Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 15-та тема

• 151 686
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Не знам дали е тук мястото да питам, но в какво печете питките? Виждам, че стават доста високи, а моите тави са ниски и ме е страх да не излезе тестото. Моля за помощ  Praynig

# 436
tupunci, имам от майка две долни части на старите ел.тенджери, алуминиеви са, тях използвам за високите питки, много са ми удобни. Иначе може да потърсиш по-дълбока тава или да си направиш от нагънато алуминиево фолио по-висок борд на ниска тава. Рингове има по-високи, също стават. Peace

# 437
Здравейте.  Лабрекс и аз агледах твоят тутманик (на майка ти)....обаче се чудя има ли смисъл да се захващам....май нещо не ми върви....в продължения на 4 дена всеки дена майсторя по нещо...но нито едно не ми се е получило.   Питката ми беше катастрофа....като хляб беше,при това въобще не се наду  Cry....вчера реших,че ще ми се получат козуначените кифлички,ама не би-станаха отвратителни-клисави и гадни,направо ги изхвърлих. Те пък само леко се надуха и се разляха в тавата...пфууууу   егаи,как искам да направя и аз нещо хубавичко.....не заради друго,ами на мен да ми е кеф да си го хапна.    май трябва абсолютно точно да е обяснена рецептата и най-вече в частта с брашното,защото явно не мога да го оцеля.   Моля ви поагайте  Praynig.

# 438
Здравейте.  Лабрекс и аз агледах твоят тутманик (на майка ти)....обаче се чудя има ли смисъл да се захващам....май нещо не ми върви....в продължения на 4 дена всеки дена майсторя по нещо...но нито едно не ми се е получило..........

milisa, не че много ще ти олекне, но всички имаме такива дни, пробвай и не ги мисли вече тези неполучилите се, няма начин да не ти станат и хубави нещата. Ако не си пробвала, опитай със  СПОЛУЧЛИВО-то И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО, там са дадени количествата на продуктите, въпреки че и това не е гаранция, защото брашната са различни, едни с повече влага, други по-сухи. Не слагай наведнъж цялото количество брашно, като замесиш и ти лепи по ръцете, ръсиш и донамесваш, докато спре, като внимаваш все пак да се получи меко и еластично тесто, а не бетон. (щото и това съм постигала Grinning). Това тумбестото на голямата снимка си е тутманик, със сирене е вътре. Дори това, че не ти се е получило нещо, си е трупане на опит, следващия път го правиш по по-друг начин и така, докато свикнеш на око да месиш и да ти се получава. Разбира се, много важни са и втасването и печенето, не само тестото. Пробвай, ще стане!  bouquet

# 439
Ех,благодаря ти за куража,наистина имам нужда  Hug.  След малко отивам на пазар,би ли ме насочила например ти какви продукти си купуваш? Мая...брашно...

# 440
# 441
Ех,благодаря ти за куража,наистина имам нужда  Hug.  След малко отивам на пазар,би ли ме насочила например ти какви продукти си купуваш? Мая...брашно...

Мая използвам прясна от лидълската напоследък, не, че нещо специално, просто магазинът ми е на удобно място. От Кауфланд купувам също, Билла, гледам да не е замразена на лед, в кварталните магазинчета такава ми дават, понякога е с изтекъл срок на годност, затова се снабдявам от големите магазини, гледам да имам две-три кубченца, държа ги в хладилника на вратата. Брашното също не подбирам кой знае колко, напоследък използвам от мелница, сменихме жито за брашно, преди купувах брашното на София мел, хубаво е, сигурно и други има хубави по магазините. Peace

# 442
Ох, писах, писах и системата ме изхвърли. Втори опит. Като с точенето. Не се отказвам. Милиса, не се отказвай и ти. Аз като започнах да се уча да готвя и пекох кекс в средата на фурната. Сещай се как изгоря отгоре и вътре си беше течен. Аз да ти кажа бях същата. И до момента ме е страх от точенето и свинското месо. Но не се отказвам. От две-три години имам точилка, но едва тази есен започнах да я използвам. Започнах с локумки, с маслено тест и други лесни теста. Поне така ми изглеждаха. Правих неща без точене. Скоро правих едни милинки на Блонди без точене. Само с месене. Търсих си такива простички рецепти. Целта ми беше да усетя тестото, втасването, печенето. Оня ден за първи път месих постна питка. Малко тестяна става ама не се отказах. И снощи беше моята вечер. Сборих се успешно с един тутманик. Замесих го втаса си той и почнах да точа. Аз точа, то се свива. Аз точа то се къса......аааа. Накрая стана. Резултата беше страхотен тутманик. Лабрекс и другите ми помогнаха с тавите, печенето и друго подробности. Сега вече знам, че ще се справя. В интерес на истината преди да прочета теорията не разбирах някои неща. Но като прочетох за маята, за втасването и други вече лесно се справям. Преди време бях правила един друг тутманик ама нищо не разбирах.Цапах, мацах и т.н. но не спрях. Така ече щом имаш желание ще се научиш. Ако е насила обаче.... едва ли! Трябва да го искаш. Аз гледам да ползвам суха мая, защото няколко пъти изхвърлих жива мая по половин кубче и ми стана съвество и затова ползвам суха. В повечето случаи не ми остава. Пък един път ползвах замразена жива мая.Нищо не стана и с нея. И така. Давай смело.

п.п. Моля за идея за питка за Коледа. За Бъдни вечер вече ми помогнахте. Сега продължавам да нахалствам и искам идея и за коледа.

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 14:18 от bimbaaa

# 443
Aз също ползвам суха мая,за да пестя времето да я чакам да шупне.А и последно такъв номер ми изигра,че още ме боли главата като се сетя.Зетя трябваше да се кръсти заради сватбата,и покани гости да се почерпят.Разбира се честта за питата беше моя.Имам си мая на кубче винаги/и аз я държа на вратата на хладилника като Лабрекс/,поглеждам я и си викам"Димитрино не рискувай,ходи и си купи прясна".Вдигам се във 7,00ч сутринта и тичам до магазина,взимам мая,разбира се поглеждам срока и тичам.Слагам маята да шупне,надигна се много малко не като друг път,абе помислих си аз че нещо не е наред ама със простия акъл си замесих 2 килограма тесто.Еййй,4 часа не ще да мръдне.Премесих ,оформих и опекох ,надигна се много малко беше адски вкусна ама аз си скъсах нервите.От тогава ползвам само суха и провал нямам.
Ползвам брашно на София мел небесно синият пакет и съм много доволна.

# 444
  • Sofia
tupunci, имам от майка две долни части на старите ел.тенджери, алуминиеви са, тях използвам за високите питки, много са ми удобни. Иначе може да потърсиш по-дълбока тава или да си направиш от нагънато алуминиево фолио по-висок борд на ниска тава. Рингове има по-високи, също стават. Peace
Да, баба ми има такава тенджера и я ползва точно за тази цел, но аз нямам и търсех алтернатива. В краен случай ще си взема.  ooooh!

# 445
Ох,благодаря ви.   Аз наистина имам желание....по едно време ми се получаваха....не знам на какво се дължи,но имам толкова несполучливи опити. Сега се надявам това във фурната да е от сполучливите.  Правя от тестото за всичко на Лабрекс. Маята ми беше замразена,разтворих я в топло прясно мляко и цоп в машината. май трябваше да я изчакам да шупне ли  newsm78.....? Ами следвам си това което е написано в рецептата,а там таквоз чудо не беше написано. Уф,позвам да се притеснявам.  Сега завих с кърпа и сложих на 50 градуса в печката. Даноооооо да се надуе  Praynig.  После вадя,оформям питата (с чубрица и шарена сол) и мятам пак да втасва двайдетина мин. и пека.    Еййй,дано ми се получат.   Иначе и вечерята и десертите ми се получиха чудесно днес.  Дано днес е моят ден.

# 446
......Маята ми беше замразена,разтворих я в топло прясно мляко и цоп в машината. май трябваше да я изчакам да шупне ли  newsm78.....? Ами следвам си това което е написано в рецептата,а там таквоз чудо не беше написано. ..........

Да си призная, почти никога не шупвам маята, разтварям я в течната част и меся. В рецептата наистина не го пише. Хайде, правя ѝ магия да стане, щом десерти и вечеря са готови, една питка сега ще се назлъндисва, хайде, де! Grinning Ще стане, няма къде да ходи! Peace  bouquet

# 447
Лабрекс,жива и здрава да си мила  Hug...не само защото питката ми ухае и изглежда прекрасно...(почти готова е),ами и защото усещам,че си добър човек.
Та почти готова е,но от нетърпение реших да пиша. Ухае на чубрица и меродия и моите мъже само се навъртат като котараци.  Имам големи надежди,че този път ще стане  Praynig.  Пак ще пиша разбирасе,дори и да досаждам с безмисленните си постове.

# 448
Пиши, пиши, важното е да стане, стискам палци! Peace  bouquet

# 449
 ooooh!     Едва успях да направя 2,3 снимки,преди да се включа и аз в яденето на горещата питка.   Е,вечерята ми остана,но пък от питката ми няма и следа. Стана много,много вкусна,надута и прекрасна....и ми направи впечатление,че за пръв път правя нещо тестяно,което да е с лека коричка отгоре и отдолу,а не както обикновенно-отгоре почти да е изгоряло с дебела коричка,а вътре не е така добре изпечено.  Та с две думи-много съм доволна.Не сложих сирене,защото исках да видя дали ще ми се получи,но усещам че тези дни пак ще правя   chef...еееххх,колко съм щастлива.

Общи условия

Активация на акаунт