Бързам, бързам аз - да завърша ПЪРВИ клас 2011/2012г.

• 66 683
  • 779
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-uchenitzi-dps-miin-ezik-11310979?nt=4

За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обясни в началото на миналата година министърът.

възможно ли е?

Според мен журналистите пак са "интерпретирали" новината.

От както започна лятната ваканция и темичката върви много бавно  newsm78. Тази седмица синът ми е на зелен дневен лагер към "Родни балкани" и му се събират сума ти емоции. Всеки ден обикалят из полята, днес са ги учили да използват компас и да опъват палатка. За първи ден отборът му е победил и в "дисциплината"дърпане на въже. Вечер е толкова изморен, че има сили само да го изкъпя и заспива.  

С усърдното четене ще продължим след лагера. Сега има време вечер да прочете една приказка и очите му залепват за сън. В момента чете "Приказен свят"на А.Каралийчев - от време на време и аз хвърлям по едно око, за контрол и съм много приятно изненадана от този сборник с разкази - оказа се, че с него Каралийчев е спечелил награда на името на Х.К.Андерсен.

За Лулу, излязла е нова книжка от поредицата на "Малкия Никола"- Малкия Никола и съседите, купихме я миналата седмица.

Иначе с таблицата я докарахме до петицата - не я знае наизуст, но знае правилото как да сметне и се справя доста добре. Като освен правилото за умножение, покрай книжаката с "Уморението" научи и стихчетата наизуст. Моля ако сте попадали на други подобни математически книжки (имаме още "Дяволът на числата") моля да споделите, ще съм благодарна.

В останалото повече свободно време през уикенда правим експерименти от Крокотак - тази събота си правихме вулкан с пластелин, сода и оцет и падна страшно забавление. Боже, колко е хубаво да си дете! Бях забравила колко е забавно!

# 556
  • София
Аз пък да сопделя- днес гледах по тв репортаж да басейните в училищата. Дадоха 56-то училище и басейна- някаква трагедия. Таван се лющи и пада, ръжда отвсякъде, паднали шахти и съответно зейнали дупки...След проверка се оказало, че басейна е абсолютно негоден и концесионера се задължава да напарви ремонт до кроя на другия месец. И масово басейните били така.

# 557
Аз пък да сопделя- днес гледах по тв репортаж да басейните в училищата. Дадоха 56-то училище и басейна- някаква трагедия. Таван се лющи и пада, ръжда отвсякъде, паднали шахти и съответно зейнали дупки...След проверка се оказало, че басейна е абсолютно негоден и концесионера се задължава да напарви ремонт до кроя на другия месец. И масово басейните били така.

Еха, това е нашия басейн  Shocked честно казано само съм надничала, но ми се видя съвсем нормално  Rolling Eyes е, няма да откажа ремонт, дано  Simple Smile

За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обясни в началото на миналата година министърът.

възможно ли е?

Едва ли...

# 558
Днес Косьо замина на море. Ще спи на яхта ,при наши приятели ,а през деня ще е на ветроходен курс.
Ще видим колко време ще издържи. Той се е навил за две седмици ,нашите приятели го искат за месец.
Manzhelka благородно му завиждам на Ники.
Миналото лято го искаха Косьо на скаутско училище, но аз не се съгласих.Може би догодина, искам да е поне с едно приятелче.
Таблицата сам я учи, когато има желание. И я учи разбъркано, не подред.Като се върне от морето ще  проверя колко му е останало в главата. Joy
Мерси за идейките от Крокотак. Hug Ще го прегледам обстойно сайта.

# 559
  • София
В 56-то плуваха миналата година и двамата. Трагедия си е. Съблекалните са погром, децата се преобличаха в коридора, мирише на мухъл и т.нат. Единствено треньорките бяха що годе читави.

# 560
Ако много държите отсега да занимавате детето с материала за втори клас - погледнете книгите за учителя - последователността в изучаването на таблиците, преди тях какво, кога смятане на обиколка на триъгълник, четириъгълник и подобни.
Има логика;)

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/02_mat_knu_BULVEST.pdf

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/Math_Manova-KNU-2.pdf

Доп. Доколкото знам ги "мъчи" дециметъра и операциите в скоби Sunglasses

# 561
  • България

възможно ли е?

за огромно съжаление е възможно #Cussing out
при нас от 19 деца самООО 5 са Българчета........14 ромчета
в другите два класа нещата са горе долу пак така
след 7 клас в гимназията идват автобуси от турските села
......... #Crazyвсе по-усилено се носи мълва,че гимназията ще я преместят в близко турско село и  децата ни ще трябва да ходят там на училище или в близкия по-голям град Crossing Arms
не съм расистка..не искам някои тук да се обидят но действителноста е такава Confused

# 562
  • Варна
Ако много държите отсега да занимавате детето с материала за втори клас - погледнете книгите за учителя - последователността в изучаването на таблиците, преди тях какво, кога смятане на обиколка на триъгълник, четириъгълник и подобни.
Има логика;)

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/02_mat_knu_BULVEST.pdf

http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/09/Math_Manova-KNU-2.pdf

Доп. Доколкото знам ги "мъчи" дециметъра и операциите в скоби Sunglasses

Синът ми посещаваше школа по математика в 1 клас и там материала за обиколка на геометрична фигура го минаха отдавна - първо имаше за домашно да измерва кухненски шкафове и кутии, после почнаха и същинските задачи, някои от които се срещаха в тестовете за ВМС. Знае и как се смята с двуцифрени и трицифрени числа. По принцип, целта ми през лятото не е да избързва с материала за през учебната година, а да положа някакви основи базирани на логиката - затова казах, че сега се упражняваме с правилата, а не зазубрянето на самата таблица. Затова и книжката "Умножение без уморение" мого ни допада, защото по забавен начин е изведено самото правило, а задачите също са супер забавни - напр Колко са 3 х 4 недочули акули или 0 х 1392 бури през юли? Освен това съм се запасила и с едни карти за игра на издателство "Точица", които представляват като карти за игра "на война", но вместо да има написани конкретни числа, има написани действия с умножение и се надявам, че чрез играта след като вече е научил правилата (когато ги научи до 10) да затвърдим бързината. Пък и Ники вече от няколко месеца ме врънка да му обяснявам самото умножение, а аз отлагах докато завърши, за да не му стане каша в главата.

Тя, аз пък благородно му завиждам на Косьо за морските подвизи. Ние все още не сме ходили на плаж тази година, но този уикенд може и да се пробваме (ако не вали  Joy).

# 563
  • София
Човече, в репортажа майка на дете, стори ми се първи или втори клас детето, се беше оплакала и беше задействала медиите. Дадоха в детайли вътре- много неприятни гледки. И още повече- опасни, както каза репортерката, са тези отворени шахти, в които детето може да си счупи крака.
Иначе изследваха водата и беше чиста.
 За таблицата- на нас класната ни каза, че ако детето има желание е добре да я научи. За целта ни изпрати разни игрички от руски сайтове, които тя е "побългарила" и с които лесно и с игра детето заучава таблицата.

# 564
За четенето, аз ще съм много щастлива ако чете. Та затова мисля да не наблягам на задължителния списък и задължителното четене всеки ден... И без това децата вече не четат, поне да не съм аз причината да го намрази!

За плуването - плува на Спартак , което от наблюденията ми върху няколко басейни из София, може би е най поносимо като съотношение чистота и качество на услугата( т.е. не просто да се плицика в един басейн, а да се научи да плува правилно)

# 565
Manzhelka, това е чудесно със сина ти  Hug
Писах и посочих линковете, защото наистина е добре да се мине през упражненията, през които той е минал в школата - практически онагледено, най-малкото свободно да събират и изваждат до 100 и след това таблица. А не да учат директно наизуст таблицата. В училище чак втория срок започват да я учат. И редуват и деленето.
"Уморението" не мога да я намеря Sad
На който както му е удобно  Peace

# 566
  • В светлината на слънцето
Manzhelka, наистина страхотни емоции.  Peace
Тя, като гледам и при вас се очертава много емоционално морско пътуване.  Peace
Много е хубаво децата да се включват в такива неща. При нас имаше предложение за морски плувен лагер - с тренировки в морето, но уви, съвпадна с нашето пътуване на море. Но нищо, за догодина ще му мислим. Grinning
Росито, дано не преместят училището ви. Praynig
Не съм сигурна доколко е вярна тази статистика, защото имам доста добра представа за това как трябва да се поднесе новината, за да продаде вестника или закове вниманието на тв зрителя пред екрана. Thinking От друга страна е възможно това да са реални проценти, ако в тях попадат и всички т.нар. малцинства, много от които изобщо не ходят на училище. От трета - важно е и кой точно е правил въпросната статистика. От четвърта - да не забравяме, че идат избори и борбата за влизане в парламента тепърва ще се разгори с всички позволени и непозволени средства . Wink На мен лично въпросната статистика ми излиза точна именно по тази четвърта точка. Mr. Green
Имамама, нямам идея откъде може да намериш Гурам Петриашвили. Май не е преиздавана книгата.  newsm78 Предполагам обаче, че в библиотеки и сред книгите "втора ръка" може да се намери.
За Лулу, излязла е нова книжка от поредицата на "Малкия Никола"- Малкия Никола и съседите, купихме я миналата седмица.
Вече е прочетена наполовина.  Peace Голяма тръпка ни е този Никола у дома. Grinning

# 567
  • Варна

От както започна лятната ваканция и темичката върви много бавно  newsm78. Тази седмица синът ми е на зелен дневен лагер към "Родни балкани" и му се събират сума ти емоции. Всеки ден обикалят из полята, днес са ги учили да използват компас и да опъват палатка. За първи ден отборът му е победил и в "дисциплината"дърпане на въже. Вечер е толкова изморен, че има сили само да го изкъпя и заспива.  

На моето синче (ние сме в 1В група) му остават сили и след като се приберем. Ако не сме на репетиция, ритаме топка на площадката. Вчера излезе в 18 часа и се прибра в 21 часа. Много е доволен от лагера. Още първия ден отбора му "Стрела" е бил победител в няколко от игрите и се върна доволен. Днес ще палят огън и ще си пекат наденички.

За сега не остава време за четене и смятане  Mr. Green. След като свърши лагера към "Родни Балкани", ще ходи на полудневна занимална и следобедите ще е с баба си в библиотеката (тя работи в у-ще) и там ще се занимават. Втората седмица на юли ще е на лагер за една седмица в Родопите от училище. После малко "селски климат", след това малко "Созополски въздух". Август месец ще е и съвместната ни почивка, която тази година се очертава да е Забележителности в Северна България (Варна - Видин) и след това връщане през Румъния и посещение на замъци, мини, църкви (Синая-Брашов-Костанца). Остава ми да запълня още почти 2 месеца до новата учебна година  newsm78

# 568
  • Sofia
k_savova, направо ви завидях за румънската обиколка, прекрасни места има там! Музеите им също са много хубави.

# 569
  • Варна
k_savova, направо ви завидях за румънската обиколка, прекрасни места има там! Музеите им също са много хубави.
Дано не ни мине котка път, че при предното тръгване за Румъния (снеговете) бяха затворили границата и стигнахме до Раград  Sick

Общи условия

Активация на акаунт