Ревматоиден артрит - 3та тема

• 232 750
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 1 335
Преди време мойта ревматоложка ми беше изписала амитриптилин, стесът ми беше вповече, гърбът ме болеше, от нея тогава чух за  фибромиалгията.

# 1 336
  • София
а кои храни са ферментирали?
аз с месото вече почти нямам проблем. от няколко месеца съм го изключила напълно и почти не ми липсва. дори напротив -вече ми е трудно да готвя с него. Така ужасно ми мирише. Явно и обонянието ми така хубаво се е изострило с постите че такива неща които преди са ми харесвали сега едвам ги изтрайвам или пък ми се струват супер силни и агресивни.

# 1 337
 Hug

Бъни, ферментирали храни са туршиите, например, напитки - алкохол, кефир, подправка - оцет и т.н  Peace Чуквам в Гугъл за проверка, да не те объркам и първата статия, на която попадам е:"Каква е ползата от ферментиралите храни". Падам  Joy Според Аюрведа има три типа доши, които определят характера на човек и отговарят за баланс в организма. Според това кой тип от трите доши те характеризира най-добре, се спазва хранителен режим, за да не се затлачва организма, т.е да работи максимално функционално  Peace Така, ако за мен ферментиралите храни са абсолютно притовопоказни, то за теб може да допринасят за по-добър баланс в организма, ако сме различен вид доши  Peace

bibit, струва ми се абсолютно правдоподно, като се има предвид, че Лупус-а да речем си протича с невропсихични неразположения, а и самите болки сами по себе си при всяко едно от ревматологичните заболявания водят до различни невропсихични  отклонения (как звучи   Crazy), като депресии, раздразнение и т.н. Получава се един омагьосан кръг, който си е неизменна част във всякакъв аспек на нашите заболявания  Crazy - лоша подвижност=лошо самочувствие=депресия или депресия=лошо самочувствие=лоша подвижност. Простичко казано. Важно е да търсим баланс у самите себе си. Не е лесно, но не е и невъзможно. Аз самата бях в много тежка депресия не, стрес не, ами не знам какво да ви кажа. Може би не съм разказвала, нямам спомен. Когато започнаха проблемите, съответно започнах да търся помощ, бях набедена за луда от моите близки. Набедиха ме за хипохондрик, което ме съсипа психически. Чувствах се с вързани ръце - имам проблем, но не смея да търся помощ, защото психическия тормоз ме натоварваше повече от физическите ограничения. Много е тежко да се чувстваш сам, когато имаш нужда от помощ. Две години от живота ми минаха през очите ми, без да мога да се включа в него. Бях приела, че не съм жива. Започнах да заеквам... Тотален крах! Изход сякаш нямаше. Слава Богу, смятам себе си за силна личност, противно на чуждото мнение  Laughing Започнах да търся утеха другаде - форуми, не толкова близки хора, гоблени... и така малко по малко успях без медикаменти да си стъпя на краката. Смятам, че антидепреснатите са много тежка артилерия, особено за човек, който прибягва до тях. Т.е, ако той сам няма воля да намери покой в самия себе си, то той е предразположен и към пристрастяване към тях. А всички тук знаем колко са опасни. В малки дози не знам как действат, но все пак...

1957rumi , къде си, мила моя  Hug Твоето присъствие внася огромно успокоение за моята душа  Heart Eyes Как си?

Елбоси, обещах да разкажа  Hug Много пъти сме говорили тук за Аюрведичните методи, все съм се канела да посетя някой от центровете по Аюрведа, но аз съм от хората, които следват вътрешната си интуиция, не обичам да пресилвам нещата - когато им дойде времето. За някои то никога не идва, за други си е баш на мястото. Лятото се бях наканила за д-р Здравкова, но явно не е бил моментът, така и не стигнах до там. С леля ми водим разговори на духовни теми, така от дума на дума стигнахме до Йога. Тя разказала на своя позната за моите проблеми, която е много напред в нещата и същата взела присърце нещата. Имах предложение да посетя курс в София, но тогава бях вкъщи, след това имаше курс в родния ми град, аз пък бях болна. Всяко нещо с времето си. Преди две седмици се организира нов курс - този беше за дишане. Отидох. След всяка практика се чувствам като напълно здрав човек - няма болки, кипя от енергия, не мога да се спра. Така изкарвам 2-3 часа, после всичко се връща по старому. Ходих и на аюрведичен масаж (затова те питах за масажите) на глава и тяло. Предполагам знаеш - мажат те с различни масла, разнасят енергията по тялото. Чувствах се страхотно. Но! не предупредих за проблема със ставите, конкретно, че не трябва да бъдат загрявани. По време на масажа под теб има електрическо одеяло - нормално, но когато свърши масажа, те завиват с кърпа и явно засилват одеялото, за да се получи сауна ефект с цел изчистване на токсините. Оставиха ме сама, за да бъда максимално отпусната със същата цел. Толкова добре се чувствах, че въобще не мислих. Когато започнаха болките, усещах как една по една ставите се възпаляват, в съзнанието ми изникнаха думите "сауна", "загряване", "топло", "възпаление"; асоциации, разговори с моя доктор. Идеше ми да крещя:"Помощ! Помощ!"  Joy Joy Joy Голяма беля си докарах. Пак ще отида  Mr. Green Този път ще предупредя  Crazy Всички, които се занимават с тези неща и идват в нашия град говорят за един човек с голямо възхищение - от Пловдив с Множествена склероза. От 5 години се "лекува" с Аюрведа, Йога, като част от нея, дишане, медитация и т.н - имал страхотен напредък. Искат да ме запознаят с него  Laughing
Февруари или Март ще идва аюрведичен лечител от Индия тук (беше преди месец, но го изпуснах, бях в София) и смятам да го посетя  Peace

Последно за месото ще пиша и ви оставям  Mr. Green И на мен ми мирише ужасно  Sick Пилешко все още хапвам, ако съм го приготвила аз, свинско не мога - ужасно ми мирише. А като готвя със свинско или с кайма (мусака да речем), после се чудя моите хора как го ядат  Sick И все ги питам не им ли миреше, като си мисля, че е от самото месо. Не е. От мен си е  Laughing

Пишете   bouquet

# 1 338
Розали  Hug ,толкова близка те чувствам.Сега за ферментацията-пише много за това.Най-просто-след храна напр. тежка не се ядат плодове.Те усилват ферментацията и бактериите идват 'в повече'.А и самият процес си е гниене.Даже в киселото мляко има дрожди-иначе не може да има ферментация.Розали ,къде се набута на тоя масаж без да е съобразен със състоянието ти Simple SmileЗа тази цел има други масла и вероятно пък нямаше да имаш загряващи процедури.И вече си мечтая за такъв-да ме масажират,да разпусна,всичките токсини да ми изкарат Laughing М/у другото аюрведичните масла са обогатени с много билки,лесно попиват и стигат чак до костите и имат силно лечебно д/вие.За йога-и аз трябва да правя,знам че дори само това може подобри целият организъм.Преди хистеректомията ходех на фитнес.Сега нямам енергия,по-спокойна съм и някак си нямам сили да започна.Странното е ,че често чистя-усилено/май съм маничачка/ с часове.Много се измарям.Кога ще започна йога ... Crazy- незнам.И да се похваля-взех се в ръце.Възстанових си хр. режим,не ям месо/е като стане пъстърмата  ще опитам-аз я правих/.И за дни червенината по ръцете ми започна да изчезва.Рапорт даден WinkНякои хора скоро не са се вясвали-тази година да го сторят bowuu

# 1 339
Спазваме принципа плодове да ядем на гладно или да ни съставляват отделно хранене. Никога не сме имали проблеми с тях. Те не са "десерт", а отделна храна.
Постим както трябва- никаква животинска храна, освен никулденския шаран и едно пилешко прегрешение на съпружеското тяло след това. Аз държа- месото не ми е било никога проблем. Сиренето смених за през постите с тофу и соев пастет, че него обичам от животинската храна много и бе нужен заместник.

Сега да споделя- правихме през трите предходни дни басейн, сауна и турска баня почти по цял ден и болки в гърба нямаме. Особено добре действа сауната с плуването- суха е и гореща.
Лекарства не вземаме, и без тях нещата вървят по- добре с режима, който наложихме от няколко месеца.
На мен дори, с тази сауна, ми мина възпалението на сухожилието на крака, което си направих при тренировка лятото и което ми създаваше до момента проблеми при ходене с равни обувки. Сега си имам чисто ново копито.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 15:54 от Judy

# 1 340
Чудесно ,Judy!Все така.Аз сега като си възтанових хр. режим се чудя пак какво да ям.Мляко,сирене,кашкавал... всичко ми е забранено.И пак ще започнат да ми се привиждат пържоли Cry

# 1 341
Ние млечни, иначе, си ядем, по време на пости само- не. Както и когато се прави плодовото разтоварване.
Виж сайтове за постни храни- има толкова много. Снощи си наготвихме, като се прибрахме, постен гювеч- тиквички, патладжан, гъби, картофи, лук, моркови, домат- запечено със зехтинче накрая.
Тотални забрани не провеждаме. Освен при постите сега и по време на гладуването.

# 1 342
Голям проблем е храната.Не стига ,че моите не харесват  само постно.При мен няма голям избор.Пък и то не е само 1 ден.Разглеждала съм рецепти,повечето са ми доста странни.Експериментират си.Т о и аз така,но ...

# 1 343
На децата даваме отделно месо и млечни, те са друга работа. Понякога готвим отделно за тях през тези ни периоди. Няма как.
Боб и сарми ядем всички, както и картофи и салати, ядки и плодове.
Има си традиционни постни манджи- сарми, боб, леща, грах, царевица, картофи в много варианти, соеви продукти всякакви, неизчерпаем избор плодове, зеленчуци, семена и ядки, пълнозърнест хляб, постна мусака /със соя/, постна пица, постни супи. Зависи на кой какво му понася и какво харесва.

# 1 344
Разбира се има избор-но моя често се изчерпва.И ми омръзва-боб,леща,картофи...Искам сиренце  Embarassed Трябва да наблягам на бобови.Правя си кълнове.Много ми е трудно с храната.И за капак  дъщеря ми иска пържени картофи  Twisted EvilЕ,ще пържа -за тях.

# 1 345
Всичко е въпрос на мотивация. Все пак здравето е най-важно. Апетита идва не от стомаха а от мозъка... Просто не трябва да се мисли за тези храни и ако е възможно човек да си ангажира вниманието с други неща... Знам, че първоначално е доста трудно да се постигне, но с течение на времето всичко се постига. Успех на всички!

# 1 346
ЕлбосиHug не изпадай в крайности  Peace Крайностите задължават, а едно задължение не носи приятни емоции, съптветно добри резултати.
Масажът беше хубав. Извършва се със зехтин, мисля, че имаше и сусамово олио и етерични масла. Направи ми впечатление, че масажът е лек, без никакъв натиск, само леко разтриване, на моменти е само поставяне на ръка на определени места, в друг случай само погалване, в трети дори не те докосват, а само прокарват длан покрай места от тялото ти. Води се енергиен масаж - разкарва енергията по цялото тяло. Друго, което ми направи впечатление, местата, където наблягат най-вече, са най-болните ми места. Всъщност това са местата, където се събира най-много негативна енергия, съответно токсини. Правих масаж и на глава. Той се състои в сипване на масла по главата и челото ти по определен начин - нищо повече. Попитах защо се прави, отговориха ми, че колкото и да лекуваме тялото, не излекуваме ли ума, нищо не правим - омагьосан кръг. Те го обясняват научно, аз не умея. Както казваш маслата проникват чак до костите  Peace 3 дни след масажа се пие много вода, за да се изхвърлят и маслата заедно с токсините от организма. Масажът сам по себе си не ми навреди, а сауна ефектът, който се прави в края на масажа  Peace

Аз правя грешка с плодовете  Rolling Eyes Ям само два плода на ден - сутрин банан, вечер нар и то като десерт  Confused Всъщност авокадото също е плод, така че стават 3  Laughing

Джуди, радвам се, че мъжът ти е добре   bouquet Браво на вас!

Всеки трябва да следва хранителен режим според усещанията си. Ще ви напиша непрепоръчителни храни за нас, които съм извела от източници:
Царевица; Пшеница (заради глутена); Овес; Ръж; Малц; Соя и соеви продукти; Фъстъци; Свинско месо, свински бекон; Говеждо месо; Агнешко месо; Като цяло мазни меса; Яйца; Мляко; Сирене; Масло; Маргарин; Портокали; Грейпфрути; Лимони; Кисели храни; Картофови - картофи, патладжан, домати, камби; Кафе; Тютюн; Сол;  Захар; Алкохол; "Изкуствените" храни - оцветители, пълнители и консерванти, газирани напитки; Солено, пържено, препечено и консервирано...

# 1 347
Розали,както описваш масажа все повече ми се иска и аз да опитам Simple Smile.А маслата, с които се полива главата имат лечебна цел.Гледала съм док. филми- този метод се използва в Аюрведа за неврологични напр. заболявания.И има ефект-показаха как се чувстват хората след това.И сами да си правим масаж на главата/с гхи напр./се постига по-добро оросяване на мозъка.Храните ,които си описала за неподходящи-правилно.Но пък на мен д-р Заркова  ми препоръча зелена соя.Има масла и за ставни заболявания,но аз не знам кои са.

# 1 348
    Ayurveda - Art of Being / Аюрведа - Изкуството на живота (2001)],
Healers - Journey Into Ayurveda / Аюрведа - Индийска медицина (2002)[/url] Ако някой се интересува какво е Аюрведа и как лекува.От kolibka.com

# 1 349
Масло от риган - външно и вътрешно  Peace

Елбоси, аз не мога да се позная след курса и след масажа, въпреки че съм малко немарлива последните дни - не съм си правила домашната практика. Всъщност мога да се позная - онова наивно 19-годишно момиче, за което светът беше прекрасен, хората бяха прекрасни, чувствата и емоциите бяха прекрасни - върна се  Heart Eyes Кипя от енергия - искам да давам, да давам, да давам  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт