(Био) зеленчукова градина 16

• 69 209
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Нищо де,Скела,потърпи.Ще нагрее слънцето и ще се оправи чесъна.И при мен,пролетният жълтее,а есеннияt стърчи.Много красиво му лилавеят стъблата...
Правилно си ме разбрала ,Нова!ЦелИна,пасище,необработвано...
Лозева,лимончето облагородено ли беше?Питам понеже преди 5 години пренесох едно портокалче от 1000 мили.Треперех му като на дете.За вътрешно.И за късмет една Катеринка влезе през прозореца и го прегриза,до основата.Не спрях да поливам,понаторих и той изби наново.
Само че подивя.Благородната част беше унищожена.Така умря и тази мечта.
...За целината и подправките от семена прилагам техниката на мама.Изкопавам дупка поне 10 см дълбока и запълвам с рехава,компостна,торна почва.Мама ми каза да сваля ръкавиците и да претривам пръста с ръце.
Повърхностно разпръстни семенцата,нежни са.И претрий почва отгоре.
Деликатно докосни с длан.Тритъпкай като погалване.И полей с лейка.
Ще стане,ще видиш. Laughing
Ако е за глави,прореди целината.
Ти,пося ли вече твоите декоративни слънчогледи?
Mиналата година беше показала такава хубост.Аз посадих и  слънчоглед за едри семки.Наричатсорта Руски Мамут. Laughing
MAD 65 ме замисли с компаньоните на карфиола.Тук във ферма съм го виждала около домати. Thinking

# 196
Веселчето за лимона не знам дали е облагороден(един дядо комшия ми го даде)но предполагам че да...те използват един термин който според мен е това.. Peace
Имам едно дръвче(сега не мога да се сетя за името му) по коледа се ползва за украса с едни червени топчета Thinking Та до тази година нямаше топчета...и го облагородиха(като го поокастриха ) и сега е пълно с цвят които ще се превърне в топчета..
За целината горе долу така я сея но май трябва търпение докато се покаже..
Слънчогледа наистина беше красив..Да посях го вече се е показал Laughing

# 197
И аз посях целина едните семена бяха за глави,а другите семена бяха за листа.
Тези за листа излезнаха може би поне седмица по рано от другите.
А тези за глави в момента ги гледам едвам се показват ,ама с лупа да ги търсиш/за ориентир около 20-25март са садени/

# 198
Аз имам и от двата вида и вече не помня къде от коя съм сяла..сега гледам че се е показала при расадите там май беше от тази за глави...за да мога после да я преместя и разредя Peace

# 199
Вчера и днес полях почти всичко с коприва. Вчера листово подхранване, днес какво ми остана от разтвора   корено подхранване и сега идва въпрос събрах още коприва какво да я правя да я изсуша или замразя до следващо подхранване? по удобно да я изсуша а да ли ще си запази своите свойства?

# 200
# 201
  • Варна-София
Никлен, замрази си копривата за зимата, а тази в градинката пак ще избие и още доста пъти ще си береш прясна за листно и кореново торене.
Нали не си пръскала с коприва доматите? Като минат пуберитета - може, но сега още не. Бяхме обсъждали въпроса.

Бях на вилата. Минах с цитрусова настойка крушите (крушова краста - за първа година я диагностицирам), доматите  (против акари - профилактично), някои конкретни лози (податливи на лозова краста и червен овощен акар). Доизпръсках върху розите.

Някои от лозите имат 10 см. ластари. Трябва да започвам борбата с оидиума със стриктно спазване на сроковете. Същата упоритост трябва да проявя и при борба със струпясването по семковите. Кога ще намеря работещо био-решение??? Някой ден ще сменя сортовете с устойчиви на основните болести.

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 22:55 от amica1

# 202
Ето какви ги свърших http://skeladimitrova.snimka.bg/flowers/cvetya.320294.27008683 разсад тиквички.
Много кекав,чак се притисних днеска и го превързах въпреки ,че си стоеше прав и сам.
Хората продават разсад,ами вземи си мари булка докато се научиш..... Mr. GreenДа де ама аз искам от сега да се науча.
Помагайте моля ви Hug
От два дни го вадя навън денем.Днес четох ,че се засяват почти до първото листо,това така ли е ?.Да рискувам ли да си го засея в градината както е така или да изчакам още ?

# 203
  • Варна-София
Нали се учиш, няма страшно, ако не успееш да отгледаш точно от този разсад здрави тиквички. Такава им се очертава съдбата.
Подготви рохкави гнезда с по 2-3 лопати оборска тор във всяко и сложи по няколко семки във всяко (накрая ще оставиш 1 растение в гнездо). Отгоре посипи 1 пръст оборска тор и полей. Ще видиш, че така ще ти пораснат прекрасни растения и изобщо няма да можеш да ги сравниш с разсадите от снимката.
Ако искаш непременно да си направиш разсад използвай кофички от кисело мляко. Растенията не трябва да попадат в сянката на висок борд, както е на снимката, защото се изтеглят, а изтеглените не са здрави. Още щом разперят дебелите котиледони и вече могат да се сложат со все коренова бала в земята. Могат и с 1-2 листа. Това се прави ако имаш много голи охлюви. Те много обичат да гризят котиледоните, обаче на по-пораснали растения не се хвърлят.
За всеки случай против охлюви около растенията разпръсни пепел.

# 204
Още утре ще го свърша това amica1   bouquet
Днеска точно както описваш посях големи бели тикви,ама да съм знаела ,нищо де не е късно Mr. Green
А според теб ,защо не ми се получи разсада?Да не би защото е в сандъче newsm78

# 205
  • Пазете Гор
skela, прикрепването на разсада е красиво и художествено.  WinkПроизводството на разсад за тиквички си практически ненужно, особено ако не се използват индивидуални кофички. Преживяемостта на пресадени от масов разсад растения е под 10 процента, и то с значително забавяне в развитието. Шансовете са по-добри с по-ранно засаждане - с две думи - закали ги за ден-два и засаждай. Вади ги с максимално количество почва, не опитвай с изскубване. Засждай по три-четири в гнездо, дано оцелеят. Пусни за всеки случай и по някоя семка в гнездата - хем за застраховка, хем за сравнение. Аз оставям по две растения в гнездо, а "излишните се опитвам да пресадя, макар и да на помня да са се хващали кой знае колко.

Растенията понасят различно пресаждането. Коренчетата на младите доматени растения се възстановяват отлично, пиперовите - -добре, но по-бавно, тиквовите - зле и много бавно. Празът се стимулира с пресаждането, зелевите - също.

Насадих пипера по съдовете и го курдисах на завет. Голям чанч - прехвърлих към кубик почва, тор и миналогодишни смески. Важно е да се докара плътността на естествената хубава почва, хубаво, ама като не знам как и колко. Мушках, вплътнявах, ще видим.

Не успявам да отгледам целина от семе с директен посев. Все приготвам разсад. Целината е от малкото кореноплоди, които търпят пресаждане. Пресаждане търпи и цвеклото, а магданозът и морковите - не.

# 206
При мен пресаждането на тиквичи се оказа сполучливо на 100%, така се наложи заради охлювите. Twisted Evil Говоря за миналата година. За тази ще кажа по-натам. Simple Smile

В кофи беше по 4-5 корена в съд.

Последна редакция: ср, 25 апр 2012, 23:51 от Люлин

# 207
  • Пазете Гор
Лабораторията за подготвяне на почвени смески с част от готовата продукция. И капата на лаборанта  bowuu се вижда.

Поради теснотията на градината си съм опитвал да правя разсад от тиквички и краставици - но все гледам да са в индивидуални кофички - за по-малко стрес при пресаждането. Това не е пикиран разсад, а просто пускам по две семки в кофичка. При такъв тип пресаждане почти няма фира.

Изобщо теснотията ме кара да комбинирам на разни странни места все по няколко култури - нещо такова под един порутен навес. Салатен микс.

# 208
Домата, който нощува на вън, не е от най-щастливите, но е добре. Има още 2 нощи да покаже, но най-вероятно ще ги вадя на 25ти. Ден за садене, според М. Тун  Wink

bushkata, ти къде го гледаш този календар? Аз имам 2-а, но и по двата 25 Април не е за сеене или садене на плодни зеленчуци, още повече, че луната е нарастваща...

# 209

Общи условия

Активация на акаунт