Пречи ли дуфостан на овулация?

• 5 958
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Именно защото не е ясно какво се случва с нея и според мен прибързано е изписан хормонален препарат, давам съвет да се започнат  и проверят и проследят нещата от начало, а не да се стреля на посоки, само с един преглед да се отчита, че овулация -липсва и да се изписва веднага протичозачатъчно, особено когато се цели бременност. Хубаво е с настоящият лекар след приключването на този цикъл, спирането на дуфастона и менструацията, да се тестват хормоните на седми ден, да се проследи на узи дали нараства фоликула и дали се пука спонтанно и след това да се тества прогестерона, за да се види каква е стойността му при пика и да се процедира според ситуацията и резултатите.

Но няма как да ме разубедиш, че прогестерон приеман преди спукан фоликул не действа като противозачатъчно, все пак това е основната съставка на ОК.

Последна редакция: вт, 03 апр 2012, 20:55 от Звезден^Прах

# 16
ти си била цял гинеколог бе  Mr. Green
То така няма смисъл да ходим на лекар , да земеш направо ти да ни лекуваш Simple Smile
не се мъча да те убеждавам в нищо , защото ще се наложи да ти обяснявам неща които съм учила години наред, а ти искаш да ти ги обясня с един пост ...
а ти независимо колко и какво ще напишеш единственото което предизвикваш в мен е, едва забележима усмивка и леко повдигане на лявата вежда  Mr. Green

# 17
За мое най-голямо съжаление и без да имам медицинско образование, съм се нагледала и страдала от неадекватни и прибързани лекарски съвети и предписания и ми се е наложило да знам всичко това. Ако мога да помогна и на един човек да не действа прибързано и да не се доверява на 100 процента на един лекар а да търси информация и да се съветва повторно, ще е добре

А ето и историята на противозачатъчните и от къде и научих тази малка "тайна"  Wink

.................................

Смята се, че "бащата" на противозачатъчните хапчета е американският биолог Грегъри Гудуин Пинкъс. През тридесетте години на ХХ век се установява, че инжектирането на женския полов хормон прогестерон потиска овулацията при животните. Пинкъс решава да използва този хормон като съставка за противозачатъчни хапчета за жени. Същият учен предлага и да се използва комбинация от два различни хормона в едно хапче - прогестерон и естроген.
През 1951 г. ученият от български произход Карл Джераси, заедно с мексиканците Луис Е. Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, участва в откриването на progestin norethindrone, който - за разлика от progesterone, действа дори при приемане през устата и е много по-силен от естествено съществуващия хормон. Отбелязва, че не е имал предвид контрол върху раждаемостта, когато започнал да работи с прогестерон - "дори в най-безумните ни мечти... не сме си (го) представяли".
Първият хормонален контрацептив за перорална употреба се появява в САЩ през 1960 година и според съвременните мерки е съдържал невероятно големи дози хормони.

Последна редакция: вт, 03 апр 2012, 21:15 от Звезден^Прах

# 18
Благодаря на всички за отговорите.Troy искам да те питам означава ли,че от дуфостана фоликула няма да се спука?

# 19
  • София
Дуфастона е Прогестин и като такъв, ако е приет през ФФ ще подтисне О.
Ако е приет след О. - няма проблем
Може да се приеме и до 1-2 дни преди О. - в някои случаи я подпомага / особено при СПКЯ/, но не повече /дни преди О./

Ако няма О. и се приема Прогестин през предполагаемата втора /лутеална/ фаза на МЦ - подпомага следващия МЦ

# 20
Потвърждавам това което е писала Денис. Прогестероновия препарат Дуфастон или Утрогестан за това се предписвао от 17 до 25 ,26 ден от цикъла ,за да го регулира или да подпомогне вече настъпила бременност. Която вероятно се е осъшествила между 12 ,14 ден от цикъла или 3,4 дни преди започването приема на прогестероновите препарати. Така че в този случей няма действие на контрацептив и не възпрепятсва овулацията

# 21
  • Тук
На мен ми изписаха да пия Дуфастон "от 15 ден на менструалното кървене" (така пише в рецептата).Какво ще рече това- да го пия от 15-я ден на месечния цикъл ли? И след това кога да го спра?  Обаче от написаното до тук в темата май разбирам,че тази схема на прием няма да ми помогне за евентуално забременяване,понеже моят цикъл е много нередовен и в повечето случаи по-продължителен  и мисля,че  О ми настъпва много по-късно от 15-ти ден(ако изобщо я има),което значи,че тогава е рано за започването на Дуфастон. Ох, дано ме разбрахте правилно,че нещо май не обясних много разбираемо. И сега какво, да го почвам ли от 15-я ден на цикъла или да търся второ мнение,че не искам да си подтискам О и да се чудя после защо нищо не става..
П.П. Забравих да кажа ,че си изследвах прогестерона и ми е в норма,само дето не е изследван след доказана О (защото последната М ми беше февруари)

# 22
  • София
Ако целиш забременяване моя съвет е, да отидеш на фоликуметрия и да не почваш да пиеш дуфастон по тази схема!
Фоликуметрията представлява 3-4-5 прегледа в месеца, в които се наблюдават, чрез вагинален ехограф, нарастването на фоликулите и предсказва много точно кога ще настъпи овулация! Много често овулацията се таймира с точност, като се бие една инжекция преди това! И след овулацията, д-ра предписва дуфастон или утрогестан, ако е имало оплождане, то плода да се задържи и да се намести в матката, а ако е нямало овулация ти идва цикъла!
Един цикъл е от 1-вия ден на кървене до следващия 1-ви ден на кървене!
Мисля всеки гинеколог прави фоликуметрия.

Аз не бих пила така насляпо дуфастон, ако целя забременяване!

Аз лично забременях след фоликуметрия! Д-ра ти казва в кои дни е задължителен секса и нашето бебе стана така!  Embarassed

Късмет ти пожелавам и да пишеш какво си решила!

# 23
  • Тук
Благодаря ти за отговора   bouquet И аз мисля на първо време да не почвам с този препарат. Мисля след като си дочакам М да си пусна едни хормони,след което да започна с фоликулометрията и при доказана О да си пусна и прогестерона и чак тогава ще видя вече какво да правя и дали въобще ще се стигне до прием на дуфастон.

# 24
  • София
Дано бебето стане преди да дочакаш следващия МЦ  Hug

# 25
На мен ми изписаха да пия Дуфастон "от 15 ден на менструалното кървене" (така пише в рецептата).Какво ще рече това- да го пия от 15-я ден на месечния цикъл ли? И след това кога да го спра?  Обаче от написаното до тук в темата май разбирам,че тази схема на прием няма да ми помогне за евентуално забременяване,понеже моят цикъл е много нередовен и в повечето случаи по-продължителен  и мисля,че  О ми настъпва много по-късно от 15-ти ден(ако изобщо я има),което значи,че тогава е рано за започването на Дуфастон. Ох, дано ме разбрахте правилно,че нещо май не обясних много разбираемо. И сега какво, да го почвам ли от 15-я ден на цикъла или да търся второ мнение,че не искам да си подтискам О и да се чудя после защо нищо не става..
П.П. Забравих да кажа ,че си изследвах прогестерона и ми е в норма,само дето не е изследван след доказана О (защото последната М ми беше февруари)
Да започваш го от 15тия ден на кървенето .Пие се 10дни,лекаря не ти ли каза. Предписва се за регулиране на цикъла ,както ти сама споменаваш че не ти е редовен .Другия начин за регулиране е с противозачатични. Трябва да се търси причината за тази нередовност. Не е казано че ще забременееш с дъфастон ,но с този объркан цикъл също няма гаранция,освен да се разчита на случайност.
Пиенето от 15ден на цикъла на дуфастон не пречи на забременяването. Най-общо механизмът е следния. В деня на започване на цикъла започва автоматично отделянето на естрогени -хормони ,които правят образуването на яйцеклетката ,този процес продължава около две седмици ,когато вече яйцеклетката е нарастнала до размери готова за оплождане . Ако се започне да се приема дуфастон от първия ден,да той ше потисне овулацията .След 15тия ден започва естественото отделяне на прогестерон в организмът ,който е подържащия хормон за евентуално настъпила бременност .В този случей приема на дуфастон започнат в 15,16,или 17ден от цикъла не може да възпрепятства вече овулацията ,която вече е факт. Нашия организъм започва производство на прогестерон ,мислейки че има БР .Ако няма той се увеличава до определена степен след което спада и на нас ни идва цикъл и така всеки месец. Опитах се най-общо да го обясня .

Общи условия

Активация на акаунт