Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 762
  • 344
  •   1
Отговори
# 255
iskam da popitam kakvi sa nadbavkite koito se polagat na dete s 50%  astma telk rehenie.tova e parvo iaviavane pred telk.
И на моята дъщеря ТЕЛК-ът е 50 % - помощта е 240лв на месец +двойни детски - 100лв, +някакви интеграционни добавки - около 10-20 лв  - в зависимост какво ще отпуснат. Аз не съм взела още соц. оценка, за да видя какви интеграционни са отпуснати. Току-що си влезнах в банковата сметка, за да проверя има ли движение - малко на майтап, защото подадох документи на 30.04, и хоп - изненада - на 16.05. са преведени паричките  - за периодът от 05.2012 насам  Grinning. Това май е рекорд - за 16 дни да направят превод  newsm78 да ви питам - помощта за този месец (май) в юни се превежда, нали? Кога горе-долу? И заедно с детските ли, или по различно време? Благодаря 
 bouquet

На мен ми казаха между 20-22 -ро число .За май ще ти ги изплатят юни,мисля че заедно се превеждат ,добавки+ детски.Нашите инеграционни са около 36 лв (не приемаме лекарства)за тел,транспорт др не знам,трябва да погледна.Simple Smile

blagodaria za infoto

# 256
Здравейте, имам въпрос

В началото на май подадох документи:
1. за детски надбавки
2. добавката от 240 лв. (детето е с 70 % инвалидност)

Ясно ми е, че за добавката от 240 лв имат разни процедури - соц. оценка, заповед и пр., които може да отнемат време.

Въпросът ми е детските зависят ли от тези процедури за добавката, или това се разглежда отделно, въз основа на завереното ТЕЛК решение?

Т.е., ще получа ли около средата на юни детските за май, или трябва да почакам, докато оправят бакиите със социалната оценка и заповедта за изплащане на добавката?

Детските са 100 лв., допълнителната помощ 240 лв. не зависят от социалната оценка. Зависи дали този ТЕЛК е първи или преосвидетелстване.
Социалната оценка дава възможност за получаване на т.нар. интеграционни добавки, всяка от които е около 10 лв., те са за транспорт, лекараства и др.
Напълно е възможно да получиш всичко на куп през юни или да ти останат за получаване само интеграционните.

# 257
Някои да се е интересувал за санаториумите как стоят нещата?

# 258
  • София
Здравейте,

Имам нужда от вашето мнение по въпрос за ТЕЛК.

Голямата ми дъщеря е на 7 години и едва преди 6 месеца откриха, че е родена със сериозна сърдечна аномалия. По принцип нямаше оплаквания, откриха я случайно, но се наложи да я коригираме с операция.

Преди 2 седмици ни оперираха и вече би следвало да имам здраво детенце.

Според вас има ли шанс да минем на ТЕЛК и да ни дадат по-голям процент за минал период, предвид, че не сме имали оплаквания, макар и да е било сериозно... или изобщо да не си правя труда щом вече сме "коригирани и здрави"?

Има ли накакъв телефон на който мога да се обадя и да попитам?

# 259
Някои да се е интересувал за санаториумите как стоят нещата?
Аз се интересувам.Днес ходихме при личния даде ни талон за поморие,но не разбрах само с талона ли или и др документи да нося?

# 260
Здравейте!Имам дъщеря на 11 години и скоро минахме ТЕЛК преосвидетелстване,подадох молбите за детски надбавки и за месечната добавка по чл.8д.Понеже и друг път съм имала проблеми със връщането със задна дата поради забавяне,най отдолу на молбите съм писала,държа да ми бъдат върнати със задна дата и съм цитирала закони,членове и алинеи Simple Smile .При подаването на документите една от госпожите ми каза ма не пишете така ,няма нужда то комисията решава .............Първо и казах,че съм имала проблеми и преди и държа да си ги напиша тези неща и след това я попитах каква комисия,има си закони там пише ,че имам право да се върнат....каква комисия какви 5 лв.Просто не знам а и така не ми обясни каква комисия разглежда молбите.
Подадох си молбите този месец в началото,но не знам дали ще ми ги изплатят в същия месец или да очаквам август?

# 261

Подадох си молбите този месец в началото,но не знам дали ще ми ги изплатят в същия месец или да очаквам август?

Ще ги получиш август, но за всеки случай си потърси заповедите в сроковете, за да не те изненадат.

# 262
  • София
Ще ги изплатят само и единствено ако на ТЕЛКа пише, че забавянето не е по вина на лицето. На гърба на нашия телк го има този телк и ще ми се изплатят всички суми.
Ако забавянето е по вина на лицето то няма как това да стане Wink

# 263
Ще ги изплатят само и единствено ако на ТЕЛКа пише, че забавянето не е по вина на лицето. На гърба на нашия телк го има този телк и ще ми се изплатят всички суми.
Ако забавянето е по вина на лицето то няма как това да стане Wink

На нашия пише че забавянето е по наша вина ,но това не е така аз чаках писмото няколко месеца ....после като дойде още месец и нещо до датата за ТЕЛК.Сега минахме на ТЕЛК юни после чакахме за заверката две седмици и подадох юли.Та в крайна сметка ще ги получа август.
Та по въпроса за забавянето....това упоменато ли е някъде в закона ..... че аз май съм го пропуснала.
Има ли го някъде законово да е описано,че ако забавянето е по вина на лицето отпада връщането със задна дата ?

# 264
Аз бях с подобен  проблем, но  в решението нищо не пишеше.  Как точно е формулирана виновността ти? Да не би забавянето е по наша /на комисията/ вина с подпис и печат?

# 265
  • София
самира, изрично при подаване на документите казват (за София де) ако не получите писмо до месец за дата елате лично. За преосвидетелстване документи се подават поне 2 месеца преди изтичането на стария телк, а не след като е изтекъл телка. Въпреки, че подадох февруари за изтичащ април телк ми дадоха дата през май. На телка ми пише - закъснението не е по вина на лицето.
В товя случай не мисля, че ще ти ги изплатят, за съжаление.
Ще ги изплатят през август от датата на новия телк.

# 266
За преосвидетелстване искат ли нещо, бележка от личния лекар?

# 267
самира, изрично при подаване на документите казват (за София де) ако не получите писмо до месец за дата елате лично. За преосвидетелстване документи се подават поне 2 месеца преди изтичането на стария телк, а не след като е изтекъл телка. Въпреки, че подадох февруари за изтичащ април телк ми дадоха дата през май. На телка ми пише - закъснението не е по вина на лицето.
В товя случай не мисля, че ще ти ги изплатят, за съжаление.
Ще ги изплатят през август от датата на новия телк.

Ок.Но не виждам смисъл да се рови на кой каква е вината,няма значение след като не е обосновано никъде в закона че поради вина на лицето в забавянето за издаването на решението НЕ се разрешава връщане със задна дата.

# 268
Синът ми имаше от както се роди 3г.по 80пр. Последншя му ТЕЛК от Януари тази година стана 0пр. За жалост му откриха и тумор и беше опериран м. Май. Чак днес мина ТЕЛК.  Някой знае ли дали ще ни се изплатят парите със задна дата и дали в сумата ще влизат и двойни детски?
  Предварително благодаря!

# 269
  • София
Не мисля, че ще ви изплатят пари със задна дата. все пак той е бил с ТЕЛК до януари...

Общи условия

Активация на акаунт