(Био) зеленчукова градина 16

• 69 276
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • на пъпа на Златията
Mamagemelar ,
Виж на Амика биото в началото на темата.Поне цитруси имаш там, сложи и от сока .Дано киселината ги разхлаби.Тогава с маркуча със силна струя да ги събориш  и тогава със сода за хляб , като нямаш бордолезов.Ако имаш вар поръси в лехата..

# 466
Бордолезовият разтвор е син камък и вар или се лъжа? Вкъщи мъжът ми си го прави сам, едва ли е трудно да се намери от някъде син камък и да се забърка в домашни условия... Миналата година мисля, че имах такива черни мухички по доматите, май с Актара ги пръскахме - изчезнаха... Гледам по старите теми има и други препоръки... Ето например рецепта от amica1 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=591076.msg19061058#msg19061058

# 467
да,да четох какво е,ама тука е много страшно с изходните продукти- хем Европата пречи,хем те са си с такава народопсихология,та не смеят да шукнат,гъкнат,мръднат,хем има и пазарна икономика/разбирай интереса на големите като Байер  #Cussing out
един йод не можеш да купиш в чист вид-смеси ,разтвори колкото искаш...но тъп йод ,за стотинки, няма  #Cussing out

# 468
Рорик, скипер е забранен. Вместо него има един друг препарат - Мезурол (дано го пиша правилно). Представлява малки синьо-зелени топченца. Та този мезурол го ползвам против попови прасета и голи охлюви. Слагам около лехите, за да не попада в растението при поливане или при дъжд. Засега този метод работи, но не е био.

Скрит текст:
Преди малко се изля проливен дъжд с гръмотевици, та си пазя едното куч, че изпитва ужас от тъмно, дъжд, гръмотевици и светкавици.

# 469
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
Да знам , купих го   мезорола , да го имам, тия ще забранят и БИ 58, който все още действа на поповите прасета, или ще го направят толкова слаб , че  да станат устойчиви.Май спешно трябва да . търсим био-то .
Мамагемелар,
 дано каже как се справила с нейните гадове.Явно това ще ни е грижата тая година.Популацията преди три години ми съсипа домата за последно.От тогава поизчезна.Ето сега се е появила пак. Ще ни остави без домати тая година.Трябва да си пазим по някой стрък  в кофичките или парника.Забелязала съм , че по-късно посадените  домати им се разминава тая напаст.
Как ли действа тая сапунена емулсия? Цитрото ги побърква и те се отпускат.Сапуна измива и обеззаразява пробитите листа , зехтина ги обмазва да не могат нови да засмучат листата.
Амика е болна , май .Някой не знае ли английски да прочете повече. С какво да заменим цитруса?Не може да изядем килограм лимони .Какво съдържа лимона и може ли да го заменим с маточината?
Сапуна не можем ли да заменим с веро , което мирише на лимон?

Ще станем европейци.Няма да можем да си купим вар да си белосаме дувара.

P.S.
Ето  ...
В кората на лимоните се съдържа главно витамин Р и фитонцидни вещества, които унищожават микробите и не позволяват на плода да червясва....

Маточината има силно антивирусно действие, противомикробно, спазмолитично, болкоуспокояващо и седативно действие.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 11:42 от rorik

# 470
Поповото прасе не обича водата.При обилна поливка излиза навън и лесно се събира-в неделя напълнихме един буркан.За доматите спасението е да се разсаждат пикирани големи растения-тях по-малко ги прегризва.Пипера пресаждам до откат-като се вкорени хубаво и него не го закачат.
Снощи ни попречука градушка-слава Богу беше примесена с дъжд и поразиите не са много.Но прогнозата за цялата седмица е  #Crazy

# 471
Аз ще садя доматите около 20-24-ти. И без това ми погина разсадът, та не завися от него.
Въпросът е дали ще успея да избера читав и дали да не го пръсна с нещо профилактично и с какво?

В линка, който съм пуснала на предната страница за попово прасе  има и много други идеи за био борба, но много от нещата, които се препоръчват са много отровни - татул и от сорта, та нали после ще ядем това, което пръскаме, не знам....щом сапунът се просмуква в плодовете, то всичко останало, с което пръскаме....

# 472
още преди няколко страници питах и аз същото-за лимоните...че не е да нямам лимони ,но имам и етерично масло,затова с него пръсках  Crossing Arms -5 капки масло от портокал на литър
докато пръсках с него открих гадините,веднага приготвих и зехтина
но,ако говорим за алтернативи-чаеното дърво е най-големият антисептик,антимикробно и антивирусно ,против най-голям брой микроорганизми с резистентност действа-даже главовата въшка,дето е станала мутант   Sick трепе!

взех си нова,по-голяма пръскачка ,сега се нарамвам с чеснова настойка и отивам да разгледам градината Praynig
имам садени домата на три етапа,ще видим кое как...

# 473
  • на пъпа на Златията
Вили ,
град глад не прави , но трябва да се пръска с нещо да не се разболеят наранените растения.Мисля че за лозата беше зелен камък или бордолезов разтвор.Май ще стане и цитрусовата настойка на Амика. Поповото прасе е високо в тира - трябва да удавя растенията за да го изгоня.

Нова,
Вярно е , татула трови  и човек .Трябва да се внимава.От една година ви чета.Натрупа се доста информация .Трябва да се систематизира , но и трябва да запазим продукцията докато експериментираме. Аз пръсках  още разсада , с БИ 58 , ПОЛОВИН КАПАЧКА НА 10 Л ВОДА . Дозата е цяла капачка. Видя ми се много , но е с 28 дни  срок и ще предпази  от всички гадове , докато станат плодовете за консумация. Така разсъждавах.
P.S.
Чесъна е силен антибиотик.
Ама с какво да ги убием и свалим от растението?Сещайте се?Може би с люти чушки.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 12:36 от rorik

# 474
След градушка се пръска с бордолезов.Но при прекършени клонки,за да се заздравят раните.Снощи имаше само някое пробито листо.
Все още не съм пръскала с нищо.Мислех да пробвам настойката от девесил,но не остана време в неделя.Сега пък с тези превалявания...трябва да се извали и тогава.
Има едно правило-пръска се при определен брой насекоми на определена площ.Да пръскаш преди да са се излюпили е безсмислено,препарата се натрупва в растението,а насекомите не убива след няколко дни.Същото е и с колорадския бръмбар-възрастните не нанасят значими икономически вреди.Докато новоизлюпените изядат дневно листна маса колкото няколко пъти собственото си тегло.И е глупаво да се пръска преди излюпването на яйцата.Може би трябва да се ограмотим повече именно по начина,по който се използват препаратите.

# 475
вчерашните бели листни въшки бяха върху едно растение/това,дето го ошмулих и изчистих първо,горкото/,днес няма следа от тях ,но ми се стори,че намерих мъртви такива-кафенеят ли ,като умрат ?
имаше обаче повече чернокрилки,отколкото очаквах-вчера не огледах толкова подробно,че ми  се беше завило свят от пръскане с мижавата пръскачка,та днес се родих с новата  Heart Eyes
определено зехтинът ги беше поуморил,но имам и изядени листа/нагризани/,които вчера нямаше
сега пръсках с чесъна,да видим
как се развива тая гад? червейче намерих-гъсеница ли,какво ли ще е  newsm78
а,и още нещо- много умърлушени ми се видяха след зехтинената емулсия,имате ли наблюдения ?-сега като че живнаха след чесъна  newsm78
още едно наблюдение- всички поразени растения са мой разсад,но при тях има и три купени ,чери доматки-ми нищо им няма  Thinking ,като че нещо с разсадопроизводството намирам връзка,а? -дали има устойчиви сортове ?

# 476
Моите наблюдения са, че чери доматите са устойчиви към болести и неприятели. Не знам защо, може би са по-близо до дивата, а не до култивираната форма на доматите.  newsm78

# 477
Моите наблюдения са, че чери доматите са устойчиви към болести и неприятели. Не знам защо, може би са по-близо до дивата, а не до култивираната форма на доматите.  newsm78

И аз имам същите наблюдения.

Един до друг ми стояха съдовете с разсад, една и съща пръст, доматите със сечене, на чери нищо им няма.
Три години садих чери, даже първата бяха между цветята, т.е. поливах и тях често и с дъждуване, нищо им нямаше.
Доматите са по-кекави. Поне при мен.

# 478
  • на пъпа на Златията
Mamagemelar  , Ето така изглеждат болните от последния линк на Стелт.
 http://www.prikachi.com/images/530/3488530O.jpg
То ако за черито е вярно , би трябвало да е верно и за идеала.Ама и той си боледува.
Питала съм хора които гледат промишлено. Бяха се отчаяли , бяха опитвали всички отрови. И с пеницилин бяха пръскали.Има години  като последните ,две , има ги но са по-малко и не заразяват. Има години когато са в огромни количества и съсипват всичко.Първите признаци са,  че връхчетата не са свежи,  а като увехнали и листата сгърчени..

# 479
Това на снимката е жилкова некроза-вирусно е и се разнася от белокрилката и цикадките.Но във вида,в който са на снимката е късно за каквото и да било пръскане.
Пръскането-щом се забележат мушиците по 2-3 на растение,после само скубане.

Общи условия

Активация на акаунт