Базедова болест - тема 2

• 81 964
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
kaza 4e ne prili4a na kista nito na mioma.....neznam na4ev kaza 4e 6tom ft3 i ft4 sa v norma zna4i moje a toi e mnogo kadaren lekar i mu vqrvam az mu vikam 4e trqbva da se napravi prosto taka go use6tam i toi kaza da taka e kaza 4e po malkoto zlo e da se pie eltiroksin otkolkoto da se ma4a s metizol a i organite se uvrejdat s te4enie na vremeto az ot 2001 sam taka tova sa 11 godini s metizol e ne postoqno
Да, разбирам. Имала си рецидиви доста явно, а щом има толкова рецидиви за 11 години е време да се опита с операция.То не е гаранция, че ще се наложи елтироксин, но наистина щом той се пие до живот значи не е вреден, а и нали е от някакво растение, не е химия.
Може да пиеш известно време хормони след операцията и после да не пиеш никакви. Организма сам ще покаже.
Щом вярваш на Начев и си съгласна на операция, значи го послушай.
Ще стискам палци да мине всичко ок и после ще кажеш как, какво и що е било. Hug
da no hirurga me obarka :bad-words:a ina4e eltiroksin se pie do jivot za sajalenie za6toto 6te q mahnat cqlata mai newsm78mnogo me e strah sled operaciqta da ne stana debela

# 106
Pipi 81 - стискам ти палци всичко да мине добре при теб

Merelenda - каква е причината за повишаването на антителата и не може ли това да се предотврати. Каква е цената на ТАТ И МАТ ?   

# 107
Причина за повишаването, предполагам е самото заболяване. Показател са, че щитовидната жлеза е атакувана от собствения организъм.При започване на лечение би следвало да спадат.
Някои пациенти приемат и Селен за спада на антителата.
При определени случаи, когато ТСХ, ФТ4 и ФТ3 не са променени, а има наличие на завишени антитела, най-често изписват само Селен и следва проследяване през няколко месеца - контролни изследвания.
За предотвратяване - не знам. Стресът е ключов фактор за появата на заболяването и както обсъждахме в тази тема и в другата за Хашимото, най-важно е спокойствието за правилно лечение. Всякакви стресови ситуации, безпокойство, тревога, тъга, прекомерно физическо и психическо натоварване, могат да доведат до отключване на заболяването и респективно промяна в резултата на хормоните и антителата.
Базед може да се отключи и по време на бременност, раждане, аборт, катастрофи и т.н.

Но как всичко това да се предотврати - не знам. Освен спокойствие, приятни емоции, никакъв стрес, депресия и проблеми, което в днешно време не виждам как би могло да се случи. Simple Smile

# 108
Причина за повишаването, предполагам е самото заболяване. Показател са, че щитовидната жлеза е атакувана от собствения организъм.При започване на лечение би следвало да спадат.
Някои пациенти приемат и Селен за спада на антителата.
При определени случаи, когато ТСХ, ФТ4 и ФТ3 не са променени, а има наличие на завишени антитела, най-често изписват само Селен и следва проследяване през няколко месеца - контролни изследвания.
За предотвратяване - не знам. Стресът е ключов фактор за появата на заболяването и както обсъждахме в тази тема и в другата за Хашимото, най-важно е спокойствието за правилно лечение. Всякакви стресови ситуации, безпокойство, тревога, тъга, прекомерно физическо и психическо натоварване, могат да доведат до отключване на заболяването и респективно промяна в резултата на хормоните и антителата.
Базед може да се отключи и по време на бременност, раждане, аборт, катастрофи и т.н.

Но как всичко това да се предотврати - не знам. Освен спокойствие, приятни емоции, никакъв стрес, депресия и проблеми, което в днешно време не виждам как би могло да се случи. Simple Smile

Права си , така е спокойствие и приятни емоции - това пожелавам на всички ни  Simple Smile

Току що прочетох в една друга тема , че личната също може да ти даде направление за хормони - мисля веднъж годишно ( не съм сигурна и не знам точно за кои хормони иде реч ) Имаш ли представа ? 

И друго - вече изпих една опаковка селен - по собствено усмотрение ( така си за да съм здрава - дано съм си помогнала мъничко  Wink

# 109
  • София
mnogo me e strah sled operaciqta da ne stana debela [/quote]

И мен от това ме е страх. Аз съм си дебела и сега, и Начев при поредното ми посещение на Ендокринологията ми каза, че с такава диагноза само 5% не отслабват, та пак съм от "щастливките", а след евентуална операция, ако стана още по-дебела ....

На мен Селен ми каза да пия Катя Тодорова, но от няколко месеца не съм си купувала.

# 110
Смехоранче, и аз съм от тия 5 %.  Rolling Eyes Само да не се окаже, че 95% са пълни, а 5% слаби с такава диагноза.
Аз селен не съм пила, ама да взема да си купя най-после. Поне няма да ми навреди. Thinking

Порой, не съм сигурна кои бяха. Със сигурност ТСХ, и мисля че се обсъждаше и Фт4.
Антителата се плащат, не се поемат от каса.

# 111
Здравейте, след като последните изследвания за хормони бяха най-накрая добри и след консултация с ендокриноложката ми писа амбулаторен лист? и ме прати да си избера хирург. При мен жлезата е много уголемена, без възли и др., но е много голяма - Базедова болест. Във Петък ходих в Каспела и се срещнах с доцент Димов, който прегледа жлезата отново на ехограф и каза че е за операция. Силно се надявах да не се наложи да се маха цялата, но според него това било най-добре. В Сряда трябва да постъпа и вероятно 100% ще ме оперират тогава или Четвъртък. Повече от всякога се притеснявам за предстоящата процедура, или по-точно за живота който ще живея без щитовидна жлеза. До скоро се чувствах доста добре, ходих интензивно всред природата на дълги преходи, карах колело. Сега дали защото съм в другата крайност се чувствам повече изморен, нямам като че ли толкова сили дори да карам колелото, имам проблеми със ставите и болки в тях. Като чета колко трудно се вкарват тези хормони без жлеза в норма и колко трудно пък после се поддържа това състояние, и се притеснявам да не направя голяма непоправима грешка. Мои колежки ме съветват да пробвам лечение с хомеопатия, но първо че не вярвам в него по принцип а и че това мое заболяване го имам от 2007ма и ми се влоши общото ми състояние не ми се екпериментира никак.

Това което търся е да мога да продължа да спортувам активно, да се чувствам по-добре, и общо подобрение.

Не търся от вас отговор дали да се оперирам или не, това си е мое решение и ще си нося последствията от това до края на живота си.

Искам да чуя отзиви за това колко често им се сменят дозите, и дали сега се чувстват по-добре без жлеза отколкото преди

# 112
# 113
Moмичета,от почти месец пия Пропицил...от 2 дни чувствам много гадно мравучкане по ръцете и краката и си чувствам сърцето много гадно(силно и отчетливо сърцебиене,а всъщност пулса ми е около 80).Чудя се от Пропицила ли е,от нерви ли е...пия ксанакс от 2 месеца и тъкмо мислех да го спирам..а сега и това..чувствам се много напрегната..В работата ми  обстановката е изнервена..и се чудя,това,което ми е ..от лекарството ли е..или ме тресе нервата.И преди да започна лечението съм чувствала подобни симптоми...но това си беше отдавна..утре ще пускам ПКК и хормони,а в събота имам час за ЯМР ,а както разбрах в тунела трака и е шумно и не мисля,че мога да го понеса...

# 114
Дени, според мен не се тревожи за сърцето. Мен постоянно ми е такова. Joy hahaha
Като се регулират хормоните ще видиш как ще изчезне. Grinning
При мен предния път като бях така в началото си бях повишила дозата по погрешка на бетаблокера и се чувствах отвратително. Сякаш сърцето ми блъскаше както си лежа и го виждах как пулсира, а пулса ми беше много слаб, ама то щото съм объркала дозата. Crossing Arms
После, след като я регулирахме, тия симптоми на блъскащото сърце изчезнаха някъде 4-5 месец от общото лечение. Хормоните бяха в норма и като се задържаха и проблема изчезна. Не се уморявах, не се запъхтявах, а я ела ме виж сега.
Забелязах, че не винаги обаче, когато хормоните са в норма симптомите ги няма. Има и изключения.
Понякога се появяват, макар и хормоните да са в норма и май повечето случаи са когато се преуморя или когато съм стояла повече на слънце.
За мравучкането не знам, а и не мога да го разбера така описано. Не знам на кое се вика мравучкане.

Сега, когато пак съм на началната права, сърцето ми пак така бие от време на време и в повечето случаи ме задушава жлезата.
Ти не пуска ли скоро хормони, или бъркам?
Начев на 30 изминали дена ли ти иска изследването?
На каква доза си?
Хайде, дано се е покачил ТСХ и симптомите да са от покачването му. Поне при мен така беше като ми скочи първия път ТСХ на 15. Дъвчех по две пакетчета дъвки на ден и омитах по един пакет ментос бонбони, че не ми стигаше въздух, а докато ми дойде часа за доктора бях се натровила от ментолови истории. hahaha

Аз трябваше на 30 дена, максимум на 45 да си пусна хормони и да ида на преглед, ама като го няма доктора, станаха 55 дена и изобщо не съм ги пускала да видя как са, че ще се панирам сигурно.
Сега на 22-ри съм на преглед и ще видим. Плюс това и днес спрях АБ и не е удачно за хормони, ама няма повече да отлагам. За капак и ще ми дойде и изследването на хормоните след АБ и всички екстри ще е напълно достоверно. hahaha hahaha hahaha

А за резонанса - ще го изтърпиш. Не го мисли от сега.

# 115
Привет пак от мен..днес ми излязоха резултати от ПКК. 2 седмици от началото на приема на Пропицил левкоцитите ми са били 6,6 (3,5-10,5),а днес,на около месец прием  левкоцити  5,19 при същи граници.За сега са в норма..но явно ми падат...Въпроса ми е..на тези от вас,който драстично са паднали левкоцитите,как им протича лечението...Във Вторник съм при ендото ...и ми е интересно...а и не ми харесва това,че ми падат..

# 116
Привет пак от мен..днес ми излязоха резултати от ПКК. 2 седмици от началото на приема на Пропицил левкоцитите ми са били 6,6 (3,5-10,5),а днес,на около месец прием  левкоцити  5,19 при същи граници.За сега са в норма..но явно ми падат...Въпроса ми е..на тези от вас,който драстично са паднали левкоцитите,как им протича лечението...Във Вторник съм при ендото ...и ми е интересно...а и не ми харесва това,че ми падат..
Нищо не ти пада. В норма са. Те не са постоянна величина да стоят в една цифра. Мисля че всичко е ок.
Преди съм си правила чести кръвни картини по други поводи, не заради щитовидната и са били и по 5 и по 6 и 10 и 7 в рамките на месец. Важно е да са в норми. По-високи ли са от референтната стойност има наличие на възпалителен процес, а паднат ли към долна граница е опасно и се налага консулт.
Има начини за лечение, ама само докторите знаят какви и как.

На последния преглед при личната по друг повод ми спомена, че СУЕ е по важно при нас и да си го пускам винаги с кръвна картина.

# 117
Уау..те това пък (СУЕ-то ) не съм го пускала от...много отдавна..за него никой не ми е казал #2gunfire

# 118
Уау..те това пък (СУЕ-то ) не съм го пускала от...много отдавна..за него никой не ми е казал #2gunfire
Ми и на мен никой нищо не ми е казвал. Винаги като отида при нея винаги така ми ги пуска - ПКК + СУЕ. Ако съм си пуснала сама ПКК, пита ме - СУЕ колко е, а аз обикновено не го изследвам, защото не се сещам.
Последния път преди 6-7 дена ходих, защото не се чувствах добре и понеже беше следобед не ми пусна ПКК, ама ме попита дали скоро съм пускала и колко е СУЕ. Тогава я питах защо и е и ми каза, че при нас с ПКК винаги трябва да го пускам и трябва да следя нормите . За първи път го чувах.
Обаче като се прибрах и разгледах кръвните картини пускани от личната, винаги имам СУЕ, а на тези от мен - нямам.
Както и да е. Разрових се да видя за какво иде реч и видях това:

Цитат
Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) е кръвен тест, който измерва скоростта, с която се утаяват червените кръвни клетки в специална вертикална тръбичка за един час. Колкото по-бързо се утаяват еритроцитите на дъното на епруветката, толкова по-висока е стойността на СУЕ.

Когато е налице възпаление в организма, определени протеини карат червените кръвни клетки, да се слепват заедно и да падат, по-бързо от нормалното, на дъното на тръбичката. Тези протеини се произвеждат от черния дроб и имунната система, при различни състояния, като инфекции, автоимунни заболявания или рак.

Има множество различни причини за ускоряване на СУЕ. Поради тази причина, теста не може да се използва самостоятелно за поствянето на дадена диагноза. След като веднъж диагнозата е поставена СУЕ може да се използва за проследяване на резултатите от лечението на конкретното заболяване.

Високи стойности
Следните състояния могат да доведат до ускорено СУЕ:

Автоимунни заболявания, като системен лупус еритематозус и ревматоиден артрит.
    Рак, например лимфом или множествен миелом.
    Хронична надбъбречна недостатъчност.
    Инфекция, например пневмония, тазова възпалителна болест или апендицит.
    Възпаление на ставите и кръвоносните съдове (например гигантскоклетъчен артериит).
    Възпаление на щитовидната жлеза (базедова болест).
    Инфекции на бъбреците, костите, ставите, кожата или клапите на сърцето.
    Бременност и прееклампсия (токсикоза на бременността).
    Вирусни инфекции.

Ниски стойности
Ниски стойности на СУЕ може да има при:

Високо ниво на кръвната захар.
    Полицитемия.
    Сърповидно-клетъчна анемия.
    Тежко чернодробно заболяване.

От друг доктор знам, че самостоятелно СУЕ не е показател. Един вид само него ако си изследва човек, ей така да види - не е показател. Взима се под внимание ПКК, общо заболяване + СУЕ. С една дума обща клинична картина.
То е нещо като MCHC и MCH в кръвната картина. Ако са извън норма, а хемоглобина е в норма, те не се интерпретират. А ако хемоглобина е нисък, се взимат под внимание. Та явно и със СУЕ ще да е така. Самостоятелно не се чете, а на база картина.

Аз за два месеца една ПКК не съм пуснала, та да видим в понеделник, какви ще ги изям. Да не говорим, че и АБ съм пила, и ще са минали 4-5 дена, противогъбични пих много - Кандизол, защото упоритите гъбички в ушите не минават и ги лекувам от август миналата година по лекарско предписание и вече ми писва, за капак и ще ми е дошла менструацията, ама пускам хормони, ПКК и СУЕ и каквото ще да става.
Ако ще да им вярва доктора, няма за кога да отлагам, че то ще станат 3 месеца. Sick

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 17:11 от Merelenda

# 119
momi4eta zdraveite da vi kaja s men kakvo stava o6te ne sam se operirala za6toto hodih po lekari imah bolki v taza krasta i celiq korem bqh na ginekolog tq vidq ne6to i mi kaza da pusna tumoren marker no vsi4ko izleze v normi posle otidoh pri drug ginekolog a pak toi ni6to ne vidq kaza 4e vsi4ko e nared i kaza da otida na urolog o6te ne sam hodila no da vi kaja po4nah da piq metizol na svoq glava i simptomite leko mi ot6umqha daje imah sarbeji po korema i si mislq 4e vsi4ki tezi simptomi imat vrazka s hiperfunkciqta mi nali posledno tsh mi e 0,102 sega 6te popiq izvestno vreme da vidq dali 6te se opravq i 6te se sre6nem s hirurga vapreki 4e popitah ha4ev dali bolkite imat vrazka s bazeda toi mi kaza ne oba4e se okaza 4e ima i tova s poduvaneto na korema sa6to ima ubedena sam v tova

Общи условия

Активация на акаунт