Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 781
  • 344
  •   1
Отговори
# 210
DaqnaDaqna,

Трябвало е да обжалваш процента на първия ТЕЛК.
 При тази ситуация, дори да обжалваш, проблемът не е в социалните и не е от тяхната компетентност.
 При първото освидетелстване ТЕЛК решават 30% инвалидност и нямаш право на помощ. Така са ти орязали времето от ДИ - 09.03.2009г. до 01.09.2012г. или с други думи, в този период детенце е било добре. Втория ТЕЛК го подаваш през периода на първия /вероятно мотива е поради влошаване състоянието на детето/. Така се получава преосвидетелстване поради възникнали нови обстоятелства, които водят до 80% и право да помощ, но от новите обстоятелства регистрирани от 01.05.2013 год. На тази база започва плащане от 01.05.2013г. на всички видове помощ - 8д, двойни детски и интеграционни. 
 Ако предявиш иск, то трябва да е към ТЕЛК, че в първото ЕР не е отчетено реалното състояние на детето. Тъй като си изтървала всички срокове не знам как става, вероятно чрез съд. Ако има решение, че 30% е било неправилно преценено или отмени първоначалния ТЕЛК, тогава вече имаш основание да имаш претенции към социални грижи.
 Ако сега обжалваш заповедите на социалните, какво основание ще посочиш? Те са изрядни предвид това, което си им представила.

Моя съвет е да се консултираш с адвокат по административно право и то запознат със законите за хората с увреждания.

Това е моето мнение. Ако друг е имал такъв проблем нека каже как е постъпил.

# 211
Благодаря ти много Мама_Нана. Поздрави!

# 212
Здравейте, мами моля за съвет детенцето ми е с епилепсия получава   гранд мол припадъци с интервал месеци и по малки чести пристъпи на втренчване, преди седмица получихме два поредни един голям и след това по малък след първия отидохме на лекар но не се отрази в еег то пристъпа дали защото отидохме веднага след 2 дни а лекарката каза че се виждало най ясно след седмица две, на телк сме на 16,07 но лекарката ни прие уж формално в болница за да ни изаде епикриза тъй като първият път когато получихме първия пристъп не ни поставиха окончателна диагноза  в болницата след това имахме и друг и отидохме на преглед и ни поставиха диагнозата но на амбулаторен лист . И така сега след като си взех епикризата  в къщи  и я прочетох откривам че не са описани повечето ни пристъпа по време на лечението ами само преди лечението поради което се притеснявам че на телка няма да ни дадът процент какво да направя, тя казва че не може да редактира епикризата, или да изчакам да мине телка и да обжалвам  Sad

# 213
Здравейте най накрая минахме на телк дадоха ин 85% с чужда помощ но дата на зверяване ни се пада на 1,08 и въпроса ми е следния в телка пише дата на инвалидизация 30,04,2012 от тогава ли ще ни изплатят обещетенията и на какво имаме право  и има ли срок за социалните в които да подам документите, и обещетението на база социална оценка ли е или има кокретни критерии, станаха хиляди въпроси  но мисля че това е всичко ще се радвам да ми отговорои някой Simple Smile

# 214
  • в полите на Балкана
След като завериш ЕР на ТЕЛК отиваш в социалните с няколко копия.  Пускаш няколко молби за

двойни детски без доход, без бележка за ваксини и без бележка, че учи, ако е ученик.

чл8д  на нея пишеш, че искаш да ти се изплатят от ДИ.

социална оценка

Когато излезе СО пускаш и молба за интеграционни добавки взависимост от това, което са отпуснали.
На всички копия на ЕР на ТЕЛК трябва да напишеш вярно с оригинала и да се подпишеш.

# 215
Много ти благодаря стягам документите и отивам да видим как ли ще прочетат закона сега Simple Smile

# 216
Здравей те,и аз да попитам на 17,07,2013 се явихме на телк,дадоха ни 50%,синът ми е на 12 год.от 4 годишен му откриха заболяването което се води,че е наследство не сме лежали в болница и съответно нямаме епикриза,но имаме всички нужни изследвания който доказват заболяването.Та въпроса ми следния дата на телковото решение е  от датата на подаване на молбата в телк т.с 06,06,2013год.Имам ли право да оспорвам тази дата?Благодаря ви предварително.

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 23:05 от pepito791

# 217
Здравейте и аз искам да питам не сме от софия но живеем там, по постоянен адрес сме в друго населено място искам да попитам дали имаме право на карта за градския транспорт да съм наясно дали да го пиша в документите  Cry

# 218
mami iskam davi popitam tezi ot telka po kakvo sudqt datata na ivalidizaciq po dokumentite i datite ili po bolesta tai kato nz kak stoqt ne6tata?BLG predvaritelno

# 219
Датата на инвалидизация е написана на епикризата издадена от лечебното заведение където е лекувано детето.

# 220
Non4eto blg vi!A drugoto koeto iskam da popitam mojeli psixiatar da izdade diagnoza Autizam ili ne i gore dolo kakvi procenti davat v telk za dete autist?

# 221
Съжалявам но не мога да ти отговоря. Ако има поставена диагноза аутизъм би трябвало да има и издадена епикриза.За процентите също е много относително.Зависи и от състоянието на детето.

# 222
  • Бургас
sommm дават от 40 до 100% в зависимост от състоянието. За дата на инвалидизацията се дава датата на раждането. Най-добре е епикризата да ви е издадена от клиниката по детско-юношеска психиатрия "Св. Никола" към Александровска болница. Моля, пишете на кирилица.

# 223
mersi mnogo.... No drugoto koeto iskam davi spodelq e,4e imame zapisan 4as v sv.nikola-Al. bolnica no e 4ak za noemvrio mese a nie sled sedmica sme na telk... i stava obarkano az pitam poneje tuk pi6at 4e i detska psixiatarka moje da izdade diagnozata pi6ete molqvi!Za sega razpolagam s xvar4a6ti ambulatorni listq ot det.nevrolog..>>

mili mami iskam da mi pomognete tui kato v pismoto ot telk pi6e 4e iskat epikriza ot sveti nikola a tam ni otxvarlixa 4ak sled 2 meseca mojeli da minem bez dokumenta ot sv nikola i da i obesnq na tezi v telk 4e imame zapisan 4as no e sled datata na telka..PI6ETE

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 23:02 от AnMary

# 224
Моля ви дами,обяснете ми какви права имам с ТЕЛК на дете  10г и какви са тези  интеграционни?
Колко време след подаването на ТЕЛК в общината се изплащтат парите сус задна дата?
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт