Да започнем заедно да се храним здравословно

• 59 687
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
За ходенето по нужда-не знам защо да е 2 пъти винаги-може и да е един,но редовно и да се изкарва максимално всичко.Затова пък е важна позата-азиатския к...ф върши най-добра работа.
Клекналата поза наистина е много важна.
http://squat.beinsa.info/
Човек като си оправи червата и започне да ходи по-често, определено само с един път на ден чувства дискомфорт. Просто това е твърде дълъг период на задържане на отпадъци (24 ч.)

# 661
Е,човек отделя и урина,пот,понякога сълзи...
Пък това за оправянето на червата не е сигурно-някои ходят често точно от проблем с червата-просто ги завърта стомаха и няма как да сдържат-та може и да е патология.
По-важна е консистенцията на изкараното и чувството след това.
Аз отивам да спя,че да не объркам денонощния ритъм  Laughing

# 662
Аз оставам зад мнението си, което не е само мое.

някои ходят често точно от проблем с червата-просто ги завърта стомаха и няма как да сдържат-та може и да е патология.
Аз говоря за резултата от определен начин на хранене, който ако не се спазва, отново настъпва стагнация.

По отношение на суровите плодове и зеленчуци - според Пол Брег те действат прочистващо на организма. Хората, които чувстват дискомфорт от тях, според него са много токсични и това е причинителят на дискомфорта. Пол Брег препоръчва определен вид хранене (и гладуване), който води до редовна дефекация по 2 пъти на ден. Според него, за здравето е от значение не само храненето, но и редовното въздържание от храна. Линк към книгата Лечебен глад.
http://www.scribd.com/doc/24310554/%D0%9F%D0%BE%D0%BB-%D0%91%D1% … D0%BB%D0%B0%D0%B4

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 08:22 от Adriana71

# 663
Ходенето по голяма нужда има и голяма доза психологически елемент. Има хора, които от нерви ходят по-често, други от нерви не могат с дни. Някои могат само на определено място, на други не им пука дали ще са в опикана тоалетна на пазарджишката гара или в 5-звезден хотел в Дубай.  Laughing Не знам защо се отплеснах на тази тема.

# 664
Има хора, които от нерви ходят по-често, други от нерви не могат с дни.
По отношение на нервните хора, освен ако не е някой верижен пушач, целодневно на кафета, едва ли е нормално човек да му се ходи до тоалетна от нерви, освен в някакви много редки случаи. За запек от нерви - ми се струва че е възможен в тежка форма само ако се консумира храна, която не е оптимална.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 08:20 от Adriana71

# 665
По отношение на суровите плодове и зеленчуци - според Пол Брег те действат прочистващо на организма. Хората, които чувстват дискомфорт от тях, според него са много токсични и това е причинителят на дискомфорта. Пол Брег препоръчва определен вид хранене (и гладуване), който води до редовна дефекация по 2 пъти на ден. Според него, за здравето е от значение не само храненето, но и редовното въздържание от храна.

Много ясно,че действат пречистващо,заради фибрите,ама трудно ще живeeш само на плодове и зеленчуци дълго време.Освен ако не си упражняваш дъвкателните мускули през час  Simple Smile.
За дискомфорта не съм съгласна-като ядеш сочни плодове и в по-голямо количество няма как да не се надуеш,ако ще и "най-пречистеният" да си отвътре.Ще се издуеш,ще ги смелиш и пак ще огладнeeш, и пак трябва да ядеш нещо-е,на мен не ми прави кеф цял ден да ми стърже корема и все да набивам,но за всичко си има хора.
Гладуването тип Пол Брег не е безопасно,пък и като се има впредвид как е умрял,то съвсем не мисля че е бил съвсем с всичкия си,макар и физически уж здрав.
Въздържане по веднъж седмично от храна е ок,макар и да не е препоръчително да е всяка седмица за всички.

# 666
като се има впредвид как е умрял,то съвсем не мисля че е бил съвсем с всичкия си,макар и физически уж здрав.
Умрял е при нещастен случай, сърфирайки в морето.
Той препоръчва 70% сурова храна + пълнозърнести храни, бобови, семена и ядки и готвени зеленчуци.
Мисля, че когато той говори за пречистване не става дума просто за фибри - видът вода, ензимите, витамините и т.н. си оказват въздействие.
Всеки си има глава на раменете, за да прецени сам за себе си.
Едно е сигурно, все повече експерименти и проучвания доказват, че за здраве и дълголетие е препоръчително да се поема по-малко храна.

# 667
Едно е сигурно, все повече експерименти и проучвания доказват, че за здраве и дълголетие е препоръчително да се поема по-малко храна.

За това съм съгласна-то и аюрведа казва същото-сутрин и вечер малко храна,на обед може по-голямо количество,защото тогава храносмилателният огън е най-силният и тогава е позволено да се консумират и по-трудносмилаеми храни.Само че там 70 % от храната е готвена,ако не и по-голям %.
А Пол Брег ако е бил съвсем с всичкия си надали е щял да се прави на младеж като сърфира на тез години...Та прекомерно количество сурово изкривява действителността,затова е редно такива хора да се оттеглят в пещерите и горите,за да не пречат на другите-примерно като някои йоги.Там няма кой да им готви и могат да си подивяват колкото искат. Laughing
Останалите,които предпочитат цивилизацията си  готвят сами или имат готвачи.

# 668
А Пол Брег ако е бил съвсем с всичкия си надали е щял да се прави на младеж като сърфира на тез години...Та прекомерно количество сурово изкривява действителността,затова е редно такива хора да се оттеглят в пещерите и горите,за да не пречат на другите-примерно като някои йоги.Там няма кой да им готви и могат да си подивяват колкото искат. Laughing
Останалите,които предпочитат цивилизацията си  готвят сами или имат готвачи.
Много силно изказване...
Моето усещане за Аюрведа е, че е за свръх-хилави хора и въобще изнежваща. Ако такива хора попаднат в една малко по-естествена среда, няма да оцелеят.
Тук не помня кой ми развиваше тезата, че традиционно българите не ядели сурови храни. Традиционно българите консумират сурово мляко и сурови сирена, плодове, зеленчуци, сурови ядки, сурови туршии и кисело зеле, сурово-сушени меса и колбаси, пушени сланини, риби и меса, сушени със сол риби, сушени на слънце плодове, сурово извлечени растителни масла, суров мед. Домашното вино също е напълно суров продукт. Българите са били най-здравата нация в Европа, а сега са най-болната. Когато майка ми е била дете, млякото се е продавало сурово непастьоризирано тук в София. Най-страшното е, че идат поколения, които си нямат хал-хабер от традициите и от нищо българско и обръщат поглед към Индия. И до днес в България има висока концентрация на дълголетници и информация за тях се намира.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 14:42 от Adriana71

# 669
Имаш много грешна представа за Аюрведа,но аз няма да ти я развалям  Grinning. Иначе за традициите аз лично се интересувам,нищо че ми е интересна аюрведата-принципите и се срещат и в бг традиции.
Българина сурово мляко е консумирал ако си го вземе топло директно от кравата,иначе онова дето продаваха в магазина едно време ние вкъщи си го варяхме,не знам за другите.
Туршията е сурова,ама не я ядеш целогодишно,а само като имаш нужда от повече топлина-т.е. зимата.И суровия зарзават се "готви" в буркана,а не в собственият ти стомах.Домашното "сурово" вино е претърпяло ферментация-т.е. дигнало е градуса преди да стане годно за употреба.Та докато ферментира едно нещо,то не трябва да се яде или пие.По същата причина не трябва да се оставя да ти ферментира и в собственият стомах.
Сушените плодове-те са си ок и не надуват като пресните.
Иначе и аз помня сушената риба и суровия суджук.Ама  не се ядат директно сурови,а претърпяват "узряваща" обработка от слънцето и времето-щото ако не са изсъхнали добре току-виж се натровиш здраво от месото,особено през лятото.Освен това се слагат яко и люти подправки да трепят бактериите.В консервираните туршии пък се слага сол и оцет,с цел  постигане на естествен консервант и т.н.
Бг са си(били) здрави и яки,щото са се движили-копали са с мотиката на чист въздух,хапвали и пийвали умерено,тропали хорце(добра гимнастика за сърцето и душата) и най-вече са умeeли да се забавляват.

# 670
Всички тези продукти са били съхранени без топлинна обработка и това е важното. Виното се пие и младо. Гроздето и дините едно време са се съхранявали до нова година. За след това ябълки, круши, моркови, зеле, цвекло, ряпа. Това с 30% сурова храна в БГ е пълен мит, ще ме извиняваш. През лятото, когато всичко си е свежо, си се яде както си е. Ако е за въпрос, дори оцетът е бил суров едно време.
Суровото прясно мляко предава имунитет. Особено добро в това отношение е биволкото мляко. Но българинът е можел да изкара зимата в планината и да оцелее и при по-тежки условия, когато се е налагало.
По отношение на билките, като започнем от Петър Димков, Димитър Кръстев и т.н., имаме си известни професори по медицина съставили билкови смеси, който се интересува знае и кога какви билки да си набере. Старите хора на село не се лекуват с лекарства, а с билки. Едно време температура се сваляше с кърпа с оцет на челото и предизвикване на обилно изпотяване. Днес без хапчета не можем. Аз между другото пих за последен път антибиотик в ранното детство. Оттогава насам единствено съм пила аспирин. Антибиотичните поколения да се лекуват с аюрведа и готвени храни, да живи и здрави.

# 671
След интересните мнения на последните страници, които изчетох, една идея от мен за пълнени тиквички.

# 672
Адрианка,АБ не знам дали си пила скоро,ама май нещо по-силно ти трябва от време на време. Laughing
Младото вино се казва шара и това е преди за започне ферментацията.Пък като почне се казва делибуран и тогава жална ти майка ако го пиеш.
Грозде сме съхранявали-става на стафиди до Нова година.Ябълки и  круши увити в хартия се запазват-малко им се набръчква кората на ябълките,но крушите стават сочни.Затова пък плодовете,които не стават за съхранение стават на сладко за зимата.Кореноплодните сме запазвали в пясък.Та с тези  запаси се докарва към 30% сурово зимъска-поне едно време е било така,сега на магазина има какво ли не във всички сезони.
Билкари си има в Бг,защо мислиш,че го отричам?Ама не са ми на разположение винаги,когато имам нужда от тях,което пък в никой случай не ме кара да пия Аб.При неотложна нужда обаче бих пила,без да се интереcувам какво ти мислиш за aюрведа и готвената храна.
Между другото в аюрведата има доста "антибиотични" билки,без да притежават страничните (д)ефекти на промишлено произведените.

# 673
Доколкото ми е известно самата аюрведа препоръчва местни храни и билки и така излиза, че е най-добре да ползваме БГ билки. Тук също има антибиотични билки, антибиотично действие имат неща като ябълков оцет, хума, прополис, мед, сурови лук и чесън, чубрица, лют пипер...

Мисля, че за здравето на българите от голямо значение са били и постите, както и сухото гладуване (тримирене) 3 дни в годината в началото на Великия пост + водно гладуване на Разпети петък, отделно кратките сухи гладувания всяка неделя до обяд, поради черкуване.

Мойте поздравления за Аб

# 674
Имаше една студия с хора, които караха на 800 калории на ден. Данните бяха, че такова ограничение спомага дълголетието.

Общи условия

Активация на акаунт