Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 792
  • 344
  •   1
Отговори
# 180
Момичета,включвам се в темата да ви споделя и да благодаря на тези които ми помогнаха с полезни съвети.След три месеца и половина обжалване на Телк решение и обжалване решението на социалните ,детските добавки са ми изплатени със задна дата:))))Борбата беше тежка,но си струваше.Искаха какви ли не доказателства да им представям,обвиняваха ме че съм фалшифицирала ЕР. Стигна се и до среща с регионалният директор, която искаше да ме дава на прокурор Simple Smile)))))))) Накратко-търсете си правата и не се отказвайте и за миг.Успех!  bouquet

# 181
Браво поздравления! Явно трябва да става всичко по трудния начин но какво да се прави - важното е, че вече имаме все повече успехи.

# 182
Момичета , има ли някакъв срок за заповедите от социалните (за колко време трябва да ми ги дадат)?

# 183
Момичета , има ли някакъв срок за заповедите от социалните (за колко време трябва да ми ги дадат)?

Има срокове, но в момента не мога да ги цитирам точно. Виж в закона и правилника към него, по който трябва да ти бъдат отпуснати.
По ЗСПД мисля, че беше 14 дни от подаване на молбата. 7 дни да ти бъде съобщено и 14 дни за обжалване в по горна инстанция.
По ЗИХУ са други срокове, защото трябва да получиш Социална оценка и пак молба за отпускане на интеграционни. Тук съм сигурна, че срока от първата молба /за соц. оценка/ до подаване на втората /за отпускане на добавките/ е месец, но не по дълъг.
За по сигурно след 20 дни отиди и си потърси заповедите. От там по написаното в тях.  Grinning

# 184
Подала съм заявленията при социалните на 7.03 и още не ми били готови заповедите .В петък ходих да питам и ми казаха чак след две седмици.Ще са минали повече от 30 дни и ме е страх данеби да лъжат , че не са готови и да изпусна сроковете за обжалване( почти съм сигурна , че ще има такова).

# 185
  • София
Принципно срока за обжалване тече от датата на получаване. За това когато получаваш заповедта от долу пишеш "Получих заповедта на ........" и се подписваш. Обикновенно се опитват да те накарат да напишеш по-ранна дата, но няма как да те принудят да го направиш, така че няма да изпуснеш срока. Освен ако не се забавиш мнооого и вземеш вече отпуснатите помощи, което действие ще се смята за съгласие.

# 186
Подала съм заявленията при социалните на 7.03 и още не ми били готови заповедите .В петък ходих да питам и ми казаха чак след две седмици.Ще са минали повече от 30 дни и ме е страх данеби да лъжат , че не са готови и да изпусна сроковете за обжалване( почти съм сигурна , че ще има такова).

Цвети, привет!
Срокът за обжалване тече от деня, следващ деня на връчване на заповедта /или който и да е акт/, т.е. едва след като редовно - лично и срещу подпис! ти връчат съответната заповед.

Имат срокове, които следва да спазват, относно изготвянето на заповедите, но явно те ги схващат като инструктивни...  Simple Smile

Ако имаш други въпроси - пиши...

# 187
Принципно срока за обжалване тече от датата на получаване.

Принципно денят на получаване не се брои; срокът за обжалване е 14-сет дни в случая - като ако последният ден е неработен, срокът изтича в края на следващия работен ден.

Ако жалбата се изпрати по пощата - срокът се счита за спазен, в случай, че печатът на пощенското клеймо е в рамките на /до/ 14-тия последен ден.

# 188
Мерси поуспокоих се! Пак ще искам съвети за което се извинявам ако ставам малко досадна ама разчитам само на вас за искрен съвет. Heart Eyes

# 189
Момичета днес ми излезнаха заповедите от социалните и естественно не са в моя полза - ще обжалвам за връщане със стара дата! До кого трябва да е адресирана жалбата ( или възражение)?

# 190
Момичета днес ми излезнаха заповедите от социалните и естественно не са в моя полза - ще обжалвам за връщане със стара дата! До кого трябва да е адресирана жалбата ( или възражение)?

Цвети, изпращам ти лично съобщение.

# 191
Здравейте,иска да попитам след като днес получихме решение от ТЕЛК 56%,кога мога да отида в социалните да подам документи?

# 192
След 14 дни трябва да отидеш да ти заверят решението на ТЕЛК - там където си подала документите за ТЕЛК и когато ти сложат печата можеш да отидеш при социалните още същия ден.

# 193
Много благодаря,за бързия отговор  Hug

# 194
Аз не съм заверявала решение-за да се спести разкарването на родителите било отменено от тази година.
Казаха ми след две седмици да отида в социалните.Така и направих.Оттам си взех молбите и след около 1.5 месеца отидох да ги подам.Това бил новия ред- след като мине срока за обжалване от ТЕЛК си пращали решенията в социални /отнемало около месец/и  едва след като ги  получат можели да приемат молби.Идеята била да се спрат ромските "шменди капели"/цитат/ с фалшиви решения.
Само не разбрах защо ми приеха молбата за винетка още когато си взех молбите и беше готова преди да са получили решенията от ТЕЛК,вероятно няма злоупотреби с винетки.
Около месец след заповедите на социалните (в сряда ги взех)трябва да отида да подам молбите за интеграционни-телефон и транспорт,да не излъжа за второто. От следващия месец ще започне изплащането на чл.8,а тези със задна дата не можаха да ми кажат,не зависело от тях.
Само дето аз все пак ходих да си заверя решението,понеже в детската градина-за таксата и в общината-за талон- не получават решения на ТЕЛК по служебен път.
И като цяло никъде в нищо не видях каквато и да било логика.
За Плевен се отнася,явно  навсякъде реда за всичко е доста по-различен.

Общи условия

Активация на акаунт