(Био) зеленчукова градина 16

• 69 277
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна-София
Търся помощ от разбирачи.
Овчи тор мухлясва ли? Миналата година пролетта купихме овчи тор в плетени чували. Изглеждаше нормално. Тази година като отворих чувалите торът беше станал на лека прах, все едно пепел. Попадна в белите ми дробове и вече трети ден не мога да се отърва от кашлица. Идея??? Има ли алергично действие?

# 451
  • Вече на светло в София
amica1, това че е станал на прах, не е мухлясване. Той просто е прегорял, т.е станал е хубав и готов за употреба. Появява се бяло, което прилича на мухъл, но не е . Това е пепе от прегоряването на торта. Прясната тор прегаря, когато се добавя вода( за по-бърз процес) или от само себе си. Според мен си се разкашляла от прахта, не би трябвало да има алергично действие, освен ако не си алергична към домашен прах.

# 452
amica, от тор не разбирам, но мухълът е алерген, и то силен.
Детето ми е алергично, при него започва с ларингитна кашлица, лаеща, паднал глас, после може да направи бронхит.
Дори да не е мухъл, самите прахови частици също са опасни, аз например при един ремонт от непрекъснатото почистване след майсторите си докарах алергия на дърти години.
Пробвай с нещо противоалергично, от рода на ксизал или български заместител,  отбъбва лигавицата, на мен ми биха урбазон, ама много се бях затлачила.
Щом е еднократно  вероятно ще те оправят едно-две хапчета. Peace

ПП. Хм, и как се ползва този тор, когато стане на прах? С вода ли?

# 453
  • Варна-София
Благодаря, ще пробвам с 1-2 хапчета. Колежките ми тука приготвиха едни, само чакат знак.

# 454
  • Вече на светло в София
Оборски и овчи тор, и двата вида когато са пресни са силни и има опасност да изгорят растенията. Затова по-хубавия е така наречения прегорял тор. Как прегаря? Купчината с тор се полива с вода и се прекопава. Или се оставя да го вали дъжда и пак се прекопава 2 или 3 пъти. Тогава се вижда как торта "гори", т.е излъчва температура без пламък, разбира се.
Пресна тор се слага есен на купчини по градините. На пролет с изораването торта се вкарва във земята, межувременно тя е  била на снега, т.е на пролет не е съвсем прясна. Също наесен се слага такава около дърветата и на пролет се вкопава в земята.
Прегорялата тор се слага директно на растенията без никаква опасност от изгаряне. На цветя, зеленчук... Обикновено тя не се хаби за дървета. Когато се сложи от нея също се окопава.
Поне при нас на село е така.

# 455
  • Вече на светло в София
Нещо стана  и беше публикувано 2 пъти

# 456
Бушко,за краставиците. Thinking
Защо ще и кършиш върхът?Пусни я да се катери нагоре.От опит пиша.Няма такава тежка краставица,която да си скъса сама врежето.И бране,редовно.Така стимулираш растението.
Сутрин рано,по роса. Joy
Амико,нали купувам редовно тор в торби и съм забелязала,че добрите градински центрове предварително са го намокрили.Не,не за да тежи повече.На всичките ми торби пише по 18 кг,а тежи различно.Повече не мога сама да вдигна.Понякога идва на пластове с бял мухъл.
Кашлям от  сух гъбен компост.Послушай Нова,коварни са плесените.
Стелт,не отлагай с пипера.Много висок,здрав разсад си отчувала.Имаш ли люти чущленца? Laughing

# 457
  • на пъпа на Златията
Точно за тази тема е.
Алергията е отвратително заболяване.Ако не се вземат веднага точни мерки се разширява.Може да не е от плесените. Трябват тестове.Макар че тестовете ме забавиха да пробвам различни лекарства.Но поне да знаеш от какво е.Всичко цъфти сега. Как се казваха - полени.Получих я от  прясно свинско месо. Докато  ме лекуваха цъфнаха цветята.Със седмица се разширяваше от още нещо.Та така 6 месеца. Накрая един стар лекар пенсионер ми каза да изхвърля всички лекарства, не лекуват  и ме остави на пълна диета.Само лук, чесън , магданоз  и картофи  . Печени , пържени , варени , сотирани .Веднага почни диетата.Това е спасението.За 2 месеца се оправих.Моята беше обрив.Внимателно с тази която задушава.Може би трябва да вземаш хапчетата , за да не се задушиш.
Като вземаш хапчетата не трябва да шофираш.Заспиваш и ти се забавят рефлексите.
Амика , какво работиш? Активира се от бензини, хим. препарати.Да не си пръскала тия дни с нещо? Внимавайте с препаратите!

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 21:18 от rorik

# 458
Вчера ходихме до къщата на мама и татко - не е истина, една тревичка нямат в градината, а не живеят там. Ходят си 2 пъти в месеца, никой не живее в къщата, освен тях.
Чак срам ме хвана и днес се поразвъртях из моята градина, накрая и фотосесия направих, макар, че с тревата още не съм приключила, но хитро снимах там, където няма много  Mr. Green

Появих се в темата преди около 3 години, горе-долу от толкова имаме и къща.
Тук се научих на градинарство, тук откривам точно какво искам да бъде моето земеделие. Определено е по-скоро "еко", отколкото "био", макар, че с удоволствие чета Амика.

Ще повторя писането за неуспеха ми с течния сапун, зехтина и въшките - зимнината ми миришеше на аромата на течния сапун. Моят съвет - купувайте си течен сапун без никакъв аромат и все пак не прекалявайте с пръсканията.

Тази година ще ползвам препарати от агроаптеката, но ще пробвам нещо като принципа АЛАРА в ядрената енергетика - принцип на разумната достатъчност или толкова ниско, колкото е разумно достижимо. Вече ползах копривената подхранка, обаче  Grinning

Ето и снимките
кучешки живот
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143914.jpg?r=0

ягодки
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143922.jpg?r=0

още неготовата ограничителна ограда на градината. Кучовците само ще гледат.
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143925.jpg?r=0

домати, сорт Калина (Салат). Направо са садени и не са завивани. Не е ранен сорта, но сме доста напред, май. Гледам ги направо в градината, дори нямам оранжерия.
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143928.jpg?r=0

експериментът "домати без пикиране" - когато стана време разсада да се пикира ги засадих директно в земята, без тунели и оранжерии.
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143935.jpg?r=0

охраната (забранено за къртици Simple Smile )
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143939.jpg?r=0

Кайсиите
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143940.jpg?r=0

черешките - пак, май дъждът е бил Сахарски, кален  Sad
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143942.jpg?r=0

тази нефокусирана гад ми е нападнала касиса, оплела е клончетата в мрежа, подобно на паяжина, но някак по-гъста...
http://media.snimka.bg/s1/0450/027143941.jpg?r=0

Спирам, но не и преди да се похваля със залезите, които имам

# 459

Ще повторя писането за неуспеха ми с течния сапун, зехтина и въшките - зимнината ми миришеше на аромата на течния сапун. Моят съвет - купувайте си течен сапун без никакъв аромат и все пак не прекалявайте с пръсканията.

Sick Sick тъкмо днес  пръсках със зехтинената емулсия  Sad
вчера им нямаше нищо,нищичко на доматките,а днес,решила бях да пръскам с цитрусова настойка,че го дават трайно затопляне до края на седмицата,съответно паяците тръгват....и намирам бели листни въшки,на гнезда  Sick , върху едно растение-проскубах го,където намерих,почистих всички излишни листа-голишарче е ,дано се справи ...
започнах да пръскам всички домати като превенция,повече бели не намерих,но доста чернокрилки намерих -масово дребнички,но и такива

още докато пръсках,си мислех  за миризмата на сапуна   Thinking-какво ще предложите да действам утре?

# 460
Вес, благодаря. Няма нищо да им кърша тогава. Simple Smile

А я кажете - как съхранявате спанака? Имам листа за бране вече, но не са много. Направих баница във спанак и лук от градината ми. Първите в живота ми - няма такова удовлетворение!
Та - как да съхранявам следващите листа, докато се съберат повечко? Да ги замразявам ли, да ги суша ли, цели ли, как...?

Тая гад дето копае ще ми съсипе малката градинка. Толкова е малка, че всеки стрък ми е ценен. А тя копае ли копае. Днес е минала под друга туфа с репички - пак се клюмнали. Притискам пръстта под тях, поливам ги и се изправят. Но едва ли много им харесват тия процедури!
Да не говорим, че около тях има насадени други работи и за да запълня тунела и да затъпча - мачкам и убиват току покаралите семчици.  Confused

# 461
Mamagemelar,  пробвай с течен сапун на Фрош, ако има при теб, или някоя друга марка, но избягвай ароматизирани, търси нещо, което няма мирис.

# 462
  • на пъпа на Златията
Mamagemelar,
Мойте гадове по доматите са такива.Миналата година имах и зелени такива..Надупчили са  ти вече листата на доматите.Трябва да се уморят най напред!Слагам мухоловки на тела в доматите.Светвам 2-3 вечери лампа,  около която слагам мухоловка.Сея вар в лехата.Мия с маркуча .После трябва да пръскаш с бордолезов за да обеззаразиш растенията .Някои пръскат със сода за хляб. Обаче с какво да се уморят?Не е ли рано за тях?Къде си , в Португалия ли?Колко са ти големи доматите? Мойте се появяват при цъфтеж , а тогава не пръскам и се чудя какво да ги правя?Много са устойчиви. Комшията ги пръска с отрови и нищо не помага.Растението почернява отгоре и го изхвърлям заедно с доматите.
Бушката , това е попово прасе.Сложи на края на лехата скипер.Ще ти съсипе лехата.Или му забъркай цар. брашно, малко мед, Би 58.

Последна редакция: пн, 07 май 2012, 23:54 от rorik

# 463
въх,уплаши ме  Sick ooooh!

в Португалия съм,да- около 50 см са,имам завръз и трети-четвърти цвят вече -утре ще снимам
бордолезов намерих ,но соленичко,и не знам дали ще мога да поръчам,че е голяма фирма с много големи изисквания/количества..т.н./

# 464
bushkata, докато търсих информация за акарите и попаднах на това:

"Елша (Аlnus sp.) Прилага се срещу листни въшки и акари по карамфил, шипка, ябълка и други.Използва се настойка от 1 kg сухи или 2 kg свежи листа, накиснати за 24 часа в 10 1 вода.Може да се приготви и отвара, като след 12-часово киснене получената настойка се вари в продължение на 30-40 минути.

Гъсениците на гьботворката не се хранят с листата на дъба, ако са нап­ръскани с настойка от елша. Старо народно средство за унищожаване на поповото прасе е заравянето в почвата на клонки от елша."

http://trayanabio.wordpress.com/page/2/

Общи условия

Активация на акаунт