улично по-малко. В Богров има 500 муцуни, жадни за внимание и обич, обезпаразитени, ваксинирани, кастрирани, с нищо не по-лоши от кое да е друго куче. Но то е и до манталитет, както казах.

# 207
  • София

Вероятно.
Когато преди около месец ме нападна глутница в район Младост, се обадих веднага на горещия телефон на Столичен Инспекторат, а после писах жалба до Екоравновесие. Обаждането беше прието, жалбата входирана, но на нея се отзова една госпожа, която даже не се и представи, но заяви, че е от организация, защитаваща правата на бездомните кучета от такива като мен в Младост, Дървеница и Студентски град. Не била единствената, такива като нея имало в цяла София, общината й давала пари да ги храни и обгрижва. Знам ли колко е вярно, може и да е.

Добре, няма лошо, само не разбрах поради каква причина и кой точно, дали от СтИ или от Екоравновесие бяха дали на тази въпросна името и телефона ми.

Касита, същият случай го имаме и при нас в Младост 3.
Едни лели хранят една глутница, а те ни хапят децата.
Викахме Екоравновесие, а те пращат тия от организациите.
Защо се прави това, е много странно и трябва да се разследва!!!!!
Накрая викнахме телевизия и чак тогава малко се оправи проблема - прибраха половината глутница.
Но другата половина си е пак там и пак я хранят.
Да, трябва да се глобят!!!
И то знаете ли как
Питат ги - Кучетата ваши ли са? Защо ги храните?
Ако са ваши, вземете си ги вкъщи.
Ако не - глоба за това, че ги мъчите, като ги държите на улицата!

# 208
http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/do-koga-shche-ni-hapyat-bezdomni-kucheta.html

ето предаването от сутринта, живея в Студентски град и наистина е ад...
Аз също подавах сигнал че 9 кучета спяха пред блока ни и от Екоравновесие ми казаха да си сменя маршрута, и че моите искания били нехуманни.

# 209
http://www.dnevnik.bg/zelen/2010/10/15/977671_neudobnata_kucheshka_istina/
Една добра статия защо има бездомни кучета и защо техният брой не намалява.

Общи условия

Активация на акаунт