(Био) зеленчукова градина 16

• 69 296
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
Искам да питам: направих си разсад пъпеши и дини, ама те станаха едни дълги с едни рахитични листенца. Може ли да ги закопая до шия, тоест цялото стебло да е в пръстта, когато ги сложа в постоянни те им гнезда, защото мисля че лесно ще се прекърши като е таквоз дълго/-7-8 см над пръстта в кофичката./??? Rolling Eyes

# 361
Авосет,честито на патерица,да сбъднеш мечтите си и да си останеш все така любопитна към земята и упорита когато преследваш целите си   bouquet
Анн,перфектна си както винаги  Hug
Веселче,прати ни малко дъжд-снощи видях прегорели от жегата листа на картофите  Cry.Не се ли полеят в следващите 2-3 дни годината ще е провалена.Алабаше също се прави на разсад и то още през февруари-март.
Верчето,нищо няма да стане-не понасят дълбокото засаждане.По-скоро сей нови семена директно.Ще изникнат за няколко дни и ще станат хубави.А с разсада само ще си загубиш времето и усилията.
При нас лозите имат много поражения от студа-имам цели асми измръзнали.Пет години ги възстановявахме и сега-от начало.

# 362
  • на брега на Дунава
Верчето , и при мен разсад от дини ,краставици и тиквички не се получава.Изникват добре ,после така се изтеглят и като ги посадя изтъняват и се прекъсват.Вили е права .По-добре засей семена направо.Можеш да ги накиснеш за една нощ или колкото време имаш в топла вода.Ще набъбнат и ще поникнат по-лесно.Гнездото напои добре с вода и тогава сей, а после покрий с влажна ,но не мокра пръст.Така никнат най бързо.Времето е топло и ще стане за около четири -пет дни.

# 363
  • София
Имам няколко въпроса, надявам се да ми помогнете.
Направила съм си разсад от домати чери и обикновенни домати, краставици и люти чушки. Не са под бутилка, свободно си растат. Доста големи са станали, но понеже не бяхме в нас за 1 седмица, въпреки че ги бях поляла добре, оставила доста вода и т.н си мисля че малко са прегорели от слънцето. Всъщност не съм сигурна и това искам да разбера - хубави, големи растения са, но са леко побеляли - това дали е от слънцето или е болест някаква? Гледам ги на тераса, не в двор, но тя е открита. оставила съм ги на място, която е нормално слънчево и не през целият ден, поливам всеки ден, надвечер.
Отделно имам семена за стевия и черен пипер. Някой има ли опит с тях и знаете ли има ли нещо специфично в гледането? Благодаря предварително!

# 364
Добре, дано да не е късно за директно сеене, щото миналата година пъпешите ги сях по туй време и като завързаха , после бързо узряха, не можаха да се налеят много. Останаха дребни, въпреки поливката. Вие как садите вашите?

# 365
  • на пъпа на Златията
Джанката и кайсията, малините , къпините са измръзнали.Поне така мисля.Ако са измръзнали плодните пъпки тая година , ще се възстановят ли догодина?
Черешата, вишната. двете  ябълки ,  попската круша хвърлили много плод.
Защо на черешата някои от плодчетата са пожълтяли и спряли  да растат?
Асмите , черен отел само 2 са измръзнали,.На комшията дето тъкмо започна да ражда "молдовата" до една са измръзнали , а уж студоустойчиви. .Болгара  ми , който беше останал на кордон  също измръзнали 2 главини.. Но това , което беше заринато е избило и се  възстановява. Което е живо все е вързало грозд.Измръзналото  от овошките и лозето трябваше  май да се изреже  веднага ,за да избие по рано и да узрее  пръта до есента,  , но не остана време. Лозето изтесано, наторено, прекопано и пръскано веднага  след копането. Картофите  ми са на една педя, нападнати от колорадския бръмбар , излюпил се явно преди да ми поникнат картофите . Биоборба с тая твар, освен бране  на ръка?Една пета от есеняка чесън нападнат от луковата муха , изкубах поразените , полях със зелева чорба и пролетняка , дано съм го предпазила , не беше поразен.Ягодите  са добре, но им трябва вода..
Садих още лук, чесън, картофи  , боб със  царевица,бостан - боба е сорт за зелен но бели бобчета, боб за зелен, - чер старозагорски , един кафяв , трети с бели зърна., тиквички.Всичко това полях, за тези 2 дни топлина,  влагата се дръпна  на 20 см. дълбочина.Насадих доматите наслада , рила, два корена розов  и идеал- не се отделям от последния.Насях  краставици, моркови , бабина душица, магданоз, целина, босилек, петунии, астри, едни декоративни италиански зелки ,които стават за ливада ...Всичко това обаче в жегата трябва да се поръсва ежедневно или да се завие с найлон  докато никне.

# 366
 rorik,черешите сами се чистят от излишния плод,всъщност не само те,а и всички други.
 Верчето,по нашия край бостан се сее до Гергьовден,не си окъсняла Peace
Albenavk,ако е от слънцето до ден-два ще прегорят.Обясни по-подробно как точно и къде са побелели.
Теди може да се включи по въпроса със стевията.Моята не съм сигурна дали ще оживее.На два пъти в стаята избуяваха тънки,дълги стебълца,наложи се да ги изрежа.Сега има избили няколко,от десетина дни съм я пресяла в градината.Умишлено я сложих на шарена сянка,но пак е като препърлена.Дано тръгне,че ми е голям мерак и необходимост.

# 367
  • София
Ох и аз много се притеснявам за стевията и черният пипер, защото трудно се гледали, а черният пипер не винаги ставал. Иначе май най-добре да снимам разсадите, че ми е трудно да обясня, но ще е по-късно, като заспи малкия и се поскрие слънцето.

# 368
  • на пъпа на Златията
Albenavk,
 веднага спри с ежедневното поливане.Ще се маносат..Махни веднага и бутилките.
На земята точно сега и трябва гергьовски дъжд.Прогнозите не са за такъв.
Луната и тя отива  на пълнолуние.Този календар на Муун, нещо много сложен. Не зависи ли от гледната точка?Не зависи ли,  от северното и южното полукълбо , от изток и запад?От баба зная че дъжд ще вали когато луната се изсипва , т.е . роговете са надолу. До сега бяха нагоре.За това садя, сея  преди да се изсипе луната .След пълнолунието надявам се да са надолу и да се изсипе дъжд, въпреки прогнозите.
Бушката, веднага изнасяй разсадите в градината. Мисля .че неудачите идват от купената пръст.Нямам успехи с купена пръст.
Преторява се и с биотор.Нитратите са също в излишък.
Бобови мисля трябва задължително да има в градината.Имат силно измиващо действие на кръвоносните съдове.Граха към тях ли се отнася? Щото е по-лек като храна. , за хора с проблеми с храносмилането.
Доматите са образували цвят след 8-9 - то разклонение , сигурно защото са пръскани с бордолезов разтвор  за по-евтино и това ги забавя.  

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 15:18 от rorik

# 369
Здравейте   bouquet
какво ще кажете за директно засаждане на корнишони сега ?
а за консерви кога се сеят?

# 370
Сей смело, Mamagemelar,а ще консервираш когато станат.

# 371
Здравейте, много ви се радвам, но не съм писала от година и повече. Позавъртя ме живота, но все още се опитвам да си правя градината.
При нас идва зима и се чудя дали има смисъл да садя домати и краставици. Температурите през ноща ще са 2-5, а през деня между 12-25.
Ще сложа малко броколи, брюкселско зеле и карфиол, дано да стане нещо, че миналата година изкарах над 100 корена домати на разсад - дадох на познати 80 корена и те се съдраха да берат, а ние направихме една салата  Laughing. Явно поне още две-три години трябва да минат, за да подобря почвата, а и плъхове се завъдиха това лято.
С тях как ще се справяме не знам  ooooh!. Всички сме животнолюбители и търсим алтернативни методи  Mr. Green. За сега освен че почти ги опитомихме - идват си и ни наблюдават от 1 метър - друг ефект няма. Заложихме капан, който ги лови живи, но нито един не се е хванал вече седмица, а до преди очти от ръка взимаха  Mr. Green.
Отрова не мога да сложа заради кучето, а и срам не срам са ми симпатични, а и интелигентни, както се оказа.
Гроздето беше родило и го чаках да узрее, явно и плъхчетата, защото само за един ден го бяха опасли всичкотои то точно като узря.
Сега ще набуча чесън за пресен, защото тук не продават, а аз така обичам  Embarassed.
Оставям ви и не знам кога ше пиша, но ви чета редовно и ме вдъхновявате.

# 372
здравейте,

доста отдавна ви чета,

аз се наканих за зеленчуци в балкона,  Mr. Green но изглежда че ще имам проблеми със жената за балкона ooooh!,та затова ще се възползвам от техниката на  topsy turvy  Crossing Arms

като за начало:

Последна редакция: чт, 03 май 2012, 15:59 от ердо

# 373
  • на пъпа на Златията
Albenavk,
Извинявай, нещо не прочетох както трябва.Разбрах,че гледаш растенията на балкона , а то било разсад.Редактирах предния си пост.

# 374
Down Under Доматите издържат на такива температури, че и плододават, докато краставиците не ( това от опит). Пипер/чушки също стават.
За да се справиш с животните използвай мрежа ( при мен всичко е покрито с много финна мрежа.
А за плъховете - наистина са много интелигентни. Наблюдавала съм ги, слагаш капан на пътя им, а те като го стигнат и го...прескачат.

Общи условия

Активация на акаунт