Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 753
  • 344
  •   1
Отговори
# 270
А поради каква причина може да ми се откаже изплащането им?

# 271
  • София
че този телк не е първи. Да, първи за тази диагноза, но не иза детето.

# 272
Днес звънях на социалните и ми казаха, че ако пише освидетелстване ще ги изплатят, а ако пишело преосвидетелстване няма. Утре ще отида да взема решението и ще видя какво ще пише. Ако това се случи няма да ги оставя така нещата.Просто ми писна от простоти!!!! Два месеца и болничен не получавах и се принудих да се върна на работа, защото съм използвала полагаемите 60 платени дена за гледане на болно дете! А синът ми е с онкологично заболяване и с много тежка операция!

# 273
  • София
Разбирам те Hug Търси правата на детето. Мен ме е яд, че се спекулира с незнанието на родителите...На нас примерно не ни изплатиха тази сума, въпреки, че му се е полагала Sad Зависела от дата на инвалидизация иса ми я писали дата телк #Cussing out

# 274
здравеите,
през маи 2013 родих и на момченцето ми му липсват средните пръстчета на двете ръчички.на крачетата 2 пръста на дясното,на лявото едно пръстче липсва.Ходихме февруари месец 2014 год в Горна баня на операция,да съединят разстоянието на дясната ръчичка заради липсата на средното пръстче... просто думи нямам-зашиха го все едно пълнена кокошка,показалеца му не се изпъва а преди можеше..трябваше този месец да се направи друга операция,но отказаме понеже опериращият лекар започна да увърта че не е сигурен дали ще се справи да изпънат показалеца,че упоиката можела да даде последствия..... момчето ми е доста умно и си служи перфектно с ръчичките,ходи,тича и засега няма да го водиме на операция (поне не в България)
миналият месец чак подадох документи за Телк с епикризата от болницата,в която раждах и епикризата от операцията в Горна баня,която ми дадоха миналият месец ( при изписването февруари не беше готова,уж да ми я пратят по Еконт,но това така и не стана и лично отидох да я взема) Въпроса ми е кога ще доиде писмото с датата за Телк и изплаща ли се със задна дата,тъи като това е вродено,не е някакво заболяване което се е появило на определа възраст? детенцето в момента е на 1 год и 6 месеца

# 275
 Писмото от ТЕЛК-а при нас пристигна след около месец и половина. Предполагам, че ще ви се изплатят парите със задна дата.
  Нашия ТЕЛК излезе и на него пише освидетелстване и  ще ни се изплатят парите със задна дата. Мъжът ми го е заверил и след това е отишъл за социалнта оценка.От там обаче му казват, че при социалните да отиде да подаде документите чак на 23.12. Отишъл е там, но са му казали същото. Някой има ли представа защо чак тогава. Преди като сме имали ТЕЛК нямам спомен толкова време след заверяването му да е трябвало да чакаме.

# 276
Здравйте мами ,извинявам се ако се повтарям!Имам следният въпрос детето ми е 1,4 м има 50% има ли помош за под 2 гд.??

# 277
  • София
Малко не разбрах въпроса, но не с и ли подавала досега документи при Социалните. Има ли ТЕЛК годините нямат значение ?

# 278
Малко не разбрах въпроса, но не с и ли подавала досега документи при Социалните. Има ли ТЕЛК годините нямат значение ?
Утре ще подавам...дано кажат вичко ние чакахме 7м и ни дадоха за 1 гд

# 279
  • София
Възрастта на детето няма връзка с обезщетенията по ТЕЛК Wink

# 280
Привет, мами
дъщеря ми е на 3,6 години. Родена е с междукамерен дефект на сърцето и бъбречна аномалия. На годинка ни оперираха, до тогава бяхме на лекарства. Едва октомври месец подадох молба за ТЕЛК(поради липса на информация), викнаха ни на 19.11.2014. Комисията реши: 60% степен на увреждане, но датата на инвализация са ни я дали 09.10.2014г.( дата на мед.направление за ТЕЛК).Аз си мислех, че датата на инвализация ще е от самото раждане и понеже за пръв път се занимавам с ТЕЛК когато го взех решението въобще не ми направи впечатление тази дата. Когато отидох в социала да подавам документите, те ми казаха, че изплащането щяло да бъде от 09.10.2014г. Днес минах през ТЕЛК за да питам да няма някаква грешка, при условие, че детето е с вродени аномалии, и една от служителка ми обяснява, че комисията така решила, но все пак ми казаха да отида на 27.12.14 когато детската комисия на ново ще се събира. Та въпроса ми е това решение коректно ли е, и ако не е ще може ли по някакъв начин да се поправи?

# 281

nely_24 Здравей мила мами мисля че няма да можеш ништо да направиш ,но опитай знам ли....ние бяхме сега на ТЕЛКслед 8 м чакане  и  детето ми е с наследствена астма която е доказана с иследвания в Германия та ни дадоха 50% но ништо не исплаштат даже и от подаването на ТЕЛК  Cry но това е ние сме в БГ

# 282
  • в полите на Балкана
 vedi_84, На деца с ТЕЛК преди да са навършили 2г се полага допълнителна помощ. За съжаление не си спомням как точно се нарича, но като отидеш да подаваш в социалните питай.

# 283
 vedi_84 На дете с телк  преди 2 г се полага допълнителна еднократна помощ за раждане на дете с увреждане от 100 лв.Трябва да се подаде отделна молба  в социалните.

# 284

nely_24 съжалявам ,че са те прецакали така,но мисля ,че вече нищо не може да се направи.Не стига ,че децата ни са болни и се чудим с какви пари да ги лекуваме,ами и това което им се полага гледат да не го дават.Тия в комисията са използвали,че не си запозната и са те прецакали...като че ли от своя джоб ще ги вадят тези пари.... След като в документите пише,че заболяването е вродено ДИ трябва да е от раждането.След като не е било отразено така си имала срок от 2 седмици да оспориш решението на комисията в частта за датата.Като не си го направила се приема,че си съгласна  с тази ,която те са посочили.Питай все пак, ако подадеш молба за преосвидетелстване дали не може да се пише с реалната дата и да ти се изплати и голямата сума,но аз не зная дали това с изплащането не е само първия телк или става и при преосвидетелстване ,ако преди това не са изплащани суми.Дано има вариант.

Общи условия

Активация на акаунт