Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 812
  • 344
  •   1
Отговори
# 120
И аз много добре не разбрах как стоят нещата и аз останах с впечатлението че сте се явили на два телка.Но ще ти кажа как става при нас .Ние също се явяваме на два телк-в две различни болници.Вече  се явихме на единия телк без да ни се издава решение.След което те по служебен път пращат документите на болничното заведение където трябва да се явим н втори телк.Сега получих писмо с насрочена дата за второ явяване на комисия.След което от двете места сумират процентите и се издава телковото решение.Може би и при вас е трябвало да е така или греша.

Точно така и при нас е така,въпросът е че миналата година аз не се явих на второто място и от първото не са ме уведомявали за второ явяване на комисия както е при вас, а са ми лепнали директно 10%СУ които не съм виждала никога на решение.
А тази година се явих и на двете и от второто(очен телк) ми дадоха телк решение на което пише 80% и след това имах вече второ явяване на комисия..и от двете места са сумирали 81%.
На решението от Телк за очни заболявания ми пише точка5:без % вид и степен на увреждане:точка 6:експертна консултация от дата 27.11.2012
А на решението Телк за общи болести точка5:10СУ и точка 6:преосвидет. от дата 29.11.2012г
Може би ако бях предала в социалните първото решение,нямаше да има проблеми Thinking

# 121
Как две решения?

Атакуваш по решението с 81%. В преосвидетелстването колко процента ти дават. Виж някъде по това от очния ТЕЛК не пише ли, че е издадено на база ЕР от общ ТЕЛК и преглед т.е. това с преосвидетелстването е междинен документ и не може да бъде взето за база.
Както е писала Нончето, двата ТЕЛК-а излизат с едно решение и процентите не са просто сбор от всеки ТЕЛК.
Другото, което се сещам е РЗИ /районна здравна инспекция/. Те могат и имат право да разяснят на Социалните кой документ е краен и се взема за база на плащанията.
Не знам има ли санкции, за това че не сте се явили миналата година ако ви е била определена дата.

# 122
Как две решения?

Атакуваш по решението с 81%. В преосвидетелстването колко процента ти дават. Виж някъде по това от очния ТЕЛК не пише ли, че е издадено на база ЕР от общ ТЕЛК и преглед т.е. това с преосвидетелстването е междинен документ и не може да бъде взето за база.
Както е писала Нончето, двата ТЕЛК-а излизат с едно решение и процентите не са просто сбор от всеки ТЕЛК.
Другото, което се сещам е РЗИ /районна здравна инспекция/. Те могат и имат право да разяснят на Социалните кой документ е краен и се взема за база на плащанията.
Не знам има ли санкции, за това че не сте се явили миналата година ако ви е била определена дата.

Явно много объркано пиша,моля да ме извините(особенно след като намесех и Очен телк).Значи ако атакувам по решение 81%СУ,нямам право на връщане назад детските добавки,защото в него документ пише преосвидет.10%.Това ми го потвърдиха и от Агенцията за социално подпомагане...по-рано днес говорих с тях.Те ми отговориха че по закон имам право единствено ако за първи път сме се явили на Телк, а според този документ имаме 10% степен увреждане и точка6.преосвидет....Съгласна съм с теб и Нончето, в това няма съмнение от единият телк имам 10% и от другият 80% и общото решение е 81%.Друго исках да Ви кажа  като цитирах двата телка.Миналата година не се явих на единият и въпреки това без единият са сформирали решения явно,за което аз не съм била уведомена.Тук мисля че вратичката,но не мога да го обжалвам вече,изтърван е срока.Каквото стане,..в понеделник ще подам жалбата и ще Ви държа в течение какво ще стане.Аз съм си виновна че не съм си довършила работата миналата година.Момичета много Ви благодаря за отделеното време Hug

# 123
  • в полите на Балкана
Благодаря ти Раде .И друго да те питам дали си разговаряла с директорката или с момичето в счетоводният отдел на училището относно стипендията която им се полага.И върнаха ли ви със задна дата сумите.Нас ни викат на мтори телк чак май месец-при положение че ни изтича телк ноември. 

Говорих и с двете. Наложи са сама да го открия като текст в закона и да им го покажа. бях помолено учтиво за това от директорката. Аз не намерих време, но пък намерихме текста в закона случайно двете със счетоводителката. Simple Smile И стана.
Върнаха ми за месец, но на решението пише, че е забавено по тяхна вина.

# 124
Здравейте , да ви питам ;
когато телка е първи  и на решението е записано, че е от датата на раждане и е над 50%
със задна дата до 3год. кое  се връща
( помощта от 189лв по чл 8 знам че се връщат )
Детските които стават двойни?  За тях връщат ли се назад ? От социалните ми казаха, че само ако телка е преосвидетелстване тогава , когато е първи не.... вярно ли е?

# 125
Миналата година не се явих на единият и въпреки това без единият са сформирали решения явно,за което аз не съм била уведомена.Тук мисля че вратичката,но не мога да го обжалвам вече,изтърван е срока.Каквото стане,..в понеделник ще подам жалбата и ще Ви държа в течение какво ще стане.

Ако си обжалвала пред НЕЛК този факт, наистина всичко щяло да бъде наред. Пробвай да го обясниш и в жалбата пред РД"СП" и настоявай, че това ви е първо освидетелстване. Ако въпреки това ти откажат може да заведеш дело в Административен съд.
Дано всичко се оправи и да си получите паричките.
Успех!  Hug

deva

Когато ЕР на ТЕЛК е първо се изплащат със задна дата само добавката от 189 лв. /чл.8д от ЗСПД/.
Двойните детски и интеграционните по ЗИХУ се изплащат от началото на месеца, следващ месеца на издаване на ЕР.

При преосвидетелстване връщат и по чл.8д /189лв./ и по чл.7ал.8 /двойни детски/ до датата, до която са били изплащани от предното ЕР.

В момента се опитвам да разбера при преосвидетелстване защо не връщат назад и по ЗИХУ или поне при какви условия могат да бъдат върнати. Thinking

# 126
Раде благодаря ти но не знам дали ми разбра въпроса за връщането на парите/ то и аз не съм го задала правилно/ но имах впредвид сумите изплащани от социалните-за двойните детски и процента от мрз.Те бяха ли ви върнати от месецът на прекъсване.Аз се притеснявам защото както вече писах на телк ни викат чак май месец.А телк ни изтече ноември.

# 127
  • в полите на Балкана
Разбрахте аз! Прекъсването ни беше само за месец, затова и така ти отговорих.

Върнаха ми за месец, но на решението пише, че е забавено по тяхна вина.

На гърба на ТЕЛК пише" забавено по наша вина" Не съм имала проблеми с това. Само в социалната оценка са написали простотии, а мъжа ми я е подписал и взел без да обърне внимание. Уж да му направят нова ама ...........кои знае кога.   Яд ме е че никога не се поинетересуваха от какво има нужда. Пишат си така на изус, а когато получиха донос, че не го водя на училище веднага пристигнаха. Бяха страшно изненадани защото завариха учителката по математика в къщи да му предава.

# 128
Е просто ме уби...злобата ни край няма.Вместо да помислим как да помогнем на човек ние решаваме че е по-лесно да направим мръсно.Нямама думи.

# 129

На гърба на ТЕЛК пише" забавено по наша вина" Не съм имала проблеми с това.

На мен ми отказаха да го напишат, но ми казаха, че социалните се правят на луди. Подадох жалба до РД"СП", в която обясних да се обърнат служебно към ТЕЛК /има такава опция в отношенията на институциите/, защото те /социалните/ не са компетентни какво е било състоянието на детето по времето между двата телка. В новата заповед има цитирано такова писмо от РЗИ и ми изплатиха всичко.
Сега чакам отговора за интеграционните и вероятно ще ги съдя. Много съм бясна. Социалните работници или не познават законите, по които работят или се правят на луди.

# 130
На мен не са ми изплащани интеграционните със задна дата поне аз не си спомням.Точно това сега ме е яд защото за периода ноември-май ще изгубя доста пари.Имам чувството че умишлено се бавят нещата за да се пестят пари без да се замислят  за нуждите на тези деца.

# 131
non4eto0 , не се притеснявай, след преосвидетелстването ще си получиш парите за изминалите месеци, това е сумата 189 лв. и детските. Докато обжалвах пред НЕЛК и докато се явим, а после и докато получим решението беше минало поне година, но всичко ни беше изплатено.

# 132
  • в полите на Балкана
Е просто ме уби...злобата ни край няма.Вместо да помислим как да помогнем на човек ние решаваме че е по-лесно да направим мръсно.Нямама думи.

Това беше отдавна..... първата година когато остана да учи в къщи посред зима. Явно на някои му е направило впечатление и като не знае подробности е решил да сигнализира. От закрила едвали щяха да си признаят, че идват по сигнал, ако не бяха заварили учителката в къщи. Все ми е тая. Яд ме е защото така написано становището им в социалната оценка, той няма право на индивидуално обучение, нито на смесена форма на обучение на каквата е и ако мине проверка в училище ще загази някои решил да направи добро.

Интеграционните не ги връщат със задна дата. Така поне ми казаха. Между двата ТЕЛК, ако подадеш за детски си ги получаваш нормални и после доплащат.

# 133

Интеграционните не ги връщат със задна дата. Така поне ми казаха.

И аз така знам, но в чл.37 от ППЗИХУ пише:
(1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на лица с трайни увреждания месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, въз основа на новата социална оценка, при условие че няма промяна в датата на инвалидизиране и промяна в степента на трайно намалена работоспособност или вида и степента на увреждане, ако молба-декларацията е подадена в едномесечен срок от издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК.

Та затова искам да ми обяснят, на какво основание не ги изплащат, защото те не са направили отказ, а просто ги пускат от месеца на ЕР.

# 134
  ТЕЛК-а на детето ми е до 01.01.2013г., Януари цялата сума ли ще получа или само някаква част от нея?
  Другото, което искам да ви попитам е: в средата на Ноември подадохме молба за ново явяване пред ТЕЛК, но все още нямам никакво писмо от тях. Вие горе- долу колко сте чакали за това велико писмо?

Общи условия

Активация на акаунт