(Био) зеленчукова градина 16

• 69 281
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
  • на пъпа на Златията
Нова,
 Асмата се бели старата кора от нея, от дървесната част..Явно е някакъв кекав сорт и се е разболял.Зарежи био-то.Късай лист и  двойна консултация при агроном и агроаптекар.Нямай доверие само на агроаптекаря.
Ето по-горе аптекаря продал  ридомил голд за нормални пъпки по доматите. Само ше те забави.Като обелиш кората  пръскай и там.Мисля че миналата година Амика ти каза че може би е краста .А може и да греша.

Поповите прасета ми изяли разсада. И поповите прасета и голите гадове се морят със скипер.Аз нямах та им забърках кукурузнои брашно за качамак, Би 58 и една чаена лъжичка билков мед.Извън вадата за да не попада отроват в зеленчуците.Обърнаха коремчетата. Трябва да измисля нещо  като хралупа обаче , защитена от дъжда, че като вали дъжд отровата попада в земята. Нещо като пласмасова кутия с дупка , да се напъхват там и отровата да е на сухо.

# 436
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари!
Честит празник на всички именници!

Почерпете се за моя Георги!

# 437
Честит  Гергьовден   bouquet
агнета на чевермета,почивка и добра компания за всички!  Heart Eyes
да имате сили за градините  Simple Smile

въпрос-от  доматените колтуци нещо  полза имаше-нарязани за торене ми се върти,че четох,но не го намирам  newsm78

Гелика,да ти е жив и здрав Георги!

# 438
  • на пъпа на Златията
Гелика , -  да ти е жив и здрав и да помага в градината!
Mamagemelar  -- мисля че това беше на Амика.Виж в началото на темата за био доматите и.
Разсадихте ли пипера?.Моя ще бъде готов  най-рано след седмица.
Полезни животни са кучетата и котките.Имах една котка дежуреше до разсада.Кучето пазеше котката от лисици, белки., порчета.Кучето изчезна.Котката я премаза един циганин.Сега има един Дивчо , ама не е като женската. Та за това поповите прасета ми изядоха разсада.Дано има да насадя лехите.

# 439
  • Варна-София
Нова, още миналата година няколко пъти се възпротивявах на диагнозата за лозовата краста. Вече съм почти сигурна, че имаш червен овощен акар, който и при мен се е навъдил на много лози тази година. Преди няколко дена писах, че имам подозрение, че цитрусовата настойка не бори червения овощен акар, докато за лозова краста и паяжинообразуващ акар е супер.

Трябва да търсим решение, естествено еко и био, още повече, че акарзинът, който си пробвала не е дал резултат.

# 440
Нова, още миналата година няколко пъти се възпротивявах на диагнозата за лозовата краста. Вече съм почти сигурна, че имаш червен овощен акар, който и при мен се е навъдил на много лози тази година. Преди няколко дена писах, че имам подозрение, че цитрусовата настойка не бори червения овощен акар, докато за лозова краста и паяжинообразуващ акар е супер.

Трябва да търсим решение, естествено еко и био, още повече, че акарзинът, който си пробвала не е дал резултат.

Да, помня, помня....и благодаря за съветите  bouquet, ще пробвам каквото се сетите.
Всъщност, тайничко си се надявах, че ще мине от някое от нещата.
Дори днес сутринта пак  ги напръсках с цитрусова настойка, този път с концентрат, стъблата ги полях, полях и наоколо.
rorik, преди две години пръсках с химия - носих листа, показвах и пръсках с това , което ми дадоха. Два пъти, на две различни места, но не помня какво беше.
Още след насаждането такива си пораснаха, болни.

Единственото успокоително е, че тази пролет забодох близо до асмичките две пръчки от онази руска лоза, която не се пръскала, и вече на едното клонче има пъпчица. Тъкмо ще разберем боледува или не тази лоза наистина. Laughing

# 441
  • на пъпа на Златията
Нова,
В тази тема писах , че тия новите руски сортове  едри били , но почти не смогвали да узреят.
А пък "молдовата на комшията 10 асми , всички, измръзнаха.,Така че ако ти е хубава си я пази и лекувайте с Амика, или си търси българска.Иначе все едно декоративен храст гледаш.

P.S.
Амика , под прозореца ми има храст лимонена трева , към 1 метър расте, излезе ми от акъла другото име, не може ли с него да да се прави цитрусова настойка .Щото това с лимонени кори , портокалови кори , някак неудобно.А така режеш правиш настойката и пръскаш.?

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 23:13 от rorik

# 442
Нова,
В тази тема писах , че тия новите руски сортове  едри били , но почти не смогвали да узреят.
А пък "молдовата на комшията 10 асми , всички, измръзнаха.,Така че ако ти е хубава си я пази и лекувайте с Амика, или си търси българска.Иначе все едно декоративен храст гледаш.

Че аз на руската лоза се надявах да не мръзне! Crossing Arms Нали е Русия...студ... Rolling Eyes  Моята всъщност не измръзна, но е посадена на неподходящо място, та резнах от нея пролетта и боцнах, има пъпка, ще видим какво ще излезе.
Е, ако и ражда..... Laughing  Листата са огромни, поне стават за сърмички. Wink

Всъщност, идеята ми беше, понеже болните асмички са млади, на около 3 - 4 години, май  newsm78
та да насадя нещо до тях, което да не се зарази, ако ми се наложи да махна болните, в случай, че са нелечими. Да посъжителстват известно време - болни и здрава.
Ето снимка и на стъблото, много е странно, има различни нюанси по него, има и едни точици, полях ги направо с фреш от лимон и мандарина, давайте идеи, имам няколко корена, върху които да експериментираме на воля: стъбло: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27130575.big

ПП. Ще остържа стъблото следващия път и ще пръскам пак.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 23:16 от нова

# 443
  • на пъпа на Златията
Нова,
Като гледам , то остъргано.Руски сорт ли е?
Не се стърже , а се бели кората! Ох как се казваше тая лимонена трева , да опиташ с нея.
Предния път пръска ли стъблото? Накваси гъба  в настойката и измий стъблото.А грозде не чакай от нея , ако е руска.Едро,  кисело , за нищо не става.Всички руски сортове са такива.Прочетох вчера в един сайт.Може да си оставиш една за листа . Другите ги смени.

P.S.
Най после я намерих.Маточина.Листата и са като на коприва , мирише на лимон.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 23:33 от rorik

# 444
  • Русе
нова, не съм специалист по лозите, но според мен не си губи времето с отвари, а се консултирай в агроаптека и си пръскай асмите с препарат. Няма да е био, но може да ги спасиш.

# 445
Нова,
Като гледам , то остъргано.Руски сорт ли е?
Не се стърже , а се бели кората! Ох как се казваше тая лимонена трева , да опиташ с нея.
Предния път пръска ли стъблото? Накваси гъба  в настойката и измий стъблото.А грозде не чакай от нея , ако е руска.Едро,  кисело , за нищо не става.Всички руски сортове са такива.Прочетох вчера в един сайт.Може да си оставиш една за листа . Другите ги смени.

Не, не е е руска, руската тепърва ще покарва.
Това е едно от стъблата на болните лозички. Бяло грозде, миналата година роди даже, на плодовете нищо им нямаше. Бяло грозде е.

анн, пак ще пробвам, но съм пръскала прилежно и с химия, получих две различни диагнози и два различни препарата, но беше съвсем в началото на градинарстването ми и все още не си водех записки.

И тази година, в началото на пролетта пръсках бордолезов+акарзин.  Никакъв ефект.

# 446
  • на пъпа на Златията
Тогава я лекувай.Не я махай.Мисля даже че е без семки и става за стафиди.Руската ще ти измръзне. Маточина е името на храста .В Балкана го има.

Другото стъбло не си го обелила ли или така ми се вижда.Обели и него. Има някакви буболечки под кората .Да не го заразяват те?
Пак иди  при агроном и в аптеката.Имай впредвид че болестите се адаптират и  пръскай с различни препарати  а не с един и същ. Нека и Амика да помогне.Злато е тя за био-то.
АНН - Био-то  ПОМАГА ПРИ РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ДАДЕН ПРЕПАРАТ.

Аз започнах да влизам в тоя сайт, защото градината на комшиите мирише на отрови, чак се задушаваш.  А добивите му по-малки от моите. И аз ползвам  като видя на зор , ама тяхното е ужас.
За сега не мога да се справя с колорадския, та си го бера в буркан., ащото не мога да си намеря коренища от кукуряк.

Нова ,
...фреш от лимон и мандарина,...Какъв фреш та това са вода , аромати и боя и един куп е-та????!!!!

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 01:14 от rorik

# 447
  • Варна-София
Първо малко да успокоя топката. Червеният овощен акар няма да убие лозата. При мен на една асма все се появява, забавя растежа, листата стават грозни, но грозде има и преживяват зимата. На следващата година - пак грозни листа.
Не си трови градината, поне не по този повод.
Вчера попаднах на един руски сайт, където предлагат за борба с този акар, лесни и познати препарати, допустими в органичното производство (омокрима сяра, син камък) - ама много ми се спеше и угасих компа. Днес ще го открия, а тези дни ще пробвам на място.

Второ
Открих сезона за биоборба с къдравостта при прасковата. Тя се състои във внимателно събиране на поразените листа и дори изрязване на силно заразени цели клонки.
Хубавото на прасковите е, че правят огромна листна маса, която така и така през лятото се прорежда - така че бълха ги ухапала.
Срок на борбата - около 1 месец, при изпълнение на едно от следните условия - което настъпи по-бързо.
а. лист на възраст 2 седмици няма да се разболее
б. при настъпване на летните горещини патогенът се стопира.
Успешна борба!
И не се поддавайте на съвети за пръскане при проявила се вече къдравост.
Пръскането при тази болест е превантивно, а не когато се е проявила.
(Припомням за задължителните пръскания с бордолезов разтвор 2% късно наесен и 1% рано напролет.)
Хората от незнание, обикновено се суетят известно време докато "пламне" дървото, после купуват нещо, пръскат и докато мине това-онова и летните горещини настъпили, дръвчето хвърля самО болните листа и заключението им е, че препаратът е помогнал. Но няма кой да им каже, че проведените пръскания с бордолезов разтвор са ограничили силно развитието на болестта и всъщност заслугата е на самите стопани.
Защо все пак трябва да оберем болното, ще питате. Ами за да няма загрозяващи петна по плодовете и да не се натрупва зараза до степен, че да не можем сами да си помогнем с био-методи.

Трето
Буболечките под кората на лозите, за които пише Рорик вече се размърдаха.
Проследете пътя на мравките. Ако са много активни по някоя лоза търсете къде точно работят. Може да е нависоко или даже съвсем в основата. Точно сега мравките се занимават с щитоносните въшки (лозови щитовки). Може да намерите 1-2, а може да е сборище на стотина. Яд ме е, че не заснех за какво струпване може да става дума.
Направих зехтинено-сапунена емулсия, но от яд добавих и сода (1 с.л. зехтин, 1 с.л. сода, 1 с.л. течен сапун, разбърква се на емулсия и се разрежда с 1 литър вода). После с накиснат в течността парцал изтърках няколко сборища.
Сега е моментът да се борите с тях защото в момента са меки и податливи, а и мравките ги издават, после се разпълзяват по лозите, скриват се съвсем под кората и борбата с тях става невъзможна. А лозите видимо страдат.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 08:44 от amica1

# 448
Я кажете за краставиците - доживях цвят да имам.
Някъде четох нещо за премахване на върха, после пречупване на върховете на разклоненията и ... нещо сложно беше. Какво се прави с тия краставици?

# 449
Пиперът ми е навремил... Дано днес не вали, довечера ще го разхвърлям из градината...

Общи условия

Активация на акаунт