Слънчо Юлчето закача, весело навън подскача ;)

• 48 767
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • в 1001-та нощ
е, не е такъв манияк Wink)) , но настоява да слизаме на двора и е голям рев, като се прибираме, застава на вратата и се тръшка ....

# 166
Ние също имаме доста напредък в общуването Simple Smile, но когато го питаш как се казва-не казва.
Иначе по цял ден само си приказва "дени , дени ..."
На снимки разпознава и показва мама , тате и Дени и Диди и Гого и ако баща му е на работа ,
 когато разглеждаме снимки с него , той започва да плаче  и казва "  тати доди "въпросително,
което ще рече "тати ще си дойде ли ".
Когато си реши , че иска да му сменя памперса ми посочва стаята,
където спи (обикновено там му сменям памперсите)  и казва "пами...пами ".
За да му обуя пантофите казва "тантон...тантон"
Когато е жаден казва "дова" или "соки"
( не знам защо , но само на думичката вода обръща словореда и дали това е притеснително ?).
Най-обичаме колички с големи гуми и като си играе с такива казва "колата има гуми ".
Обича и пързалки и люлки .
Рядко се заиграва с др. деца , а ако се заиграе с детенце то играта е предимно гоненица и
пада голям смях.
А днес ме изненада колко е послушен и изпълнителен . У дома си играе с лятната си количка и си  я бута и
по едно време вика и хленчи , гледам количката е заклещена между вратата на стаята и една голяма надуваема топка .
Питам го какво има сега и защо плаче , а той упорито бута количката да ми покаже , че е затруднен .
 Казах му да пусне количката и да вземе голямата топка ,
 която пречи и да я знесе в др.стая . Той остави количката ,
хвана топката за дръжката (топката е с дръжка ) и я занесе в др. стая и
се върна да си бута количката. Аз се изумих , защото не мислех , че ще го направи .
Обикновено се прави на разсеян , когато го накарам да си прибере играчките например в кутията .
А това с реването го правим почти всеки ден като се прибираме от парка и не знам до кога ще е .

# 167
Вие с колички ли изкарвате юлчетата или се водите за ръчичка?
По колко часа издържат юлчетата навън да тичат без почивка?
Сега като са повече време на вън хранят ли се повече от преди?
Ние от няколко седмици сме разглобили количката и май няма да има нужда да я сглобяваме Grinning
Юлка не се задържа повече от 2 минути нито на люлка,нито на пързалка.Но на пясъчник може и 3 часа да стой особено ,ако има и компания.Въртележките също са и интересни,но и там не се задържа много дълго и не се тръшка.Единствено като я водя в двора на детската градина трудно се разделяме с един камион,много и хареса да си бръмчи в него,да се мести отпред и отзад.
Относно командите и това какво разбират юлчетата.Още беше на месеци Юлка,когато споменах бял заек и сива мишка и тя едно след друго ги взе точно тях.Мъжа ми не вярваше,но после се увери,че не си измислям.За командите и изпълнението им-отдавна разбира и изпълнява и то по няколко последователни,на само го прави само,ако и изнася.Последните дни устонових,че много повече ме слуша от преди,не се дърпа много навън,не иска да тича под гумите на движещите се коли...Започна да се заиграва с деца,което ни беше проблем.Кризи имаме,ако не се приберем преди 13 часа.
Относно това дали изкарват на вън децата,които посещават ясли.Една майка ми сподели,че в нашия град,ако групата е над 20 деца не смогвали да ги пазят и не ги изкарвали.Аз зимата виждах,че изкарваха 1 група от 14 деца и то почти всеки ден ги засичах,понеже от същата сграда си взимаме кухнята.Сега в жегите 1 ден отидох в часовете ,в който би трябвало да са навън и от общо 6 групи-4 детска градина и 2 яслени само 1 група бяха извели ShockedТова окончателно ме отказа да си пусна детето на ясла!За градина съм подала в друга,където със сигурност ги изкарват.
Юлка казва мама,тати,деди,диди,кака,леля,дай-дай,дий-дий,ало,гоги-гоги,оги-оги,ам-ам,баба,бу-което е и буболечка и боли и бонбон Crazy,ню,но,ньо,което е няма.Имитира животни.Като е жадна издава един звук,с който баща и даваше водичка на куклите.За акането си казва,от месеци ака само на гърне.Скоро ще пробвам пак да махам памперса.Тя не ги обича памперсите,все гледа да ги махне и се надявам това да помогне.
Юлка преди много повече се е тръшкала,ревала,мрънкала.От 1 седмица махнахме биберона и сега е едно постоянно доволно и засмяно детенце.Вечер заспива много по-бързо и лесно от преди.Следобедния сън някои дни е по-проблемен,но се надявам с повече разходки и с него да няма проблеми за напред.

# 168
Алена, Ади, мерси много за текста на декларацията. То е ясно, че нотариус трябва да го напише, но повечето се правят на разсеяни Simple Smile Маритке, декларацията може да бъде срочна или безсрочна. Каква ще бъде, общо взето зависи от това какви са ви отношенията с другия родител Simple Smile

Борко от много време се познава и изпада в умиление като се види в огледалото, на снимка или на десктопа ми. Почти винаги трябва да минавам с парцала след това, защото изблиците на любов са страшни  Joy Ама какво да го правя, сладък си ми е. Като го попитам къде е Борко, се посочва, нарича се "Бо" и знае, че неговата буквичка е "Б". А като се види на снимки като бебе - радостта е неистова. Така че мога да го "пиша" като самопознал се  Simple Smile

Весси, аналогичен случай в наше село. 2 пъти е заспивал на люлка, докато го люлея, но не иска слиза.

svetla_zlateva, ако искаш детенцето ти да си прибира играчките, трябва няколко пъти да го направите заедно, за да разбере какво се иска от него  Peace Борко вече си знае, че преди да си дойде тате от работа и да вечеряме, трябва да си събере играчките. Напоследък започна да си подрежда нещата и без да му казвам, но зависи колко съм го "дразнила" (разбирай, дали съм му ходила по гайдата или съм имала повече домакинска работа и не съм му обръщала внимание).

С количка излизаме, ако планирам да спи навън или трябва да ходим на голямо разстояние. Иначе - без.

# 169
Крис разбира всичко каквото му се казва, изпълнява всякакви команди, и говори вече от 2 седмици с цели изречения. Разбира се не всяка дума звучи смислено, но се опитва детето. Каквото види всичко сочи и ми го казва какво е, ако не знае пита ме.
Навън излизаме с едно колело от тия дето се бутат, защото количката от 3-4 месеца сме я прибрали, не иска да я доближи даже, пак камо ли да се качи в нея. Седим обикновено около 1,5-2 часа преди обяд, за да мога да свърша нещо и в къщи, а след обяд излизаме към 5 и се прибираме към 8. Не съм забелязала да яде повече след големи разходки и игри. Ама той по принцип не е от най - ядящите.
Играчките си ги прибира сам преди всяко лягане да спи.
Казва как се казва като го питат "Кити" от Криси или "Кан" от Кристиян, казва и на колко е години. Усвоил е вече, че е на 2 и показва с двата показалеца на двете на ръце, защото му е трудно да покаже с едната ръка и казва "де". Имитира животни и познава какво има нарисувано в книжките, които четем преди всяко заспиване на обяд. Без да сме прочели всички книжки по веднъж не заспива.

# 170
svetla_zlateva, ако искаш детенцето ти да си прибира играчките, трябва няколко пъти да го направите заедно, за да разбере какво се иска от него  Peace
Това винаги го правя , разбира се , но исках да кажа , че за това си прави оглушки Simple Smile
Иначе много обича да изсипва кошничката със щипките и после да ги слага пак вътре и това без да съм му показвала .
 За излизането , излизаме два пъти на ден , сутрин и след обед , сутрин излизам с количка , защото понякога заспива , докато се прибираме ( ходим в парк , който ни е на 30 мин. пеша и ми е непосилно да го нося) а след обед излизаме без количка и тогава играе в продължение на 2-3 часа и се прибираме.
А бибата сам я захвърли , когато стана на годинка.
Вече си хапва сам с лъжичка и то в повечето случаи успешно Simple Smile и пие сок/вода от чаша без дръжка като понякога се улива малко.
За гърне още не иска и да чуе .
 Вчера му пуснах образователно бебешко филмче за кръгчета , квадрати , триъгълници ,животни ,  балони ( от които също много се впечатляваме ) и си измих чинийте в мивката .Филмчето свърши и той се опитва да ми каже да го пусна пак ( фими пак ....оче) и аз го пуснах пак и седнах да го гледам с него .
А той въодушевен повтаря" балони , балони" и във филмчето показват по едно време един куфар и казват " а сега нека да погледнем какво има в куфара'' и Дени започва да казва "бау-бау, бау-бау " и отварят куфара и излиза едно кученце , по нататък пак дават този куфар и пак повтарят въпроса и Дени казва "му,му" и от куфара излиза кравичка . Това също ме впечатли , защото го е гледал веднъж  и е запомнил .

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 09:33 от svetla_zlateva

# 171
Здрасти на всички Hug

Ние вече сме си в Сф.
По темите........:
На вън излизаме с количка,когато сме за по -дълго време (цял ден примерно),защото все още си заспива в нея без проблем.
Когато сме по-наблизо излизаме с колелото,а когато ходим сутрин само да заведем кака на ДГ ,ходим "пеша".До скоро се инатеше и не искаше да ходи за ръка,но от седмица има напредък и идва да ме хваща сам.Явно навалицата по Главната в Сандански му дойде стресиращо през почивните дни Laughing

Яде си както винаги подобаващо добре.Четири пъти дневно по около 250-280 гр и междинно плодове или ядки.Кърменето вечер не знам дали се брои за ядене,ама не го пропуска Laughing

Говорене взе да се появява напоследък.Изрежда цялото семейство -мама,кака,тате,баба,деде,тите(чиче),само вуйчо му е трудно и го сочи.
Когато иска вода,издава един звук от рода на този,който издаваме когато сме пили нещо супер вкусно -"кхааааааа" Laughing
Като иска нещо казва "айде",а за навън е първа писта-направо отива и се обува,кога правилно,кога не съвсем и започва да дрънка ключа по вратата LaughingГърнето вече го използваме редовно,още малко да се стопли и ще го оставям по гащи.
Хапва сам,но му давам само у дома,че то става мазало около него.Вода си пием още от чашата с накрайника или от сламка.

# 172
ххахаха и Алето за вода издава този звук,който ползваме за показване на наслада от изпитото:) и той си има думички,ама нма да ги изреждам.просто две думи още не е съединил:( още не се притеснявам.батко му хем си беше в българия и едноезичен не съедини две думи преди да навърши две години.все се заричам да не го насилвам и да не го натискам,а себе си да не притеснявам за нищо,което е в рамките на нормалното.с количка излизаме винаги.поради много причини.1.като върви пеша Алето се спира и захожда насам-натам.неможе да ходи с мен в една посока и самого дърпам и подвиквам да внимава тук и там.не мерси.слагам си го в количката и заминаваме.2.ние не ходим близо до нас.почти винаги или обикаляме от площадка на площадка,или ходим на една,която си е достатъчно далече от нас (10 минути бързо ходене) и до там и обратно пеша Алето може и да се измори.3.той си седи в количката и не протестира.знае си,че снея се ходи от точка А до точка Б и няма ядове. иначе като го пусна да си играе на площадка може много да издържи.още миналото лято си стоехме по 4-6 часа без пауза на площадките без да спи (той отдавна не си по количката.винаги в нас!най-много понякога да дремне в колата на път за в къщи от някъде като закъснеем).сега още не е имало чак акова хубаво време,което д аме заържи толкова дълго нвън,а и съм по-заета от миналата година (домакинство и гледане на деца на хора),но съм сигурна,че след три часовия сън,който спи на обяд може много да издържи:)друго непомня какво беше коментирано,а и трябва вече да ставам,че дългът ме зове.днеска имам едно бебе в нас и всеки момент го очаквам.скоро ще ми донесат и количка за близнаци,че времето се оправя и немисля да кибича с две деца вкъщи както до сега.

# 173
Ади, другата седмица ще бъдете ли в Сандански? Ние сме там от 2-5 май, а преди това сме на планина  newsm44 newsm44 newsm44

# 174
Неееееее Cry Cry Cry
Върнахме се вчера и сигурно ще ходим пак,чак след 2 м.Ремонта тук трябва да го подбутваме пък и Ивон иска на ДГ,скучно и е с мен да мери улиците по цял ден Laughing

# 175
когато Калоян иска да акцентира на нещо (и разбира се той е център на внимание  Blush ) ползва :"...иж, ...иж ..." т.е. "Виж, виж"  Peace

Браво на Калоян!  Hug
  И Юлия го прави,когато акцентира внимание в/у нещо интересно (за нея).  Simple Smile Peace

Иначе,като се качи на маса в другата стая,например,вика: "Юля,Юля!"(демек,вижте ме,къде съм!  Laughing )
  И си казва името,когато я попитат.Прави го от февруари.  Party

# 176
  • Тук и сега
цветулке, за яслите и аз имам наблюдения, че не изкарват децата навън. Или ги изкарват доста рядко. В яслата, която е до нас нито веднъж не съм видяла дете на двора, но пък в яслата, в която Камея ходеше, съм виждала понякога, че излизат. Може би повечето сестри не искат да поемат такава отговорност, защото децата са си бебета и не могат нищо да направят сами. Помисли една сестра колко чифта крака трябва да обуе и ще ти се врътне главата. Башка са си другите одежди.

Селме, Божидара доста рядко на снимките бърка себе си с кака си /когато е била бебе обаче/. Това е може би поради факта, че у нас нямаме ниско огледало и тя рядко се е виждала. А и тя и кака и като малка имат страшна прилика. Иначе, знае и разпознава цялата рода, до прабабите. На себе си вика Дади /от Дари/, когато я попиташ как се казва и когато иска нещо да получи.  

Люлки и пързалки и Божидара много обича и като ги види не може просто така да ги подминем. Отбиваме се и после истерично си тръгваме Laughing

Стоун, за спането, Божидара си има режим от доста време насам. Сутрин става към 8.30-9. Следобедния сън и е към 1ч, плюс-минус половин час. Спи до когато иска - обикновено час и половина-два и вечерта в 9-9.30 с кака и двете са в кревата. Няма шест-пет. Забелязала съм, че когато си спазва режима детето е по-спокойно. Иначе, прескочим ли малко, се превъзбужда, после трудно заспива и не спи спокойно като капак. Айде, че стана ферман.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 00:58 от murzel

# 177
  • гр.София
Здравейте милички,
отдавна не съм писала  Crazy ама пуста работа , училище и деца така е, нали знаете  Mr. Green
Маги също ни познава по-снимки, даже напоследък и е любимо нещо да разгежда албумите и да казва кой кои е  Grinning А като иска да направи нещо тя и само подскача като зайче и вика: Аз,аз   Wink
На гърне си ходим редовно, поне голямата работа само там я правим, това лято ще и махам памперса  Whistling
Селме а това с качването на масата и не само там, направо ме побърква това дете, като маймунка е  Joy
Оставям Ви  Hug чао за сега !

# 178
Здравейте.От доста време само влизам и чета,но няма време да пиша.Много се радвам за малките палавници Simple Smile марина обожава люлките,на пързалката иска да я държа,понеже я е страх,обича да тича,обича децата(но те нея не,понеже тя иска да ги целува а те я отблъскват). От около месец е доста неспокойна и ревлива.Не може да и се угоди.Все още не говори много.Само 10-тина думички и то на няколко езика,но я разбирам. Искам да попитам как да постъпя с малката,понеже плаче от водата.Обича да се капе но до врата.Главата не дава.Когато водата се стича по лицето почва да плаче и да ме блъска. Лек ден на всички юлчета и мамета Simple Smile

# 179
  • Stavanger, Norway
Аз не мога да си представя Алекси още да се качи на масата  Shocked Въврви много добре, но не се изявява като атлет  hahaha Иначе от скоро настоява да се качва и слиза по стълбите в блока сам  Peace

Говорене явно в момента това му е периода в който го усвоява. Постоянно казва все нови и нови думички. Аз и баба му много  му говорим. Някой неща ги казва много чисто. Много смешно казва шоколад = кокояк  hahaha Има и думи, които ги ползва за повече от едно нещо напр. да = да (за потвърждение) и за вода; или дай използва го когато иска нещо и когато подава нещо.
Родата я изрежда почти без греша. Казва също кола, душ, баня чисто. Много са думите му. Изречения прави от доста време (разбира се накъсано с отделни думички, но смислени).
Гърне още не сме махнали памперсите
Разходки - с колело или пеша. Обича да играе на пързалките и в къщи сме обърнали едно парче от ПДЧ плоскост и си го ползва за пързалка като е лошо времето  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт