(Био) зеленчукова градина 16

• 69 195
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
Никлен, замрази си копривата за зимата, а тази в градинката пак ще избие и още доста пъти ще си береш прясна за листно и кореново торене.
Нали не си пръскала с коприва доматите? Като минат пуберитета - може, но сега още не. Бяхме обсъждали въпроса.

Бях на вилата. Минах с цитрусова настойка крушите (крушова краста - за първа година я диагностицирам), доматите  (против акари - профилактично), някои конкретни лози (податливи на лозова краста и червен овощен акар). Доизпръсках върху розите.

Някои от лозите имат 10 см. ластари. Трябва да започвам борбата с оидиума със стриктно спазване на сроковете. Същата упоритост трябва да проявя и при борба със струпясването по семковите. Кога ще намеря работещо био-решение??? Някой ден ще сменя сортовете с устойчиви на основните болести.

Пръснах чи и тях даже и на корените по 1,5 л. им сложих. Какво ще им стане? 

# 211
  • Варна-София
Понеже в копривата има много азот (едностранно), сега ще се занимават с развиване на листна маса, може даже да се навият листата от усилието. Обаче скоро ще го преодолеят като наместят целия този азот в стъблата и листата си. Може първият цъфтеж да се забави във времето, защото преди да се оправят с азота няма да заформят цвят.
Но не се притеснявай, още през средата на юли ще имаш чудесни зазрели домати, най-късно на 1 август в зависимост от сорта.
Затова пък растенията ти ще се оформят много силни и здрави (навиването на листата с времето се самооправя). Нашият мерак да ядем домати възможно най-рано влиза в леко противоречие с това, какво биха искали растенията за себе си. Мисля, че доматите ти сега са щастливи с многото "манджа".

Аз този път с копривата го изминах миналата година, а Вили още по-миналата. Тази година, докато не видя първи завръз няма да подхранвам домати с коприва.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 08:41 от amica1

# 212
оф Амика аз пък мисля в края на май началото на июни да ям домати, разсадени в парник някъде към средата на март половина  купешки и половина домашни. Домашните точно нямат нужда от листа -вървят много добре ай да не ги уруки  а пък купешките или са боледували или са мръзнали бог да ги зная долу по стъблото са изсъхнали листата    и стъблото им е тънко но имат пуснати на две места цвъчета по по малко (2-3) за разлика от домашния разсад които по 6-8 цвъчета . 
И на краставици сложих. Корнишоните май иман по 7-8 листа , гергана е малка купих разсада преди 2 седмици.

# 213
Извинявай много, май много досаждам Embarassed мислих след 2 седмици тези домати да ги полея с мая какво ще кажеш,? фактически маята какво им дава?

# 214
  • Варна-София
Чакай малко. Кога са посети семената? Аз говорех за средноранни домати, засети през март. Моят опит се ограничава само до такива. Ако твоите са засети по-рано и вече цъфтят и връзват - това е друга работа и горното не се отнася за твоя случай.
Мая още не съм ползвала. Смятам да се пробвам за граха.
o   МХ препоръчва поливане с разтвор от мая и сол (захар?) бил добър - много силни и здрави корени домати и едри плодове , но поливането трябва да стане още през юни /след като доматите са укрепнали вече/ . При това по-късно не е торила повече с нищо. Поливала ги е само с тор от коприва - по едно канче на корен  през м.юли

После ще обменяме опит с експериментите. Хубаво е да си водиш бележки. Много, много, много са полезни.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 09:29 от amica1

# 215
Домата, който нощува на вън, не е от най-щастливите, но е добре. Има още 2 нощи да покаже, но най-вероятно ще ги вадя на 25ти. Ден за садене, според М. Тун  Wink

bushkata, ти къде го гледаш този календар? Аз имам 2-а, но и по двата 25 Април не е за сеене или садене на плодни зеленчуци, още повече, че луната е нарастваща...
В книжката гледам.
От 25ти до 9 май - време за садене (не знам дали се вижда на картинката - сива вертикална черта след 3тата колонка), при десцедентна луна. Като цяло е период за садене. Конкретно за домати и краставици е Плод, който е на 29ти,  но бях нарочила 25ти като моя ден от целия период. А не би било зле да изчакам до 29 - хем време за садене, хем ден плод, хем щеше да е една идея по-топло. Ма пусто не се удържам. До степен, че рискувам да си унищожа растенията.  newsm78

Пак от там:
"През посоченото време за засаждане, растенията се вкореняват добре и бързо се свързват с новото място. Това може да се усили значително при отделните растителни видове, като от времето за садене се изберат подходящите дни: листни, плод, корен. Така освен импулса за вкореняване, при отделния тип се поощрява и плодообразуването. "
 А при десцендентна луна, защото тогава "силата" е в земята и им помага да развият здрави корени (което ни интересува при пресаждане), за разлика от асцедентната, когато цялата сила отива в листата.

Иначе съм се справила мега зле с разсада. Закъсняла с посяването на семената (садила съм ги на 1 март)? Корените са супер малки и съвсем на повърхността. Дали съм ги садила много отгоре, от страх дали ще излязат? Или съм поливала повече, та не са си давали зор да влизат на дълбоко, хем уж се старах да не преполивам? Или просто са малки все още растенията?
Не знам къде ми е грешката/грешките, но много ме е страх за растенията. А е важно да разбера къде бъркам, за да не повторя догодина пак същите грешки.

Картофите ми надигат мулча - от два дена се развиват с голяма сила. Много им се радвам. Едните са с лилави листа, другите със зелени. Там се обърках тотално по кофите какви сортове садих. В лехите ги знам и съм записала какви и от къде са.

# 216
  • Варна-София
Следя с любопитство какво правите с биодинамичните зеленчуци, календари на Тун, еленски рогове и т.н. Някой ден като се пенсионирам и мога да си планирам свободно деня ще имам време за такива науки. Засега си гоня работния ден и едва сколасвам да градинарствам през уикендите и от време на време някоя открадната вечер през седмицата.
Желая ви успешен и любопитен сезон, изпълнен с много експерименти и прозрения.
 newsm51

Бушка, при мен домати Рила, посети на 1 март и пикирани, а преди 3 дена посадени в градината изглеждат така:
 http://s45.radikal.ru/i109/1204/52/725ad14e1e07.jpg

Вчера ги проверих и изглеждат като змейове.
Ако при теб се развиват по-зле, вероятно има някаква грешка при отглеждането на разсада. Я опиши повече подробности.

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 10:07 от amica1

# 217
Чакай малко. Кога са посети семената? Аз говорех за средноранни домати, засети през март. Моят опит се ограничава само до такива. Ако твоите са засети по-рано и вече цъфтят и връзват - това е друга работа и горното не се отнася за твоя случай.
Мая още не съм ползвала. Смятам да се пробвам за граха.
o   МХ препоръчва поливане с разтвор от мая и сол (захар?) бил добър - много силни и здрави корени домати и едри плодове , но поливането трябва да стане още през юни /след като доматите са укрепнали вече/ . При това по-късно не е торила повече с нищо. Поливала ги е само с тор от коприва - по едно канче на корен  през м.юли

После ще обменяме опит с експериментите. Хубаво е да си водиш бележки. Много, много, много са полезни.

Ранни домати, едните са разсадени към 10 -12 март (купешките) другите 1 седмица по рано. Скоро ще цъфтят имат пуснати шушулки или как им казват на 2 место , тоест по долу и малко по нагоре.

# 218
А така, пък моите рила, сети като при Амика, са наполовина на нейните  Tired Изобщо не се справям с ранните разсади, нищо, догодина пак.

# 219
Бушка, при мен домати Рила, посети на 1 март и пикирани, а преди 3 дена посадени в градината изглеждат така:
 http://s45.radikal.ru/i109/1204/52/725ad14e1e07.jpg

Вчера ги проверих и изглеждат като змейове.
Ако при теб се развиват по-зле, вероятно има някаква грешка при отглеждането на разсада. Я опиши повече подробности.
Нямам фотоапарат в момента, но ще ги снимам днес моите с телефон.
По-малки са, определено. Грешката определено е отглеждането им - явно бавно са вървели.

Такам, сега се сещам за нещо важно. Не ги садих нагъсто и после да ги пикирам.  Посадих по 2-3 семки в кофичка. Това дали има значение? Било им е широко и не са се занимавали да развиват корени и да се състезават с приятелите? Мисля, че това е основното различно в начина, по който правих разсадите.

С еленски рогове едва ли ще се занимавам  Laughing Голяма сложнотия е там, да не говорим за съставките, които са нужни. Еленови мехури, кравешки вътрешности и какво беше още там...
Единственото, което направих е да събера охлюви и да ги изгоря  Sick С пепелта наръсих до където ми стигна. Сина ми беше ужасен от действията ми.  Confused
Но  мисля да повторя пак - на 26 май е дата за това гнусно деяние. Тамън ще имам време да събера по-голямо количество до тогава.

# 220
От 25ти до 9 май - време за садене (не знам дали се вижда на картинката - сива вертикална черта след 3тата колонка), при десцедентна луна.

Ама луната сега и до 9 Май е АСЦЕДЕНТНА!!!  newsm78
http://lunaf.com/bulgarian/fazi-na-lunata/lunen-kalendar-2012/
http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi?month=5&year=2012&a … g&sidtrop=sid
Или аз нещо се побърквам или всички подобни книжки да си ги...

Последна редакция: чт, 26 апр 2012, 11:27 от manandy

# 221
Хм, да видим кой бърка, че и на мен не ми е лесно да се ориентирам.
ДЕсцендентна луна = низходяща, обозначава се с обърната надолу луна?

п.п. (символа на обърната надолу луна) - begin of the descending moon
http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi

От 25ти април.

# 222

На 21 Април беше новолуние. От тогава до 9 Май луната е нарастваща.
http://lunaf.com/bulgarian/fazi-na-lunata/lunen-kalendar-2012/
http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi?month=5&year=2012&a … g&sidtrop=sid

# 223

п.п. (символа на обърната надолу луна) - begin of the descending moon
http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi

От 25ти април.

Странно  newsm78 . Нещата не се връзват. Явно говорят за други неща.

# 224
От книжката:
"Когато при своята обиколка Луната достигне най-високата си точка пред съзвездие Стрелец, тя става възходяща. От този момент започва ежедневно да описва все по-голяма дъга на небето. Точките на изгряването й се изместват в посока североизток, а точките на залязване - в посока северозапад. Това движение не бива да се обърква с нарастването (пълненето) на Луната."

Общи условия

Активация на акаунт