Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 773
  • 344
  •   1
Отговори
# 225
sleyk, не разбрах имате ли вече издаден телк или тепърва ще подавате молба.Интеграционни добавки вкрлючват пари за транспорт-9,75лв, за лекарства ако детето приема медикаменти поздравна каса-9,75лв , за обучение-9,75лв .Зависи от процентите ако са под 50 за съжаление няма право нито на тях нито на двойни детски и процент от МРЗ.Парите се изплащат със задна дата /3 години назад/ но ако става въпрос за първи път явяване на телк.зЗависи и датата на инвалидизация от кога е-Да не те заблудя затова дано се включат майчета които скоро са минали по този път и те да кажат за кои суми става въпрос-дали само за двойните детски или и за процента от мрз.Но това става след подаване на документите в социалните и след като ви излезе социалната оценка. Горе-долу месец след подаването им.

# 226
  • София
sommm дават от 40 до 100% в зависимост от състоянието. За дата на инвалидизацията се дава датата на раждането. Най-добре е епикризата да ви е издадена от клиниката по детско-юношеска психиатрия "Св. Никола" към Александровска болница. Моля, пишете на кирилица.
не еточно така Wink В София дават от дата на епикриза. Не го знаех и не обжалвах, но е масова практика. досега съм чувала само за комисии в провинцията, които издават от дата на раждане. Синът ми е с ТЕЛК за ГРР от 2012. Има епикриза и от 2011, но ТЕЛК са посали дата на инвалидизация втората епикриза...Но като не съм си знаела правата...

# 227
sleyk, не разбрах имате ли вече издаден телк или тепърва ще подавате молба.Интеграционни добавки вкрлючват пари за транспорт-9,75лв, за лекарства ако детето приема медикаменти поздравна каса-9,75лв , за обучение-9,75лв .Зависи от процентите ако са под 50 за съжаление няма право нито на тях нито на двойни детски и процент от МРЗ.Парите се изплащат със задна дата /3 години назад/ но ако става въпрос за първи път явяване на телк.зЗависи и датата на инвалидизация от кога е-Да не те заблудя затова дано се включат майчета които скоро са минали по този път и те да кажат за кои суми става въпрос-дали само за двойните детски или и за процента от мрз.Но това става след подаване на документите в социалните и след като ви излезе социалната оценка. Горе-долу месец след подаването им.

За 54% ТЕЛК става въпрос,дал съм документите в общината, а решението съм го взел този месец и е за 3г  ДИ е от 03.02.2003г.Не знам какво точно се полага не детето и гога почват плащането на телка

# 228
  • София
Интеграционите се подават в месеца на издаване на ТЕЛК-а, а документите за детските и чл 8 месеца, следващ издаването на ТЕЛК. Парите се изплащат около 15 число на следващия месец.

# 229
  • в полите на Балкана
Моля ви дами,обяснете ми какви права имам с ТЕЛК на дете  10г и какви са тези  интеграционни?
Колко време след подаването на ТЕЛК в общината се изплащтат парите сус задна дата?
Благодаря предварително.

Документите се подават в А"СП" не в общината. Трябва да подадете молба за социална оценка и когато излезе тя с копие от нея ще подадете молба за интеграционни добавки. В молбата за интеграционни ще отбележите това, което е записано в социалната оценка.  Със задна дата мисля само чл 8д връщат с три години назад и то ако собствено ръчно сте написали в края на молбата, че го искате.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=733282.0 вижте тук, линковете в началото и старите теми има много информация.

# 230
Моля ви дами,обяснете ми какви права имам с ТЕЛК на дете  10г и какви са тези  интеграционни?
Колко време след подаването на ТЕЛК в общината се изплащтат парите сус задна дата?
Благодаря предварително.

Документите се подават в А"СП" не в общината. Трябва да подадете молба за социална оценка и когато излезе тя с копие от нея ще подадете молба за интеграционни добавки. В молбата за интеграционни ще отбележите това, което е записано в социалната оценка.  Със задна дата мисля само чл 8д връщат с три години назад и то ако собствено ръчно сте написали в края на молбата, че го искате.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=733282.0 вижте тук, линковете в началото и старите теми има много информация.
Никой не ми е казал,че трябва собствено ръчно да го напиша.
Взеха ми документите и ми казаха ,че ще ми върнат ТЕЛК-а 5Г назад и нищо повече...попълних документите,но никъде не прочетох колко назад и какви пари ще дават на детето.

# 231
  • в полите на Балкана
Може само да се надявате, че щом са казали те ще го изпълнят. Какви пари ще получава детето ще разберете от решенията, които ще  получите  2-3 седмици след подаването на молбите. 8д сега е 217лв от септември, преди това беше 189, още по преди това не си спомням. В един период бе 70% от МРЗ. Итгеграционните добавки пък са % от ГМД, които до момента е 65лв.

Последна редакция: чт, 17 окт 2013, 18:01 от мамаРаче

# 232
Може само да се надявате, че щом са казали те ще го изпълнят. Какви пари ще получава детето ще разберете от решенията, които ще  получите  2-3 седмици след подаването на молбите. 8д сега е 217лв от септември, преди това беше 189, още по преди това не си спомням. В един период бе 70% от МРЗ. Итгеграционните добавки пък са % от ГМД, които до момента е 65лв.

Благодаря за отделеното време.

# 233
  • Бургас
sommm дават от 40 до 100% в зависимост от състоянието. За дата на инвалидизацията се дава датата на раждането. Най-добре е епикризата да ви е издадена от клиниката по детско-юношеска психиатрия "Св. Никола" към Александровска болница. Моля, пишете на кирилица.
не еточно така Wink В София дават от дата на епикриза. Не го знаех и не обжалвах, но е масова практика. досега съм чувала само за комисии в провинцията, които издават от дата на раждане. Синът ми е с ТЕЛК за ГРР от 2012. Има епикриза и от 2011, но ТЕЛК са посали дата на инвалидизация втората епикриза...Но като не съм си знаела правата...
Много некоректно са постъпили, при условие, че имате и предишна епикриза. А аз след поста ти направо се чувствам късметлийка с нашата ТЕЛК  комисия. Въобще не вярвах, че ще му дадат над 50% процента, защото докато бяхме при тях ме убеждаваха, че детето ще израсте проблемите.
На нас ни излезе решението. Ще изплатят 3 години назад добавките. За детските ми казаха, че не се изплащат със задна дата. Между другото не са ме карали да пиша нищо допълнително в документите.

# 234
  • София
Имаш повод да черпиш значи   Wink

# 235
molqvi pomognete!Otkazvat dami izplatqt sus zadna data parite ot min.rabotna zaplata kazvat 4e vsi4ko e msesec za mesec datata na inv.na malkiq e datata na rajdaneto mu nie sme s 80% s 4ujda pomo6t kam kogo da signaliziram!TEzi socialni da vrvqt mainata si!!!

# 236
На колко години е детето? До колкото знам изплащат до 3 години назад, не повече. А ако е над 3 год. детето не знам как се процедира, мисля че изплащат 1 год. назад. Нека някой по-информиран се включи.
Със заповед ли да отказали и на какво основание. Редно е да се изплатят.  Tired
На нас са ни готови заповедите, че ще изплатят сумата от самото раждане /от тогава е датата на инвалидизация/.  Дъщеря ни навърши 3 год този месец, та ще ги върнат 3 год. назад.

Не знам защо се получава така при вас. newsm78

# 237
  • Бургас
Детето ми е на 3,10 год. и този месец му излезе решението. Ще му ги изплатят 3 години назад.
sommm излезе ли ви решението или това в разговор със социалните го уточнявахте?
Не знам какво да те посъветвам. Нека мамите с подобен проблем пишат. Но си търси задължително правата. Ако трябва се консултирай с юрист по въпроса. Внимавай само да подадеш моментите в срок, защото мисля че ако се забавиш много тази опция с изплащането назад отпадаше.

# 238
Здравеите маичета искам да ви попитам сина ми е на една г. И е с решение от телк с 100% с чужда помощ.искам да знам какви пари ще получава? Казаха ми от социалните че от другия месец ще получава по 217лв. И двоини децки.по точно вапроса ми е това ли е всичко което ще получава?Влагодаря ви!

# 239
Мисля, че трябва да получава % от минималната заплата, към двеста и няколко лева, + двойни детски + интеграционни добавки, но за тях подаваш отделна молба, те не се дават със задна дата, само тези двеста и няколко лева, тях ги дават от датата на категоризиране на телка.

Общи условия

Активация на акаунт