АВГУСТинчета с палави ръчички, не спират да правят белички.....тема №31

• 55 010
  • 732
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Ехе, че  и на мен ми е любопитно коя е потайната бременелка Simple Smile Но то така по метода на изключването може и да се досетим в един момент, ако не си каже до тогава Simple Smile
· Ambitious ·, включвам се към подканянето на Гануша за снимки на Савана. Въобще бих се радвала, ако качите. Във Фб някой иси ви гледам, но повечето май ви нямам профилите  newsm78 или поне не ми илизат като се качва нещо.

# 661
  • Кърджали
Кати нищо не разказва за детската. Като я попитам какво правихте днес в детската "Ядохме, спахме, играхме" Simple Smile На нея принципно разказването и е голям зор, в редките случаи, когато иска да разкаже нещо се почва едно бързане, започва едно изречение, зарязва го по средата, хваща друго и него го оставя. И нищо не и се разбира, то и нищо не разказва реално погледнато. Но с кой си играе, какво правят там, почти не казва. Е, не пропуска да се оплаче, ако някое дете я е бутнало или ударило, няма как да мине и без това. Но общо взето е доволна, влюбена в градината. Гледат я като принцеса, обичат си я Simple Smile

# 662
1.   Заспива към 21.30-22.00. Буди се в 7.30-8.00. Спи в отделна стая от 10-месечна. Да, заспива самостоятелно. Но от около два месеца, точно поради чувство за недостатъчно прекарвано време с любимото съюество, всяка вечер преди сън и след приказката дълго се гушкаме в нейното легло. Това ми е любимото време от деня!  Heart Eyes Понякога заспива, понякога аз преди нея, но най-често се гушим и дърдорим известно време и после аз отивам в др стая и тя си заспива.
2.   Да, на худ. гимнастика. Но ако във въпроса се включват дейности организирани от самата градина, то ходи и на нар. танци, един месец (до преди да застудее) ги водиха на плуване, а сега мисля да я пратя на ски.
3.   Все още помагам с обличането и обуването. Може почти всичко сама, но просто се лигондри.  Храни се сама, но и с това понякога се лигондри и иска мама да я ДОхрани. Като й изнася казва, че е "на мама бебето". Иначе в друга ситуация я наречи бебе и малеее какво става...  ooooh! Пишка и ака самичка, понякога сама се и бърше, хвърля гърнето и пуска водата в WC. Simple Smile
4.    Най-сериозното наказание, когато чашата е преляла, е оставяне в нейната стая докато се успокои. Освен това все още се плашим с лисицата, която все се навърта около нашия етаж и дебне за непослушни деца. Laughing  Като цяло обаче не мога да се оплача. Макар и щуричка, е доста разбрана.  Heart Eyes Чак на нас прави забележки тип "ааа мамо, не стъпвай с обувки вътре", "ааа мамамо, обуй си чорапите/пантофите".  Simple Smile
5.   Да, таткото продължава да помага. Е, винаги има мегдан за още  Mr. Green , но като цяло не мога да се оплача.
6.   За щастие имам майка, на която винаги мога да разчитам, а и да чукам на дърво Анди не боледува често.  Praynig
7.   Винаги съм искала разлика 2-3 години, но нямаше как това да стане. Като гледам най-рано за около 5г ралика реалистично може да се класираме.

Радвам се, че вече двенки от вас зарибих с книжката. Simple Smile Пак да кажа, че за мен това е Библия за отглеждане и възпитание на нашите деца. И да знаете, че авторката има имейл, на който отговаря в случай, че имате въпроси/коментари.  Heart Eyes

Италиана, спокойно, нормално да се борят за територия и смея да твърдя, че не само в началото. Всяко дете периодично има такива периоди (вкл. Анди). А обикновено почти всички деца са така като се върнат след по-продължителна ваканция, но още след първите 2-3- дни си влизат в норма. Просто майката му е говорене, говорене и пак говорене. Simple Smile

Гануша, кажи коя е бременната мама дееее. Simple Smile Предполагам знаеш я от бг мама, я от ФБ и сигурно не е тайна?  Mr. Green А на теб ти пожелавам съвсем скоро да имаш успешна и прекрасна бременност!

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 11:21 от ♥Пандичка♥

# 663
  • Варна
Бреййй, че сте любопитки! Laughing Не, не мога нищо да кажа, аз даже на нея не съм и честитила, не искам да я притеснявам, докато не си каже тя.

Вчера говорих с госпожата от градината за моята калпазанка, каза че си играе с децата, била много интуитивна, рядко срещано дете по нейните думи Laughing, и аз и казах, че не иска да ходи на градина и това ме притеснява, явно има нещо и според нея е заради по-буйните деца там, даже докато говорехме едно и тършуваше в чантата Joy, каза ми, че една вечер не могла да си намери ключовете за колата от такива чевръсти ръчички. Joy hahaha

Ние утре заминаваме на почивка от Грабо, да видим как ще е , за първи път използвам сайт за колективно пазаруване, дано сме доволни. Praynig

Italiana, Честит Имен Ден!  bouquet Да си жива и здрава и да си прославиш името!  bouquet

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 10:19 от Гануша

# 664
Забравих, и аз исках да попитам нещо. Има ли още някое детенце, което през нощта да е с памперс или останахме само ние??? Преди 2 седмици пак пробвах да го махнем и една седмица имахме само един пропуск. Но в събота малко понастинала навън със шейната+ лягала в снега с дядо си, в неделя срещу понеделник 2 пъти се напишка и още веднъж в градината. Казах си "ок, определено е настинала". На другата вечер я убедих да сложим памперс, който на сутринта бе сух. Реших, че отново всичко е ок и вечерта не й сложих и естествено се напишка.  Confused Сега честно - не знам какво да правя. Да продължавам ли с опитите без памперс или...??? Кофтито е, че тя самата страда от това, че все още е с памперс. Казва, че е голяма, моли ми се да не го слагам, обещава, че нямало да се напишка... Направо ми се къса сърцето, защото не искам да се комплексира. Но и не мога да й обясня, че напишкването не зависи от нея и в един момент от самосебе си ще спре да се случва, но дотогава трябва да носи памперс... И второ - няма протектор за матрак с размер на андиния. Той е правен по поръчка и е нестандартен. Протекторът от предишното легло не става. Слагам някакви найлони отдолу, но те се разместват и файта никаква. Вече има големи жълти петна и колкото и да го търкам отгоре, то попива и си мирише...

Тони, честит имен ден! Да си жива издрава и всесел празник!   bouquet

# 665
  • Варна
Да се включа за последно и да бягам по задачки. Simple Smile

Пандичка, според мен я оставяй да спи без памперс, щом не му е приятно на детето. Какъв ти е размерът на матрака? Не можеш ли да вземеш от тези еднократните чаршафи, които си вземахме в болниците като раждахме, дали няма да стане с тях? Или сега се сещам, че за яслата бяхме вземали едни чаршафи с ластик, които от едната страна бяха като найлонови и не пропускат нищо, само дето много шумолят, но не си спомням какви им бяха размерите. Дарито не ми се напишква, дори и много да спи, после само дето пълни гърнето догоре Mr. Green, някой път ако прелее голям смях ще настане, но на една приятелка момичето е на 4 и половина и още се напишква, те са я оставили без памперс. Не можеш ли да и ограничиш и течностите вечер? Забелязала ли си по кое време на ноща се напикава? А събужда ли се после или продължава да спи? Аз те съсипах от въпроси. ooooh! Laughing

Хайде докато се върнем от почивката да сте изписали темата! Sunglasses

# 666
  • Кърджали
Янче, и аз ще ти кажа да я оставяш без памперс, щом не и е приятно. Вярно, кофти за матрака, ама матрак е все пак, не е златен Simple Smile Иначе и Кати въпреки, че е без памперс от сума ти време, все още се случва да се напикае нощно време.Веднъж на една - две седмици се събужда мокра, понякога и по - често. Памперс и слагах само като беше с ротавирусната инфекция, че тогава беше страшно положението, и то със хиляди уговорки. Може би  ако има как наистина да и ограничиш малко течностите вечер. Не казвам изобщо да не пие, но по - малко. Кой го казва - Кати заспива след като задължително пие вода.  Whistling Ама засега не действам с ограничаване, че и без това малко вода пие през деня...

# 667
Гануш, ами аз такива чаршафи не съм взимала ни за болница, ни за д.г.  Laughing Къде да ги търся? Ако ластикът в ъглите е по-разтегаем, може и да стане.  newsm78 Шумоленето е дразнещо, но и сега шумолим с найлоните отдолу, ще търпим. Само да намеря нещо подходящо... Матракът е 180Х70. Такъв странен размер се получи след като преустроихме леглото от детско в юношеско и трябваше да поръчваме матрак. Напишкването (когато става) е някъде между 2.00-4.00.  Още лятото като пробвахме първия път да махнем памперса, я будих всяка нощ. Беше мъка за детето и за това се отказах. Сега понякога успявам да я събудя безпроблемно и става, после без проблем си заспива. Но понякога й е толкова дълбок сънят, че ми е жал и я оставям. Съответно треперя до сутринта. Течности вечер практически не пие. Точно преди лягане иска водичка и изпива 2-3-4 глътчици. През нощта не се буди за вода. Отговорих на всичките въпроси.  Laughing Весела почивка!

Алекс, Проблемът е, че се напоява и няма изпиране. Ако напишкването се случва редовно, ще вуни. А и да ти кажа златничък излезна, но по-лошото е, че е втори златен от раждането й до момента. Е трети ще ми дойде вече платинено.  Laughing

# 668
  • Кърджали
Финансовата част е гадничка Simple Smile Предполагам солидна сума сте дали за матрака, но... Период е, ще мине, казват, аз още го чакам да мине Simple Smile При нас спалният чувал спасява положението, то обира по - голямата част от мокрото и за матрака не остава чак толкова.
В нашата градина пък вчера имаше родителска среща, обща за всички родители. Някаква програма за работа с родителите. Общо взето сестрата изчете каквот ое свалила от интерент за грипните вируси и хепатит А, по - интересно ми беше това, което психоложката им разказваше за подпомагане развитието на децата. Като гледам една голяма част от нещата съзнателно или подсъзнателно си ги правим с Кати... КОето ми напомни, хайде и аз да попитам.
Как се справят децата с разказване. Кати в това отношение никак не се справя.Започва да разказва нещо,което са правили в детската или което я е впечатлило и става едно... Започва едно изречение, зарязва го по средата,  второто и него още в началото го оставя... и така с по половинки изречения, накрая нищо не и се разбира. Да, знам, не е правилно да се сравняват децата, ама имам чувството че това дете като хората скоро няма да проговори....

# 669
Благодаря за поздравите!  И вие да сте живи и здрави и да се радваме всички на здраве и спокойствие!
Много се радвам, че сте отговорили на анкетката, полезно е човек да се ориентира и макар да не е редно да се сравняват децата, смятам, че е разумно понякога да се подбутнат, тъй като и на тях им харесва лесното (тоест да бъдат облсужвани като царчета)  Laughing
Елия, много ще се радвам да се съберем някъде с опция детски кът или пък само по женски някоя вечер...
Янче, за напишкването, Марти понякога (мноооги рядко) се случва да се напишква, но аз съм взела от аптеката такива протектори за еднократна употреба, ти ще сложиш два ако трябва, че матраците са си доста цифра и е натоварващо да се притеснява човек. И аз съм на мнение, че е добре просто да не й слагаш повече памперс, тя ще привикне и ще започне да се усеща сама...
Амбишъс, много се радвам, че се включи!  Hug Филип е прекрасен и колко е пораснаааал...
Александра, Мартин разказва много и то в големи подробности, използвайки думи като морски дълбини, ледоразбивачи, невероятни преживявания, все неща, които го интересуват... за сметка на това, не винаги иска да се изпишка сам и не може да се съблече в цялостност сам... децата напредват различно в различни области, индивидуално си е...  Hug
Мариелка, в коя градина сте? Ние сме в Лозенец чак, но няма как, поне ни е на път за работа...
Поздрави на всички!

# 670
здравейте и от мен, аз не съм се включвала във вашата тема, но сега като прочетох колко са самостоятелни децата ви се замислих че нещо не правя както трйбва с моето детенце, което е родено август 2009. Първо ние сме в среда на говорене на 4 езика но най-често ползваме 3 от тях. С говоренето не сме много напред иначе ги разбира и трите, но най-много говори българския макар че и него не много добре, изговаряме буквите, ш, щ, ж, г, л, и още ни е малко трудно да кажем буквата р но това е от възраста. Спим си заедно, ходи на градина играе с децата там. С памперса сме само за през ноща и отвреме на време когато ще ходи по голяма нужда. Сега докато пиша си мисля че детенцето ми е доста разглезено от мен и това е причината да не е толкова самостоятелно като вашите. Например съблича се без проблем но да се облича чака мама, за храненето в градината се храни без проблем в къщи отказва иска мама. И наче си играе много, джумоли си на бебешки, занимаваме се с активитита са по големи деца и много се забавлява но си е все още едно бебоче.Слуша ме много понякога си показва характера но като повиша тон и обясня че това не е правилно и се разбираме за много бързо. Незнам дали имам причина да се притеснявам заради това че не сме толкова самостоятелни или с времето ще се наредят нещата. Аз съм му се отдала на 100% по-цяла вечер целувки, танцуваме много играем най-различни игри но така както говорят вашите деца ние не сме толкова напреднали. Искам да ви питам вие как помагате на децата ви да напреднат в говоренето?  Моля да си кажете мнението. Само да добавя че детенцето ми не е болно или с някаква диагноза напротив много спокойно и уверено ми е но незнам как да му помогна да напредне с говоренето.

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 21:23 от Rocky

# 671
  • Кърджали
Rocky, ще напредва и твоето дребосъче. Все пак и вие сте в среда с 4 езика, не си е шега работа Simple Smile За говоренето не съм много подходящ човек, за да дам съвет, че и моята мома не е особено напреднала /според мен де, според учителките в детската си е добре детето, активно, отговаря на въпросите, взема дейно участие в разните му там ситуации. Но тя е в детска градина, където по - голямата част от децата са от малцинствата, та е нормално да е по - напред с материяла от тях./. Основно с говорене ще се напредне в говоренето.  Grinning Четене на приказки, песничките, тези обикновените неща също помагат...
Кати сега е на вълна пъзели. Много им се радва, бързо схвана как се редят. Основно като се прибере от детската само с тях се занимава. Вчера психоложката показа едни интересни картинки с преплетени животни в тях, трябва да потърся в интернет и да видя дали ще и привлекат вниманието. Дрегото, което се сещам е, е понякога било добра идея в игрите нарочно да им казваме нещата грешно.Примерно държиш бутирка, но и казваш че е ябълка. Спомагало един вид мисленето и преценките. Баща и по принцип обича така да я "дразни", като нарочно и казва грешни места за парченцетата от пъзела.И така тя е доволна, че уж знае повече от тати Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 яну 2013, 21:29 от Aлекcандрa

# 672
Rocky, нормално е да има забавяне при говора, иначе както описваш за другите неща си е самостоятелно детето, не мисля, че има защо да се притесняваш  Hug
Разконспирирах бременната мама... хич пък не очаквах тази мама, много се радвам!   bouquet
Лека вечер!

# 673
За много години, да сте живи  здрави !!!

Италиана, честит имен ден  bouquet!!! Честито и на всички празнуващи  bouquet!

Роки, не е шега работа с 4 езика. Да ти кажа често и аз няма да искам да говоря Mr. Green. Шегата настрана, но най-много помогнаха контактите с други деца, особено малко по-големи, които вече говорят добре.

Янче, и мен ме зариби с книгата. Днес си я купих и тези дни я започвам.
За Анди и аз мисля, че трябва да я оставяш без памперс, щом тя се притеснява от него. Най-важно е как се чувства детето. Затопляй добре стаята и хич не трепери до сутринта дали ще се изпусне. Опитай се и ти да се успокоиш и да не го мислиш. А за протектор ние ползвахме едни постелки, които се слагат на лекарските кушетки. Отгоре е мека хавлиена материя, а отдолу е гумирано. Не шуми, не се пързаля.  Няма как да ти предложа нашето, защото е напикавано все пак, но ако имаш някой познат, който работи в болница , попитай за такива. Фармацевтичните фирми често им ги оставят като рекламни консумативи.

Бременната мама и аз я разконспирирах съвсем случайно и й честитя от сърце Hug  bouquet!

# 674
  • В друго измерение
Италианче - честит ти имен ден, да си жива и здрава, все така красива!  Hug  bouquet На лято ще почерпиш Simple Smile)) Wink Wink, живот и здраве!

Честит имен ден и на Антонио на Румик - да е живо и здраво детенце, да радва мама и тати!

Роки - не знам какво да те посъветвам, кой е доминантния език, който заобикаля детето? Аз не съм специалист, но не знам защо си мисля, че трябва да се фокусирате в/у езика, който детето най-много употребява (примерно този в градината, тъй като там прекарва повечето време) и вечер да му пускате филмчета на него за около 30-60 мин, да се чете на този език, да се играят различни игри, всичко с цел усъвършенстване. Когато проговори добре на този език, можете да започнете следващия и така. 

Моята дъщеря расте в англоезична среда, проговори на бг, после английски. Сега, когато говорим на бг вкъщи (аз държа да го знае), тя ме пита как е определена дума на английски, ако случайно не я знае и си я повтаря.

Общи условия

Активация на акаунт