Въпроси към адвокати!

• 62 821
  • 586
  •   1
Отговори
# 120
  • София
за да накараш бащата да си плаща издръжката е необходимо на първо място, да се снабдиш с изпълнителен лист- такъв най-вероятно ти е издаден още с решението с което е прекратен брака ви, но може и да не си го получила-
след като се снабдиш с изпълнителен лист-или по-скоро като си го намериш, ще е необходимо да образуваш изпълнително дело- доколкото разбрах си от софия, така че пред съдебно изпълнителната служба там.

Изпълнителен лист - нямам. Имам съдебно решение № ..... за определяне на издръжка за дете, бракоразводно дело нямаме - въобще ни стигнах ме до сватба
Трябва ли да имам такъв изпълнителне лист и ако да откъде да го получа. От съда който се намира в Бъкстон ли.

# 121
  • Варна.....
въпрос:
Изпълнителен лист - нямам. Имам съдебно решение № ..... за определяне на издръжка за дете, бракоразводно дело нямаме - въобще ни стигнах ме до сватба
Трябва ли да имам такъв изпълнителне лист и ако да откъде да го получа. От съда който се намира в Бъкстон ли.
ами за това трябваше да ми дадеш повече инфо в началото
а сега отговора-  щом имаш съдебно решение, с което ти е определена издръжка, НО  от чуждестранен съд, трябва първо за заведеш едно дело за признаване на това решение пред българският съд-
след което според мен би следвало от българският съд, който ти е признал вече правото на издръжка, да искаш да ти издаде изпълнителен лист, освен ако това не е станало в съда който ти е определил първоначалната издръжка.
не казваш обаче дали бащата е български гражданин или не, защото и това има значение

# 122
  • София

ами за това трябваше да ми дадеш повече инфо в началото
а сега отговора-  щом имаш съдебно решение, с което ти е определена издръжка, НО  от чуждестранен съд, трябва първо за заведеш едно дело за признаване на това решение пред българският съд-
след което според мен би следвало от българският съд, който ти е признал вече правото на издръжка, да искаш да ти издаде изпълнителен лист, освен ако това не е станало в съда който ти е определил първоначалната издръжка.
не казваш обаче дали бащата е български гражданин или не, защото и това има значение

[/quote]
Извинявай! Станала е грешка, може би аз не съм се изразила правилно - бащата е българин, живее в България, не сме сключвали брак, но детето носи неговото име и живях доста време заедно. Година и нещо след като се разделих ме аз заведох дело за издръжка на детето / делото беше в София/ и от там ми издадоха Съдебно решение в което пише че до 10 число на месеца той трябва да си плаща издръжката и т.н., от известно време не плаща , а ми каза че повече нямало да ми праща пари, защото му писнало.
Затова питам Колко месеца трябва да не е плащал за да пусна молба и т.н.
Къде и каква молба трябва да пусна?
Още веднъж извинявай за неправилно подадената информация от мен.
П.П. И аз и детето сме с постоянен адрес София, а бащата е в друг град.

# 123
  • Варна.....
1. щом делото ти е гледано  в софия, по неговият номер ще отидеш в съда и  ще пуснеш молба да ти бъде издаден изпълнителен лист- а той най-вероятно е издаден и ти не си го получила- поне във варненският съд е така
2. след като си вземеш изпъл. лист, ще подадеш молба до съд-изпълн. служба, в която тр. да опишаш основанието на което искаш да се образува делото- в случая- изп. лист, от колко време не ти е плащал издръжка
 и не на последно място как да бъде събрано вземането ти- от заплата, запор на б. сметка, автомобил и т.н.
3. Дори и един месец да не ти е плащал, имаш право да си заведеш изп. дело

# 124
  • София
1. щом делото ти е гледано  в софия, по неговият номер ще отидеш в съда и  ще пуснеш молба да ти бъде издаден изпълнителен лист- а той най-вероятно е издаден и ти не си го получила- поне във варненският съд е така
2. след като си вземеш изпъл. лист, ще подадеш молба до съд-изпълн. служба, в която тр. да опишаш основанието на което искаш да се образува делото- в случая- изп. лист, от колко време не ти е плащал издръжка
 и не на последно място как да бъде събрано вземането ти- от заплата, запор на б. сметка, автомобил и т.н.
3. Дори и един месец да не ти е плащал, имаш право да си заведеш изп. дело
БЛАГОДАРЯ!!!
аз ли трябва да посоча "как да бъде събрано вземането ти- от заплата, запор на б. сметка, автомобил и т.н." ????
Тази молба свободен текст ли е или има бланки.
Май вече навлизам в много подробности , но след като ще опитам сама да се справя ще имам нужда от много информация. Образованието ми е далеч от правото и там съм малко неориентирана - дори ако щеш и това кой съд - къде е?  Sad

# 125
  • Варна.....
ти трябва да посочиш способа за събиране на вземането- добре ще е ако знаеш къде работи, каква заплата получава, има ли недвижимо имущество, автомобил и т.н.
молбата е по принцип свободен текст,  ще се справиш-  но  ще ти е доста трудно
а съда където трябва да пуснеш молбата в софия се намира на патриарха-т.е. съдебно-изпълнителната служба е там

# 126
Аз също имам един въпрос.Чета и никъде немога да про4ета това което мен ме вълнува.Аз нямам брак с бащата на сина си не живеем заедно и детето живее с мен.Какви са моите права като родител (след като аз отглеждам и възпитавам детенце)и какви са правата на биологи4ния спрямо детето? newsm78

# 127
  • Варна.....
въпрос-Аз нямам брак с бащата на сина си не живеем заедно и детето живее с мен.
отговор- това че нямате брак с бащата на детето, не го прави по-малко баща. Т.е. при вземането на решения, касаещи детето, когато закона изисква съгласието и на двамата родители/ щом бащата е вписан в акта за раждане/ обстоятелството,че не живеете заедно или че сте нямали брак, на практика няма никакво значение и то /съгласието е необходимо/

въпрос:Какви са моите права като родител (след като аз отглеждам и възпитавам детенце- твоите права като майка и законна представителка на детето,която полага непосредствените грижи за него- и доколкото разбирам въпросати справа по отношение на бащата- то това е правото ти да получаваш издръжката, която бащата изплаща на детето

въпрос:  какви са правата на биологи4ния спрямо детето
отговора е доста обширен- но в основните права които бащата може са упражнява в случаят саправото му на лични контакти с детето

# 128
 ooooh!Аз не съм взимала от 7год.издръжка за дъщеря си.Последно бащата бе осъден на 40лв,но нищо не е давал през този период.Съда не може да го издири/водих дело / има някаква присъда ,но трябва да я проверя каква е #Crazy.Въпроса ми е.... когато попитах в социалната служба за изплащане на тази издръжка, ми казаха че трябва да го пусна за издирване чрез държавен весник  :?1год.да продължи и чак тогава евентуално Rolling EyesКакви са процедурите EmbarassedПредварително Благодаря  bouquet

# 129
  • Варна.....
ooooh!
въпрос: Аз не съм взимала от 7год.издръжка за дъщеря си.Последно бащата бе осъден на 40лв,но нищо не е давал през този период.Съда не може да го издири/водих дело /:crazyeyes:.Въпроса ми е.... когато попитах в социалната служба за изплащане на тази издръжка, ми казаха че трябва да го пусна за издирване чрез държавен весник  :?1год.да продължи и чак тогава евентуално :Какви са процедурите
отговор:  процедурата е следната:
1. Образуваш изпълнително дело в съд. изпълнителната служба, по твоето и на детето местоживеене
2. призовава се на последният известен адрес- този на който му е последната регистрация
3. ако не може да бъде намерен ,се изготвят 2бр. декларации, за това откога не си получавала издръжка, които с една молба се изпращат в Общината където живееш, и тя започва да ти изплаща издръжката
4. ако пък господина получава заплата, или има друго имущество можеш да насочиш изпълнението и срещу него, като в този случай ще можеш да събереш цялото дължимо вземане,заедно с лихвата за всяка закъсняла вноска

Последна редакция: вт, 25 апр 2006, 14:22 от Мама от Финландия

# 130
Пела, би ли била така добра да обясниш. Иса също ако може...  Embarassed Въпросът ми е следният - какво се дефинира като "психически тормоз" и как се доказва? И до какви последствия би довел за бащата на детето, ако се заведе дело срещу него?

# 131

Пела, би ли била така добра да обясниш. Иса също ако може...  Embarassed Въпросът ми е следният - какво се дефинира като "психически тормоз" и как се доказва? И до какви последствия би довел за бащата на детето, ако се заведе дело срещу него?
И мен ме вълнува този въпрос,а искам и да попитам какви са точно правата ми върху семейното жилище (ако изобщо имам такива).Предстои ми развод,имам 2 малки деца - и двете са под две годинки.Жилището,в което живяхме е на съпруга ми и е придобито преди брака.Не че имам намерение да се върна там,но чисто теоретично искам да знам има ли с какво да го притискам.

# 132
Какъв е законовия начин да накараш "бащата" да си плаща издръжката?
ОТГОВОР: 1. Отиваш в РС постановил РЕШЕНИЕТО за развод. Пускаш молба придружена с 3 лева д.такса и си изваждаш ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ.
/Само ако адвоката ти не го е направил и не ти го е предал/.
2. С този ИЛ се завежда изпълнително дело, в СЪДЕБНО ИЗПЪЛНИТЕЛНА СЛУЖБА към РС.
3. При положение, че не ти е платил 2 и повече месечни издръжки можеш да пуснеш жалба до РАЙОННА ПРОКУРАТУРА. Бащата носи нак. отговорност за това.
4. Ако не работи, не се осигурява, няма имоти и не учатсва в ТД, може да се прехвърли издръжката към Общината. Така ще си я получаваш всеки месец, без проблем.

Какво мога да направя и мога ли сама - без адвокат????

ОТГОВОР: И аз те съветвам да си наемеш адвокат.
Аз лично работя тези дела безплатно и не взимам пари от майките напред,  за работата. Няко ден, ако успея да пребера пари от бащата си взимам хонорара. Намери такъв адвокат, не вярвам да няма в София.

# 133
Да попитам Пела пак...Каква издръжка е разумно да поискам за децата - от лентичката ми се вижда колко са големи,и ако не успея да се разведа по взаимно съгласие как да претендирам за по-висока в съда?

# 134
  • Варна.....
въпросКаква издръжка е разумно да поискам за децата -
отговор ами прецени какви са доходите на бащата, виж неговата нагласа колко иска да плаща и така. Не мога да ти кажа колко е "разумно", тъй като има бащи които и за 30лв се циганят, а някой са съгласни и на далеч повече

въпросако не успея да се разведа по взаимно съгласие как да претендирам за по-висока в съда?

отговор, издръжката която съдът присъжда, е в рамките на 30 до 80 лв. За определянето и влияние имат два фактора- 1. Нуждите на получаващият издръжка- но и 2. Възможностите на даващият издръжка- т.е. бащата. Зависи от това какви са неговите доходи, има ли недвижимо или друго имущество , от което да се издържа. това са неща, които ти трябва да докажеш
Обикновено,в случай като  твоя, тъй като и двете деца са малки, съдът би преценил, според мен около 40-50лв. Но пак казвам, че това зависи и от доходите на бащата.

Общи условия

Активация на акаунт