Да започнем заедно да се храним здравословно

  • 59 834
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 2 285

Вери, понеже говориш за извлечените мазнини, да, вероятно е най-добре храните да се консумират в цял вид.

Зехтинът pomace не е ли рафиниран? Т.е. гранясал?

Не само, че е рафиниран, но и се извлича чрез химикали. Но ... има по-висока "температура на димене" от Върджина и затова го използвам - основно когато задушавам лук.
В останалите случаи - студенопресован - Extra virgin.

Синьо, да, от печен сусам е олиото. Аз както винаги в магазина не успявам да изчета етикетите като хората че малкият ми мрънка на главата и после вкъщи - все изненади. Другият път ще внимавам повече.  Mr. Green Но както и да е, направих тахана - една микродоза с наличния сусам.
Вери, мерси за видеото. Понеже прочетох коментара под видеото и предвид малката доза, го направих в кафемелачката. Много лесно и бързо се получи - мек и кремообразен тахан. Добавих и вода, че беше много гъст. Утре при всички положения едно от ястията ще е салата с тахан.  Wink

# 256
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Студено пресования зехтин има ли горчив вкус...защото ми донесоха от Гърция,домашно правен от зелени маслини и доста нагарча,а и цвета му е доста тъмно зелен,има и много утайка по дъното

# 257
  • Мнения: 5 714
Да, може и да нагарча за някои. Но си е качествен.

# 258
  • Мнения: X
за горчивия зехтин - веднъж си откъснах маслина от дърво - ужасно горчив гаден вкус, нищо общо с тези по магазините чак не можах да повярвам  Shocked представям си колко преработка, а може би и химикали има в тези които ни ги продават тук. Имате ли инфо кои маслини са хубави - кои да купуваме?
Не видях идеи за чевено вино и / или чесън против висок холестерол... според мен 1 чаша на ден от добро червено вино си е напълно здравословна "храна"  Peace

# 259
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Маслините са много горчиви и твърди директно откъснати от дървото,държат ги в най-различни маринати със сол,подправки,лимони,не мисля,че слагат някаква химия,просто трябва да отлежат...

# 260
  • Мнения: 5 714
О не, не търпят никаква химия за обработка. По принцип, де. На конвейра така да се каже не знам какво правят.
Ние вече 2 години си правим маслини като си купуваме сурови. Много киснене просто им трябва във вода и сол. Иначе стават превъзходни.

# 261
  • Мнения: 28 718
Маслините са много горчиви и твърди директно откъснати от дървото,държат ги в най-различни маринати със сол,подправки,лимони,не мисля,че слагат някаква химия,просто трябва да отлежат...

От хора, които са работили в Гърция в маслиновите плантации съм чувала, че за да останат зелени маслините, се киснат в сода каустик. След това ги измиват, ама...
За черните - както са писали по-горе, само ги киснат в солена вода. Друг е въпросът ако са измислили нещо, за да ускорят процеса, но това може само вътрешен човек да каже.

# 262
  • Мнения: X
Скоро четох някъде, че черните маслини ги боядисват ,за да са черни.
Зелените са натуралните.
Вече много рядко купувам черни.

# 263
  • Мнения: 92
Вери, така е, не трябва да се пият самоцелно и безконтролно хапове.

Я кажи за магнезиевия хлорид, как правите олиото (или трябва по-подровбно да ви изчета сайта?)? Simple Smile Ние сме си мислели да се киснем във вана с магнезиев хлорид, ама на много малки разфасофки го продават Simple Smile)

Идеята с тахана ми допада. Само че си мисля да пробвам да направя орехов, че сме взели орехово олио пък нещо не ми допада на вкус.

Храната ми вчера - през деня "пица" от кайма с домат и тиквичка; вечерта - тахан с мед, канела и мака, поширани яйца с прясно овче сирене, кашкавал, пресен лук, масло и малко заквасена сметана (станаха невероятно вкусни); пасиран банан със заквасена сметана; сладолед от авокадо.
Звучи много, ама аз хапвам от всичко по малко. Simple Smile

# 264
  • Мнения: 5 714
Кате, съотношението е 1:1 хлорид:вода. Най-добре е да се ползва след баня и евентуално сутрин и вечер. Аз сложих разтвора в пулверизатор.
Не е нужно да ходиш на сайта. Simple Smile
Може и вана, да. Но там не знам колко трябва да се сложи. Ако се прави вана, може да се добави и английска сол (мазнезиев сулфат).
Може и да се пие, но не е така ефикасно казват като нанасянето върху кожата. Аз пробвах да пия, но ми беше неприятно. Пих го с кокосова вода заради сладичкото, но пак усещах горчивината му.

Суровите ни зелени маслини след киснене станаха бежово-кафяви.
Бяхме взели и по-тъмни - към лилаво/черно. Те станаха малко по-светли.

# 265
  • Мнения: 28 718
Скоро четох някъде, че черните маслини ги боядисват ,за да са черни.
Зелените са натуралните.
Вече много рядко купувам черни.



Технологията е следната (така, както ми я обясниха навремето): маслините се берат зелени, после се изсипват в огромни цистерни със солен разтвор, където престояват дълго време и постепенно променят цвета си - първо стават кафяви, после черни, зависи колко време ги държат. За да останат зелени и да не почернеят, ги накисват в сода каустик.
Не съм била, не мога да гарантирам, че е точно така. Това ми го разказа човек, който го е работел това и за когото съм сигурна, че няма причина да ме лъже. Случайно стана въпрос за зелени маслини на маса и той сподели, че повече не хапва такива, и обясни защо.
Между другото, нашенци от Гърция носят натурални маслини, даже сушени. Та не е проблем човек да си ги приготвя сам.

# 266
  • Мнения: 92
Мерси, Вери Simple Smile И аз знам, че магнезият най-добре се усвоява през кожата.
А сайта по принцип ми е интересен и го разглеждам, нищо че не съм суровоядка, но не съм изчела всичко. Има много полезна информация, пък и преди казах - има страхотни рецепти! Simple Smile

# 267
  • Мнения: 899
Забелязвам, че гръцкият зехтин обичайно е доста по-горчив. Сега имам едно шише, което направо ме потриса, ама беше толкова скъп, че ще си го ям няколко месеца, докато свърши... От време на време си правя и маска на косата, дано го елиминирам по-бързо  Mr. Green . Харесвам италианските, които са комбинация от няколко сорта и са с по-мек аромат. И зехтинът с трюфелов аромат, много нежно гъбено ухание има.

Любопитно ми е колко струва кокосовото масло в България? Тук 1 кг. био такова е 18 евро. Освен, че го хапвам, го използвам и за козметично средство, откакто го открих (и маслото от жожоба) вече не купувам никакви кремове, много съм доволна.

Днешното меню, по-протеиново, преди силова тренировка във фитнеса, за която събирам сили  Tired :

закуска - настъргано яйце, натрошено сирене, масло + малко пълнозърнеста маца
междинна - 2 с.л. сусамов тахан с малко меласа
обяд - крем супа от броколи със сметана и десерт крем от авокадо, банан и какао
вечеря - салата

# 268
  • Мнения: 92
Umbra, тук кокосовото масло най-често е от порядъка на 10-12 лв за 200гр. Друго освен био не съм виждала. И аз го позлвам за крем и маска за коса от време на време, козметика за лице и тяло не ползвам от няколко години.

Ще си позволя да те посъветвам нещо за храненето в ден с тренировка - хапвай повече и по-протеиново след силовата, общо взето храненето след треиноровка е по-важно от това преди нея - за по-добро възстановяване и поддържане на ускорения метаболизъм. Добре ще е и повече от 1 яйце да хапваш, примерно към салатата вечер, иначе по моите критерии ти е супер яденето. Simple Smile

# 269
  • Мнения: 899
Благодаря, Катерина, аз все още се ориентирам и съветът ти ми идва доста полезен Simple Smile . Аз и без това не обичам особено да закусвам, та ще пренасоча протеините за след това. Инструкотрът ми във фитнеса ме съветва само за тренировките, не и за храненето... Може би трябва да включа и някакво месо на обяд, като се замисля. А яйца много обичам, обаче имам проблемна жлъчка и затова внимавам с тях, две на ден понякога ми идват много, за съжаление.

Наистина е много скъпо кокосовото масло, може би ако се поръчва от немския амазон с доставката би излизало по-добра цената, ама определено идва доста като пари за всекидневна употреба.

Общи условия

Активация на акаунт