Истанбул 9

• 62 418
  • 731
  •   1
Отговори
# 705
  • България, София
Assamaris, това, което си сътворила е страхотно. И аз настръхнах от разказаното. Явно има нещо съдбовно в това съвпадение с годината на раждането ти. Чакаме още творби, вдъхновени от любимия град  Simple Smile

Меланхоли, Ексайтед - огромно благодаря за разказите и снимките. Всеки път като чета разкази и гледам снимки на някоя съфорумка, отново преживявам тези места и се връщам там. Ох, душата ми така копнее за Истанбул. Така мечтая скоро да го видя. Дано поне тази нощ го сънувам, след като си напълних очите с красота от снимките на Ексайтед Hug

# 706
Да, наистина историята с годината звучи доста съдбовно! Мен много ме заинтригуват такиви мистики.  Laughing Рисунките ти са страхотни!  Hug
Ексайтед наистина много ми хареса и отново ако имам възможност бих отишла. Иска ми се и аз да добавя снимки на разказа си, че иначе става много постен.  Mr. Green ама май като вече съм го публикувала няма да стане...  Sad

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 02:36 от melanholly

# 707
  • София
Иска ми се и аз да добавя снимки на разказа си, че иначе става много постен.  Mr. Green ама май като вече съм го публикувала няма да стане...  Sad

Mожеш. Над публикацията ти има "редактирай". Имай предвид, че това може да стане до 24 часа след публикуването, т.е. до утре до 22,32 часа.

Момичета, благодаря за разказите! Прочетох ги с удоволствие.  Hug

Assamaris, прекрасни рисунки!   bouquet

Царицата-майка, корабчета могат да се хванат от Еминьоню, от Кабаташ (по-малко са) и от Юскюдар (в Азия е). Големите фирми като Şehir Hatları, IDO и Turyol са с по-големи кораби и плуват малко по-навътре от брега. Те са официалните фирми с фериботите, цената им е твърда и знаеш какво да очакваш. И трите тръгват от Еминьоню и поне за двете (за ИДО не съм сигурна) имат спирка в Азия (Юскюдар), от където също може да се качите. Имат 2 вида турове: къс - до или малко след втория мост за около 1.5 часа и дълъг до Черно море, който изисква няколко часа (само за една от пишещите тук се сещам да е била и така и не знам точно колко е дълго). На Şehir Hatları май са малко по-евтини билетите, но имат курсове само около обяд (говоря за момента, лятото може да са повече). Освен тези фирми има куп други частни туристически корабчета. Те са по-малки, движат се по-близо до бреговете, цените са различни (все пак са близо до цената на големите) и може да останете както много доволни, така и разочаровани. Когато четохме по форумите преди първата ни такава разходка имаше много излъгани чужденци, които препоръчваха да се ползват само трите посочени по-горе компании. Тук в темата няма оплакали се. Може просто да са имали късмет, но може и да са станали по-честни, защото проучването го правихме преди 2 години. Не знам какво е точно разписанието в момента, но лятото когато и да отидеш, все има някое тръгващо корабче.  Wink

# 708
melanholly, Im So Excited , ASSAMARIS, благодаря за споделените истории!  Hug Много лични, много вълнуващи от приключението Истанбул. ASSAMARIS, картините ти са прекрасни, историята им още повече! Направо ти завидях за екзотичната съдбовна монета.

# 709
marti 2005 , Тaня67 , благодаря ви много за инфото и за отделеното време!

Още нещо  се чудя - ще бъдем с кола, как стои въпроса с паркирането в Султанахмет? Има ли нещо като нашата синя зона или паркирането е безплатно? И до кои забележителности там е удачно да се ходи с кола и до кои не? Примерно около моста Галата има ли къде да се паркира?

# 710
  • Казанлък of all places
Точно около моста Галата е най-голямата гъчканица , на която съм била свидетел изобщо, не стига че няма място да спреш до тротоара да слезеш, ами и полицаи щъкат! Обществените паркинги са платени, цените са много по-добри от софийските, да кажем, точно под Синята джамия например има паркинг ; над паркчето Султанахмет също. като започнеш да навлизаш в площада, започват да се появяват едни младежи със светлоотразителни жилетки и фискални устройства в ръка и да те питат ще минаващ през площада или ще паркираш и те насочват накъде да завиеш.
Не може да си оставиш колата до тротоара. Като се замисля в колко квартала на Истанбул съм била, никъде не е можело така , както тук, да си оставиш колата гьоторе.

# 711
  • София
Още нещо  се чудя - ще бъдем с кола, как стои въпроса с паркирането в Султанахмет? Има ли нещо като нашата синя зона или паркирането е безплатно? И до кои забележителности там е удачно да се ходи с кола и до кои не? Примерно около моста Галата има ли къде да се паркира?

Ние бяхме на улица Пиер Лоти/Султанахмет. Точно пред апартамента имаше разграфени места, за които в делнични дни събираха такса, но в събота и неделя си държахме колата безплатно. В неделя вечер я преместихме на място, което не беше разчертано (посочено от хазяина ни), където стоя до тръгването ни. Не сме мърдали колата изобщо, защото паркирането е голям проблем. Не бих правила и опити дори. Оставихме за последния ден 2-3 набелязани неща в отдалечени квартали и тръгвайки ги обиколихме. Бяхме оставили кафенето Пиер Лоти, районът около Вселенската патриаршия, гледка от хълм в Азия. Имай предвид, че срещу 5 лири се влиза във всички паркове, в които сме ходили. Карат по алеите. От хотела сигурно са ви осигурили платен паркинг.

# 712
Мили Истанбулки, благодаря за признанието!
 Искам да допълня, че това ми се случи в много тежък момент, стандартна житейска ситуация - война с поколенията /с едно по-младо и с друго по-старо/.
Спасение и вътрешно успокоение намерих в рисуването. Амбиции нямам, просто се пренасям в друг свят и не мисля за нищо.  Връзката с паричката направих на по-късен етап.
Е, не всички картини са добри, но ще ги споделя с вас, защото сме си от голямото истанбулско семейство, нали?
http://aspirinbg.com/viewtopic.php?f=311&t=1967&p=4490#p4490

За Мевлана Руми има много информация  в нета - мистик! 
http://www.mevlana.net/mevlana.html

http://truden.com/article168.html

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 12:08 от ASSAMARIS

# 713
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Heart Eyes Благодаря на всички за разказите!
Асамарисче,какво съвпадение наистина,като магия,впрочм и от аватара ти лъха на някакво тайнство...Картините са много хубави!

Ексайтед бая гъч е било в автобуса,а и трафика.....Иначе в съботен,но дъждовен ден за 1 час и 10 минути взехме Кабаташ -Саръйер.

Меланхоли всички видяхме цифрата 1400- ми ади давай ги насам мила!

Вчера супер слънчев ден,след обяд отидохме в парка-музей Владислав Варненчик на разходка с колежката ми,дъщеря и с малко бебче,спокойно е,сенчесто.То пък да бил празника на Полша и Полския герб,имаше много хора  голяма група мотористи,поляци.Управителката на музея ни разказа че са на обиколка и сега тръгват към Истанбул за да положат венци в селището Адампол в Азиатската част,днешното Полонезкьой,послучай 170 години от създаването му.

Асамарис,сега ще разгледам картините! Hug

Прекрасни,Ортакьой като жива,дервишите и те!

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 12:17 от redemi

# 714
  • София
Здравейте, момичета   bouquet
Одавна се каним с мъжа ми да посетим Истанбул и сега за 24 май сме решили да го направим  Grinning
Та в момента търся оферти. Цените са доста различни...например оферта на Бутик травел за 135 лв., включваща 2 нощувки със закуски. Струва ми се доста евтино....незнам къде е уловката  newsm78  Офертите на повечето фирми за за около 230 лв., съответно за 2 или 3 нощувки.
Дайте отзиви, моля  Hug

# 715
  • България, София
Асамарис, недей да скромничиш  Hug Разгледах рисунките ти, всички са страхотни. Особено истанбулските. Продължавай все така  Simple Smile

# 716
ASSAMARIS, много са ти хубави картините, ясни, точни, като ги видиш и разбираш какво е пресъздадено на тях, а не някакви мацаници, изобразяващи душевните и мозъчни терзания/борби/лудост на "художника-творец-артист". Ако решиш да продаваш истанбулските пейзажи, звънни ми, по точно пиши ми, супер са!   bouquet Продължавай да твориш!

# 717
Тaня67, angelina.bgk, благодаря ви, момичета!  bouquet  bouquet  bouquet

# 718
Аватарът ми е от времето, когато пускайки линк към моя форум Аспиринъ, tatti ми слагаше бан, защото беше решил, че го правя с комерсиална цел. Та аватарът ми трябваше да е един вид намек.

# 719
  • България, София
Да споделя една оферта  Simple Smile

http://www.dalavera.bg/3-dni-na-shoping-festival-v-istanbul-za-1 … ampaign=link_main

А пазаруването изобщо не е задължително, стига човек да е в любимия град  Hug

Общи условия

Активация на акаунт