Великобритания - тема 41 Зелено пролетна

• 60 792
  • 732
  •   1
Отговори
# 150
  • на малък остров в океана
RadostYT, на мен този линк много ми помогна да си изясня как се случват нещата. http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Schoolslearninganddevelopmen … School/DG_4016312

# 151
Голден, споделя6 страхотна емоция   bouquet

# 152
Момичета, вече сме в УК:)
Малката се държа прилично през целият път. В самолета даже не разбра за какво става въпрос. После в колата заспа веднага - от около 6 пм УК време до сутринта.

Обаче аз се чуствам странно-все едно съм на вилата напр.и съм за малко. Явно не осъзнавам още, че за момента съм тук.Всичко ми е временно.

Объркано ми е. Предполагам, че е нормално.

# 153
http://www.netmums.com/west-norfolk/local/index/schools/playgrou … rounding-villages

Забравих да ви питам-има ли разлика м/у play groups и nursery. Имам в предвид, че засега не искам малката да ходи на ясла/градина, а просто да има къде да я водя 2-3 седмично, за някоко часа да си поиграе , а и аз да влизам лека по-лека в час.

# 154
  • Лондон
Pumpalka, много се радвам, че нещата се подредиха при вас Simple Smile Явно сте станали известни, защото онзи ден в събота на балета една майка разказваше за 15 деца в Ричмънд, които останали без училище Wink и аз си мисля "това ми е познато"... малък град и Лондон Laughing... Наистiна се радвам за вас

RadostYT, не знам защо си получила разнопосочна информация за започването, в това отношение нещата са като ли че най-ясни, дете родено на 21.9.2008 ще започне училище септември 2013. До към средата на януари 2013 трябва да подадеш декларация към общината с желанията си за училища, класирани според предпочитанията ти и до април 2013, средата на месеца, да получиш обратна информация къде ви предлагат място. Можеш да ходиш да гледаш държавни и църковни училища, но документите се подават чрез общината. За частните историята е друга, но не знам дали те интересува

future 74, не съм имала никога вила и не ми е ясно как точно се чувстваш Simple Smile но да ти кажа "добре дошла"... Play groups, доколкото знам, са за по няколко часа и децата са с родител, май това е, което ти търсиш

# 155
  • На село (близо до Лондон)
Ехооо много сте изписали а и сигурно много хора не ме помнят... не съм влизала доста време, но местихме се в нова къща, правим ремонти, работим и си гледаме трите деца...много, много трудно и да кажа ако някои реши да боядисва, шпаклова и тн с трима малки помощници да не се хваща ще му изпият боята и изпозагубят пироните  Tired.

# 156
Ев преживели сте кошмар.Дано всичко лошо е зад гърба ви и само положителни емоции да имате с малкия юнак  Hug

Още не съм разгледала снимките  Embarassed ( а много си падам по екзотични дестинации), но бях захванала една книга и докато не я изядох с кориците не мирясах.Иначе за тази година сме запланували Санкт Петербург(много скоро) и Куба (в края на годината).Дано не ни мине котка път  Praynig

Днес много ме учудиха.Закарах си колата в салона за пребоядисване на предния капак(някакъв дефект на боята и нашата е третата с подобни "оплаквания") и ми дадоха оборотна.Подписах се, дадоха ми ключа и това е  newsm78 Питам аз някакъв документ няма ли,ако някой ме спре за проверка как ще докажа, че колата е оборотна, иншуранса е за съвсем друга кола.Човека вика ми няма и замина.
Някой да има опит с подобна ситуация.Тя работата ще е за 3 дни де, най-късно в четвъртък ще си взема колата, но все пак.

ivanova1
пиши на лични ако искаш.Чак толкова не съм навътре, но поназнайвам нещо.

Щерката и тя има акцент вече.Английския й е определено по-добър от българския.На български такъв словоред праска, че започнах да записвам бисерите.Но не съм се замисляла, че може да й се подиграват в БГ.Напълно споделям мнението на tzvetak

future 74 Добре дошла   bouquet

Pumpalka
много е хубаво, че са ви приели в исканото училище. Аз съм се оплела с нашите, но имам още малко време да реша кои да избера, че ей сега ще дойде края на годината и ние ще трябва да подаваме документи  Crazy

Спокойна нощ на всички   bouquet

# 157
  • Манчестър
Ев преживели сте кошмар.Дано всичко лошо е зад гърба ви и само положителни емоции да имате с малкия юнак  Hug

Още не съм разгледала снимките  Embarassed ( а много си падам по екзотични дестинации), но бях захванала една книга и докато не я изядох с кориците не мирясах.Иначе за тази година сме запланували Санкт Петербург(много скоро) и Куба (в края на годината).Дано не ни мине котка път  Praynig

Днес много ме учудиха.Закарах си колата в салона за пребоядисване на предния капак(някакъв дефект на боята и нашата е третата с подобни "оплаквания") и ми дадоха оборотна.Подписах се, дадоха ми ключа и това е  newsm78 Питам аз някакъв документ няма ли,ако някой ме спре за проверка как ще докажа, че колата е оборотна, иншуранса е за съвсем друга кола.Човека вика ми няма и замина.
Някой да има опит с подобна ситуация.Тя работата ще е за 3 дни де, най-късно в четвъртък ще си взема колата, но все пак.

ivanova1
пиши на лични ако искаш.Чак толкова не съм навътре, но поназнайвам нещо.

Щерката и тя има акцент вече.Английския й е определено по-добър от българския.На български такъв словоред праска, че започнах да записвам бисерите.Но не съм се замисляла, че може да й се подиграват в БГ.Напълно споделям мнението на tzvetak

future 74 Добре дошла   bouquet

Pumpalka
много е хубаво, че са ви приели в исканото училище. Аз съм се оплела с нашите, но имам още малко време да реша кои да избера, че ей сега ще дойде края на годината и ние ще трябва да подаваме документи  Crazy

Спокойна нощ на всички   bouquet

Точно така е с courtesy car. Обикновено се плаща 3rd party insurance,които е 10 лириНяма кой да те спре и да иска документи. Носенето им не е задължително както в България.

# 158
tzvetak, благодаря! Разбрах, че поне до тогава може да посещава училище 15 часа седмично. Записването пак ли става по същия начин - в общината? Частните наистина не ме интересуват, много са скъпи за мен. Сега ще се разровя да открия някакви занимания за през деня и то най-вече на закрито, че с този дъжд... ooooh! Благодаря още веднъж!
Ujasia, благодаря и на теб!

# 159
  • Лондон
RadostYT, 15 часа седмично може да ползвате от търма след като детето навърши 3 години, тоест сега от март можеш да го запишеш, но... имай в предвид, че тези часове се взимат само когато е учебната година, тоест детето не ходи, когато са официалните училищни ваканции, вкл. лятната. Записването е директно с учебното заведение, от общината можеш да получиш списък на такива около вас. Някои ходят тези часове в детски градини, други към училищата,където се надяват после децата да бъдат приети. Имай в предвид също, че хубавите детски градини, понеже са много търсени, не приемат деца само за тези часове, а предлагат детето да ходи и допълнителни часове, които, естествено, са платени.

# 160
Ев, голям ужас сте изживели! Добре че вече всичко е зад гърба ви и повече никога да не се случва!  Hug

Радост YT, тези безплатни 15 часа не са валидни за училище, а за детска градина (pre-school  класовете към градинка в училище или самостоятелна градинка). Избираш си градинка около вас (или няколко), обаждаш се по телефона и си организираш посещение. За градинката ние не ходихме през Общината. Отивате с детето, разглеждате, ще ви покажат и разкажат, ще ви кажат в момента какви свободни слотове имат и ще ви дадат предложение кога да посещавате. Разгледай 2-3 градинки наблизо, за да имаш по-добър поглед. За социализация с местните деца, приобщаване към дисциплина, команди и т.н., подготовка за училището за догодина (малко буквички, малко числа) и първи експерименти със зелените английски сополи, ще ви свърши добра работа. Сега ще ви дадат каквито слотове са им останали незаети, но от есента ще ви дадат по-добри часове - да речем само сутрините до 12 или каквото поискате вие.

Future 74, до свикване е и до настройване с местния оркестър! Хубавото е, че сте дошли пролетта. Сега като се вдигне лошото време, ще изгрее слънце, всичко ще цъфне, красиви градини, май и юни са много красиви тук, ще посвикнеш с времето.  Hug

Елица-Сестрица, страхотни дестинации сте избрали! И за двете благородно завиждам!  Blush

За лекуването на англичани и не англичани, само искам да кажа, че няма никаква разлика. Свекър ми, на 72 години човек, падна от стълба като почиствал улуците на къщата си есента. 2 счупени ребра, които са диагностицирали само с опипване от джипи. Няма рентгенова снимка, няма болница. Парацетамол и толкоз.

В нашето училище вчера нямаше ученици, а само принцеси, рицари и едно единствено момченце, дръзнало да е драконче. Обрахме му кахъра дали няма цял ден да го гонят момчетата, но добре е преминало. Али им занесе малката си икона на Свети Георги, която ѝ купих миналата година като разбрахме как ще се казва училището ни, всички останали много впечатлени.

В петък ще можем да гледаме как работят в клас децата. Аз и още 2 майки сме се засилили да питаме (аз вече питах веднъж, но питането ми остана без отговор) дали не е възможно да получаваме Плановете за седмицата (за деца, които отсъстват по болест; за деца, които са с 2 езика; за деца, чиито родители не са преминали през английската образователна система и не разбират какво да очакват). Тези Планове ги видях закачени на табло в класната стая, докато чакахме за родителска среща миналия месец. Вътре е написано с подробности точно какво са правили по четене, по математика, кои песни точно са учили, имената на издателските къщи за помощните материали, какво са правили по спорт. За съжаление, след 4 седмици отсъствие на Али през март, всичко, което подготвиха и ни дадоха за наваксване беше само стандартното домашно, което всички други са получили. Някой друг пробвал ли е да се сдобива с тези планове регулярно? Някакви съвети как по-настойчиво да ги поискам? (Ние искаме да ги получаваме и по време на редовното посещение, за да разбираме какво точно са учили, иначе детето е уморено и едва изкопчваме по думичка за преминалия ден).

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 13:41 от Маpи

# 161
  • Лондон/Пловдив
Мери ти думична не изкопчваш ами аз какво да кажа като моя син казва ,че не учели само си играе ли  Joy . Явно учат защото почти чете , подобрява си краснописа и смята доста по бързо от преди .
Само моя син ли няма проблем с акцента  newsm78 говори си БГ прекрасно имаше момент миналата година забравя думи ,но по различно произношение не забелязвам .
 И да ви успокоя имаме едно приятелче от Америка си идва всяко лято говори български със голям акцент ,но никой не му се подиграва като играе с децата дори мога да кажа обратното .
Ев мале мале ти не си писала преди за това ваше изживяване ,направо тръпки ме побиха  Hug
golden  много интересно ифо за мен и за другите като гледам , ще те намеря и аз във фейса да гледам снимки .
На новодошлите успех и лека адаптация !
П.С- ей не спря да вали толкова дни вече имам чувството ,че лятото едва ли ще дойде . И почивка не се очертава някъде на топло  Crossing Arms ще ми изгният кокалите като гледам .

# 162
  • ENGLAND
Мари, плановете няма да ги дадат, колкото и да настоявате , каквито и аргументи да изтъквате. Не само, че не е прието, но и един учител никога няма да си вкара автогол да даде план или каже точно какво се работи. Училищната политика тук е родителя да се държи възможно най-далече от училище. Това от опит като родител и учител. Впрочем, плановете задължително ги има в сайта на училището, но по принцип достъпа до тях е само на учителите.
А за акцента, чудя се кога ви дойдоха децата от България, кога научиха английски, та почнаха и с акцент да говорят. Моето дето слуша и говори български само с мен си говори без акцент, а какво остава при двама родители българи, че и още деца в семейството.
golden, благородно ти завиждам, видяла си нещо много по-различно и красиво.

# 163
  • Лондон/Пловдив
Дорет възможно е да има акцнет на наши познати детето е 2 клас или 3 ама такъв акцент има ,че не е истина почти нищо не разбирам като ми говори . Имам подозрението ,че в тях говорят на английски доста обаче  Peace. Аз съм казала в къщи освен на български на друг език няма да отговарям  Crazy . И един въпрос решила съм от септември ще ходи на БГ училище най вероятно към посолството колко време преди това трябва да го запиша или и аз не знам  newsm78 някой ако има повече инфо нека ми сподели . Praynig

# 164
Благодаря Ви за посрещането  bouquet

Да питам - след като само мъжът ми работи засега, имаме ли право на някакви помощи? Бяхте писали за tax child credit и нещо друго, но се се сещам. Къде трябва да отидем , за да вземем такива документи и някой да ни обясни подробно.

Общи условия

Активация на акаунт