Нутрициология – да се лекуваме чрез висококачествена храна!

  • 31 776
  • 137
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 624
Bunnie, изхвърлянето на месото от менюто е благотворна стъпка за тялото ни. Мога да кажа от личен опит, че се възвръща свежестта на кожата и външната визия на човек поне с 5 години по-млади (че и повече), но е съпътствано с огромни отговорности към личното ни здраве. Най-важното е да се намерят подходящите заместители на месото. Това не е трудно, тъй като ядките и бобовите растения ни дават всичко това, но в ежедневието си не сме свикнали толкоз често да ги използваме. За това пак от личен опит ти препоръчвам да не правиш моята грешка когато спрях месото и за това се старай да приемаш ежедневно ядки, а бадемите са задължителни за ежедневна консумация, тъй като съдържат много калций.

Да си изпълня обещанието и да спомена за основните етапи, през които се преминава, за да бъдат клетките здрави:
Първо: прочистване. Вариантите тук са различни от използването на билки с доказан детоксикиращ ефект до диети или хранителен режим за прочистване на тялото.

Второ: възстановяване (когато организмът не е в добро здравословно състояние). Тук комплексът от нутриенти трябва да бъде индивидуален за всеки отделен човек и абсолютно съобразен със заболяванията.

Трето: успокояване – тъй като ежедневието ни е затрупано със стрес, този етап е много важен за съвремения човек. Извършва се с билки, които действат успокояващо на нервната система. Стресът в ежедневието ни не намалява, но ние вече реагираме по-адекватно и спокойно. Могат да изброя следните билки:
Маточина  - премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага за съсредоточаването, лекува разтройства от невротичен характер, препоръчва се при депресии, нервно свръхнапрежение, мигрена, безсъние, при състояние на тревожност, тъга, безпокойство.
Лавандула - Нормализира централната нервна система
Жълтият кантарион е може би най-популярният природен антидепресант с успокояващо действие. Притежава седативно и антидепресивно действие. Премахва чувството на страх и безпокойство.
Глог- Използува се при разстройства на нервната система, при нарушения на съня.
Валериана - седативно средство. Използва се при разстройства, свързани с нервно напрежение, при трудности със заспиването, при болки от нервен произход в областта на стомашно-чревния тракт.

И четвърти етап: профилактика – защита на клетките – този етап се извършва вече когато организмът е достигнал сравнително добро здравословно ниво. Тук важна роля оказват антиоксидантите.
Изисква се балансиран хранителен режим: да има от всички необходими хранителни елементи, което в нашето ежедневие вече е доста трудно, но не е невъзможно. Разнообразното хранене е мираж, просто защото никой не ни е научил на това. Изчезнало е някъде с техническия прогрес, но е време отново да се научим на това.

Когато заболяването е в по-напреднал стадий, тогава (за да се спести време, което за някои болни е жизненоважно) първият, вторият и третият етап се обединяват.


И още: приемайте колкото може по-често вода директно от природата! Колкото по-малко е стояла в бутилка, толкоз по-добре, пийте прясна вода. Намерете начин да си я набавяте.

Хвърлете микровълновата (по-скоро дайте я някъде за рециклиране )! Дори не я подарявайте, така ще увредите здравето на друг. Микровълновата нарушава структурата на храната (вероятно сте гледали филма "Великата тайна на водата" и разбирате какво се опитвам да ви обясня), води до понижаване качеството на хранителните елементи, а също превръща някои храни в канцерогени.

# 16
  • София
  • Мнения: 864
passiflora знам за месото и необходимостта от протеини. В интерес на истината аз лично си ги набамвям освен от ядките и бобовите и от спирулината и бирената мая. Мисля че не ми липсват за сега:)

# 17
  • Мнения: 836
чудесна тема!
 Hug , Passiflora

това не го знам доколко е по темата, ама ми се видя интересно
Цитат
Лечение чрез храна
* Храненето е метод за лекуване, но трябва да се знае каква храна да се употребява и кога да се храни човек

По време на боледуване и след оздравяване от дадена болест човек се нуждае от специфична храна. Например, който е боледувал от треска, иска да яде кисело; при друга болест човек се нуждае от сладка храна. Едно трябва да се знае: всеки плод има своето велико предназначение. Следователно, ако се храниш с ябълки, ще придобиеш едно качество, ако се храниш със сливи, ще придобиеш друго качество. Каквато храна яде човек, такъв става.

Продълговатите плодове представят интелигентност, а валчестите, кръглите – живот и чувства.

Плодовете не са нищо друго, освен съвкупност от енергии, които функционират в тия форми.

Ябълката се е създала в астралния свят, а крушата и лимонът – в умствения. Като погледнете формата и цвета на домата, ще установите, че той е останал назад в развитието си. По-далеч от живота на стомаха той не е отишъл. Материалистите са подобни на доматите.

Черешата представлява символ на природата. Червената череша, като и всички червени плодове, излязоха от рая. Ако искате да подобрите кръвообращението си или сте малокръвен, яжте череши. В тях се крие законът на свободата.

Картофите придават само едно качество на човека - правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката прави човека благ, мек, снизходителен към хората. Ябълките влияят добре за тонизиране на нервната система.

Орехите влияят добре на мозъка като храна,

а житото влияе добре на сърцето. Ако искаш да бъдеш сладък, благ - яж грозде.
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши; ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки; ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши. Какво дават дренките? Ако сте безхарактерен, отпуснат, като ядете дренки, придобивате устойчивост в характера. Те доставят желязо в кръвта.

При малокръвие – яжте краставици. Някой казва: имам неврастения! Яж грах! Друг казва: страдам от хипохондрия. Яж жито! Казват за някого, че е много сприхав. Дайте му да яде царевица! Еди-кой си не обича да устоява на своите задължения. Дайте му да яде ръж! В ръжта има нещо идеално, тя расте нависоко – като влезе в човека, създава висок идеал.
Който иска да бъде здрав, ще яде непържен лук и да яде готвено от човек, който обича. Лукът е лековит, когато се яде суров, печен или варен, но не и запържен. Когато се нареже на ситно и се запържи, той губи своята магнетична сила.

Краставицата действа благотворно върху нервната система,

но да се яде сутрин и на обяд. Яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Заболее ли човек от атеросклероза, да яде по възможност по-проста и чиста храна, да се храни с варено жито, с варен ориз и плодове.

Който иска да лекува хрема, да яде по три-четири пъти на ден праз лук. За очите ще ядете леща. За бъбреците – фасул. За хубав тен на кожата – грах.

Ако изпаднете във физическо неразположение, ще трябва да изпиете сока на два-три лимона със захар, а след това да изпиете сока на няколко портокала. Яжте повече спанак и коприва, за да почерните косите си. Ако стомахът ви е разстроен, сварете дренки или пък ги яжте пресни. Дините, дренките, тиквите регулират стомаха.

Плодовете изобщо развиват благородни чувства. Само че не трябва да се преяжда, да се претоварва стомахът.

Петър ДЪНОВ

http://www.dar-center.com/article/?article=612

# 18
  • Мнения: 117
Много поучителна тема.Ще следя с интерес.

# 19
  • Мнения: 9 700
много интересна тема, благодаря

# 20
  • Мнения: 2 176
Момичета, много хубава тема, поздрави за което.   bouquet
Но нека не забравяме, че храната е само част от пъзела за поддържане на човешкото здраве и живот. Много по-лесно един здрав организъм се справя с токсините, приети с храната и водата, отколкото с всички останали трудности, които трябва да преодолее. Но това вие го знаете.  Hug

# 21
  • Варна
  • Мнения: 282
И аз да се включа в темата. Не съм подготвена с научна информация, но ще споделя новата си здравословна закуска по рецептата на моя приятелка:

1 чаша кисело мляко
1 суп. лъжица чия
1 суп. лъжица смлян лен
1 суп лъжица овесени трици
2-3 суп лъжици мюсли
15 плодчета годжи бери
може и малко червена боровинка
обърква се от вечерта с кисело мляко и е готово за сутринта.

От утре започвам, че ми се е покачила захарта и реших да взема мерки навреме Wink

# 22
  • Мнения: 3 576
Прочетох статията на д-р Уолъл, но нещо не ми става ясно: хем решението на всичките здравословни проблеми е във витамини и минерали, хем да не се приемат изкуствени, но пък на животните давали изкуствени добавки.

Кои са точно храните, които трябва да приемаме ежедневно и съответно количеството, за да нямаме нужда от синтетични добавки?

# 23
  • Мнения: 2 761
Токсините, нервното напрежение, стреса, кислорода, слънчевата светлина, нагряването, киселините, среброто, желязото, оловото, медта, - всички тези фактори способстват разрушаването на аскорбиновата киселина.
.............
... Витамин С защитава клетъчната мембрана и активизира възстановителните процеси, способства за усвояването на калция и желязото.

Не ми е ясно-как желязото разрушава вит.Ц,а вит.Ц спомага усвояването на желязото?По какъв начин слънчевата светлина е вредна,след като имаме живота на земята благодарение на нея,a кислород има във въздуха.За какво вредно нагряване става дума?
Кислорода?В пчелнияд мед има и вит.Ц.Когато разтворим мед с вода и приемем вътрешно този мед освобождава кислород в организма.


Кои са точно храните, които трябва да приемаме ежедневно и съответно количеството, за да нямаме нужда от синтетични добавки?

Ежедневно се поемат храни със 6-те вкуса и няма нужда да се вторачваме в това какви витамини,минирали,калории и пр. поемаме.
Сутрин зърнена закуска,на обед -най-много храна,без преяждане,вечер супа или варени зеленчуци без животински белтък.
Многото вода,обаче не съм съгласна,че трябва да се пие от всеки.В някои случаи води до задържане на течности.

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 15:30 от ОМ

# 24
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 120
Според източната медицина трите основни фактора за нашето здраве са:
- 70% начин на мислене;
- 20% начин на живот;
- 10% начин на хранене.





 Wink

# 25
  • София
  • Мнения: 864
За мене най-много трябва да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци.

# 26
  • Мнения: 177
Прекрасна тема!
 Пасифлора   bouquet
СлънцеЛуна   bouquet

Тъй като засегнахте и темата за пагубното влияние на нервното напрежение и стреса върху способността на организма да усвоява витамините и минералите от храната /в частност витамин С/ ...
"УСПОКОЯВАЩИ РАСТЕНИЯ
 В тибетската медицина растенията, които удължават живота, се разделят на 3 групи:
 1. Животодарители - валерианата, розите.
 2. Животопазители - джодженът, ментата.
 3. Животовъзстановители - хвойновите дървета и евкалиптът.
 В страните от Изтока за подобряване на съня се прилагат ароматите на лечебните билки. Те премахват стреса и нервното напрежение. Например в Китай възглавниците се пълнят с папрат (надземната част). В Индия преди сън палят благовония от пръчици на ароматични растения (калуна, сандал, лотос). Калуната (Саlluna vulgaris) възбужда нервната система, подобрява настроението и ободрява. Сандалът премахва нервната възбуда и умората, много добре отпуска нервната система. Лотосът предотвратява мускулните спазми, успокоява, създава настроение за интелектуален разговор.
 Сънят възстановява работоспособността. Много добре му влияе ароматотерапията със стайни растения, например здравец и резеда (бойка). Възглавници и матраци от билки, помагащи на съня, можете да си направите и сами. За целта се използува дори обикновено сено. В него практически е постигната симбиоза на всички лечебни растения, необходими за борба със стреса и безсънието..."

Ето и линк към цялата статия http://roads.athost.net/authors/garvanski/tibet4.htm

# 27
  • Мнения: 1 661
Поздравления за хубавата тема!   bouquet
Записвам се да я следя.

# 28
  • Мнения: 624
Прочетох статията на д-р Уолъл, но нещо не ми става ясно: хем решението на всичките здравословни проблеми е във витамини и минерали, хем да не се приемат изкуствени, но пък на животните давали изкуствени добавки.

Статията на д-р Уолък е писана преди доста години. Нутрициологията за тези години е претърпяла развитие.
Едно е да се лекуват животни, които ще бъдат убити в разцвета на силите си, съвсем друго хора, които желаят да живеят в добро здравословно състояние и да бъдат активни до края на живота си.

Ето и две статии по въпроса:

ЕСТЕСТВЕНИ И СИНТЕТИЧНИ ВИТАМИНИ
Трябва да помним - витамините са антиоксиданти - врагове на свободните радикали, които причиняват големи беди на организма. Но синтетичните витамини по-скоро вредят. Затова са нужни естествените витамини.
Обикновеният лекар, нямащ съвременна информация за синтетичните препарати, ги предписва на болни и здрави. В часовете по биология в медицинските учебни заведения все още не се говори за разликите между синтетични и естествени витамини. И това е един от аспектите на проблема. Защо толкова малко е известно за резултатите от изследванията на синтетичните антиоксиданти? Защо за това не се говори в средствата за масова информация? И лекарят, току-що завършил медицинския институт и желаещ да бъде в крак с новостите в медицината, не може да намери резултатите от горните изследвания в специализираните медицински списания. Защо става така?
С производството на витамини се занимават огромни промишлени предприятия. При това фармацевтичните компании получават огромни печалби.
А сега си представете: Вие употребявате дълго време продукт, който се смята за безвреден, нужен и полезен. И изведнъж разбирате, че той не само не е полезен, но и вреди на здравето Ви. Че употребата на такива синтетични препарати като витамините Е, С, В, бетакаротин и други предизвиква страшни болести. Как бихте постъпили в такъв случай? Естествено най-малко бихте спрели да ги ползвате. А това би намалило доходите на фармацевтичните гиганти. Но тези гиганти са спонсори на много от специализираните медицински периодични издания, които поместват рекламите на тези гиганти.
А как става така, че витамините, съдържащи се в естествените продукти, пазят организма от болестите, а синтетичните могат да предизвикат заболяване?
Витамините в плодовете и зеленчуците са в определени комплекси. Витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове, никога не е сам като аскорбинова киселина, а в комплекс.
Тези комплекси се наричат БИОФЛУНОИДИ и в естествените продукти са стабилни. Те не могат лесно да се възпроизведат изкуствено. Нито една фирма до сега не е могла да го направи.
Подобно е положението и с витамин Е. По време на лабораторни изследвания от неговия комплекс е отделено вещество с особено голяма активност. Веществото е наречено АЛФАТОКОФЕРОН. След това е сметнато, че останалите съставки на комплекса не са от значение, второстепенни са. Така "с водата е изхвърлено и бебето". В маслините, соята и други естествени продукти ние получаваме АЛФАТОКОФЕРОН заедно със "семейството му".
В синтетичните препарати витамините изпълняват ролята на прокудени от рода си. Витамин А, бетакаротин, витамин Е, витамин С са сякаш синтетични пръсти на ръцете ни.
Интересна е историята на бета-каротина. Дълго се смяташе, че това е най-важният каротиноид. И отново шок! Това мнение се оказа погрешно. В чистата, качествена, естествена храна бета-каротинът е в своето "семейство", чийто член е алфа-каротинът, който се считаше от учените за второстепенен. Сега той е реабилитиран. Изясни се, че именно неговата употреба намалява 10 пъти заболяванията на дихателната система. Ефективността на алфа-каротина е 10 пъти по-висока от тази на бета-каротина.
Всички известни досега каротиноиди имат подобна химична структура. В човешкия организъм става следното: след употребата само на една съставка от семейство каротиноиди в големи количества, неговото количество в организма силно се увеличава. Това води до нарастване на диспропорцията между членовете на семейството. Каротиноидът, който е в голямо количество, "притиска" своите "братя" и намалява тяхната полезност.
В комплекса на витамин Е пък е реабилитиран гама-токоферола Без него нервните клетки работят много трудно, а в изкуствените препарати той напълно отсъства.

МОГАТ ЛИ СИНТЕТИЧНИТЕ АНТИОКСИДАНТИ ДА ЗАМЕСТЯТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ?
Сравнително отдавна е открито, че към групата на антиоксидантите се отнасят и някои витамини. Това са витамините С, Е, бетакаротин, наречен още провитамин А. Учените се зарадваха: намери се средство за борба със свободните радикали. Производството на тези витамини беше поставено на промишлена основа, лекарите започнаха усилено да съветват своите пациенти да купуват и използват тези синтетични препарати. За съжаление тази тенденция продължи достатъчно дълго, а в много случаи и до сега. Обикновените лекари нямат съвременна информация за синтетичните витамини.
Смяташе се, че синтетичните антиоксиданти, използвани за профилактика, предотвратяват някои заболявания.На свой ред беше забелязано, че плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти и хората, които използват предимно растителна храна, боледуват по-рядко.
Тъй като витамините бяха отделени от естествените продукти, а след това започна масовото им производство, смяташе се, че синтетичните антиоксиданти могат да заместят естествените. Всичко рязко се промени през 1994 г, когато във Финландия приключи голям експеримент. Целта му беше да покаже доколко синтетичните антиоксиданти предпазват човека от онкологични заболявания.
В продължение шест години на група болни - мъже-пушачи на възраст 49 години и по-възрастни - се предписваха синтетични витамини Е и бетакаротин. Друга - контролна група - също такива пушачи - не получаваше тези препарати. Сравняването на заболяванията в тези групи даваше възможност да се определи действието на антиоксидантите. Очакваше се, че в първата група хора, приемащи синтетични антиоксиданти, заболяванията ще бъдат по-малко, отколкото в контролната група. Този опит завърши и резултатите бяха публикувани.
Оказа се, че в групата, която е получавала синтетични препарати, заболяванията са се увеличили с 18% в сравнение с контролната група.
Сега нещо за витамин Е. Сред болните, получаващи синтетичен витамин Е, смъртността от рак на белите дробове бе същата, както и в контролната група. Но в тази група по-често се наблюдаваше заболяване от рак на простатата и рак на пикочния мехур, по-чести бяха инфарктите и инсултите.
В течение на следващите две години бяха проведени нови изследвания, които трябваше да бъдат завършени през 1998 г. Контролираха се 18300 човека. Сред тях имаше пушачи и хора, работещи с азбест. Известно е, че пушенето и вдишването на азбест могат да предизвикат рак на белите дробове. Тези хора получаваха витамин А и бетакаротин. Опитът завърши преждевременно през 1996 г. Оказа се, че сред групата, употребяваща тези суплименти, заболяванията от рак се увеличеха с 28%, а смъртността се повиши до 17%. Тези резултати бяха изнесени на пресконференция на 19 януари 1996 г. Съобщено бе, че в групата, приемаща синтетични препарати, са се увеличили и инфарктите.
Следващият синтетичен витамин, за който се породиха съмнения, бе витамин С. Дълго време се смяташе, че този витамин, произведен по синтетичен път, е абсолютно безвреден и че излишъкът от него се изхвърля от организма чрез урината. Но през февруари 2000 г. бяха публикувани резултатите от експеримента, проведен в Университета на Южна Калифорния под ръководството на проф. Дауер. 573-ма доброволци - здрави мъже и жени - бяха подложени на тест: в продължение на 18 месеца те вземаха ежедневно по 500 мг. синтетичен витамин С. Оказа се, че след това те получиха стеснение на шийните кръвоносни съдове средно 3,5 пъти по-бързо от не употребяващите тези витамини. Това от своя страна предизвика сърдечно - съдови заболявания. Изследователите достигнаха до извода, че не бива да се препоръчва употребата на синтетичен витамин С за профилактика при заболявания на кръвоносната система.
Тогава какво да правим с тези витамини?


ОМ и на твоя въпрос ще отговоря, но по-късно, в момента възникна ангажимент, трябва да тръгвам! Извини ме, за което!  Hug

# 29
  • Мнения: 2 761
Не бой се,аз не бързам и не е задължително ти да ми отговаряш,както и да се извиняваш.
БИОФЛУНОИДИ и биофлавоноиди едно и също ли е?
Между другото и аюрведата смята,че не трябва да се извличат само активните съставки от едно растение,а трябва да се взема цялото,като по този начин се намаляват и страничните ефекти от приема.
Но ако има някакъв сериозен проблем в организма,то той не може да извлича нито естествени,нито изкуствени витамини.Поради което трябва да се направи пречистване първо по мек начин.

Общи условия

Активация на акаунт