(Био) зеленчукова градина 16

• 69 292
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
  • на пъпа на Златията
Верчето,
 не четеш внимателно.За съжаление , шях да си купя фотоапарат , но ме ядосаха в магазина , скопах си и телефона  с мотиката  та не можах да снимам.
За твое успокоение поветицата / съвлъка/ беше като килим по лехите и в лозето.
Това е нормално.Писах по-горе че някой показват градини , а аз бурени.Но не съм оставала до сега без зеленчуци.Това което виждаш , след едина след дъжд и една седмица се хващаш за главата.
Щом пилешката трева дето се влачи е 50 см , можеш да си представиш каква  био борба е .
Завих с найлон и при тези 27-28 градуса изгоря тревара за 2 дни .Но трябваше повече  да изгорят и семената и коренищата.

# 391
Верчето,и аз да се "похваля" с бурени-битката е неравна.С тревата от градината изхранвам две овце и 20 кокошки.Ежедневно скубане,чистене-няма край.Но за снимки се "фризираме"и"гримираме" първо  Joy
Да споделя-акациите са цъфнали,слагайте бамята.Но ме притеснява,че обикновено това става след 20 май,а тази година  #Crazy.Снощи говорих с един селски,ходил на разходка по баирите и се смаял-дивия божур бил прецъфтял.А с него кичехме портретите на Кирил и Методий за манифестацията на празника.Обърка се природата,дано не е лоша поличба  Praynig

# 392
  • Варна-София
Верче, ако бурените те притесняват по какъвто и да е начин, според мен по-ефективно ще бъде вместо да ги смяташ за врагове, просто да се запознаеш с тях.

Чакам с нетърпение щира, за да си направя щирник. Чакам с нетърпение тлъстигата, за да си направя салата "Снежанка-микс". Ако имаш ниско кръвно - пачата трева е спасение. Ето Вили разнообразява менюто на домашните любимци, а пък аз на моите ЧКЧ-та. Идеални за мулч, идеални за компост, идеални и за течен тор. Какво те притеснява? Бери и действай. Важното е да разбереш, че те са СУРОВИНА, за заместител на която ще платиш от джоба си, а така ти е дар от природата.

Ето рецепта за течен тор от плевели. Аз ползвам малко по-друга, обаче общо взето това им е предназначението на летните плевели.
http://www.fredericknewspost.com/sections/art_life/display.htm?StoryID=120883

За снимките? Е да. Съжалявам, че преди 3 дена не направих снимки на току-що изкосената поляна под овошките и на опрятните лехи на доматите. Само след седмица те няма да са същите. Вярно е, че има някакво противоречие между естетиката, на която сме свикнали и биоградините, които имат леко занемарен вид. Но чувството за красота е изменчиво и се култивира. В момента се търсят новите пътища, нови стандарти за красота. В това участваме всички ние. Разгледай блога на Авосет. Той всъщност не може току-така да се разгледа, той се попива дълго и с удоволствие като лекарство.

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 13:08 от amica1

# 393
  • на пъпа на Златията
Борбата с плевелите  е част от биоградинарството.
Рано на пролет при мен тръгва пилешката трева. Всичко става на зелена морава.Корените са като паяжина.Опита на баба ми е да се скубе от вадите и хвърля на кокошките.Кокошки няма. Затова каквото може да се скубе , се изскубва и хвърля в контейнера.Обаче това са купища  и за това ги хвърлям на торището , да гният.По тировете  не може да се скубе , завива се с найлон да изгори..
По същото време се развива пирея. Каквото е в лехата  се блъска с мотиката  и щателно се обират коренищата.Останалото се коси да не се разпространява със семена.Това не гние с години. За това трябва да се събиран отделно и като изсъхне , направо да се гори.Окосеното , преди да узряло семето се ползва за мулч на ягодите.
Поветицата/ съвлака/ е борба неравна.Идва поне от 2 метра дълбочина.В лозето , борбата е магарешката тесачка. В лехите с пипера- като се нагизне вадата , изчаква се малко , добре се изскубва внимателно  да не се прекъсва.

# 394
  • на пъпа на Златията
Да питам.
Чесъна ми  , не беше третиран с зелев сок .На есеняка средата съхнеше , а на пролетния съхнат крайните листа. На пролетняка пак ли е лукова муха или мана, засушаване.Третирах и двата , ама може ли на пролетняка да е нещо друго освен горното предположение?

# 395
нас ни удави от дъжд-всеки ден вали,вече повече от две седмици  Whistling
добре че не е много горещо, като поспре за малко,че очаквам големи поражения - първите ми домати  са на трети цвят,какво ще стане с тях не знам  Rolling Eyes
с цитрусовата настойка не можах да пръскам-все дъжд,дъжд... и корнишоните още не съм засяла,не смея да почна,че да не ги отнесе водата семената  Rolling Eyes

# 396
Момичета и момчета, съжалявам за отклонението, но...
Авоцсет, момиче, трогна ме блогът ти невероятно. Имаш приказна и богата душевност и се надявам да я запазиш –не се съмнявам дори, че ще се съхраниш.
Никога не споменавай, че нямаш приятели, защото и тук във форума и в блога ти виждам само хора, които са близки до теб и са ти приятели.
Имаш прекрасно семейство и твоите родители, макар и заети са си свършили работата, а и продължават да я вършат перфектно - отгледали са едно невероятно дете, а и брат ти и сестрати ми се струват прекрасни, така че ги поздрави от мен.
Теб те прегръщам много и ти желая много късмет в Англиял Сигурна съм, че Шотландия ще ти допадне  Grinning

# 397
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Трещи , готово е да завали , да удари град , пу да не чуе дявола.
Да не забравите след тия първи киселинни дъждове да изкъпете растенията с чиста вода.
Пак извън темата
За случая с Авосет.
Изпитана практика , тактика.Като искаш да си свършиш работата каквато и да е тя и като те спира малкия началник , отиваш при големия, в случая директора. Казваш каквото искаш.Той те връща при малкия., да ти реши проблема по негово усмотрение.Отиваш при малкия и казваш ,че директора те праща да ти се реши проблема, като пропускаш факта "по негово усмотрение" .
Работи , вярвайте ми.На 100 процента. Едно време каквото и да се е случило , имахме право да се явим по желание и да си повишим оценките.

# 398
Рорик,Вили-благодаря от сърце за споделения опит с алабаш и дини!
МХ,ако знаеш колко ме зарадва с горската чубрица.Намерих,намерих семена тук.Чудя се.И Дедов питах,ама не казва.В каква почва се засяват-по-хумусна или песъчлива?
Таз чубрица идвала многогодишна...
Питанка-какво мислите за наклоненено разсаждане на домат.Чета,спомням си,че и миналата година го бистрехме в темата.Нали идеята е наклоненото стъбло,заровено да пусне допълнителни корени,които да хранят растението?Твърдо съм решила да компенсирам бройката с високапродуктивност.Майкооо.
Кат чета:по 15 кг домати от стрък.
Авосет-успех!
Не си губи житейското време и енергия с думи и чужди настроения.
Ти имаш мисия.И ние вярваме с теб!
За съседа  говоря.А оценката е само част от общия успех,нали?
Прегръщам те,мило дете!

# 399
"Вясвам" се набързо и пак бягам  Embarassed
Авосет, ЧРД на патерици ! Ще си позволя да ти кажа една мнооого хубава мисъл -съвет от една страхотна професорка Wink : Едно борче, когато е мъничко има много плевели около себе си - те се опитват да го задушат особено ако то поглежда към тях - гледай нагоре към небето устремено и плевелите и пречкащите се гадини ще останат под теб!!!!! независимо дали са лоши съседи или "гадни даскали", които се чудят как да попречат на красивото борче Wink
Вес, благодаря за милите думи за  тортите, но истината е , че правя от всичко по малко , но нищо както трябва и не се заблуждавайте - не съм специалистка по дървета , а по тръни Wink те не искат нищо освен естествена среда и липса на къпини миличките ми.
Дивата чубрица (по специално балканската обича варовити почви - поне аз до толкова знам и затова ми се мъдри все още в зеолита , но жива ... едно семенце се беше "излюпило" между две "бели" термоустойчиви тухли , но докато го видя - жегата го уби  Cry ; За доматите - нашите като са по-дългички ги слагаме да полегнат в по-широко гнездо и са си много добре така. Аз все така си снимам да се хваля тук , но пусти мокает - много съм несериозна и сега пак ми се натрупаха задачки...
За семенцата от стевия - аз имах 10 семенца - поникнаха ми само 3-4 от тях и оцеля само едно , а ги гледах при оптимални условия - там където се държат бебетата растения ин витро т.е. при постоянна температура около 22-23С и специална осветеност , влажност (адаптирах си тогава трънчета) ...
Вили, щом е в земята стевията - няма страшно - ще тръгне със сила , само я поливай и ще видиш какъв храст ще стане - наесен пак при мушкатата
Оранжерията дето си я слагах стевийката, падна зимата и всички железа върху опитите ми  ooooh! Cry и няма и да бъдат почистени скоро , а всичко расте със сила  ooooh! Crossing Arms ... та тази година ще си я стопанисвам другаде  Crazy но няма да се полива редовно както досега Blush

# 400
Тedy, Hug
Някъде заваля ли?
Хайде да си направим "пеперуда"за дъжд.
Рорик,нали по вашия край имаше градобитни оръдия?Гърмете ги пустите облаци,не допускайте да съсипват труда и надеждите ни  Peace

# 401
  • Видин
   При нас се е заканило да вали от снощи.На хоризонта се виждаха страховити мълнии,но явно бяха много далеч.
   Днес пак се "грочи" цял ден,ама -нъц- нЕмаааа! Аз викам да вали след 20.00,щот има да садя пипер-200 корена.
   При нас също има установка срещу градушки,ама дали работи... newsm78

А на Авосет - #2gunfire #2gunfire- на даскалите и съседа и  Heart Eyes Heart Eyes- на теб и приятелите ти!

# 402
Аз не бих прибягвала до директора. Така ще си създадеш повече проблеми. Гледай да оправиш нещата с учителката.

Днес ще бера краставици, утре ще дам отчет колко са ( нали реших да тегля продукцията). Доматите ми пак са тръгнали смело нагоре, та ще се наложи да ги поокастря. Дали ако им прекърша върха може да доведе до неприятен за мен резултат- т.е. намаляване на добива

# 403
  • на пъпа на Златията
Пртогнозите бяха да не вали в северозапада.В Балкана заваля, отвсякъде се е затъмнило.Дано стигне до Златията.Дедо Боже да  не се помотква а да се отчете.Заслужаваме го.
Загбих връзка с един мерач на градоносни облаци , но ще я възстановя.И ще поръчвам бомби.
Нещо са сменили тактиката на бомбенето заради АЕЦ-а, каза преди време.Бомбят ги над Влашко.Някой ще ми отговори ли защо ми жълтее пролетняка?

Няма друг начин Титина.Малките началници само това ги оправя.Дали директора не си търси и малкия повод да смени някоя със свой човек.Мижитурките умират от страх от тази переспектива.

# 404
Е аз имам точно обратния опит - попадаш на човек на големия шеф и ти стъжняват живота. Кому е нужно това- можех да го постигна договорка с нея и да не троша нерви.

Общи условия

Активация на акаунт