Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 729
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 930
В Карфур в момента има съдове с някакво каммено покритие, не се сещам марката.
Някой може ли да даде инфо дали са хубави?
Довечера ще видя как се казваха - нещо био- започваше.

# 931
Kaзва се PENSOFAL BIOSTONE - италиански:
"Четирислойно незалепващо покритие;
- опорен слой, армиран с твърди минерали;
- междинен устойчив многопластов слой, армиран със смесени теърди минерали;
- незалепващ мнопластов слой с клетъчна конструкция, армиран с естествени твърди минерали;
- слой за максимална устойчивост против залепване, армиран с твърди минерали - супер устойчив ефект на камък.
Двойно дъно инокс, патентовано, не се огъва, енергоспестяващо.
Подходящо за всякакъв тип котлони. Бакелитена дръжка.
Висококачествени съдове за готвене, съобразени с опазване на околната среда и с приготвянето на здравословна храна."

Някой може ли да помогне с коментар.  Praynig  bouquet
Май няма нищо безвредно тук.  newsm78

# 932
  • София
Моля, някой ако знае от къде мога да си купя тенджери на Хром Силистра с трислойно дъно. харесах една в Кауфланд, но беше последна и малка като литри. И някой ако има впечатление дали си заслужават?

# 933
Малко встрани от темата за готвенето, но пак става въпрос за безвредни съдове - в чуденка съм каква кутия за храна да купя за дете  newsm78.

Харесахме метални - от стомана - но цената им ме смути - 22 евро, а и ще са по-тежки.

Разглеждах и дървени - и те са с приблизително същата цена.

Ясно е, че от пластмаса ще е най-лека, но ми се иска да е възможно най "безвредния" вариант. Макар че така или иначе, ако се купи такава, ще се слага допълнително и някакъв вид хартия, за да няма храната пряк достъп до материала.
За момента съм се спряла на кутии марка Scout.

Моля за мнения!

# 934
  • Варна
Моля, някой ако знае от къде мога да си купя тенджери на Хром Силистра с трислойно дъно. харесах една в Кауфланд, но беше последна и малка като литри. И някой ако има впечатление дали си заслужават?
Съдове на тази фирма съм купувала от квартални магазини за посуда. За мен си заслужават.

# 935
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

дървени не бих взела, защото не могат да се мият добре.
храната ще се топли ли в съда или само студена храна ще се слага?

аз слагам храна в детска bento box, пластмасова е, без BPA, но слагам закуска, т.е. не се топли.
ако е топла храната - food mug, задържа я топла за няколко часа, стоманен. цената е 10-20Е

# 936

дървени не бих взела, защото не могат да се мият добре.
храната ще се топли ли в съда или само студена храна ще се слага?

Благодаря за мнението!
Не, няма да се топли, затова съм склонна и на вариант пластмаса, но ми се искa да е възможно "най-изчистен" вариант.
В описанието на кутиите Scout пише, че са безопасни за храната и произведени от екологично чисти материали  newsm78.

# 937
  • 1st floor
Бул. Христо Ботев 34
http://chrombg.com/privacy.php?osCsid=f55uolegvlta074g53sksn7bm0

Подариха ми такива съдове за Коледа. Голяма правоъгълна тава, средна кръгла и тенджера с трислойно дъно. Ползвам ги от скоро, но съм доволна, за сега.

# 938
Вижте какво съм си харесала http://www.blancheporte.bg/%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8% … 1&size=size33
Някой има ли отзиви дали си струва и ползвал ли е такъв съд? Явно става и за котлон и за фурната.

# 939
  • София
леко връщане към темата за пластмасите - всяка пластмасова опаковка трябва да има маркерче - прилича на триъгълник с надпис отдолу и цифра вътре:

- тези с цифра 1 имат надпис PET или PETE и се считат за най-безопасни
- тези с цифра 2 имат надпис HDPE, с цифра 4 - LDPE, с цифра 5 - PP (polypropylene) - те също се считат в общия случай за безопасни
- тези с цифра 3 имат надпис PVC - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 6 имат надпис PS (polystyrene) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 7 имат надписа OTHER (някакъв микс от пластмаси) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А

нека това е ориентирът ви при покупка на каквито и да е пластмасови неща за дома, включително детски шишета за хранене, детски играчки, съдове за съхранение на напитки/храна и т.н.

ето как изглеждат маркерите:

# 940
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Dao, благодаря много за тази информация.
кутията на детето е от РР.

само да добавя за бисфенол А (BPA) - консерви, които отвътре са бели, са покрити с тънък слой пластмаса, за да не се окислява храната и да й се променя вкуса. този слой обаче отделя BPA!!!!!
в Япония от 90те години е забранено и ползват РР, но в Европа не е забранено и така се поема голямо количество BPA.
BPA може да се поеме и чрез консерви от стъкло, ако капачката също има такова покритие. Confused

В описанието на кутиите Scout пише, че са безопасни за храната и произведени от екологично чисти материали  newsm78.

аз гледам дали размерът е подходящ - голяма кутия все пречи, някои малки събират повече от големите.
гледам нали се затваря плътно, да не изтече нещо.
гледам и на външен вид да ми харесва.
bentobox-а на детето е и с прибори (малка лъжица и вилица). супер удобно е, ако иска да яде и няма възможност да си измие ръцете. има и разни други джаджи за допълнително закупуване - контейнери за сос за салата, разделители и прочие...

# 941
Интересни предложения за кутии за храна има тук: http://www.sans-bpa.com. Доставят до БГ.

# 942
  • София
като четях за бисфенола, попаднах на този сайт - той е за безвредни детски играчки и прибори, има и някои аксесоарчета: даде ми, че не може та ще го изпиша на български: латаниер.ком

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 12:42 от Dao

# 943
Много полезна информация, благодаря!
У дома започнахме да обръщаме пластмасите и да им гледаме надписите. Simple Smile

# 944
  • Пловдив
Подариха ми такава млековарка: http://elekom.bg/index.php?main_page=product_info&cPath=13_4 … p;products_id=446

Пише, че е от неръждаема стомана, за отвън може да е, но от вътре ме съмнява нещо...имам доста съдове от неръждаема стомана, но тя изглежда много различно...
Как да разбера от какъв материал е?  newsm78
На кутията нищо не пише...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт