Редно ли е ?

• 4 691
  • 28
  •   1
Отговори
Доста мислих и реших да се консултирам с майки от този подфорум , защото вие сте най-наясно с процедурата по осиновяване .

Става дума за моя близка и казусът е следният :

Жената скоро навърши 53 г. Сама е , няма братя и сестри , няма мъжко присъствие около нея , дори просто като приятел .
Родителите й починаха .
Тя самата от 1 година е с онкологична диагноза , оперирана е , мина лъче и химио , сега продължава терапия с херцептин .
Поне от 5 и повече години е задействала процедура по осиновяване . Защо до момента не се е получило , нямам информация .
Това , което ме озадачи и е причина да отворя темата е , че вчера разбрах , че тя няма ТЕЛК за заболяването си , съвсем умишлено , което според мен значи , че не се е отказала да осинови дете ...

Мисля си , доколко е морално и етично поведението й , защото за мен е безотговорно да осинови дете и да изложи живота и бъдещето му на  риск .   Sad
Първо , с оглед заболяването , второ - възрастта й и , не на последно място , факта , че тя никак не е добре финансово . Работи на половин щат , до края на юни , след това не се знае дали и какви доходи ще има , спестявания няма със сигурност ...

И последно да добавя - когато преди 3 години ми сподели намеренията си , каза , че изискването й е за дете до годинка , но после го е променила до 2 г.

Възможно ли е , според вас , службите по осиновяване да не разберат за диагнозата и да й разрешат осиновяване ?

# 1
По отношение на онкологичното заболяване при кандидат-осиновител виж в тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=459933.390

Към документите за осиновяване се прилага медицинско удостоверение за здравен статус, което се дава от личния лекар. Ако той не е достатъчно коректен да посочи, че кандидат-осиновителката има такова заболяване си мисля, че социалните няма как да разберат. Дори да успее да осинови след това в рамките на  2 г. социалните извършват контрол и едно такова заболяване не би могло да се скрие дълго време най-малкото заради страничните ефекти на лечението. Как биха постъпили тогава социалните? Имат ли право да анулират осиновяването, ако съществува такава възможност?
И тук остава широко отворена темата за реалната самооценка и преценка на осиновителите могат или не могат да се справят с отглеждането на дете от институция. Децата не са играчки и средство за задоволяване на лични амбиции и желания. Никой не може да прогнозира дали утре няма да се разболее или да изгуби работата си, но така описаната история ми изглежда твърде егоистична и неетична.

# 2
Към документите за осиновяване се прилага медицинско удостоверение за здравен статус, което се дава от личния лекар. Ако той не е достатъчно коректен да посочи, че кандидат-осиновителката има такова заболяване си мисля, че социалните няма как да разберат. Дори да успее да осинови след това в рамките на  2 г. социалните извършват контрол и едно такова заболяване не би могло да се скрие дълго време най-малкото заради страничните ефекти на лечението. Как биха постъпили тогава социалните? Имат ли право да анулират осиновяването, ако съществува такава възможност?
И тук остава широко отворена темата за реалната самооценка и преценка на осиновителите могат или не могат да се справят с отглеждането на дете от институция. Децата не са играчки и средство за задоволяване на лични амбиции и желания. Никой не може да прогнозира дали утре няма да се разболее или да изгуби работата си, но така описаната история ми изглежда твърде егоистична и неетична.

Благодаря ти , dodka ! Hug

Това е и моето мнение ... Sad

# 3
  • Вън от пространство и време
Според мен тази тема си е за Клюкарника или за СО. Там има виртуози по ефектно разнищтване на подобни хипотетични ситуации.

# 4
Това , което ме интересуваше е , как социалните проверяват доколко информацията подадена от кандидат - осиновителите е вярна , най-вече в частта за здравния статус .

dodka ми отговори , за което й благодаря . Hug

# 5
Ох, още една, която търси някой да я гледа на старини  ooooh!
Дано да не я одобрят, както си мисля че ще стане.
Иначе й пожелавам дълъг живот и дано да се излекува жената от тази коварна болест.Просто не е честно да поставя живота на едно дете на карта.

# 6
споко, включването в регистъра е едно, избора за подходящ за конкретно дете - съвсем друго. социалните може и да си имат чиновнически кусури, ама чак трева не пасат. заболяването е само част от проблема, общият й профил спрямо тщенията е проблемът ... факт, не се е случило до днес, но пък тази жена излиза, че си подновява периодично документите, освен ако няма грешка нещо в казуса, разбира се Wink

а иначе, на въпроса на авторката - ами и социалните, и съдът проверяват факти, свързани със здравословното състояние не лично, а чрез мнението на съответните специалисти, които издават документи, за които носят отговорност ... нито съдия, нито социален ще оспори диагноза, щото повече знае от доктора, но документите, свързани със здравословното състояние се подават на два пъти при добро стечение на обстоятелствата, втория път за пред съда ... при тва се минава и през психиатър ... ако някой си мисли, че съвсем флагрантно може да измами системата, щото е много хитър, да не си го мисли :Р

# 7
  • Някъде в България
Освен всичко социалните имат директна връзка с НОИ. В СК има минимална възраст между осиновяващия и осиновявания, но не си спомням дали нямаше и горна възраст. Въпреки това, комисията, която разглежда досиетата на кандидат-осиновителите едва ли ще предпочете самотна 53г жена със съмнителни доходи пред семейство или сам кандидат-осиновител със стабилни доходи и на възраст 40 г./например/. Мисля, че гледат всичко, а тук твоята позната "издиша" по много параграфи, освен ако това не е някоя измислица-премислица. Thinking Не мога да си представя човек със здрав разум да иска да обърка нечий друг и без това объркан вече живот. Crossing Arms
А това с възрастта на детето звучи някак си несериозно  Simple Smile

# 8
Не знам тя как си представя нещата , но преди 3 години искаше дете до 2 годинки . ooooh!

Всеки има право да бъде родител , но трябва да се подхожда отговорно и разумно към това решение .

Аз си мислех , че след диагнозата се е отказала от осиновяване , но  като разбрах , че няма ТЕЛК , което е голям финансов минус за нея , мисля , че това е причината да крие заболяването си .
Не знам пък и личният лекар как така ще се подпише , че е здрава , болни с такива  диагнози сигурно фигурират някъде в регистрите , все пак всичко се вкарва в компютрите ...
Знам ли и аз ? ooooh!

Надявам се наистина службите да си свършат работата . Peace

# 9
не ми се вижда редно да обсъждаме непознати хора, за които други непознати хора са писали във форум

# 10
не ми се вижда редно да обсъждаме непознати хора, за които други непознати хора са писали във форум

Така е. Ние нито можем да дадем съет, нито имаме допир с жената, решила да осиновява, просто отговаряме на въпрос на потребителка.
Вероятно Хепи мама, е искала да види какви ще са отзивите и да оправдае осбствената си съвест, че е съгласна с нас, примерно  Mr. Green
Иначе, нито тя ще отиде да коментира това с познатата си, камо ли пък да даде съвет, но пита според нас как изглежда.
Ми, дори и да не беше подала документи за осиновяване,  да беше решила да ражда, пак такова щеше да ми е мнението.
Жената не е стара по принцип, а е стара вече за толкова малко дете и въобще да осиновява. Защото както се вижда явно нито има възможност финансова, нито физическа. И какви да са й потребностите освен да си подсигури старините  newsm78
Не е като на Запад - да се осиновяват деца с цел нормалното им отглеждане и развитие, издръжка, обучение и тъ нъ.
  bouquet

# 11
Ми, дори и да не беше подала документи за осиновяване,  да беше решила да ражда, пак такова щеше да ми е мнението.Жената не е стара по принцип, а е стара вече за толкова малко дете и въобще да осиновява. Защото както се вижда явно нито има възможност финансова, нито физическа. И какви да са й потребностите освен да си подсигури старините  newsm78

Аз също мисля така .
Независимо дали ще ражда или ще осинови , няма нито време , нито ресурси да отгледа дете . Peace

Жената ми е близка и всичко това мога и ще го коментирам с нея . Peace
Не ми беше ясно технически как процедират службите .
Разбрах вече , че не е толкова лесно да се скрият фактите .

# 12
Хепи, не мисля, че е удачно да коментираш такова лично нещо с приятелка, ако тя не е искал мнението ти  Naughty
Колкото и да съм против това, което описваш, ми се вижда жестоко да й кажеш: "Нямаш право, щото си стара и ще умреш" образно казано.
Просто, ако стане на въпрос, я попитай какво очаква от детето? И ако ти каже, че очаква на старини то да я гледа или нещо такова, тогава можеш да й обясниш колко егоистично и нездравословно би било това за едно малко, пък и по--голямо дете.

# 13
Хепи, не мисля, че е удачно да коментираш такова лично нещо с приятелка, ако тя не е искал мнението ти  Naughty

Тя ми е роднина и мисля , че дори съм длъжна да го направя .
Защото имам усещането , че тя има фикс идея за дете , без изобщо да е наясно каква отговорност е това .
Независимо от възрастта й , някои нейни прояви са доста незрели и нехайни .

# 14
Защото имам усещането , че тя има фикс идея за дете , без изобщо да е наясно каква отговорност е това.
Ужас!... Confused  Независимо от това, кое (според нас) е редно и кое - не, подобно изказване не звучи никак добре...

Общи условия

Активация на акаунт