(Био) зеленчукова градина 16

• 69 185
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна-София
Амика, ти ли се занимаваше с червеи?  И аз се сдобих с такива.
Разпитвах разни неща, но не получих добър отговор на въпроса - как да почистя компоста, който е готов от тях и яйцата им? Помня, че ти беше обяснявала тук, но тогава не четях подробно, защото нямах все още.

Аз също имам този проблем, защото искам бързо да ползвам готовия тор, а той си съдържа всичко.

Ако оставя всичко да се развива естествено (и съответно дълго във времето) те сами ще напуснат биотора и ще се преместят към новата храна, а яйцата им като се излюпят с течение на времето също ще заминат, защото няма какво да правят при акитата си.

Понеже аз бързам, правя следното:
В съд (варелче) им поставям храна (хартия + храна + малко пръст). Отгоре поставям мрежа (гаца), върху която изсипвам биотора с червейчетата. Те постепенно поемат през гацата надолу. Отгоре започва засушаване на биотора и с някакво приспособление (малко търмъче за цветя и грибка) започвам да събирам биотора и да го отделям. Едрите парчета ги връщам при червейчетата за да си довършат работата, а отделения биотор го ползвам по предназначение. Единствено не го слагам вече в саксии с цветя (в разсади може, защото скоро ги посаждам в голямата земя). Торя дървета със свредел, размивам като шербет (биотор 1/2 кофичка от кисело мляко в 10 литра вода за 24 часа) за зеленчуците и овошките. Идеална работа, защото не мирише и е готов шербета за 1 ден.

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 12:15 от amica1

# 181
Хм, значи не си измислила начин да го ползваш за саксии?
Може би единствения начин е да се изнесат по дадения от теб начин. После да се изчака в чистото от червеи да се излюпят малките. Веднага да се "подмамят" навън. И така няколко пъти, докато сме сигурно, че вече няма неизлюпени яйца.
Трябва да потърся инфо за колко време се излюпват яйцата.

# 182
  • Варна-София
Ха, бях забравила. Има начин.
Тази биотор, която оставих на балкона цяла зима премръзна и после я ползвах в саксии. Така нямаше проблем.

Понеже всичко е толкова ново и необичайно, има безкрайно поле за експерименти и нови идеи.

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 15:41 от amica1

# 183
# 184
  • Вече на светло в София
Интересна и плашеща статия за сортовете домати
http://e-vestnik.bg/4451

# 185
Здравейте зарзаватчии,човек го няма за ден и не мож ви настигна  bouquetПреди два дена ви писах за чесъна ми и луковата муха-та да споделя.Извадих го половината и отидох да купя нов да насадя на негово място.Споделих със възрастната жена на пазара за проблема и тя ме посъветва да го наръся със зелева чорба.Бях чела някъде за този вариант, но честно казано ме беше страх да ръся със солено, за да не го изгори. Жената ми гарантира , че нищо няма да му стане и аз реших да пробвам.Та наръсих го всичкия-и бял и червен.Беше един пожълтял и слаб, а вярвайте тази сутрин , като отидох да видя какво съм сътворила останах много доволна Party-наистина се изпънал и живнал -супер!Дори между него има много самонасял се копър и очаквах, че ще го попари,на за мое учудване всичко си е супер.Та който иска да опита този номер,аз го изпробвах Laughing
п.п Върнах се няколко страници назад и видях ,че rorik е дала същият съвет -благодаря ти мила, изпитано е!!!

# 186
  • Варна-София
Записвам си за зелевата чорба. Само да се появи луковата/чесновата муха ... и ... #Sniper

# 187
amica1 ,  то май като се появи е късно. Жената на пазара , а  и Рорик е написала, че се полива превантивно още преди да ни е налазила Laughing Shocked.Но и после става ,за да го спасяваме Peace

# 188
  • Варна-София
Аз поначало нямам. 1-2 на година и толкоз. Вчера се срещнах с Pisaro. И тя няма.

Pisaro, калоферчето днес ще бъде посадено на постоянно място!  newsm51
Малко инфо:
http://www.btv.bg/blogs/zdraven-blog/blog/1875095674-Kaloferche_ … ozni_yastiya.html

# 189
# 190
....А с белокрилката какво да правя?
Вчера гледах-танцува с ветреца от карфиол на брюкселско и обратно.По много пъти...
Разпръснах шарени хартийки от шоколадови бонбони да проследя на кой цвят реагира...
На шарено не кълве,пущината...
Зеле ,та,зеле..Като че ли е заек. Mr. Green
Хич не ми е смешно.
Питанка:Обработена,добре наторена почва е необходима САМО там гдето ще бодна корените на пъпеши и дини,нали?Врежовете може и по тревата да си пълзят?
Така де-в мазоли са ми ръцете от правата лопата.
Да разораваш целина е ..... #Crazy
Директно в почвата много хубаво ми поникват семената на билките-и лилав босилек,и кантарион.
Морковите в плетените кошници поникнаха на 20тия ден.
Ех,кой като мен!Наесен само ще ги изтърся и хоп...
Мързеливата.... Joy
Рорик Hug

# 191
  • Вече на светло в София
Веселче, твоя пост ме подсети да питам карфиола с кои зеленчуци се обича? Може ли да го сложа до домати или фасул или картофи? newsm78 Инфото в нета е противоречиво.

# 192
Да разораваш целина?
Има ли някакви усповия специални за таз пуста целина....колко пъти я садя ooooh! не изниква и това си е newsm78

Тази нощ такава буря е имало че на лимона имах  забито колче  което от вятъра се е изтръгнало и е пречупило стъблото с което беше превързано и познайте не беше ли на това стъбло единствения цвят Cry

# 193
Аз го разбрах като "разораната целина". Laughing

# 194
Добре де то човек и семена да не знае от къде да си купи Cry то ГМО то чудеса....
Моята щерка много хареса репичките ,със сол ги яде.Имаше 2-3колкото грозде и другите които поразрових да видя са колкото голям лешник и не са станали хубаво червени.
На този етап как да ги поливам според вас за да дръпнат по бързо.
Днес един човек от селото ми разгледа посевите и ми каза за чесъна и лука ,че съм го сяла много на гъсто.А специално за чесъна,че ми е пожълтял от студеното време което беше.

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 16:44 от skela

Общи условия

Активация на акаунт