Базедова болест - тема 2

• 82 009
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Момичета , а какво ще кажете за Базедовата болест и цигарите ? Кафето категорично го спрях , но цигарите ....   Embarassed
Трябва да ги спрем, ама и аз не мога. Rolling Eyes
Пречат, много... да не казвам, че са посочени и като една от причините за рецидив на заболяването.

# 451
Какво ще рече това ...  Confused

# 452
Здравейте, момичета Simple Smile

Извинявам се предварително, че въпроса ми може да се повтори , но нямам време да прелистя темата ... та въпроса ми има ли бременни измежду вас, които са с това заболяване или са били бременни ? Интересува ме какво е било лечението и какво влияние е оказало върху плода?

# 453
Мен също ме интересуват всички тези въпроси , защото и ние планираме бебче . На мен засега лекарката ми каза - първо хапчетата , после бебето , въпреки , че тези хапчета , които аз пия Пропицил , уж били най-пречистени и ги изписвали на бременни .То е много строго индивидуално  , защото може да си се излекувал , да забременееш и бременността ти да обърка всички хормони наново.Знам жени , които са се лекували,лекували и в един момент им писва да чакат и са си родили живи и здрави бебчета , въпреки , че са били все още неизлекувани. Но чета пък и из интернет много гадни неща , които недай си боже могат да ти се случат  Praynig Аз също живо се интересувам от тази тема , затова бих била много благодарна на тези , които са преминали през това , да се включат в темата .
 P.S Виж в раздела "Искам бебе" съм създала такава тема "Базедова болест и забременяване" - може там да пишем Wink

# 454
Не се шашкай сега. Grinning
Цигарите знаеш пречат на всичко и за всяко едно заболяване.
От каквото и да е болен човек винаги следва - "свали малко килограмите, ограничи кофеиновите напитки или ги спри, и също цигари и алкохол".

Базеда е хиперфункция на жлезата. Цигарите се смятат за провокиращи хиперактивността, вредят на кръвно, пулс, сърце.
В статии е посочено, че често са причина за рецидив на заболяване. Това ще рече, че ако си минал курс на лечение и си в ремисия и спреш лекарствата може да са причина да има скорошен рецидив на заболяването. Сега, дали е така или не - нямам ни най-малка представа. Просто го има написано. Рецидив се получава и с цигари и без тях. Колко са голям фактор не знам.
Който иска чете и вярва, който не вярва подминава и си действа на своя глава.
Аз лично не съм чула доктор, който да не смята, че пречат и вредят.
Друг е въпросът, че аз пуша и не вземам мерки. Rolling Eyes

Цитат
Автоимунни тиреоидни заболявания
Фактори на околната среда
•Инфекции–Yersinia enterocolica,
•E. coli-общиантигени с ТСХ рецептора
•Нутритивни фактори–йодна профилактика, йод в храна, медикаменти–кордарон
•Стрес–остър и хроничен
•Тютюнопушене–покачва
•рискс50%

Disney princess , бременна ли си? Болна ли си от Базед? Приемаш ли някакви медикаменти или си в ремисия?

1852165215521552, не съм нито бременна, нито раждала и ако решиш не обръщай внимание на мнението ми.
С тази доза и новооткрит Базед не ти препоръчвам забременяване на този етап. (Понеже прочетох в другата тема, която си пуснала, че вече искаш бебче.)
На тази доза с нерегулирани хормони изобщо не се препоръчва бременност.
Често доктори, когато разберат, че пациентката иска скоро да забременее препоръчват операция с цел отстраняване на част от жлезата и овладяване на хиперактивността.
3-4 месеца най-често след операция , когато хормоните вече са се регулирали се започва с опитите.  Simple Smile
В случай на медикаментозно лечение е препоръчително пациентът да влезе в ремисия и да не пие лекарства, за да предприеме забременяване.
Случва се и на ниски дози пропицил да се износи здраво детенце и да има една нормална бременност.
Често дори и в ремисия, някои пациентки при забременяване отключват отново хиперфункцията на жлезата и тогава се поддържат с определени ниски дози пропицил. Вече всичко е в ръцете на Господ. Може и да се отключи, може и да не се отключи.
Много майки има в темата, които не пишат. Някои са с Базед, пили са лекарства, влезли са в ремисия, после са имали нормална бременност и раждане без лекарства.
Има и случаи, когато след като са родили жлезата пак се е разбутала.
Всичко, ВСИЧКО е много индивидуално!
Такива коментари не трябва да те плашат, а да те накарат да се интересуваш повече, да потърсиш добри специалисти - ендокринолози, гинеколози, които да ти дадат най-компетентно мнение и съвети преди да предприемеш важната стъпка. Simple Smile
Има доктори и доктори! Не знам, при кой се лекуваш, но те съветвам да се обърнеш към добър специалист, който знае какво прави и да ти даде правилни насоки.

Мнението на твоята докторка е ... как да кажа... просташко.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 12:37 от Merelenda

# 455
Лекувам се при д-р Чавдарова в Бургас . Не сме почнали опитите , защото наистина е неразумно в този момент , но тъкмо бяхме решили ... и аз се разболях.То планове за такива неща , нали знаеш , не се правят. Знам и за варианта с операция , но няма доктор , който да ти препоръча операция , преди да си пробвал първо с медикаментозно лечение . Сега съм на последните 20 дни от приема , преди пак да отида на преглед , и за това време стойностите на FT3 и FT4 , значително се повлияха ( е вярно TSH , не е мръднало , но и това е напредък , нали ... за месец  Embarassed ) . Аз съм положително настроена , за това и разпитвам по тази тема .На 22 години и няма за къде да бързам , но нали знаеш , когато искаш нещо много силно , нямаш търпение то да се случи .
Защо да е просташко , не е ли логично първо да оздравееш , а после да правиш бебе , без излишни рискове ?!?

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 13:02 от 1852165215521552

# 456

Защо да е просташко , не е ли логично първо да оздравееш , а после да правиш бебе , без излишни рискове ?!?

Цитат
Здравейте момичета Smile Наскоро ми откриха Базедова болест . Изписаха ми Прпопицил по схема и Пропанолол ( за сърцебиенето ) . Още с влизането в лекарския кабинет , докторката ме наплаши " Ооо те такива като теб трудно забременяват , или изобщо не могат ..."

Ей такива коментари провокират определенията от мен, макар и крайни.

но няма доктор , който да ти препоръча операция , преди да си пробвал първо с медикаментозно лечение .
Напротив! Има.
Моят предният ендо е един от тях и не само той ми го каза. Wink Но роля са годините и това дали планираш бременност - най-вече.
Но изборът си е мой.
Фактор обаче при теб е, че си млада. На 22 годишни никой не бърза да препоръчва операция, ако няма нещо тревожно в жлезата. Имаш време. Ако не стане с хапчета, вече имаш варианти.
 Simple Smile

# 457
Aaa , за това нейно изказване ли , да , наистина беше не просташко .... ами не знам и аз какво  #2gunfire Да , за сега освен да се моля и да чакам , друго не ми остава  Praynig
 Merelenda  , на теб кога ти откриха Базеда ? Здравичка ли си вече ?

# 458

Merelenda  , на теб кога ти откриха Базеда ? Здравичка ли си вече ?
Миналата година февруари. Лекувах се 11 месеца. Бях в ремисия и ми спряха хапчетата.
Още на първата контрола 3 месеца след спиране на терапията направих рецидив.
Всичко започна отначало на 26-27 март.
Аз съм с Тиреотоксикоза - Хашитоксикоза М. Базедови = 2 епизод. Wink

# 459
Аз съм със същото . Защо се получават тези рецидиви бе .....  newsm11

# 460
Аз съм със същото . Защо се получават тези рецидиви бе .....  newsm11
И аз не знам. Сега се лекувам при друг доктор, защото според първия няма смисъл отдавна да се лекувам, а трябва да се оперирам. Аз все още отлагам.
Иначе се консултирах с хирург в София, избрах си го. И според него съм за операция и с лекарства няма да стане, ама ми даде отсрочка, да пробвам още веднъж, макар шанса да е малък.
Вторият доктор се чудеше и той, какво провокира тази хиперактивност и как след като веднъж минах терапията и се оправих много бързо, то за едни три месеца се върна заболяването. Доста хора след като изкарат курс на лечение нямат толкова бърз рецидив. Някои след 2-3 години, други след повече, а аз още на първите 3 месеца.
Откри ми някакъв възел - според него поне имам възел голям, според другите не е възел, а самата увредена жлеза с поствъзлеста структура. ( При откриване на заболяването не беше толкова увредена, както е сега. Променя се.)
Мислеше, че е активен и именно той провокира хиперактивност. Направих сцинтиграф, който отхвърли да има активно функциониращи възли.
Докторът и той се пита, защо така, какво провокира тази хиперактивност и тя се връща след спиране на хапчетата.
Личната, макар и да не е специалист в тази област ме посъветва да не спирам тирозола, а да остана на някаква поддържаща доза, докато не се реша на операция, защото спра ли го, а и вече имам един рецидив, ясно е какво ще последва. Rolling Eyes

Заговаряла съм се с доста пациентки, които ходят при сегашния ми доктор. Жени на възраст - оперирани. Много от тях с моята диагноза. Направо ме питат, какво чакам! Да остана без здрава част на жлезата или да се стигне до там, че да ми я махат цялата?! Защото и те на моите години са отключили заболяването и те са минали по тоя път. Някои макар и с оставена част от жлеза имат рецидив след години, други си нямат жлеза. Други просто си ходят на контрола. Пред кабинета доста се чака, та има какво да научиш от миналите по тоя път. Жлезата бавно се уврежда, тъкан да се възстанови болна, не съм чула още, ама се надявам да чуя някога.
Всякакви случаи чух.
Има и хора, които са минали един курс на лечение и не пият лекарства години. Просто си ходят на контролите, които са определени след спиране на тиреостатиците.

Не всеки може да го понесе. Аз относно заболяването съм, как да кажа - небрежна, но някой хора много го изживяват, други не се интересуват, трети не искат и да четат и знаят, защото ги плаши това, което ще чуят, дори сигурно сега ме обвиняват, че много плямпам и плаша хората, но аз съм на мнение, че такива неща не трябва да ни плашат, а трябва да се информираме, за да имаме избор, да постъпваме адекватно и навреме и да се насочваме към добри специалисти.

# 461
А момичета , вие спазвате ли някаква диета , каква храна ядете , наблягате ли на някоя конкретно ? Спомага ли спорта при Базед и какъв трябва да бъде той ? Взимате ли някакви хранителни добавки , като витамини например , за подсилване на организма и имунната система ? Общо взето , кажете за всички полезни неща , които знаете , че е хубаво да се правят при Базедова болест .  newsm39   lalalala

# 462
Мога да ти дам съвети, естествено, но това не значи, че аз ги спазвам.
Спазвам някои, да, но за другите се иска воля. Постепенно ако се спазват съм сигурна, че дори няма да имаш нужда от лекарства - каквито и да е. Simple Smile

- Ако не се страхуваш намери препоръчван класически хомеопат.
Като начало, ако се страхуваш може да комбинираш медикаментозното лечение с хомеопатично лечение.
- Започни да четеш литература за позитивното мислене. Промени си начина на мислене, промени си начина на живот. Това е най-големият ключ към оздравяването!
Има тема във форума за позитивното мислене, която е много богата на информация, книги, способи и т.н. Ще ти е от голяма полза.
- Научи се да си доставяш удоволствия, да се радваш на дребните неща, да си намираш поводи за усмивки. Да не се самосъжаляваш, да не се упрекваш, да не си дребнава, да не се тревожиш за малки неща, да не се ядосваш. Научи се да се контролираш! Всичко това ще дойде с промяната на мисленето. Никой не казва, че това става от ден до пладне. Трябва да положиш труд и ще отнеме време.
- Научи се на търпение! Нещата не стават от раз. Както и заболяването не става от раз.
- Хиперфункцията не идва ей така от нищото, както си живеем щастливо и усмихнато. Стресът, депресията, отчаянието, мрачните мисли, безпокойството, тревогите, всичко води до заболяването.
- Храни се балансирано. Ограничи количеството храна. Храни се здравословно. Естествено, не говоря за лишения, говоря за баланс. Не всеки ден да се храниш с вредни храни - захар, бяло брашно, тестени изделия, сладкиши. Включи в менюто си повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, леки меса (пилешко, пуешко, риба, може и телешко), супи, свежи подправки, зехтин.
- Спортувай! Като начало йога, разходки, повече време сред природата, повече време сред приятни хора. Приключи с хората, с които се чувстваш неспокойно, които те натоварват психически, които ти изпиват енергията. Разшири контактите си, които ти носят удоволствие, карат те да мислиш позитивно, да се усмихваш, да се чувстваш добре.
- Ако не се чувстваш спокойна на работата си - това е голям фактор да се замислиш, дали не ти трябва нова работа с нови хора, или работа, на която да се чувстваш спокойна.
- Можеш да опиташ с най-различни добавки, много зависи, какви други заболявания имаш и имаш ли изобщо (което ме съмнява, предвид възрастта ти), за да се насочиш, какви евентуално добавки ще са полезни за теб. (Изключвам имуностимулатори и имуномодулатори).
- Намери си хоби, занимания, нещо което ще ти доставя удоволствие и ще правиш с удоволствие.
- Почивай си! Почивката е много важна. Отделяй поне час на ден дори само да полежиш със затворени очи. (Изключвам нощния сън).
- Медитирай. Научи се да дишаш правилно и пълноценно. В интернет има много информация за медитация, йога, дишане.
- На няколко места препоръчват есенциите на Бах, също така и шуслеровите соли - ако те интересува, може да се запознаеш и с тях. Може да се запознаеш и с иглотерапията, лечението чрез иглотерапия. Всички тези неща не изключват по-горе посочените.
- Ограничи алкохола, цигарите, силните кофеинови напитки.
- Пий вода. Токсините се чистят с водата. Поне 2-3 литра дневно. (Забелязвам, че много хора не пият вода и подценяват нейните качества).
- Научи се да се обичаш! Не казвам, че трябва да станеш егоист и да не те интересуват другите.

За промяната не е достатъчно да спазваш само едно!
Тялото няма да се излекува само с диета, или само с бахови есенции. Иска се цялостна промяна в начина на живот.

Всичко написано по-горе е начин на живот! Правилен начин на живот, при който тялото и умът ти, а и здравословното ти състояние ще са в пълна хармония.

Това се сещам засега. Сигурно има и още.  Hug

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 20:01 от Merelenda

# 463
Аз съм със същото . Защо се получават тези рецидиви бе .....  newsm11
И аз не знам. Сега се лекувам при друг доктор, защото според първия няма смисъл отдавна да се лекувам, а трябва да се оперирам. Аз все още отлагам.
Иначе се консултирах с хирург в София, избрах си го. И според него съм за операция и с лекарства няма да стане, ама ми даде отсрочка, да пробвам още веднъж, макар шанса да е малък.
Вторият доктор се чудеше и той, какво провокира тази хиперактивност и как след като веднъж минах терапията и се оправих много бързо, то за едни три месеца се върна заболяването. Доста хора след като изкарат курс на лечение нямат толкова бърз рецидив. Някои след 2-3 години, други след повече, а аз още на първите 3 месеца.
Откри ми някакъв възел - според него поне имам възел голям, според другите не е възел, а самата увредена жлеза с поствъзлеста структура. ( При откриване на заболяването не беше толкова увредена, както е сега. Променя се.)
Мислеше, че е активен и именно той провокира хиперактивност. Направих сцинтиграф, който отхвърли да има активно функциониращи възли.
Докторът и той се пита, защо така, какво провокира тази хиперактивност и тя се връща след спиране на хапчетата.
Личната, макар и да не е специалист в тази област ме посъветва да не спирам тирозола, а да остана на някаква поддържаща доза, докато не се реша на операция, защото спра ли го, а и вече имам един рецидив, ясно е какво ще последва. Rolling Eyes

Заговаряла съм се с доста пациентки, които ходят при сегашния ми доктор. Жени на възраст - оперирани. Много от тях с моята диагноза. Направо ме питат, какво чакам! Да остана без здрава част на жлезата или да се стигне до там, че да ми я махат цялата?! Защото и те на моите години са отключили заболяването и те са минали по тоя път. Някои макар и с оставена част от жлеза имат рецидив след години, други си нямат жлеза. Други просто си ходят на контрола. Пред кабинета доста се чака, та има какво да научиш от миналите по тоя път. Жлезата бавно се уврежда, тъкан да се възстанови болна, не съм чула още, ама се надявам да чуя някога.
Всякакви случаи чух.
Има и хора, които са минали един курс на лечение и не пият лекарства години. Просто си ходят на контролите, които са определени след спиране на тиреостатиците.

Не всеки може да го понесе. Аз относно заболяването съм, как да кажа - небрежна, но някой хора много го изживяват, други не се интересуват, трети не искат и да четат и знаят, защото ги плаши това, което ще чуят, дори сигурно сега ме обвиняват, че много плямпам и плаша хората, но аз съм на мнение, че такива неща не трябва да ни плашат, а трябва да се информираме, за да имаме избор, да постъпваме адекватно и навреме и да се насочваме към добри специалисти.
На мен може би след месец два ще ми спират хапчетата и много ме е страх от този момент, мисля че много бързо след това пак ще ми се разбутат хормоните. Sad  Отделно ендокринолога много ме ядосва напоследък и искам да го сменя, събирам отзиви. Ти при кого ходиш?

# 464
В кой град си?
Аз ходех при Христозов във Варна, а сега при Райков.

Не се страхувай от спирането на терапията.Аз също не бях готова да ми я спрат. Истината е, че като пием хапчета и хормоните стоят в норма се чувстваме застраховани. А без лекарства идва първия проблем - стрес, страх, тревога, какво ще е, що ще е и именно така си разбутваме хормоните.
Не трябва да ти пука, не трябва да се страхуваш. Мисли за себе си като здрав човек. Не позволявай на мислите си да те разболяват. Именно от неправилно мислене си докарваме тези тревоги и стрес и се разболяваме. Бъди уверена и вярвай, че всичко ще е ок. Grinning
Миналата година за Коледа и на мен ми бяха спрели хапчетата.

Общи условия

Активация на акаунт