Въпроси към адвокати!

• 62 821
  • 586
  •   1
Отговори
# 465
Не си писала дали имате брак с бащата? Ако имате детето автоматично приема неговото име. Ако нямате брак не ти трябва нищо в болницата - просто казваш да запишат детето с твоите имена.
Ако не искаш детето да носи твоето име понеже е женско и те притеснява или по друга причина тогава можеш да помолиш баща си да даде съгласието си да бъде записано детето с неговите имена. Това не му дава права на настойник или осиновител. Не знам с какъв точно документ обаче става това. Ако тук ен ти отговорят(а най-вероятно в предишни менния го има) можеш да попиташ в общината.

# 466
  • София
Не знам с какъв точно документ обаче става това.

С нотариално заверена декларация-съгласие. За другото си права  Grinning

# 467
 Sick Tired
Здравейте всички!
Имам детенце на 4.5 годинки.С бащата сме разделени отдавна , но се разведохме едва преди  5 месеца поради простата причина че никога не мога да го издиря каде е , не се явяваше на съдебни заседания и т.н.
Както и да е,  той нито е виждал детето вече 3 години нито плаща издръжка , нито пък мога да го открия. Заведох изпълнително дело и така.....чакам.
От 2 години живея с друг човек.Разбираме се и детето много го обича. Сега съм бременна от него. Щастливи сме и така....
Чудя се какъв е начина да лиша биологичният баща на детето ми от родителски права , той е категоричен , че няма да плаща нито издръжка ,нито ще поеме каквато и да било отговорност. Каква е процедурата и има ли такъв вариант в моя случай?? 

# 468
  • Варна.....
Можеш да водиш дело за лишаване от родителски права.
прочети нагоре в темата, ще добиеш обща представа,
Но във всички случай ще ти трябва адвокат
успех

# 469
Здравейте и от мен!Моя въпрос е следния:
имам дъщеричка на 5 месеса,бащата не я е виждал все още,защото твърди,че не е от него и не иска да я препознае.Има ли начин да му докажа,че той е бащата,но след доказването неискам да има каквито и да е права и бебка да си е на мое име.Неискам дори издръжка.И колко ще ми струва.

# 470
Здравейте и от мен!Моя въпрос е следния:
имам дъщеричка на 5 месеса,бащата не я е виждал все още,защото твърди,че не е от него и не иска да я препознае.Има ли начин да му докажа,че той е бащата,но след доказването неискам да има каквито и да е права и бебка да си е на мое име.Неискам дори издръжка.И колко ще ми струва.

И кому е нужно?  newsm78

# 471
ами за мен е важно да докажа че той е бащата. #Cussing outпросто ми писна да слушам че е невинен и че аз сам била с други.

# 472
  • София
Единият вариант е- без да стигате до съд (бащата доброволно трябва да даде кръв) плащаш ДНК изследване и доказваш.
Другият- иска за установявавне на бащинство;обаче ако съдът реши, че той е бащата това означава, че ще има родителски права (и задължения разбира се) над детето ти, без значение дали ги упражнява. За да му ги отнемеш трябва да водиш ново дело с неясен изход и продължителност във времето.

# 473
Здравейте! Имам много личен и болезнен за мен въпрос. По причини, които не искам да коментирам сега, биологичният баща на бъдещото ми дете няма да даде името си. Много бих искала да запиша за бащино име на детето името на баща ми, който е починал....В закона е упоменато, че това става със съгласието на бащата на майката, което в моя случай е невъзможно. Дали това може да стане със съгласието на моята майка? Ще бъда много благодарна, ако някой ми отговори компетентно. Предварително благодаря!

# 474
Не си писала по каква причина баща ти не може да даде съгласие. Дали е починал или по здравословни причини. Ако е второто и майка ти е призната за пълномощник предполагам може.

Тук имаше няколко теми за подобни случаи и майки които се притесняват да запишат децата си с тяхното име. Не знам какъв е случая при теб, но може да си промениш мнението ако попрочетеш малко.

# 475
ами за мен е важно да докажа че той е бащата. #Cussing outпросто ми писна да слушам че е невинен и че аз сам била с други.
Ето едно място където правят такива тестове за произход:
http://www.genicalab.com/prices.php
Доколкото виждам цената е 600-700лв.
Адреса може да го видиш на сайта.
Мисля че може да се направи обикновен кръвен тест също, но той е доста несигурен.
И аз да напомня - имай предвид че тои като знае че е баща има права които са доста ттрудни за отнемане (ако реши да си ги търси). А задълженията му не са много големи, особено ако ти не настояваш да ги изпълнява.

# 476
Не си писала по каква причина баща ти не може да даде съгласие. Дали е починал или по здравословни причини. Ако е второто и майка ти е призната за пълномощник предполагам може.

Написала съм, баща ми е починал. В този случай не знам дали може да се направи нещо. Точно това е въпросът, който е най-важен за мен - дали може да стане със съгласието на моята майка и детето ми да носи за бащино име името на моя починал баща.  Явно ще трябва да се консултирам лично с адвокат, никъде не е описан подобен случай, или поне аз не съм срещала....

# 477
  • София
Трябва да направя и допълнителна справка, но имам някакъв спомен, че не може. Правото на име е лично и не се наследява,т.е. майка ти не може да се разпорежда с името на баща ти.

# 478
Здравейте,
Имам дъщеричка, припозната от биологичният си баща. С него не сме живяли заедно, не съм го съдила за издръжка /и съответно не е давал/ и между тях няма кой знае каква връзка, просто са се виждали няколко пъти. Сега съм омъжена и ми се иска съпругът ми да я осинови /тъй като реално той е нейният баща/. Бих искала да знам има ли някакъв начин това да стане и какво трябва да направя.
Благодаря ви предварително

# 479
Ако не се лъжа можеш да водиш дело за лишаване от родителски права (поради трайното им неупражняване), за което трябва да се въоръжиш с търпение, защото ще ти отнеме известно време. При това положение, биологичният мизерник или ще протака и ще липсва, или ще почне да се доказва пред съда какъв добър татко е (което ще го принуди да си плати и издръжките досега..., което също не е лош вариант  #2gunfire). Има и други опции за развой разбира се, които ще са по-скоро емоционални и не следва да те вълнуват  Mr. Green 
Във всеки случай консултацията с адвокат е от значение.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт