Лондон - 3

• 72 057
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
gold, не че да те отчайвам - но си е хладно  Laughing Аз ходя с пуловер и шал. Но до преди 3 дни беше много топло, така че може и да имаш късмет  Peace

# 406
Че ? градуса е, че и с шал?

# 407
  • В града на тепетата
Явно времето в Лондон се променя много бързо. Ние бяхме там от 26.05 до 29.05 и температурата беше около 26 градуса, слънчево и топло, даже и тен хванахме  Wink

# 408
Е, да - имаше няколко дни, през които преживяхме термален шок след ледовитото време. После пак дъжд и студ и сега леко разведряване на климатичната обстановка. То не, че в Бг е много по-различно.
Все пак предвид, че е юни, има надежда за някакво стабилизиране  Praynig

# 409
Завърнахме се  baby_neutral
Страхотен град, страхотна атмосфера! Бяхме и за diamond jubilee - кралицата не я видяхме, но лудницата - да Simple Smile Като събера сили ще пиша подробно  Rolling Eyes

# 410
Ето моят разказ:
Бяхме в Лондон за 5 нощувки и си изкарахме супер - не твърдя, че сме видели всичко, нито че сме направили нещата по най-добрият начин, но това беше нашият начин. Пиша подробно и дано да съм от полза за 'младите' Лондончани. Може да имам грешки и пропуски, но сме се прибрали нощес в 3, спала съм 4 часа и цял ден бях на крак.

Път:
Самолетите ни бяха подарък, на отиване кацнахме на Gatwick, а на връщане от Luton. И двете летища са далечко, пътувахме с Easybus-a около час. Шофьорите карат много лудо, като нашите маршрутки и на милото му стана адски лошо! (аз бях пила хапове заради полета и бях ОК). Явно имат навик да закъсняват и да пропускат часове, тъй че си пригответе повечко време, ако ще ги ползвате.

Хотел:
Ibis до Earls court - http://www.ibishotel.com/gb/hotel-5623-ibis-london-earls-court/index.shtml - хубав хотел, доста чистичко и приятно. Локацията е много добра - Easybus-a спира на пешеходно разстояние (от Gatwick беше точно срещу хотела, а в посока Luton - на десетина минути). Спирката на метрото е на 1минута, спира и влакче (не сме го ползвали) има и спирки на автобуси. Цени не знам (беше ни подарък), предполагам е среден клас. Ние бяхме bed and breakfast - закуската беше континентална, доста постна, но ОК. Аз карах на препечени филийки, а милото на кроасанчета (има и мюсли и т.н., но без сирена и колбаси).

Транспорт из Лондон:
Ползвахме седмична Oyster карта за 1-2 зона (около 29 лири + 5, депозит). Много удобно, само трябва да се сещаш да я маркираш и на влизане и на излизане от метрото, ама то няма и как да забравиш според мен - всички го правят. Използвахме предимно метро, много добре е организирано и навсякъде си пише кой, къде е Simple Smile
Автобус се 'престрашихме', чак към 3 ден - малко е по-объркано със спирките, но като свикнеш и там е лесно. Като си на спирката трябва да махнеш на автобуса, за да спре, а като си вътре на натиснеш stop бутона. Качва се само от 1 врата и там се и чекираш, после на слизане не е необходимо.

Ориентиране:
На гишетата на метрото има безплатни tube map и карта на автобусите в централната част. На втората има по-голямите улици, отбелязани са и забележителностите, маркетите и т.н. - ние я ползвахме предимно нея. В самия град има страшно много табла тип "Вие сте тук" с показани улиците и забележителностите на 5 и 15мин пешеходно разстояние - страхотни са!

Храна:
В по-големите магазини на Tesco има разни 'готвени' неща в кутии - макарони, салати, картофки и т.н. и сандвичите им са много хубави. В кварталния магазин беше доста по-скъпо и сандвичите бяха home made и доста гаднички. В ресторанти не сме се хранили. Много голям и хубав избор има и в разните Market-и - пазари, част от които са покрити и атмосферата е страхотна, моят любим е в Covent garden! В soho имаше и доста ресторантчета с входна такса и после ядеш на корем, колкото и каквото искаш, ние не сме ги ползвали, тъй като аз не съм от най-хранещите се.

Забележителности:
За нас беше по-важно да усетим Лондон и не сме наблягали на забележителности, а на разходки. От платените посетихме само аквариума и st.Paul, като разбира се, се качихме да видим Лондон от високо. Иначе бяхме в природонаучния (с експозицията animals inside-out), british museum, научния (милото хич не го хареса), военния... обиколихме по няколко пъти парковете st.James, Hyde park и Holland park - страхотни са и трите! London tower, Tower bridge, площадите, абатството, парламента и т.н., и т.н. ги минахме само пешеходно, за да ги видим.
В Hyde park имаше сцени с музика и приятна атмосфера.
Докато бяхме там беше и Diamond jubilee - юбилея на Кралицата, опитахме да я видим, но беше ад и не сме се бутали, но усетихме емоциите на англичаните - навсякъде беше украсено, всички бяха много жизнерадостни и с коронки, знаменца и т.н.

Друго:
Студено е! И слънце видяхме и дъжд ни валя, чадъра е задължителен, както и яке, което да спира вятъра. Аз съжалявах, че не съм си взела и лека шапка.
Съжалявах и че не взех гел за мускулна треска (lioton, fastum gel и т.н.), защото се 'разбихме' от ходене и ми се схванаха краката зверски, ако имате травми си вземете и наколенка/глезенка и т.н.
Контактите им са различни от нашите - аз се сетих последния ден преди полета и си купих преходник, но ако забравите и там се продават.
Бях си взела таблета с идеята да си 'ръчкам' из града на wi-fi, но много рядко има свободен. Има няколко мрежи, които са безплатни, но пак трябва да се регистрираш, иначе има по заведенията и големите хотели - аз 'крадях' в mc'donalds и от radisson.

# 411
new leaf Добре дошла! Интересен разказ, стана ми много мило! Понеже в подписа ти видях, че се занимаваш с цветя, до градините Кю не отидохте ли? Пожелавам Ви следващия път!

# 412
Не отидохме - все имаше къде другаде да се иде  Confused Мен повече ме е яд, че не отидохме до Regent's park i Battersea park...Както и че борсата за цветя до която отидохме не работеше  Cry

# 413
По принцип не планираме, но ако ни се наложи да ползваме такси - всички ли са на една тарифа или трябва да внимаваме за 'капани' както в BG?
Преди време ми попадна сай, на който като задам дестинация ми смяташе цената на таксито от точка до точка, но сега не го откривам..

# 414
  • София
Такситата са ужасно скъпи,според мен забрави за тях.Иначе "капани" няма.Но не е и нужно на тези цени...

# 415
Такситата са ужасно скъпи,според мен забрави за тях.Иначе "капани" няма.Но не е и нужно на тези цени...
Точно! Money

# 416
Попаднах на това - безплатни неща в Лондон http://www.timeout.com/london/feature/1424/free-london .

# 417
Тотално се обърках, а и се п,итеснявам да питам заpади скандала , който се е бил завихрил тук. Тъй като ползвах темата за Париж и ми беше много полезна, реших и тук да прочета всичко преди да отлетим за Лондон.Сега съм тотално объркана.
Ще сме 4 дни. Тази ойстер карта не искам да я ползваме. Предпочитаме травелкард. Прочетох по-назад в темата, че за 4 дни по 8.40 ще ми излезе по-скъпо от седмичната карта, която е 29 лири. но сега видях в сайта ,че преди да си купя седмична травъл карта трябва да си купя ойстер карта.Която е 5 лири. Така че 4 дни с дневни карти или седмична карта. Правилно ли съм разбрала. You need an Oyster card to buy a 7 Day Travelcard from TfL outlets. You can get one as a paper ticket from National Rail stations.
И всъщност - каква е ползата от тази ойстер карта? Какво спестявам като в крайна сметка смятаме да се возим много на метрото и така или иначе дневната карта е пак 8 лири ? Тъй като мъжа ми рано ще излиза в 3 от дните (той  ще е на конгрес) не ни е изгодна карта, която не е валидна за ранните часове.
И второто - хотелът ни е близо до Уестминстърското абатсво-  на Vauxhall bridge rd. Искаме да посетим забележителности от най-главните. Всъщност само за тях ще ни стигне времето. Но дали ще ни трябва карта за повече от 2 зона. Например за Гринуичкия меридиан ще ми трябва ли карта за зона извън 2ра ?
Надявам се да не предизвикам отново скандали с тези въпроси, но повярвайте ми - наистина не са ми ясни тези неща въпреки прочетените теми.

# 418
nan_79bg, ще пробвам да разясня  Hug
Travelcard може да си купите хартиена или да си вземете ойстер и да си заредите travelcard. Няма разлика между двата варианта. Плюсът на ойстера е, че може да си заредите travelcard и да сложите пари и в самата ойстер (pay as you go) и ако ви се наложи да пътувате извън вашата зона - да си платите само пътуването извън зоната. Освен това ако използвате ойстер картата единичните билетчета са по-евтини. Ойстер картата не струва 5 паунда - безплатна е. Просто имате 5 паунда депозит. При последното ви пътуване може да си върнете картата и ще ви върнат депозита и евентуално ако сте заредили някаква сума, а не сте я използвали.
Гринуич си е във втора зона. А картата само за 1 и за 1-2 зона са на една цена.
Иначе 4 дни по 8,40 паунда за дневна карта = 33,6
7 дни карта е 29,2 + 5паунда депозит = 42,2, като депозита може да си го върнете (ако ви се занимава).

Не се притеснявай да питаш   bouquet

# 419
  • Luxemburg
Да питам по-запознатите с Лондон. Евентуално може да отскочим до Лондон за 3 цели дни (другите 2 ги слагам за път и не ги броя). Ще сме с дете на 4г. и бебе на 3м. За бебето нямам проблеми че ще си е в количката, но за каката се чудя какви забележителности да изберем че да и е интересно. А също дали единия ден да отскочим до Стоунхендж (заслужава ли си и дали не е много път) или някъде другаде в околността което е от типа "не е за изпускане"? Дайте идеи как да организираме тези 3 дни със забележителности! В центъра сградите които са интересни да се видят близко ли са едно до друго или са пръснати? Гледам по карта изглежда близко ама то и за Барселона ми изглеждаше близко, а после с автобуса ми изглеждаше далеч, а какво остава за пеш.

Общи условия

Активация на акаунт