Лондон - 3

• 72 093
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • Wolwedans
Ей, страшни сте. Списъка стана заплашително голям, ще има рестрикции за жалост. А как се ходи до Уиндзор и колко време отнема прхода отиване и връщане+разглеждането на замъка?

# 391
За разглеждане на замъка ще са ти необходими поне 3-4 часа. При влизане на входа дават и гайд (както почти навсякъде по забележителностите) и ако решиш да изслушаш всичко ще ти е необходимо време. Ние бяхме там на екскурзия Уйндзор, Бат и Стоунхендж и ни дадоха малко повече от 2 часа, но определено ми беше необходимо повече време. За пътя до и от там вероятно някой друг ще може да отговори, тъй като ние отидохме организирано с автобус. Като цяло отдели един ден за този обект, заслужава си и няма да съжаляваш.

# 392
Ей, страшни сте. Списъка стана заплашително голям, ще има рестрикции за жалост. А как се ходи до Уиндзор и колко време отнема прхода отиване и връщане+разглеждането на замъка?
Не знам къде ще сте настанени, но ако тръгнете в 9 ч. от хотела, ще стигнете Ундзор до 11, вътре минимум 2-3 часа, в цената е включен аудио-гид, после може да видите Итън колидж, да се помотате по магазините в уличката срещу замъка, имаше хубави магазини за обувки. Непременно се разходете в парка към двореца. Към 5 часа след обяд може да потеглите обратно. След като си починете във влака на връщане може да си направите спокойно обиколка на още някаква група забележителности, за още 2-3 часа. Ние ходихме на гости при близки в Лондон вечерта.
За отиването до Уинзор.  Ние тръгнахме от гара Ватерло, като отидете на гарата ще видите автомати за продажба на билети, избирате Уинзор, първия влак, мисля че бяха на половин час. Във влака следете за спирка Уинзор Итън Ривърсайд. Най-добре влез тук в сайта на железниците и си направи маршрута, тъкмо ще видиш точни часове за тръгване и цена на билетите. По-евтино е малко по-къснично след 9, заради часа пик. http://ojp.nationalrail.co.uk/service/planjourney/search
Потърси и в старите теми, ако нещо не съм обяснила, че не ми е силната страна това.

# 393
# 394
Бих искала да попитам - как се води седмичната карта за транспорта? Нали oyster са всички пластики, ама не искаме такава, дето се зарежда с пари за билети, а "свободна" седмична карта...
И нали седмичната карта важи и за метро и за автобусите (и друго?)?
И знаете ли до колко часа се движи градския транспорт - има ли разлика във времето на различните превози?
А ако сме със седмична за 1-2 зона, а искаме да отидем до 3-та как се доплаща?
Знам, че много е дискутирано, но не откривам тези отговори, а мноооого скоро ще ми се наложи да ги ползвам  Sunglasses Мерси   bouquet

# 395
Седмичната карта за транспорта се нарича 7 days Travelcard. Купува се пластиката Oyster и в нея се зарежда седмична карта за зоните, които искате. Важи и за автобусите и за метрото, както и за DLR.

# 396
И знаете ли до колко часа се движи градския транспорт - има ли разлика във времето на различните превози?
А ако сме със седмична за 1-2 зона, а искаме да отидем до 3-та как се доплаща?

Метрото по принцип е до около 00:30. Автобусите са дневни, нощни и денонощни. Дневните са до към 00:30, нощните започват около 00:00. Най-добре е обаче да провериш преди пътуването, защото часовете варират.
Ако си вземете пластика Ойстер със седмична карта за 1-2 зона и трябва да пътувате в 3 зона ще трябва да си заредите пари в Ойстера (pay as you go) и ще ви отчете само едното пътуване до там. Другият вариант е да си купите хартиено билетче преди да се качите, но така ще ви излезе по-скъпо.

# 397
  • София
Ally_t, при положение, че ще сте 7 дни не виждам проблем да отделите време и за Уиндзор и за Хемптън Корт. Ние бяхме и в двата, а бяхме за 6, но първият пристигнахме следобяда, и само за разходка стигна времете, така че реално 5 пълни дни.
При посещението в Уиндзор отидете и в колежа Итън, посещението му също е включено в паса, обиколката е с екскурзовод, служител в колежа - на мен ми беше много интересно, а е съвсем наблизо и разходката е приятна. Ако решите да отидете, първо вижте кога и как е възможно http://www.etoncollege.com/userfiles/file/Tour%20Options%202012.pdf, защото не винаги може да се влиза.

В Хемптън корт пък много често има разни шоута, може да видиш какви и кога и да избереш подходящия ден. Там между другото в Тiltyard cafe ядохме страхотен овчарски пай. Въпреки всички отрицателни мнения за английската кухня, най-вкусните неща за мен бяха именно типично английските.

Препоръчвам също така Shakespeare's Globe, отново с екскурзовод, и отново много интересно. Пo пътя видяхме и Southwark Cathedral и галеона на Франсис Дрейк.

Иначе за мен лично задължителни освен двата замъка бяха Уестминстър Аби и Тауър и смятам, че не трябва да се пропускат в никакъв случай. Тауър Бридж също е интересен, както и Белфаст, но вече за него зависи от интересите. Мъжът ми искаше да отидем в къщата на Бенджамин Франклин, но за съжаление не остана време - обещала съм му следващия път Simple Smile.
Banqueting Hall също е много красив, и е на централно място -  няма начин да не минете, ако ви е интересно. Аз си падам по дворци и ми беше в програмата, все пак е единственото оцеляло място от Уайтхол, не мога да пропусна  Blush

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 10:40 от Lana

# 398
Във всяка столица има т.нар point zero- точката, от която се мерят разстоянията в страната. В Париж е пред Парижката Св.Богородица, а в Лондон знаете ли къде е ?

# 399
"Лондон днес е домакин на най-зрелищната флотилия от 350 години насам"
http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/06/03/1838956_london_dnes_e_dom … ata_flotiliia_ot/
Няма ли някоя мама да разкаже като се върне newsm78.

# 400
Във всяка столица има т.нар point zero- точката, от която се мерят разстоянията в страната. В Париж е пред Парижката Св.Богородица, а в Лондон знаете ли къде е ?

Не съм сигурна на 100%, но мисля, че в Лондон това е Centre Point - високата сграда над станцията на Tottenham Court Road. Поне името това подсказва.

# 401
"United KingdomThe term 'Kilometre Zero' is not used in the United Kingdom. Most distances from London are measured in miles from Charing Cross. See also, London Stone, Hicks Hall, and St Mary-le-Bow, a church from which the distance of the original London to Lewes road is measured."
"The statue of King Charles I (on horseback) marks the centre of London."
Това е от Wikipedia.

Явно в Лондон такова място няма, но пък им даваме идея да направят.  Wink

# 402
Намерих статия, в която пише, че няма такава точка. Разстоянията се мерели от Чаринг крос - както пише в уикпедията. А Лондончани тачели 'лондонския камък'. Четох за него малко.

Като гледах репортажите от честванията си е доста хладничко и много мокро там.

Сега разпечатах билетите, но това време ме отблъсна. дано се оправи до 2 седмици!

# 403
Голд, повярвай ми - стъпиш ли на лондонска земя, времето няма да ти прави никакво впечатление. Пък и какъв би бил Лондон без дъжда и мъглата  Laughing

# 404
Гледах репортажите точно днес - в тази жега и по къси ръкави, и като видях какво е времето там се стреснах. Дано си права! И дано имаме късмет.

Общи условия

Активация на акаунт