Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 843
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 0
W'A'S'P' много се радвам, че някой от ВМ НВД темата се появява тук. Може да се заформи интересен диалог.

LizaK, плодовете в днешно време са хибриди с изкуствено завишени захари. По принцип фруктозата е най-вредна в напитките (глюкозо-фруктозен сироп) и в чист вид. Във вид на плодове фибрите, витамините и т.н. играят своята положителна роля. Но дневният прием на фруктоза, който се препоръчва е 25-50 г. Има таблици на съдържанието на фруктоза в различните плодове. В плодовете има и захароза, не само фруктоза. В голяма част от тях са в равни количества, дори. Лецитинът, като разтворител на мазнините и холестерола, е полезна добавка.

Аз съм със затлъстял черен дроб и не виждам от какво може да е освен от огромната ми консумация на плодове. Фруктозата влияе на черния дроб като алкохола. Разбирасе 0,5-1 кг. плодове на ден е нормално. Но фреш, например, никак.

Най-добре изслушай лекцията и се информирай.


Не ми е известно някой да прави селекция на хибриди по показател високо въглехидратно съдържание, но от уроците си по биохимия, знам, че при голямо слънчево греене се натрупва и голямо въглехидратно съдържание в растенията. Всъщност това се наричат узрели растения.
Аз пък знам , че съвременната хранителна индустрия замени рафинираната захар , с глюкозо-фруктозен сироп , добиван от царевица, за да намали опасността от действието на чистата захар.
Това, че американците се хранят най-вредно е вече всеизвестен факт, но това не пречи Макдоналдс да е най-предпочитаното място от децата ни и родителите с удоволствие да ги мъкнат там, като за някои даже минава за престижно.
Ще изслушам лекцията ако е на български, но моите наблюдения са , че подобни лектори много често обслужват корпоративни интереси.
В тропиците и бедна Африка , хората се хранят предимно с растителна храна и сред тях няма затлъстели, с високо кръвно, холестерол и диабет. Защо ли така? Но за сметка на това афроамериканците са плондери чудо на чудесата. Ето ти един прекрасен пример, как му влияе на един и същи индивид различния начин на живот.
Същото е и при азиатците.

За затлъстелия си чер дроб мини на повече растителна храна и си вземи билки и лецитин.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 12:06 от LizaK

# 241
  • Мнения: 1 273
Организмът преработва глюкозата с участието на инсулина и после излишъците се натрупват като мазнини. Фруктозата обаче се складира в черния дроб и води до затлъстяването му. Така че, това че нещо е с нисък гликемичен индекс, никак не гарантира че е здравословно.

За африканците - тяхната растителна храна едва ли са хибриди и отглеждана с химикали.
Освен това - те се движат много. Физическите усилия, движението са много важен фактор.

Между другото, чела бях че сред гладуващите народи, вкл. Африка, имало затлъстял черен дроб. Това било защото дробът се запасявал за следващото гладуване. А може би е от фруктозата?

# 242
  • Мнения: 899
Много съм съгласна с W'A'S'P' за холестерола. Цялото ми семейство сме с висок, смятам, че е наследствено, това е мнение и на майка ми, която е лекар. Баба ми също е с висок холестерол, а през последните 15 год. набляга на суровоядството и гладува често. Родителите ми са с наднормено тегло, не се ограничават особено. Аз и брат ми варираме в теглото. Аз като вегетарианец, без да консумирам пържено или мазнини, бях с доста по-висок, отколкото, когато минах на протеинов хранителен режим. Брат ми спазва ВМ НВД режим и спортува много, холестеролът му се занижи. Аз в момента не знам какво точно спазвам, но нивата отново са ми високи  Laughing . Не бих пила лекарства за висок холестерол, отказах се и от тези, които ми регулират инсулина. Вредите ми дойдоха в повече, отколкото ползите.

Днешното меню:

закуска - пълнозърнеста маца с прясно сирене и домат
обяд - оризови спагети с водорасли и доматен сос
вечеря - салата

# 243
  • Мнения: 1 273
това противоречи на моите разбирания за "здравословно хранене"
затова предпочитам да не взимам участие
Тук едва ли има 100% вегани. Има си и месоядни.

# 244
  • Мнения: 92
това противоречи на моите разбирания за "здравословно хранене"
затова предпочитам да не взимам участие
Тук едва ли има 100% вегани. Има си и месоядни.

Да, нека има повече гледни точки. Аз съм далеч от вегетарианството и суровоядството (въпреки че има страхотни сурови и вегански рецепти!). Доста време съм подкрепяла ВМНВХ, последните 1-2 години обаче гледам доста по-балансирано на нещата. Simple Smile За всеки "здравословното" е различно. Факт е, че има хора, на които месото не се отразява добре.

Относно животинските и растителните мазнини, роля играят и омегите. В зехтина и подобни олиа те са в доста големи количества, затова и се старая тези мазнини да са по-малко в менюто, въпреки че имат редица други ползи. Смятам за задължително да се суплементира с рибено масло.
А за полезността и стабилността на кокосовото масло съм съгласна, но цената му ни идва много висока, за да ползваме основно него. Хапваме по 1-2 лъжици и ползвам понякога за сладкиши и бонбони.

# 245
  • София
  • Мнения: 84
Краси, моля те да напишеш принципа, по който приготвяш зеленчуковите мусаки/огретени Simple SmileБлагодаря!

# 246
  • Мнения: X
Краси, моля те да напишеш принципа, по който приготвяш зеленчуковите мусаки/огретени Simple SmileБлагодаря!
Ами, по няколко различни начина.
1.например снощната "мусака" (мисля, че от Асиалейн взех идеята)-накисната за 1-2 часа елда сварих с 2 моркова, нарязани на колелца, малко сол, черен пипер.
След като изстина, добавих едно сурово яйце и разбърках добре.Разстелих на пласт в тавичка.Отгоре сложих предварително задушени гъби и запекох за 10-на минути на фурна.
2.Нарязани зеленчуци-картофи, моркови, тиквички, чушки, патладжани, лук, грах,  гъби,нахут (от консерва, или предварително сварен почти до готовност) , изобщо каквито зеленчуци има из хладилника, слагам в тавичка и задушавам с вода и подправки до готовност.Като са готови, заливам или с яйце и кисело мляко, или с 2-3 с л нахутено брашно, разтворено в соево/оризово или друго мляко.Ако е със заливка , е мусака, ако е без, е огретен.   Simple Smile

Вместо нахут, може с ориз (използвам кафяв), булгур, елда, просо, киноа....


# 247
  • София
  • Мнения: 84
Благодаря! Peace

# 248
  • Мнения: 1 273
Да, нека има повече гледни точки. Аз съм далеч от вегетарианството и суровоядството (въпреки че има страхотни сурови и вегански рецепти!). Доста време съм подкрепяла ВМНВХ, последните 1-2 години обаче гледам доста по-балансирано на нещата. Simple Smile За всеки "здравословното" е различно. Факт е, че има хора, на които месото не се отразява добре.

Относно животинските и растителните мазнини, роля играят и омегите. В зехтина и подобни олиа те са в доста големи количества, затова и се старая тези мазнини да са по-малко в менюто, въпреки че имат редица други ползи. Смятам за задължително да се суплементира с рибено масло.
А за полезността и стабилността на кокосовото масло съм съгласна, но цената му ни идва много висока, за да ползваме основно него. Хапваме по 1-2 лъжици и ползвам понякога за сладкиши и бонбони.
Общо-взето разсъждавам като теб.
Аз съм православна и, когато църквата го повелява, съм веган, когато повелява песко-вегетарианка, а през останалото време много обичам животински продукти. Ако не ям месо 40 дни не мога да спя. Като вярваща също вярвам че тези веган периоди са полезни. Независимо какво ям, се стремя да е здравословно.
Кокосовото масло е скъпично наистина. Това, което аз правя е да не готвя с мазнина, а я добавям след това в чинията - зехтин, ленено масло, шарлан понякога, всичко сурово пресовано.
Аз бих запекла картофките на фурна с вода и после като поизстине, бих добавила зехтин. Но това съм аз. По принцип се стремя каквото мога да го ям сурово (има много неща, които не ги ям сурови) и за мазнините важи с пълна сила. Кокосовото масло го държа в хладилника (както и шарлана и лененото олио), за да трае по-дълго. Консумирам го когато ми се дояде (и когато пържа - а това е два пъти в годината, примерно. А в някои години и 0 пъти.)  Така ми трае доста време. От друга страна, въпреки високата си цена, си струва - защото мазнините са от средна верига и подхранват тъмната мастна тъкан, не се натрупват, а се изгарят бързо, действат противопаразитно и противомикробно (като антибиотик), помагат при забавен метаболизъм.

# 249
  • Мнения: 92
Адриана, не знам защо не ми беше хрумнало да сложа вода към картофките Grinning Може би защото доста рядко готвя картофи Simple Smile Напълно съм съгласна, че манзините е най-добре да се приемат сурови. Все пак, по-ниските температури не разрушават разните им там вериги. Simple Smile Аз като се замисля рядко пържа и добавям мазнина при готвене, с изключение обаче на яйцата. Тях ги ядем почти ежедневно, а без мазнина не се получават в чугунения тиган. Може би трябва по-често да ги правя поширани Simple Smile
Никога не съм постила, но пък имам периоди, в които просто не ми се яде месо, чак ми се повдига. Старая се да се наблюдавам и да си слушам тялото.
Постенето със сигурност има своите ползи, не само религиозния, но и периодичният пост / гладуване. Ама е важно да се мисли и да се прави разумно Simple Smile

# 250
  • Мнения: 92
По-важно е да се приема растителна храна в големи количества , за да се изпразват редовно червата, КОЕТО Е МНОГО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ.

На мен пък ми се прецаква ритъма на червата като ям малко повече растителна храна, било то зеленчуци или плодове. Въпреки, че обичам да ги ям, се старая количествата да са минимални и не ежедневно. Работата на червата си е много важен показател за това как ни влияят храните. Simple Smile

# 251
  • Мнения: 5 714
Тук едва ли има 100% вегани.
Има, но както писах, другите не ми пречат и не ме дразнят като пишат за месо и други животински продукти. По-скоро на мен ми беше неудобно да пиша меню.
Стремя се да съм обективна и критична. Не всичко на всяка цена при всеки.
Та има вегани и вегани, ако ме разбирате. Wink

Както ви писах, от изчетеното и сблъсъка ми с разни хора, хич не мисля, че масло и сланина влияят на високия холестерол.
Също така смятам, че за лекуване на диабет трябва да се внимава повече с въглехидратите, отколкото с месото.

Напоследък доста лекари започнаха да винят въглехидратите, а не холестерола. Особено фруктозата. Оказва се, че тя е особено опасна.

плодовете в днешно време са хибриди с изкуствено завишени захари. По принцип фруктозата е най-вредна в напитките (глюкозо-фруктозен сироп) и в чист вид. Във вид на плодове фибрите, витамините и т.н. играят своята положителна роля.
Фруктозата влияе на черния дроб като алкохола. Разбирасе 0,5-1 кг. плодове на ден е нормално. Но фреш, например, никак.
Абсолютно съм съгласна!
Колко много съм писала и за плодовете и за фрешовете. Но обикновено ми се отвръща, че имам проблеми със захарта и затова съм настроена така.
Само че днешните плодове не са това, което е било.

Соевият лецитин е хубаво нещо (ползваме), но стига да не е ГМ.
Има и слънчогледов.

За африканците - тяхната растителна храна едва ли са хибриди и отглеждана с химикали.
Освен това - те се движат много. Физическите усилия, движението са много важен фактор.
Според Уестън Прайс май не ядат само растителна храна...

Катерина, аз не приемам рибено масло.
И изобщо съм много резервирана към добавките, макар че по едно време се бях превърнала в мини аптечка благодарение на натуропата ми. На мнение съм, че повечето са същите като традиционните лекари. Но явно трябваше да мина и по този път.
Под добавки имам предвид ензими, пробиотици и всякакви хапчета и капсули; не цялата храна макар и на прах.

# 252
  • Мнения: 92
Вери, и аз не съм фен на добавките, само че преди време като тренирах по-сериозно и взех, че се сринах физически, почнах да добавям някои витамини и минерали. Не е съвсем пълноценна храната в наши дни. А за масата хора, които много много не си следят храненето или са на по-крайни диети може и да е силно препоръчително суплементирането. Говоря за Омега 3, вит. А, Д, Е, Ц, евентуално B-тата. При трениращи - магнезий и цинк.

# 253
  • Мнения: 3 367
не ползваме добавки,нито ние,нито децата
*
плодовете ядем в истински вид (берис меля на смути с кефир); зеленчукови сокове пием ако ни паднат (нямам мега изтисквачка,но имаме дружка на близо к' джурка и за нас)
*
. Но явно трябваше да мина и по този път.
Хубава приказка.Път е,с много нагоре и надолу,с доста противоречия и опасност от мятане от крайност в крайност.Обаче полека се постига баланс (аз имам още да уча бая Grinning)
*
вчера
кафе/банан; обяд-гренола с плодове и мляко; бадеми и ягоди; вечеря-ориз/боб/салата/кашкавал/сметана (мексик.тип ядене)
днес
-зелен сок (целина/броколи/спанак/мента/портокал),ядки; жито с патладжанена мусака за обяд; веч. таратор,салата и ще доям ориза от вчера
децата ядат същото само за обяд днес имат кроасани със сирене,сурови чушки и моркови,ябълка и сусамка и ще вечерят моя обяд

# 254
  • Мнения: 5 714
Хехехе, Анет, учим се цял живот. Simple Smile
Изобщо не мисля дори и аз, че всичко знам и съм най-правата. Винаги има и ще има да уча.

Относно добавките - на децата нищо не съм давала досега.
Катерина, да, и ти си права. Просто е много индивидуално и задължителното според мен е да се подхожда внимателно и с добавките. Поне да се мине една консултация със специалист и да се направят изследвания преди да почне приема им.

Като каза магнезий - това е нещото, на което аз лично много държа поне за момента.
Сега ползваме магнезиев хлорид, от който си приготвяме олио и го нанасяме върху кожата. Нищо друго не приемам откъм добавки. Иначе преди (миналата година): ензими, желязо, вит. Ц; имаше и друго, но вече не го помня. Някъде бях изброявала всичко, не е важно.

Общи условия

Активация на акаунт