Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е процедурата на ТЕЛК и какви документи са необходими за кандидатстване?
Какви са правата на децата с увреждания, родителите на деца с увреждания и какви помощи могат да получат?
Какви са изискванията за получаване на помощ за деца с увреждания?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е процедурата на ТЕЛК и какви документи са необходими за кандидатстване?
-
Какви са правата на децата с увреждания, родителите на деца с увреждания и какви помощи могат да получат?
Децата с увреждания имат право на различни видове подкрепа, като детски надбавки, процент от минималната работна заплата, социална оценка, личен асистент, безплатни винетки и намаление в детска държавна кухня. Родителите на деца с увреждания имат право да получават подкрепа, включително надбавки за деца, процент от минималната работна заплата и други обезщетени. Те могат да се борят за тези права чрез подаване на заявления до ТЕЛК и социалните служби и като са запознати със законите, които ги защитават.
-
Какви са изискванията за получаване на помощ за деца с увреждания?
-
Колко комисии трябва да премина през човек, когато подава документи за ТЕЛК?
-
Какви са условията за получаване на двойни детски надбавки по Закона за семейни помощи за деца?
Искам да, ВИ попитам ,тъй като сте по-запознати с явяването пред ТЕЛК комися ....следните няколко въпроса ,за което предварително Ви благодаря ! Днес се явихме с дъщеря ми ( на 6год.и 6 мес. ) за първи път на ОЧНА ТЕЛК-Пловдив.....минахме ,но ни казха да не чакаме за решение, а да си тръгваме и да чакаме писмо от друга ТЕЛК комисия тъй като процента ще е малък ( а детето има и други заболявания -микроцефалия ,хиперактивност с дефицит на внимание ...) Въпросът ми е : прибрахме се без никакъв документ от телка ,ясно е че трябва да чакам писмо от друга комисия ( и там да се явим ,за да сумират процентите ) ,НО ПАК ЛИ ДА ПОДАВАМ ДОКУМЕНТИ наново или те си отиват по служебен път ??? От очна телк ми казаха само да чакам писмо .......и толкоз ,страхувам се да не би да изпусна някакъв срок ( като чакам ) ,а да е трябвало да подам наново документи за другата комисия ?? И дали ,ще ми изплатят пари за 3 год. назад --след като детето ми е родено с мозъчен кръвоизлив...и последици от него.. Лека вечер Ви пожелавам !
И аз се включвам с въпрос относно моето детенце. Тя е родена през 2004г с аномалий на всички крайници. През 2005г. след няколко операции подадохме документи за ТЕЛК. Дадоха ни 61% и до днес си е без промяна на %.Въпросният процент от минималната работна заплата и двойните детски ми се изплатиха от датата на подаване на документите а не от деня на раждането както пише в ТЕЛК решението.Възможно ли е сега да поискам парите за тази 1 год от раждането до решението на ТЕЛК и към кого да се обърна?Благодаря предварително !
Плащането започва от деня на ТЕЛК
Чудя се дали да не ходя и до социалните по местоживеене или да зарежа тази работа
въпреки че ми идва да
Става въпрос за времето от 02.03.2004г / когато е родена и е вписана като дата на инвалидизация / до 12.09.2005г когато е издаден първия ТЕЛК Сърдечни благодарности за бързите отговори
как така парите за телк се изплащат от датата на решението.Не е вярно от датата на инвалидизация се изплащат -на нас ни бяха изплатени от датата на инвалидизация три години назад.Наистина беше доста отдавна законите ги сменят непрекъснато но за мен не е така както са ти отговорили.Лошото е това че е минало много време.