Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 788
  • 344
  •   1
Отговори
# 105
Току що звънях на горещия телефон на Социално министерство и те ми отговориха че със задна дата не се изплащат никакви пари  Crossing Arms Плащането започва от деня на ТЕЛК  #Crazy Чудя се дали да не ходя и до социалните по местоживеене или да зарежа тази работа  newsm78 въпреки че ми идва да #2gunfire Става въпрос за времето от 02.03.2004г / когато е родена и е вписана като дата на инвалидизация / до 12.09.2005г когато е издаден първия ТЕЛК Сърдечни благодарности за бързите отговори Hug newsm51 smile3525

Вярно, че е минало много време, но нищо не ти пречи да отидеш в Социални грижи и да попиташ. Подготви си една молба - свободен текст, като се обосновеш, че съгласно чл.24а ал.6 от правилника за прилагане на закона за семейни помощи, не си получила полагащата ти се помощ по чл.8д от закона за семейните помощи за деца, за периода 2004-2005.
Нищо не губиш, пробвай.

# 106
Май наистина живеем в различни държави или пък законът се чете и разбира кой както си иска.За пореден път се убеждавам от  ползата от този форум просто незнам от къде другаде ще мога да научавам какво се полага на детето ми.Ако трябва да разчитам на информация от разните институции... newsm78

# 107
Май наистина живеем в различни държави или пък законът се чете и разбира кой както си иска.За пореден път се убеждавам от  ползата от този форум просто незнам от къде другаде ще мога да научавам какво се полага на детето ми.Ако трябва да разчитам на информация от разните институции... newsm78

Има нещо вярно. Точно от тук съм си събрала информацията. В началото на месеца си подавах молбите с навия ТЕЛК. Направо ме изумиха с въпросите си, при положение, че знаят как стоят нещата. Бях се подготвила отвсякъде включително и с извадени членове от законите и куп копия от всички документи. На всичко отгори при нас за интеграционни се подават на друго гише, защото са по друг закон. Ако човек предварително не е уведомен може да си мине и без тях, защото те били "ако желаете".

# 108
  • в полите на Балкана
Кашата е пълна.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 10:03 от мамаРаче

# 109
zdraveite,imam edin vapros kam vas,i ako mi pomognete shte sam mnogo blagodarna.
Tazi godina mesec mai ,otkriha na deteto mi koeto e na 7 godini zabolqvane na babreka,sled koeto ni pratiha v Pirogov ,i tam go operirahe,sega e s izveden ureter.Minahme Telksega na 21 ni izleze reshenieto 4e za 1 godina i e s 71% telk.Ta na reshenieto pishe Data na invalidizaciq ot data na rajdane,kakto i 4e e vrodeno,no e otkrito sega.Ta iskam da popitam dosta 4etoh na tazi tema,dali imame pravo na izplashtane sas zadna data na nqkakvi pari ,i za kolko vreme shte sa te s zadna data.Predstoi mi hodene v socialnite ,no iskam parvo da popitam tuk kato informaciq.Deteto e rodeno na 10.05 .2005c,kazvam go zashtoto 4etoh nqkade 4e ot 01.01.2005 g,ima nqkakav zakona za izplashtane na pari s zadna data .Nie imame li takav shans?
Blagodarq vi predvaritelno

# 110
Здравейте днес получих решението си от ТЕЛК имам 75% от ДИ:09.08.1012 на шестнадесет съм(ученичка) и имам този проблем (ИЗГАРЯНЕ НА ХРАНОПРОВОДА  СТЕНОЗА НА ХРАНОПРОВОДА  ДИЛАТАЦИО)от три годишна възраст.До сега не съм минавала през никакъв вид телк и за това искам да попитам дали мога да си върна една-две години назад или това вече не е възможно.И защо трябва освен пред социални да се явява и пред НОЙ в 14 дневен срок.Благодаря!

# 111
  • в полите на Балкана
В НОИ трябва да подадеш молба за пенсия. Ходи се само с копие от ЕР на ТЕЛК и лична карта. За другото незнам.

# 112
Мама Раче, аз не разбрах нещо за каква пенсия става въпрос на 16 годишна възраст./?И ние ли сега трябва да ходим в НОИ нали и ние сме 16години.?Оф нещо се осметох май.

# 113
  • в полите на Балкана
non4eto0  в НОИ се подава за пенсия когато ТЕЛК е повече от 71%. Социалната пенсия която получават децата ни е 121лв.

# 114
Благодаря ти Раде .И друго да те питам дали си разговаряла с директорката или с момичето в счетоводният отдел на училището относно стипендията която им се полага.И върнаха ли ви със задна дата сумите.Нас ни викат на мтори телк чак май месец-при положение че ни изтича телк ноември. 

Последна редакция: ср, 12 дек 2012, 10:20 от non4eto0

# 115
Много благодаря за бързия отговор.Ами незнам просто когато ми дадоха решението ми обясниха,че трябва да отида първо при социалните,а след това и в НОИ.Не знам дали по принцип се ходи там Simple Smile

# 116
Здравейте на всички  bouquet
Включвам се в темата с моят казус и с молба някой ако може да ми помогне със съвет...Благодаря!
Преди една година се явихме със синът ми на комисия за Телк и от там ни изпратиха да се явиме на Телк Очен(детето ми е недоносено и една от диагнозите е ретинопатия).В последната минута реших,че не желая да го освидетелствам и не се явих на посочената дата за комисия.Тази година обаче отново подадох документи за Телк и му дадоха 81%СУ с дата на инвалидност 04.06.10г(датата на раждане,сега е на 2,6г)Това решение е от дата 24.11.2012г. Веднага след като взех решението на 25.11.2012г подадох молба в социалните и днес взех решението,което гласи въпросните 189.00лв от 01.11.2012г. Отказаха да ми изплатят парите на основание, че вид на експертизата била преосвидетелстване и състояние до експертизата 10%.Въпросът е в това, че този процент е от миналата година както писах по-горе,но аз не съм взземала нито подписвала решение .И на всичкото отгоре след като подадох молбата-декларация в същият ден когато взех телк решението губя правото си да обжалвам пред Телк(изтървам 14 дневният срок,докато чакам решението на социалните).Служителката в социалните ме увери че покривам всички критерии: детето ми под 3години, има 81% степен на увреждане.Сега се оказва че няма право на връщане назад.Мога да подам жалба свободен текст.Много объркано го написах...съжалявам newsm78 Моля някой ако е писал такава жалба или е имал подобен случай или разполага с някакви телефонни номера към които да се обърна да попитам някой който знае,дали имам или нямам право на връщане назад от датата на инвалидизация т.е 04.06.2010г.

# 117
Предполагам, че сте се явили на два различни ТЕЛК-а. Подаваш жалба до РД"Социално подпомагане", като обясняваш този факт - за първи път се явявате на очен телк, следователно ЕР е първо /не е преосвидетелстване/ и си искаш добавката от 189лв. /чл.8д от ЗСПД да бъде изплатена съгласно чл.24а ал.6 от ППЗСПД/.

Има едни уловки какво пише в заповедтта отдолу - може да се обжалва в .... дневен срок пред .....
съгласно АПК.

# 118
Предполагам, че сте се явили на два различни ТЕЛК-а. Подаваш жалба до РД"Социално подпомагане", като обясняваш този факт - за първи път се явявате на очен телк, следователно ЕР е първо /не е преосвидетелстване/ и си искаш добавката от 189лв. /чл.8д от ЗСПД да бъде изплатена съгласно чл.24а ал.6 от ППЗСПД/.

Има едни уловки какво пише в заповедтта отдолу - може да се обжалва в .... дневен срок пред .....
съгласно АПК.

Както писах по-горе,преди 1 година се  явихме на комисия общТелк(Варна) и от там ни казаха да се явиме на 06-06-11г на комисия за Очен телк,защото мислели че от Очен телк щели да ни дадат по-голям процент, а те(общ телк) можели да дадат по представените документи едва 10%.И всичко приключи до там,нито съм се явявала някъде,нито съм вземала решение някакво,нито съм се подписвала някъде,но явно те са го освидеталствали синът ми все пак с тези 10%. Така пише поне в новото решение от дата 24.11.2012: състояние до експертиза 10%СУ,вид експертиза: преосвидет. Грешката е моя,че не обжалвах Телк решението,защото социалната работничка ме увери че документите са ми изрядни и че ще ми бъде изплатена добавката със задна дата(04.06.10г) и така изтървах 14 дневният срок за обжалване пред Телк.

В понеделник ще подам жалба до директора на РДСП-Варна (тук съм в срок имам 10 дни)и ще цитирам законите които си ми дала,ще отида и до Телк но не вярвам да стане чудо...въпреки че Коледа наближава Rolling EyesБлагодаря ти че толкова бързо ми отговори и ми даде информация която ще ми е от полза Hug

# 119
И аз много добре не разбрах как стоят нещата и аз останах с впечатлението че сте се явили на два телка.Но ще ти кажа как става при нас .Ние също се явяваме на два телк-в две различни болници.Вече  се явихме на единия телк без да ни се издава решение.След което те по служебен път пращат документите на болничното заведение където трябва да се явим н втори телк.Сега получих писмо с насрочена дата за второ явяване на комисия.След което от двете места сумират процентите и се издава телковото решение.Може би и при вас е трябвало да е така или греша.

Общи условия

Активация на акаунт