Въпроси към адвокати!

• 62 821
  • 586
  •   1
Отговори
# 150
...И ако се стигне до съд бих искала да знам по закон той на колко свиждания и часове в месеца има право да го вижда?
ОТГОВОР: Аз също не бих си дала детето само. Д ане Ви плаша, че той може да не го върне и тогава стават огромните проблеми и разправии.
Просто на самото дело ще настояваш режима на л. контакти между бащата и детето да е в твое присъствие.
Обсъди го предварително с адвоката си. То ще те посъветва какви доказателства да ангажиреш в тази насока.

# 151
   Имам приятелка в подобно положение...съпруга е духнал в чужбина и от 5 години не се интересува от жена си и детето си.
   Тя подаде молба,цялата процедура както си я описала по -горе!Обаче последното дело ,на което съдията е приключил е от ноември миналата година...и решението все още го няма! #Crazy
Не мога да се меся и да дам становище, тъй като има адвокат. Той най-добре ще прецени. На мен тук във Варна не ми се е случвало такова "изпълнение". Все пак той е можел да изка привременни мерки, но ...
Аз също не подавам жалби за бавност. Просто отивам при съдията и го моля за РЕШЕНИЕ.
Ако не може той-адвоката, да го направи приятелката ти.
Адвоката най-после е подал молба ,че  очаква решение.Приятелката ми му е казала да иде до съдията,но той е заявил,че това е напълно недопустимо... Shocked

Най-после решението е излязло след почти 6 месеца чакане и 2 молби от страна на адвоката... Peace
Съпруга е обявен за виновен. И във връзка с това имам 3 въпроса:
 1.В какъв срок той може да обжалва решението за развода?
 2.Семейството има апартамент ,купен по време на брака,но на името на съпругата.Според решението на съда той е предоставен за ползване на майката с детето до навършване на пълнолетие,което е след няколко години.
  Необходимо ли е да се води дело за разделяне на имуществото или е достатъчно евентуално,ако решат да продават апартамента да подпишат и двамата пред нотариус?
 3.Той не е плащал нито стотинка за детето от времето,когато е заминал в чужбина,т.е. от близо 6 години...може ли да се иска издръжка на детето със задна дата и каква е процедурата?

Благодаря предварително на всички!
  Лек ден!

bouquet

# 152

ОТГОВОР: 14 дневен срок от получаване на съобщениет/призовка/ за изготвяне на РЕШЕНИЕ.
Най-вероятно адвоката е посочил съдебен адрес за призоваване, затова трябва да разговаря за обжалването с него и то бързо, за да има време.

Необходимо ли е да се води дело за разделяне на имуществото или е достатъчно евентуално,ако решат да продават апартамента да подпишат и двамата пред нотариус?

ОТГОВОР: Да, трябва да се води дело за делба на имота.
В случай на продажба явават се и двете страни подписват и си разделят парите, ако приносът им е еднакав.
Аз на клиентите си предлагам и трети вариант: ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ИМОТА НА ДЕТЕТО.

3.Той не е плащал нито стотинка за детето от времето,когато е заминал в чужбина,т.е. от близо 6 години...може ли да се иска издръжка на детето със задна дата и каква е процедурата?

ОТГОВОР: Една година на зад, в делото за развод. Мился, че е вече късно, за конкретния казус.

# 153
Пела ,много ти благодаря!  Hug

bouquet

# 154
  • София
И аз имам въпрос - С бащата на дъщеря ми нямаме сключен граждански брак, не живеем заедно, водих преди години дело за издръжка, това е положението. А въпроса ми е  - той какви права за виждане на детето има - съд ли трябва да ги постанови, аз мога ли да не му дам детето / сега тя ще направи 10год/?
Предварително благодаря   bouquet

# 155
  • Варна.....
въпрос - С бащата на дъщеря ми нямаме сключен граждански брак, не живеем заедно, той какви права за виждане на детето има - съд ли трябва да ги постанови, аз мога ли да не му дам детето / сега тя ще направи 10год/?

отговор- щом нямате постановено решение по отношение режима на лични контакти, ти можеш и да не му даваш детето. Но ако той заведе дело за това, със сигурност, съдът ще му даде възможност да вижда детето- колко, това е друг въпрос, отговора на които е доста субективен, и не може да се даде еднозначно.

# 156
  • София
въпрос - С бащата на дъщеря ми нямаме сключен граждански брак, не живеем заедно, той какви права за виждане на детето има - съд ли трябва да ги постанови, аз мога ли да не му дам детето / сега тя ще направи 10год/?

отговор- щом нямате постановено решение по отношение режима на лични контакти, ти можеш и да не му даваш детето. Но ако той заведе дело за това, със сигурност, съдът ще му даде възможност да вижда детето- колко, това е друг въпрос, отговора на които е доста субективен, и не може да се даде еднозначно.
Значи в момента - докато не е завел дело - единствено и само аз мога да решавам дали да му позволя да вижда дъщеря си или не. Съдебното решение ще е за в бъдеще - така ли?
А в тези случаи съдът вземали под внимание отношението на детето? Дали детето иска или не? Това влияе ли на честотата на посещенията и сама ли ще трябва да излиза тя с него? Благодаря   bouquet

# 157
  • Варна.....
 въпросЗначи в момента - докато не е завел дело - единствено и само аз мога да решавам дали да му позволя да вижда дъщеря си или не. Съдебното решение ще е за в бъдеще - така ли?
отговор Щом няма решение, той няма какда те принуди да мудадеш детето- нито полиция, нито съд ще му съдействат. Разбира се, че решението ще е за в бъдеще- няма как да е за  минал период.
въпросА в тези случаи съдът вземали под внимание отношението на детето? Дали детето иска или не? Това влияе ли на честотата на посещенията и сама ли ще трябва да излиза тя с него?
отговор В самият процес по делото, съдът назначава социален доклад, които се изготвя от соц. работник, след среща с детето, с теб, посещение в дома ви, училището на детето, разговор със съседите ви...... и т.н. Т.е. становището на детето е важно и има влияние върху решението на съда. Не мога да кажа със сигурност, че срещите ще са в твое присъствие, защото детето все пак не е малко, но това е въпрос на доказване в процеса, кое е най- добро за детето. А по повод честотата на срещите-все пак съдът изхожда от принципа, че е в интерес на детето да има контакт и с двамата родители. Обикновено се присъжда два пъти в месеца- от сутрин до вечер, и един месец през лятото когато майката не е в платен годишен отпуск. Но всеки случай носи своята индивидуалност, така че това не е задължителна формула- по скоро това е което се определя обикновено .

# 158
  • густо майна Филибето
Решила съм да водя дело за издръжка, а после и за увеличение на издръжката. Лошото в случая е, че трябва да си наема адвокат от Бургас, където е водено бракоразводното дело и пряко ще контактувам с него само по телефон. Адвокатка тук ми каза, че най- добрия вариант е да установят че не работи и че няма имущество, за да си вземам издръжката от съвета после. Обаче ще си имам работа с много отмъстителен и оправен човек, та въпроса ми е:
Какви мизерии би могъл да ми направи в хода на делото? А и след това? Става въпрос за неща, касаещи само издръжката.
Може ли например да плати 2 вноски и аз след още 2 месеца да трябва пак да водя дело? Може ли по някакъв начин да стопира нещата? (Има роднина заместник главен прокурор, измъквал го е от много каши)

# 159
 [/quote]
ОТГОВОР: Ако бракът Ви е признат и тук т.е. имащ издадено УДОСТОВЕРЕНИЕ можеш да се разведеш с него само в България. Мился, че разходите Ви ще са много по малко отколкото за един развод в Испания. След като сте в добри отношения ще стане бързо и лесно.
За второто дете съда ще присъди издръжка и режим на лични отношения. Адвокатът ще твърди, че не е негово.
След като приключи делото /2/ за второто дете и неговия баща, испанеца трябва и е добре да присъства, ще заведете /3/ дело.
/1/ и /2/ могът да се водят едно след друго преди РЕШЕНИЕ по бракоразводното дело.
Но всичко това е хипотетично, важно е какво и как ще прецени адвоката.
Срокове не мога да фиксирам, в София става по бавно, а аз практикувам тук във Варна.
[/quote]

Пела, много ти благодаря за отговора!
Аз винаги съм мислела, че трябва да се разведем само в Испания.  Но щом мога и тук (да, бракът ни е признат и в БГ) може би е време да задействам нещата. Аз съм във Варна за през цялото лято, така че ще ти бъда много благодарна, ако можеш да ми помогнеш да намеря адвокат, който би се заел с нашия случай!!!!! Още повече, че мъжът ми ще идва през август  и можем да се възползваме да направим нещо!

# 160

ОТГОВОР: 14 дневен срок от получаване на съобщениет/призовка/ за изготвяне на РЕШЕНИЕ.
Най-вероятно адвоката е посочил съдебен адрес за призоваване, затова трябва да разговаря за обжалването с него и то бързо, за да има време.

Извинявай,че пак питам,но приятелката ми е много объркана,страх я е в последния момент да не цъфне мъжа й,макар,че вероятността е малка(повече от 5 год,не се е вяскал в Бг)...и се мъча да съм  и полезна по някакъв начин.
 Подписали са се и двамата адвокати в съда (на съпруга е служебния защитник).
От кога тече този 14 дневен срок,от момента на решението или от момента,в който да се подписали и двамата адвокати?

Хиляди благодарности за помощта! 

bouquet

# 161
От кога тече този 14 дневен срок,от момента на решението или от момента,в който да се подписали и двамата адвокати?

ОТГОВОР: От деня следващ деня на подписа се брой 14 дн. срок.

# 162
Отново много ти благодаря!   bouquet

# 163
Здравейте,всички мами във този форум!
И аз имам въпроси,тъй като от сега нататък и на мен ще ми си налага да се грижа сама за детето си.Изчетох всичко много внимателно и разбрах че не препоръчвате устните уговорки/тъй като на мен ми предлага,мъжа от който е детето ми да ми плаща сметката за мобилния телефон,и отдилно да купува "каквото се наложи"/.Та....ще заведа дело за издръжка...Но друго повече ме вълнува.Ако искам да се установим с малката зад граница ,може ли бащата да ме възпрепятства по някакъв начин,защото той е много привързан към нея и иска да я вижда непрекъснато ,но не иска мен.Нямаме брак,живяли сме около 3 години заедно и нямаме какво да делим освен детето .Аз мисля че за нея е по добре да сме далече от него/извинете-тя е на 2,5 год/тъй като той ми оказва психически и физически тормоз.Благодаря ви предварително!

# 164
Здравейте,всички мами във този форум!
...Ако искам да се установим с малката зад граница ,може ли бащата да ме възпрепятства по някакъв начин,...
ОТГОВОР: Да, тъу като той трябва да Ви даде съгласие за да напуснете страната. Може да Ви възпрепятства, но може да заведете дело и за това, да получите липсващото съгласие от РС по местоживеене.

Общи условия

Активация на акаунт