Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква беше първоначалната идея за пътуването до Индонезия?
Какви предпазни мерки предприеха за здравето си преди пътуването до Индонезия?
Какви бяха първите ви впечатления от първия ден на пътуването?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква беше първоначалната идея за пътуването до Индонезия?
-
Какви предпазни мерки предприеха за здравето си преди пътуването до Индонезия?
-
Какви бяха първите ви впечатления от първия ден на пътуването?
-
Къде отидоха на втория ден от пътуването си?
-
Какво представлява традиционният индуистки метод за молба за добра карма, споменат в публикацията?

Пътуването стартира на 13 октомври по дестинация София-(Букурещ)-Доха-Банкок-о.Пукет-о.Самуи-Банкок-Доха-(Букурещ)-София, но подготовката по традиция започна доста по-рано. Първо – решихме да си извадим виза от България, става невероятно лесно и бързо. Това беше и причината да предпочетем да свършим тази работа на българска почва. Купихме си нови раници, защото по стар тертип куфари за активните екскурзии не ползваме, а досегашните раници вече бяха на доизживяване.
, затова заложихме на новото. Да споделя от личен опит, че тази от българския производител не мръдна! Вярно, че е пътувала само, като ръчен багаж и все пак е видяла доста по-нежно отношение, отколкото, ако я бях чекирала, но наистина се представи чудесно. За втората раница, обаче, не мога да кажа същото....Въпреки, че на външен вид е доста по-фацаджийска, един от платовете (тип хастар) се разнищи и зейна огромна дупка, която отдели капака на 2/3 от тялото на раницата за наше най-голямо учудване и без грам обяснение как и защо се е случило. 
Има душ, фотьойли, тоалетни, но...няма подходящи мебели да си полегне човек.
Е, всъщност има, но са едва 4-5 шезлонга, т.е. пренебрежимо малко в сравнено с пътникопотока там. А часовете през нощта хич не бяха малко.... Събрахме ние по 2 фотьойла на човек, завихме се с хавлиените кърпи, които имахме в багажа, обаче моето скалъпено „легло” не го уцелих и дремах доста изкривена. После имах чувството, че са ме били вързали на възел през кръста, но при отвързването нещо се е объркало...
Правото на престой във въпросното място е до 6 часа, но бяха достатъчни, тъй като е необходимо известно време за отиване до гейта, бординга и т.н. Алтернативата беше да минем процедура за получаване на катарска виза, след което да си резервираме хотел и от цялото упражнение колко точно щеше да се спи не е много ясно, но за сметка на това щяхме да похарчим допълнително една сериозна сума. Или пък да висим в помещението, където стандартно се чака, но там седалките са с индивидуални неподвижни подлакътници и съвсем не може да си полегне човек.
Така спането щеше да е доста по-притеснено. Полетът се понапълни и нямаше изгледи да се изтегне човек на повече от 1 седалка. Обаче този хитрец се огледа, огледа и като се издихнахме на достатъчна височина, че да може да се стане, отиде до един човек, който беше сам на 3 седалки няколко реда по-напред, попита го нещо, върна се при мен и на английски ми предложи аз да се преместя при въпросния пътник (предполага се, че за мен няма значение дали ще седя до този или до онзи), пък той да си спи опънат на 3 седалки.
Погледнах го и го попитах защо той не се премести, а аз да мога да поспя. Той се ухили едно гадно и каза „Хайде да се редуваме – 3 часа аз, после 3 часа ти”. Съгласих се....А не трябваше. Преместих се и се опитах да дремна в седнало положение. Тъкмо наближи моят ред за 3-те седалки и станах до тоалетната, минах покрай този тип и го гледам, че зяпа филм, той също ме забеляза.
По-късно, когато вече почти кацахме, се заядох с него и го питах защо така ме е прецакал. А той (който преди имаше чудесен английски, когато ми предложи размяната) ме гледа с овчи поглед и тъпо промълви „I don’t understand”. Аз още повече побеснях и му викам „Така лиииии? А как разбираше преди? Мислиш ли, че ще се вържа тия простотии? И как се чувстваш...повече мъж ли стана, като лъжеш жени?”. Е, останах си неудовлетворена...може би щях да се задоволя, ако му бях разбила носа или нещо сравнимо с това.
Както и да е, поуката от случая е, че когато получа подобно предложение за размяна на местата, аз трябва да съм ПЪРВА на трите седалки, а другият да е втори.
Сега си обясних слогана на авиокомпанията: ”Bangkok Airways – Asia’s boutique airline”. Имаше карти (аз смотах по една за нашите дестинации) и рекламни брошури и да, може да си вземе човек в чантата, не са само за разглеждане на място.
На масата с храната имаше нещо, приличащо на нашите сармички (пълнеж, увит в зелено листо). Аз се изхитрих и оставих мъжа ми да опита първи. Е, оказа се, че листото не може да се яде, освен, ако ядящият не е тревопасно животно...
А пълнежът беше сладичък на вкус.

!
Благодаря:)))
И веднъж се появи толкова късно, че вече се бяхме нахранили. През останалото време имаше изстинал котлон и една самотна огромна купа, пълна с яйца. Даже първата сутрин се обърках и си взех яйце, предполагайки, че това е купа със сварени яйца. Осъзнах каква е жестоката истина, като го ударих в чинията, за да спукам черупката и да го обеля...
, добихме най-добрите цени до момента и предплатихме 2 екскурзии – до Raya Island и втора, включваща Phi Phi Islands, Maya Bay, Khai Island и някои други неща, на които по-късно ще обърна внимание.. Малко лирично отклонение – курсовете в банките са по-добри от тези в чейндж бюрата, но ако наблизо няма банка – и чейндж бюро става. За по-лесно смятане, приемаме, че 40 бата=1 евро, а в детайли ето 2 курса: на Siam Commercial Bank – за 1 евро -> 39.5537 бата, имам и друга бележка, на която разчитам Kasikornbank, за 1 евро -> 39.26498 бата. Парите за екскурзиите по агенциите ги искат в брой, кредитни карти там специално не приемат. Разбрахме се по кое време ще ни вземат на следващия ден за пътуването до Raya Island и си тръгнахме. След това посетихме супермаркет за неизбежната покупка на бутилирана вода, a и за да си вземем предплатена местна СИМ карта. Цената на самата карта на оператор Truemove на който се бяхме спрели предварително, заради по-добрите цени на разговори впоследствие, е 90 бата. Цената за предплатена карта на happy е 50 бата, но след това цените за разговори са по-високи. А от всеки супермаркет може да се закупи т.нар. ваучер за зареждане, който представлява подобие на касова бележка с един дълъг код най-отгоре. Набират се конректни символи, след което кода за зареждане и готово. Входящите разговори не се таксуват, изходящите към България излизат по около 60-70ст/минута и бяха от по-високите, в сравнение с обаждания към други страни, а към местни номера тарифите са направо смешни. Sms към България струваше около 40 ст. С други думи роумингът е безполезен... Поразходихме се, позяпахме и побързахме да се върнем на уговореното с италианеца място навреме. Дори подранихме с 15 мин. На плажа има сергии (не се сетих за по-подходяща дума), които изглеждат ужасно мръсни, там се продават напитки и май приготвят някаква храна за изгладнели туристи. Ама аз лично чак толкоз не мога да изгладнея, че да си купя нещо от въпросното място.
Чакайки нашия човек, видяхме плъх, огромен, като котка, да тича през пясъка към една от тези сергии. Работното им време беше вече приключило, хора не се забелязваха около нея и очевидно беше добър момент за плъхска вечеря..
Следващите дни, докато се возехме с бусче към или от някое пристанище, минавахме през различни населени местенца и виждах край пътя да продават ананаси на потресаващо ниски цени. (Това във връзка с ястието "Ориз в ананас", понеже първата мисъл, дето ми мина през главата беше - "Леле, тия хора как заносват ананаса...") Цената беше на брой и според размера на плода. Най-ниската цена за ананас, която видях беше 5 бата или около 25ст!!! А най-високата - 50 бата. В нашите супермаркети може да се купи ананас с размера на 5-батовия за 50 бата, ако е на промоция....