Ревматоиден артрит - 3та тема

• 235 984
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 585
Бъни, много трудно се пречупва характер, разбрах те напълно  Hug Чела ли си новата книга на Мадлен Алгафари? Аз не съм все още, но мисля да си я купя. Честно казано тази пролет се изпокарах с всички близки, на които години премълчавам и после се ядосвам - агресия към самия себе си, вместо навън - може и затова сега да се чувствам значително по-добре  Joy

# 586
  • Петрич
Вера, разбирам те напълно за чакането пред кабинета на ревматолога, но не си права. По закон бременните и малките деца имат првао на предимство. Аз пък винаги си го търся- и като бях бременна и като ходя с малката. Така като и отстъпвам ред на малки деца и на бременни. И нокога на никого не давам обяснение....
Бъни, по принцип си права, но дефакто не ( нали имаше един такъв лаф ) Бременността не е болест, ревматоидният артрит е. Инвалидите са преди бременните, т.е. ако ти си бременна, аз с 39 градуса, гърчеща се от болка пред кабинета, няма начин да минеш преди мен, още повече, ако си дошла след мен.
Как беше на морето, уморяваха ли ти се ставите ? Само на мен ли не ми действа добре това море ?

# 587
Единственото, с което не съм съгласна, е че РА е нелечим. Нелечим е за съвременната медицина. Имам 2 познати вече които са били супер зле, с изкривени стави, с подутини навсякъде и сега 10-15 години вече са напълно здрави и никой не може и да предположи че са били с РА. Отделно съм говорила с няколко човека оправили се само с хомеопатия. Просто човек трябва да повярва, че ще се оправи. Никого обаче не се опитвам, да убедя в написаното по-горе;)

...Вера и Джуди мисля че май говорите за 2 различни неща- Вера обяснява че е трябвало да лежи на Урвич за да й сменят метотрексата, а не да минава на комисия. Поне за сега. Между другото билогичните лекарства са наистина последното стъпало което може да се ползва при автоимунните заболявания /може би само златните соли са след тях, но те са отречени вече като доста вредни/.

По първото- съгласна съм с теб. Ние също се запознахме с един човек, който преди 12 години е бил диагностициран с Бехтерев, но тогава е имало предложения за болкоуспокояващи и той е отказал. Преди 2 години е ходил отново на прегледи основни и няма и помен от болестта. Той е с гладолечение и упражнения, както и медитация. Вярата е водещата сила. Останалото- подкрепя.

За второто- разбрах че Вера иска да смени Метотрексата с биологично лекарства. За него се минава на комисия.  Simple Smile За да минеш на такава видях, че не е задължително да си бил в строго определена болница. Още повече, че комисиите в БГ по този въпрос са три- във Варна, София и Пловдив. Едва ли ЕЛК във Варна и Пловдив, напр., ще държат да си бил точно в "Иван Рилски".

Ходихме на с. Баня вчера. Човекът ми се чувства отлично след плуването и кисненето в минералната вода там. Пак ще ходим. Не успяхме да минем през калолечението, но за един ден само няма време. Другият път- с преспиване, за да успеем и с калта.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 09:10 от Judy

# 588
  • Петрич
Judy, не искам да сменят метотрексата, налага ми се, тъй като последният ми повиши значително чернодробните ензими. И съвсем нямам мераци за Енбрел, което не значи че няма да го прилагам, ако ми го назначат. По-скоро коментираха за заменянето му с Арава, за която също се минава на комисия. Това го пиша вече няколко пъти и за всички, които не са разбрали и ми пишат и на лични.
Иначе, никакви лекарства не ми се пият, по принуда се лекувам ( защото съм болна ), не по желание.

# 589

Иначе, никакви лекарства не ми се пият, по принуда се лекувам ( защото съм болна ), не по желание.

Ааа, Вера, лъжеш, лъжеееш   Joy Знам, че ще ме извиниш за черния хумор   bouquet

За всички привърженици на алтернативното лечение, в частност билки (ако има такива) - бъдете също внимателни  Peace Далеч нещата не стоят "ако не помогнат, то няма да навредят"  Peace За съжаление не знаех, докато не си изпатих  Peace

# 590

Ааа, Вера, лъжеш, лъжеееш   Joy Знам, че ще ме извиниш за черния хумор   bouquet

За всички привърженици на алтернативното лечение, в частност билки (ако има такива) - бъдете също внимателни  Peace Далеч нещата не стоят "ако не помогнат, то няма да навредят"  Peace За съжаление не знаех, докато не си изпатих  Peace
[/quote

Розали моляте сподели от какви билки си си изпатила?

# 591
  • Петрич
Розали, вярно се чувствам все едно се бутам яко за химия. И това горното, при все, че съм се обърнала към Джуди, го пиша по-скоро за останалите, които ми пишат на лични.
Сега да не вземе Джуди да ми се обиди  Hug, че май все обидчиви сме се събрали тук, просто писах след нея.
VTVT, къде се загуби, как си ?

# 592
Не знам, Вера, аз писах конкретно за нас- за комисията не ни е бивало нужно да ходим в специална болница.
Защо да се обиждам за нещо? Аз дори на "лични" не помня да съм ти писала нищо до сега. Няма как да го приема към мен. Просто писах, да се знае, ако се разпространява като информация- комисията за отпускане на лекарства няма изискване за лечение в определено болнично заведение. Хубаво е хората да го знаят, ако някой се е опитал да ги въведе в подобна заблуда. От там- насетне всеки да си вярва в каквото избере и да се лекува според както приема за най- добре.

За билките- така е. Зависи от дозите и от вида, както и от начина на съхранение и приготвяне, не са тъй безобидни, както смятат много хора.

То сигурно не са много хората, които вземат химии по желание.  Simple Smile На почти всички, които ги вземат, това се налага. Човек е наясно, че на едно помагат, а на друго- вредят. Веднъж споделих с лекарката на децата, че съм се притеснила от противопоказанията на едно сиропче, а тя ме контрира и се позасмя: "Ако знаеш какви последици могат да възникнат от единия аспирин пък! По- добре не ги чети.".  Simple Smile

# 593
  • Петрич
Джуди, защото съм те цитирала, реших изрично да спомена, че не е лично към теб, а по-скоро към другите, пишещи ми на лични. Нали ме разбра сега, да не останеш с погрешни впечатления.
Иначе, това, че може да се лежи и в друга болница, би ми било полезно и на мен, ако не се бях захвана с Урвич. Просто бях много наплашена преди от лекарите там, повечето хора, ползвали услугите им, не са много доволни от отношението към тях. Но на мен ми казаха, че само там трябва да лежа, че по другите места се налага да си плащаш някои изследвания, че там са най-добрите и т.н.

# 594
Тук съм всеки ден ви чета. Просто понякога няма какво да добавя. Аз съм добре нямам болки не пия метотрексата вече 8 месеца. Два месеца правим опити ама нищо за сега с бебебто. Останала съм на медрол 2т. фолиева 800мг. и рибено масло 4гр.
Исках да споделя моя опит с Аравата. Преди години, когато почнаха да я внасят на моята ревматоложка и предложили да дава на 3 човека пробно по  3 опаковки за 3м Арава и да попълва протокол за действието му. Аз се навих да съм опитно зайче, защото първо че не бях чувала за това лекарство и после бях много зле нищо не ми помагаше и и се доверих. За щастие ми подейства добре нямах болки вече ставите се успокоиха нямах отоци и възпалението намаля не напълно но значително бях по-добре утайката падна до нормалното даже намалих медрола на таблетка. За първи път отидох на море след толкова години. Нямах проблеми с печенето и къпането,защото ставите бяха овладяни. Една от жените, които беше почнала да пие Арава не и подейства добре и ми отстъпи още 2м пиене от нейните полагащи и се безплатно лекарства така аз пих Арава 5м. Супер но като я спрях изведнйж с огромна сила артрита се разбушува и всичвко почна отначало. И тогава дълго време едва успях да го овладея. Не останах на Арава защото беше много скъпо мисля че над 200лв месечно а аз нямах толкова пари.

Забравих да добавя много ми се гадеше от Аравата също като метотрексата но явно с времето намалява това усещане ама първите нялколко месеца задължително на добре напълнен стомах за да не ти се гади толкова.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 10:48 от vtvt

# 595
Джуди, защото съм те цитирала, реших изрично да спомена, че не е лично към теб, а по-скоро към другите, пишещи ми на лични. Нали ме разбра сега, да не останеш с погрешни впечатления.
Иначе, това, че може да се лежи и в друга болница, би ми било полезно и на мен, ако не се бях захвана с Урвич. Просто бях много наплашена преди от лекарите там, повечето хора, ползвали услугите им, не са много доволни от отношението към тях. Но на мен ми казаха, че само там трябва да лежа, че по другите места се налага да си плащаш някои изследвания, че там са най-добрите и т.н.

Моля те, в никакъв случай не съм приела нещо лошо. Темата е много полезна. Такива трябва да се всички теми, според мен.

ВТВТ, да разбираме ли, че това лекарство, ако се почне веднъж, не бива да се спира? Според мен това е опасно. Сега с какво се лекуваш, след като не си на Арава? А тя не се ли плаща от Здравната каса?

# 596
vtvt , разбутаха ми се хормоните  Peace

# 597
vtvt , разбутаха ми се хормоните  Peace

Да но какво си пила ако можеш да споделиш или на лични. Че ми стана любопитно.

# 598
  • Петрич
Тук съм всеки ден ви чета. Просто понякога няма какво да добавя. Аз съм добре нямам болки не пия метотрексата вече 8 месеца. Два месеца правим опити ама нищо за сега с бебебто. Останала съм на медрол 2т. фолиева 800мг. и рибено масло 4гр.
Ама пиши де, много си полезна, имаш много голям опит, бориш се доста време с тая гадост, пила си много и лекарства и билки.   bouquet
За бебчето не се притеснявай, ще стане, много от скоро опитвате, това е толкова рядко да се получи за два месеца опити.
Благодаря за това, което си споделила за Аравата, тя си е цитостатик, така че нормално е да има гадене, косопад, разстройство или болки в корема. Тези неприятни действия са временни и трябва да се изтърпят, няма как.
Аз как си свикнах с кафето, цигарите и бирата, не е истина. Как ще трябва да ги спирам после или поне да ги намаля, не ми се мисли.

# 599
Ама пиши де, много си полезна, имаш много голям опит, бориш се доста време с тая гадост, пила си много и лекарства и билки.   bouquet
За бебчето не се притеснявай, ще стане, много от скоро опитвате, това е толкова рядко да се получи за два месеца опити.
Благодаря за това, което си споделила за Аравата, тя си е цитостатик, така че нормално е да има гадене, косопад, разстройство или болки в корема. Тези неприятни действия са временни и трябва да се изтърпят, няма как.
Аз как си свикнах с кафето, цигарите и бирата, не е истина. Как ще трябва да ги спирам после или поне да ги намаля, не ми се мисли.

Всеки организъм е различен. Това което съм установила от аравата и метотрексата е че първите 6м имам постоянно гадене, докато ми свикне организма и ако не съм си напълнила корема добре даже ми се повдига храната по хранопровода. След тези 6м това намалява ама пак не на гладно. Иначе косата ми беше много гъста вече е по-рядка вероятно от сичките тези гадости за 18гоини.
Моя артрит е много агресивен дори и сега си имам същите отоци като преди двата пръста на ръкета са ми все така подути на другата китка пък ми е надуто имам и доста изкривявания, но важното е, че изследванията са в норма. Иска ми се да задържа така положението, обикновенно без метотрексат в тази жега не издържам та затова се чудех сега как съм добре все още. Преди години като бяха спряли метотрексата така ми се бяха надули всички стави и табаните на краката  като възглавнички бяха станали не можех да стъпвам. Като ми го донесоха от Гърция и за две седмици спаднаха отоците. Ох какво да ви кажа трудно е да се увладее това заболяване понякога става понякога с години не става. Но съм тук и се радвам, че и вас ви има. Ако знаете колко много се успокоих, че не съм само аз с такива проблеми.  Hug

Забравих, какво търгнах да пиша. В тази жеги нямам апетит, което е много рядко срещано при моя нестихващ апетит освен ако не съм много болна с висока температури или адски болки не ям. Та винаги когато гладувам се чувствам добре само да успея да не се натъпча че ми е сладко колкото по малко ям по добре се чувствам. Имам да свалям доста килца ама нещо с този медрол не става.

Общи условия

Активация на акаунт