Изплащат ли се със задна дата детски добавки на дете с ТЕЛК ?

• 139 810
  • 344
  •   1
Отговори
# 165
 Ще пробвам и ще напиша после какво съм успяла да направя може да е полезно и за други мами с подобни казуси - от опит глава не боляло Simple Smile

# 166
Да не е приятно, може би и аз имам грешка ,че не се поинтересувах но като ни минаха операциите и реших,че вече нямаме право на друг телк, а то не било така.

Цвети, времето В КОЕТО МОЖЕШ ДА РЕАГИРАШ е до 14-дни от връчването на заповедта за отпускане на добавките - всъщност заповедите са цели 3:

1. за 189лв
2. за 70лв. двойни детски
3. добавките от 7,95, като по принцип отпускат 3броя от тези

В това време направи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО писмено възражение - пред социалните /да ти дадат входящ №, който си прибираш - длъжни са да разгледат възражението ти и да ти отговорят писмено!/.
Поздрави.

# 167
 Благодаря Алиса, утре отивам в социалните и ще спазя всичките ви съвети. Хубаво е , когато човек е информиран - после ще споделя с всички постигнатото. Heart Eyes

# 168
Момичета, днес бях при социалните и естественно ми бяха отказани пари със стара дата. Връщали назад само при първи телк. Можело да подам жалба , но имало възможност да ми разгледат решението на ТЕЛК и да ни смъкнат %.
Има нещо ново за деца които ще са първи клас 2013-2014г. и имат ТЕЛК .След месец май имат право на еднократна помощ от 150 лв.

# 169
И още нещо решението ни е от 19.02.2013г. но щели да ни плащат от месец март.Редно ли е?

# 170
cveti 6, а за интервала от старият и новия телк сумите няма ли да ви ги изплатят?.Щом пише на новия телк преосвидетелстване би трябвало двойните детски и процента от мрз да ви ги възстановят. newsm78 Нашият телк изтече ноември сега ни викат през м.май но след това сумите ще ни ги изплатят за теди месеци.

# 171
Момичета, днес бях при социалните и естественно ми бяха отказани пари със стара дата. Връщали назад само при първи телк. Можело да подам жалба , но имало възможност да ми разгледат решението на ТЕЛК и да ни смъкнат %.
Има нещо ново за деца които ще са първи клас 2013-2014г. и имат ТЕЛК .След месец май имат право на еднократна помощ от 150 лв.

Кой ще смъкне процента на ТЕЛК-а? Ако имат съмнение относно компетентността на ТЕЛК  да ги питат, защо го обясняват на теб? Аз щях да ги питам това заплаха ли е или предупреждение.

Все още не са ти отказали, защото ти си подала молби за отпускане на съответните помощи. Отговора на социалните е заповедите, с които тези помощи се отпускат. Тук е важно да получиш самите заповеди в срокове и да реагираш /подадеш жалба/ в съответния срок. /Виж написаното от Алиса/.

И още нещо решението ни е от 19.02.2013г. но щели да ни плащат от месец март.Редно ли е?

Ако решат такъв срок на плащане, значи приемат решението на ТЕЛК като за първо освидетелстване. Принципно при първи ТЕЛК е така и е редно за двойните детски и интеграционните добавки. Тогава обаче трябва да ти върнат три години назад по чл.8д - 189лв.

Моето мнение е да подадеш всички молби и да чакаш отговорите/заповедите.

cveti 6, а за интервала от старият и новия телк сумите няма ли да ви ги изплатят?.Щом пише на новия телк преосвидетелстване би трябвало двойните детски и процента от мрз да ви ги възстановят. newsm78 Нашият телк изтече ноември сега ни викат през м.май но след това сумите ще ни ги изплатят за теди месеци.

Ти обаче си подала молба за преосвидетелстване от ТЕЛК два месеца преди да изтече старото решение.
Ако се получи "дупка" между новия и стария телк, без молба за преосвидетелстване т.е. не е период на чакане писмо за явяване пред телк, защото пък телк не изпращат писма без молба /това е един кръг, който не знам как да определя/, социалните правят откази точно заради  "дупката".

# 172
Обясниха ми,че при подаване на жалба можело да се върне решението пак към ТЕЛК и те можели да решат да ми намалят%.Иначе не са ми отказали официално но в прав текст ми казаха да не се надявам.Ще чакам заповедите и тогава ще съм сигурна. Не знам кой ги взима тези решения
Дали са същите, които ти приемат документите или е някаква комисия.

# 173
Иоще нещо като допълнение- в чл.8 пишело, че при преосвидетелстване връщали на зад ако няма промяна в% а при нас има от 84% на 70%.

# 174
Обясниха ми,че при подаване на жалба можело да се върне решението пак към ТЕЛК и те можели да решат да ми намалят%.

Понеже се наслушах на глупостите на социалните, се обаждах в ТЕЛК и НЕЛК. Един от отговорите беше, че социалните отказват тотално и при когото мине номера.
Питай ги на какво основание "ще върнат решението към ТЕЛК". Ако ти нямаш възражение към ТЕЛК и си приела решението им как ще го намалят или увеличат процента. Може да имат съмнение, че си излъгала ТЕЛК или си фалшифицирала решението ........

Иоще нещо като допълнение- в чл.8 пишело, че при преосвидетелстване връщали на зад ако няма промяна в% а при нас има от 84% на 70%.

ППЗСПД
чл.24б
(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2012 г., в сила от 04.12.2012 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от 1-во число на месеца, през който е отпаднало основанието за получаването й, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, които да водят до отпадане на правото, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаване на новото експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

Подчертаното регламентира промяната т.е. ако решението ти е с процент под 50, то правото за получаване отпада.
Не могат да бъдат върнати обаче за повече от три години назад.

# 175
Благодаря ти Mama_Nana сега като ми го подчерта го разбрах ! Ще се боря до края.

# 176
cveti 6 , НЕЛК е единствения орган, който може да преразглежда решенията на ТЕЛК. При отказ от социалните подаваш жалба и регионалната комисия към Соц. подпомагане решават дали директора е в правото си да ти откаже или не, а не ТЕЛК. Като чуят , че ще подаваш жалба и почват едни приказки, заплахи, а всъщност не е така,правилно са ти казали, изчакай да получиш заповедите и ако не те устройват подай жалба.УСПЕХ!

# 177
Макар и нескромно от моя страна, искам да споделя, че спечелих делото срещу Регионална Дирекция "Социално подпомагане", относно изплащането на Интеграционните добавки по ЗИХУ със задна дата.
Вярно, че решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд, но се чувствам удовлетворена, че доказах правотата си на горделивите и самонадеяни госпожи от социалната служба.

# 178
Много се радвам за теб Mama_Nana.Ще даваш съвети и на нас за предстоящи битки нали?

# 179

Поздравления Mama_Nana, само така продължавай и занапред.Явно това е начинът за да постигнем и получим това което се полага на дечицата ни.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт