Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 218 719
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 945
Нали имаше тест с магнит  Rolling Eyes Скоро като четох обаче пак не ми се изясни дали е валиден. Ето тук е коментирано.

# 946
  • Пловдив
Не привлича магнит, но пак ме съмнява нещо...просто отвътре не ми прилича на неръждаема стомана,  а по -скоро на алуминий... Thinking

# 947
Днес в един магазин ми педложиха тигани Bergner. Някоя от вас ползва ли такива и доволна ли е? Искам да си закупя нов тиган, но суми от 150-200лв и нагоре не са ми по джоба. Ако може да ми препоръчате качествен тиган с незалепващо покритие на цена до около 50-60лв ще ви бъда много благодарна. Тези които гледах бяха от тази серия http://www.bergnerhome.com/series/vioflam, http://www.amazon.co.uk/Bergner-Ceramic-Grilling-ELECTRIC-INDUCT … ;keywords=bergner.

# 948
  • София
Inessita, изобщо не съм запозната с марката. Но на техния сайт има доста подробна информация за различните видове покрития: http://www.bergnerhome.com/innovation/coatings

Гледай да е PFOA/PFTE FREE, съответно са дали оценка за здравина, устойчивост на корозия и незалепващи възможности. Ако цените на тази марка те устройстват, това може да са твоите критерии за избор на съд.

# 949
  • Варна
леко връщане към темата за пластмасите - всяка пластмасова опаковка трябва да има маркерче - прилича на триъгълник с надпис отдолу и цифра вътре:

- тези с цифра 1 имат надпис PET или PETE и се считат за най-безопасни
- тези с цифра 2 имат надпис HDPE, с цифра 4 - LDPE, с цифра 5 - PP (polypropylene) - те също се считат в общия случай за безопасни
- тези с цифра 3 имат надпис PVC - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 6 имат надпис PS (polystyrene) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 7 имат надписа OTHER (някакъв микс от пластмаси) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А

нека това е ориентирът ви при покупка на каквито и да е пластмасови неща за дома, включително детски шишета за хранене, детски играчки, съдове за съхранение на напитки/храна и т.н.

ето как изглеждат маркерите:
Малко не по темата, но да споделя - след като прочетох този пост започнах и аз да се заглеждам по опаковките - понеже си заквасваме мляко, проверих опаковките на пластмасовите бутилки прясно мляко "Алфатар" и "Ситово" - и двете са с "шестица"  Sick  Има ли някакъв срок, след който започват да се отделят вредните вещества от пластмасата? Защото тези млека са хубави, за разлика от опаковката си - точно обратното е с "Роса" например - с опаковка "едно", пък млякото не става за нищо...Вече се чудя какво да купувам, то навсякъде все нещо не е наред  Confused.

# 950
  • София
dima1, по принцип не мога да ти кажа срок, но със сигурност тези вредни неща от пластмасите се отделят при минимум стайна температура и нагоре, т.е. ако са охладени има вероятност този процес да бъде спрян или много забавен; например поради тази причина внимавам каква вода взимаме; немалко зависи и от това как са съхранявани продуктите в магазините, колко време са прекарали там и т.н.; имайки предвид, че киселото мляко е малък срок на годност и би трябвало да е охладено от момента на опаковането до изяждането му, може би рискът от отделяне на вредни вещества е по-малък, но не мога да дам гаранции за това

# 951
Мен повече ме притеснява каква е била температурата на млякото в момента на наливане в кофичката. Нямам представа как е на поточната линия, но в домашни условия се слага доста топло в буркана. Затова ако купувам, гледам да е с кофичка номер 5. Много малко млека обаче предлагат такава подходяща кофичка...

# 952
  • София
На Хармоника кис. мляко е в кофичка PP (5).

# 953
  • София
Кои пластмаси са най-безвредни?
PETE (1) - добра ли е?

Чудя се дали да си взема "уред" за покълване, но в сайтовете не пишат от каква пластмаса са?!

# 954
hakama, малко по-нагоре е табличката с означенията на пластмасите или на предната страница, мнението на Dao, №939  Peace

# 955
  • София
леко връщане към темата за пластмасите - всяка пластмасова опаковка трябва да има маркерче - прилича на триъгълник с надпис отдолу и цифра вътре:

- тези с цифра 1 имат надпис PET или PETE и се считат за най-безопасни
- тези с цифра 2 имат надпис HDPE, с цифра 4 - LDPE, с цифра 5 - PP (polypropylene) - те също се считат в общия случай за безопасни
- тези с цифра 3 имат надпис PVC - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 6 имат надпис PS (polystyrene) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А
- тези с цифра 7 имат надписа OTHER (някакъв микс от пластмаси) - доказано отделящи вредни вещества, включително бисфенол А

нека това е ориентирът ви при покупка на каквито и да е пластмасови неща за дома, включително детски шишета за хранене, детски играчки, съдове за съхранение на напитки/храна и т.н.

ето как изглеждат маркерите:
Малко не по темата, но да споделя - след като прочетох този пост започнах и аз да се заглеждам по опаковките - понеже си заквасваме мляко, проверих опаковките на пластмасовите бутилки прясно мляко "Алфатар" и "Ситово" - и двете са с "шестица"  Sick  Има ли някакъв срок, след който започват да се отделят вредните вещества от пластмасата? Защото тези млека са хубави, за разлика от опаковката си - точно обратното е с "Роса" например - с опаковка "едно", пък млякото не става за нищо...Вече се чудя какво да купувам, то навсякъде все нещо не е наред  Confused.

Кофичката ще ми е последното, което ще ме притеснява в киселото мляко. Все по-рядко купувам.

Видях я таблицата, мерси.
Някъде имам преснимана, подробна таблица на доста видове пластмаси, с кои реагенти как реагират, трябва да я потърся.  Rolling Eyes

Аз пък тъкмо си намерих стъклено шише 700мл, със нормален диаметър на гърловината, но сега пък започна да ме дразни алуминиевата капачка  ooooh!

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 16:34 от hakama

# 956
Здравейте, някой има ли  съдове на турската фирма Кorkmaz? и какви са отзивите за тях?

# 957
Преди време /може би месец/ бях писала в темата, че поръчах от немски сайт комплект тенджери на Силит за 99 евро. Днес ги взех от посредника превозвач. Комплектът е страхотен. Много, много ми харесва. Ето този е:

http://www.xxxlshop.de/kuechen-essen-haushalt/kochen-zubereiten/ … rodukt-0035641299.
Цената тогава беше друга.

# 958
Честито, mamulq77
Аз докато се наканя и вдигнаха цената  Crossing Arms Сега чакам пак да намалят. Имаше и един комплект на WMF...

# 959
  • София
Мдааа, аз точно на този WMF се бях наточила но докато мъжът ми проучил, разгледал, да видел по кой може да дойде и промоцията свърши. Следващия път изобщо няма да се занимавам с него. Сега само се ядосвам.  ooooh!

mamulq77 да си ги ползваш със здраве и задължително да пишеш, че ще чакаме пак ниските цени да си поръчаме.  Peace И най-вече тигана ме вълнува. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт