Великобритания - тема 41 Зелено пролетна

• 60 910
  • 732
  •   1
Отговори
# 375
.. хора загубили работата си дори за по-незначителни прични и много често вината дори не е тяхна...

Нана, разкажи малко повече. Интересни са ми такива реални случки, какви са били работодателите?

Задавам си въпроса как тогава тези, които работят това са започнали в началото? Нали и те не са имали опит?

Работили са като доброволци или  Work experience програмите, за да натрупат УК опит.
А може да са случили на добър агент или просто да са имали късмет.

# 376
Съвсем прясно по темата с договорите случай от петък. Жената е domestic care на zero hours договор към общината. Вземат единият й клиент, с което съкращават драстично часовете й на седмица и го дават на друг domestic, който ще върши абсолютно същото. Без причина, или поне така казва тя, но, може и да е решила да използва привилегиите си на местна и да се е оплаквала от време на време и има претенции. Нищо не може да направи. В договора й ясно е посочено, че часовете които ще работи варират и работодателят не се задължава да и осигурява сигурна работа.

Човек съкратен от пълен работен ден, защото бордът решава че не може да плаща заплатат му, но два месеца по-късно същото работно място е предложено на друг. През тези два месеца, първият се е съгласил да продължава да върши работата доброволно. С надеждата най-вероятно да се променят отново обстоятелствата в негова полза.

Хора дръзнали да питат защо не им се плаща овъртайм (в един НИН не беше плащан) , ама не се сетили да си прочечат договорите, като са ги подписвали. И макар, че това само по себе си не е досатъчна причина за fair dismisсal е достатъчно отношението към теб да се промени до такава степен, че да те принудят да напуснеш доброволно.

Обаче има и от другата страна и тогава работодателят просто чака да му изтече договора на човека и не му го подновява. Никой не може да го задължи, ако не е доволен от този работник.

Възможно е разбира се да попаднеш на работодател, който е готов да направи компросмиси, само и само да те задържи на работа. Никой търсещ не трябва да разчита на това обаче, а преди да кандидатсва за работа да си чете job description-a и реално да преценява може или не може да поеме ангажимента. Защото никой не иска fair dismissal в сивито си.

future74, според мен сте дошли с много очаквания без реална преценка на ситуацията. Не искам да те обидя, просто с такова впечатление оставам. Има хора на които им излиза късмета и намират желаната работа много бързо, но другите случаи са повече. Златната даде хубави примери за натрупване на УК опит. Има много организации където може да наптрупаш опит като доброволец. Ако се хванеш някъде където например имат тясна връзка с NHS, ще навлезеш в системата по-лесно, ще натрупаш контакти, ще си в час къде какви предложения за работа има, ще имаш референции от местни работодатели, което хич не е за подценяване и т.н. Мери също е обяснила много хубаво цялата ситуация.  Peace Към NHS ли търсиш работа?

# 377
... е достатъчно отношението към теб да се промени до такава степен, че да те принудят да напуснеш доброволно..

На това му се казва Constructive dismissal, обаче много трудно се доказвало на трибунал.

Важно е да се четат договорите. Не можеш да избягаш от клаузите, но поне да знаеш,
какви права имаш и да не се отказваш от тях.
Има много нови пишещи тук и вероятно не помнят, как преди години търсех съвет дали да подпиша,
че няма евентуално да съдя Общината за в бъдеще, ако нещо не се разберем някога си,
пък те да ми платят там едни смешни пари. Не подписах тогава. На пръсти се броим хората, които не подписаха.
Мина време. Почнаха едни промени и едни преназначения и преизчисления на заплатите.
На моята тогавашна позиция и намалиха точките и съответно заплатата.
Обжалването се проточи повече от година. Към момента на спечелването, аз вече бях напуснала.
На всички бивши колеги им наплатиха със задна дата.
На мен ми казаха-може и да ви се плати, а може и да не ви се плати, големия финансов шеф трябвало да реши.
ГФШ първото нещо, което направил, е да пита дали съм подписала оново позорно споразумение.
Като му казали-Не е, веднага ми разписал и си получих парите същия месец.
Аланглето сега съжалява, че е разписал. При все, че са му платили доволно за тогава.
Но не си заслужава. Никога не се знае до  къде ще я докарате с "любимия работодател" и "сигурната работа".

# 378
  • Манчестър
Constructive Dismissal освен когато е 100% очевиден , много трудно се доказва. Точно това се случи с мен на предишната работа. Искаха да си преместят техен човек на моята работа, дадоха ми една калпава и понеже аз калпава работа не искам накрая напуснах. Но ако не беше това  , никога  нямаше да напусна. направих проучвания да employment tribunal, но предвид естеството на проблема които трябваше да докажа от една страна + 150мил turnover компания от другата страна установих,че ще е кауза пердута.....В краина сметка те ми направиха такава услуга,че приживе паметници трябва да им вдигна - с един скок минах три нива във финансовата йерархия.....

Относно сигурната работа , такова понятие няма. В момента в които никога не се бях чувствала по сигурна за работата си, няколко часа по късно ми съобщиха,че имам redundancy.

Моето мнение ,че отивайки на интервю трябва да се знае какво покриваш от изискванията и какво не....Освен това на някакъв етап ако човек не се справя с работата или е премълчал неудобства за раб време, пътувания и тн,  няма никакъв проблем работодателя да прекрати договора.....може да откаже и референции.

Овертаим по приницин не са задължение да се плаща 1,5 или 2. Повечето работодатели плащат flat rate. Зависи какво е написано в договора/офертата за работа.

# 379
Темата е необятна, момичета. Няма смисъл да я разискваме в такива подробности. Дадох типични примери, за това когато човек подписва договора си е трудно да прави промени в последствие, какъвто вероятно би бил случаят при фючър, ако реши да действа така. Ако решат да освободят някой, който е поел ангажимент за 4 дни, а в последствие иска да го намали на 2, работодателят има абсолютно всякакво основание за fair dismissal. За constructive не е задължително да не си се справял със задълженията си, може просто да не си им симпатичен. Има голяма разлика. И, да, трудно се доказва второто, да не казвам че пък в по-малки градове, а и не само, никак не се гледа хубаво на това да си пратил работодателя си на employment tribunal. Шансовете да не си намериш работа след това с години са напълно реални, без значение какво пише по дебелите книги.  Peace

Овертаим по приницин не са задължение да се плаща 1,5 или 2. Повечето работодатели плащат flat rate. Зависи какво е написано в договора/офертата за работа.
Става въпрос, че хората не си четат договорите или ако го правят си мислят, че могат да променят нещо в последствие.

# 380
Аз съм съгласна за 1 нощувка, ако трябва 2, но повече не мога. Все пак имам семейство и малко дете. Т.е да ме няма от понеделник до сряда-ОК, ама за повечеееее.
И още повече, че наистина искам тази работа, ама не знам как да се разбера с тях, да е само 1-2 нощувки?

Първо, четеш внимателно описанието на позицията. Ако ясно е казано, че се иска максимална гъвкавост - значи позицията не е за теб, в смисъл, че не съвпада с изискванията ти.

После, питаш/преговаряш на интервюто. Не на първото, а след като те пресеят, защото все пак трябва първо да те харесат, за да можеш въобще да си в позиция да поставяш условия.

Ако стигнеш до наемане- внимаваш в договора ти да пише точно каквото си преговорила.

Но ако, в края на краищата, в договора ти пише, че от теб се иска 1, 2, 3, 4, а ти можеш само 1 и 2 да изпълниш, ти просто няма да можеш да изпълниш твоята страна от договора и може още след изпитателния период да си кажете "чао". Което не е хубаво за СВ-то.

А това за flexible working, не е абсолютно задължение на работодателя- той просто трябва да вземе под внимание такава молба, ако е добре обоснована и показва как можеш да си вършиш цялата работа, с тези flexible условия. Но работодателят има право да откаже, ако предложението не е реалистично или спъва бизнеса.

# 381
Бихте ли ме осветлили какво е: Embarassed
1. flate rate
2.constructive/fair dismissal
3. employment tribunal.

# 382
  • Манчестър
Бихте ли ме осветлили какво е: Embarassed
1. flate rate
2.constructive/fair dismissal
3. employment tribunal.

1. Flat Rate - заплащане на час...( заплатата ти за един час)
2. Типове основания за прекратяване на договор
3. Специален съд за дела от трудово правен характер, за employee  е безплатно.

# 383
1. flate rate  Не знам, правописна грешка има, предполагам.
2.constructive/fair dismissal  Препратки към искове, свързани с причини за уволнение. Но не знам защо хората са скочили да ти ги обясняват, след като ти нито работа си намерила, нито пробен период си минала... С две думи, ако работодателят те принуди да приемеш нерезонни промени на работните ти условия, може да имаш иск за constructive dismissal.
3. employment tribunal. Трудово-правните искове се разглеждат от тези трибунали. Отново, ти сега си търсиш работа; не ти трябва да знаеш за трибунала, а как да се представиш добре и да те наемат точно теб, от всички други кандидати.

# 384
future74, накратко ще споделя моя опит с договарянето на определени условия с работодател и спазването им. Преди да дойда в ЮК бях договорила конкретни условия предвид че съм сам родител на малко дете и настоях изрично да бъдат вписани в договора-черно на бяло. Като дойдох тук, още на 3-тия ден се започна клинченето, нежно извиване на ръце, разчитаха явно че ще клекна от страх да не остана без работа, знам ли и аз...Впечатлението ми е, че всеки се пробва да вземе от тебе максималното- въпросът е как си си подредил договорните отношения. Само благодарение на това че имах всичко черно на бяло и предварително договорено ( макар от 3-ти лица) накрая стана на моята. ПОзнавам хора в моята професия, които изнемогват с работно време и натоварване, но понеже са се съгласили на определени условия в началото-в момента няма мърдане. Все пак сигурно има индивидуален елемент, но в настоящата икономическа ситуация толерантността на работодателите сякаш е понамаляла...въпреки наличните закони и алинеи... И най-накрая- всичко е негоушиейшън и как ще съумееш да се продадеш!  Peace

Чудя се колко ли англо-шведски компании има на белия свят ( освен АЗ) и евентуално коя точно бивша колежка ще се окаже че си?  Grinning

Някой спомена по-горе че всички книги от "читанка" могат да се свалят за Киндъл, бихте ли ме образовали кой е формата който е съвместим? Мерси!  Hug

Последна редакция: пн, 21 май 2012, 01:31 от яхнала метлата

# 385
За Kinndle, не знам за какъв формат точно става дума Rolling Eyes, но аз го има и чета нон стоп.
Влизам в chitanka.info , намирам си желаната книга, отсрани има иконка, кликвам и веднага се прехвърля на kindel-a. Като преди това съм вързала kindela с компютъра.

Само това правя. Ако имаш др. въпроси-ще помагам.

# 386
здравейте,
Някой  знае ли коя агенция се занимава с правата на наемателите, за сигурността и безопасността им?
Благодарим предварително!

# 387
Здравейте , позволявам си да попитам в тази тема дали някой знае добър он-лайн курс по английски , по специално за упражняване на спийкиниг и лисънинг ??? Или някой сайт в който а може да е упражнява човек?

# 388
Аз пак с питанка тук  Embarassed

Може ли да ми кажете какво означават дължините при панталон U, S, T, R

R- мисля че е регулар
T- ще да е tall  Thinking
Ама другите не знам.

За по-ниски и 10 размер хора, коя е дължината?
За по-ниски и пълни ( 20 размер ) - дължина коя да избера?

Благодаря   bouquet

# 389
S-си мисля че ще е short
По принцип за ниски хора са моделите на които пише petite.Моята майка е миньонче и само такива размери и купувам
 Peace

Общи условия

Активация на акаунт