Въпроси към адвокати!

• 62 821
  • 586
  •   1
Отговори
# 495
Има разбира се ,към споразумението се представя и данъчна оценка ,съда с решението ще доопредели колко да се доплати държавна такса и след това решение ще го впишете в службата по вписвания.
Късмет

# 496
Това второто е във сфарата на фантазиите  правната фигура наподобява фигурата на обратно изкупуване ...жилището собсвено на детето и то до 18г. ,а в гражданското право е недопустимо.
Допустимо е в търговското ,но това е съвсем друго и няма отношение във вашия случай.

# 497
Имам съдебно удостоверение,с което ми разрешават да направя справка ,дали бившият ми съпруг е осъждан.Аз знам,че преди много горини има някаква условна присъда и е реабилитаран след време.Искам да попитам,дали в свидетелството трябва да излезе тази присъда,след като то ще послужи за дело.Тук служителката в бюро Съдимост  ми казва,че щом е за дело,в свидетелството трябва да излезе всичко,без змачение че е реабилитиран.А сега като ходих да го взема излиза,че не е осъждан.Знам със сигурност,че има условна присъда,но не знам точно за какво.Накой има ли идея какво мога да направя?

# 498
  • София
MALVINA, ако е реабилитиран - излиза, че не е осъждан. Единствената разлика е, че в този случай свидетеслството за съдимост минава през съдия /говоря за София/.

Ако е реабилитиран, не можеш да го използваш с/у него /мисля, но не съм специалист все пак/...

# 499
...съдебно удостоверение...
ОТГОВОР: За какво е било нужно? ooooh!Просто отиваш в архива на съда и искаш азбучниците. Отваряш на неговата буква и търсиш ден, два, три докато немериш делото.
От 93 година са качени на ПС (поне тук при нас). Можеш и да направиш справка по ЕГН в СИС, ако е водено дело трябва да има и ИД, за разноските.
Просто трябва здраво търсене.
А знаеш ли в кой град и в кой съд е осъден?
Година горе долу знаеш ли?

Просто ти трябва време.

# 500

НАРЕДБА № 1 от 24.01.2000 г. за организацията и работата на бюрата за съдимост

СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СЪДИМОСТ И СПРАВКИ ЗА СЪДИМОСТ

Чл. 24. (1) Бюрата за съдимост издават свидетелства за съдимост и справки за съдимост.

(2) Свидетелство за съдимост се издава:

1. на гражданин по негово искане;

2. (изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) на български дипломатически или консулски представителства в чужбина за български граждани, временно или постоянно пребиваващи на територията на приемащата държава;

3. на органи на правосъдието на друга държава, когато това е предвидено в международен договор;

4. (нова - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) на чужд гражданин по искане на чуждестранно дипломатическо или консулско представителство в Република България.

(3) Гражданин може да иска свидетелство за съдимост за себе си или за свой починал възходящ, низходящ, съпруг, брат или сестра.

(4) Гражданин може да иска свидетелство за съдимост за свои живи възходящи, низходящи, съпруг, братя или сестри с изрично писмено пълномощно, а за други лица - с изрично нотариално заверено пълномощно.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Справка за съдимост се издава за служебна цел:

1. на съд, прокуратура и следствена служба;

2. на органите на Министерството на вътрешните работи и на службите за сигурност по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за защита на класифицираната информация;

3. на други ведомства и учреждения, които по закон имат право да получават такива сведения.

(6) (Нова - ДВ, бр. 28 от 2002 г.) Справка за съдимост се издава за служебна цел при поискване от чуждестранни дипломатически и консулски представителства в Република България.

Чл. 31. (1) В свидетелството за съдимост се вписват данните по чл. 26, ал. 1 и всички осъждания на лицето.

(2) В свидетелството за съдимост не се вписва осъждането за деяние:

1. което е амнистирано;

2. за което лицето е реабилитирано.

(3) Осъждане, за което лицето е реабилитирано, се вписва само когато реабилитацията съгласно закон, указ или правилник не заличава последиците на осъждането. В този случай в свидетелството за съдимост се отбелязва, че лицето е реабилитирано, и се отбелязва датата на реабилитацията.

(4) Осъжданията се вписват в свидетелството за съдимост по реда на влизане в сила на присъдите.

(5) В свидетелството за съдимост се отбелязва конкретната цел, за която то се издава. Когато се касае за постъпване на работа, отбелязва се точната длъжност, за която кандидатства лицето.

Чл. 32. (1) В справката за съдимост се вписват всички осъждания и наложените мерки по чл. 78а НК .

(2) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) В случаите, когато лицето е амнистирано или реабилитирано, председателят на районния съд или определен от него съдия отбелязва в бюлетина за съдимост датата на амнистията или реабилитацията, след което справката се изпраща на бюрото за съдимост на съответния районен съд или на Министерството на правосъдието.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Свидетелствата за съдимост и справката за съдимост, в които има вписани осъждания, се подписват и от председателя на районния съд или определен от него съдия, а тези, издавани от бюрото за съдимост при Министерството на правосъдието - и от определения за целта служител.

Чл. 33. (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) Обстоятелствата по чл. 31, ал. 2 и 3 и чл. 32, ал. 2 се преценяват и вписват по разпореждане на председателя на районния съд или определен от него съдия, а за лицата по чл. 2, ал. 3 - по разпореждане на инспектор от инспектората по Закона за съдебната власт.

# 501
Има разбира се ,към споразумението се представя и данъчна оценка ,съда с решението ще доопредели колко да се доплати държавна такса и след това решение ще го впишете в службата по вписвания.
Късмет

Донна, не можеш да си представиш колко много ми помагаш! Благодаря ти от сърце!!!
Текстът в споразумението, което той ми е изпратил за подпис гласи:
" Общото семейно жилище находящо се в ...... /адрес/, собственост на двамата родители с нотариален акт ...... остава ДА СЕ ПОЛЗВА от майката ........./аз/. Майката ......... се задължава да изплаща месечните погасителни вноски по изплащането на посочения по-горе апартамент."
Това "да се ползва" не е ОК, нали?

# 502
И докога ще се ползва до навършване на 18г. на детето  newsm78, ами добре пише ,че го изплащаш то ти да не си банка антинари , хубаво след развода завеждай дело за по-голям принос...........или запишете ,че след изплащане на жилището то ще премине в твоя собственост ....абе ти нямаш ли адвокат?

Щото така както е написано ти ще плащаш ,тъкмо плащаш и за ползването си  #2gunfire ,а  имота ще е съсобствен и на двамата.
Имай предвид ,че това ползване не е вещното право на ползване ,това си е облигационно и направили детето 18 г. си аут.........помисли си ,тука виждам хитрата ръка на кума лиса bowuu...щото ще излезе имало балама да плаща ,не се сърди за думите ми ,амо по добре да са резки отколкото да си ближеш един ден раните.

# 503
" Общото семейно жилище находящо се в ...... /адрес/, собственост на двамата родители с нотариален акт ...... остава ДА СЕ ПОЛЗВА от майката ........./аз/. Майката ......... се задължава да изплаща месечните погасителни вноски по изплащането на посочения по-горе апартамент."
Това "да се ползва" не е ОК, нали?

ОТГОВОР: И аз подкрепям колегата. Не звучи никак добре за теб и детето, както е написано. Не го подписвай!
Не са ти защитени правата!

# 504
Здравейте,искам да попитам какво трябва да очаквам да се случи на предстоящото ми дело за издръжка,след като бащата не се яви го призовах чрез държавен вестник (такъв бил реда).Сега пак няма да дойде.Какво следва?На това дело ли ще му определят размера на издръжката или пак има някакви правила.Питам,защото искам да знам дали да подготвя документи за разходите по детето или още е рано.

# 505
АКО НЕ СЕ ЯВИ ПЪРВО МУ НАЗНАЧАВАТ ОСОБЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ.

# 506
Аха,това значи,че сега ще ми назначат ново дело и такъв представител.Благодаря.И ако може да попитам,нали ако го осъдят да плаща издръжка,няма да ме задължат да му давам да вижда детето в определени дни?

# 507
издръжка и родителски права са две различни неща ! Няма да те задължат рабира се нали го съдиш за издръжка Mr. Green

# 508
Благодаря ви, Донна, Пела  bouquet
Той ще се съгласи да прехвърли неговата част от жилището на детето предварително, може би е най-добре да се съглася с това. До момента не исках, защото ако реша да го продавам, няма да мога /или поне така ми обясни адвоката - щом детето на 10 е собственик, трябва съдебно решение, което е сложно/
Но по-добре аз  и детето съсобственици, отколкото аз и той...

# 509
Вие двамата трябва да прехвърлите на детето половината жилище  ,а не само той ,тъй като още нямате развод и все още жилището е в режим на СИО , а за останалата част да се запише че става твоя собственост.

Общи условия

Активация на акаунт