(Био) зеленчукова градина 16

• 69 265
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
ооо,не !,моите не са така-тези са много болни наистина  Confused
сега ги гледах-май съм изтрепала гадините  smile3506
ето снимки -всички са от един и същ разсад,по различно време саден
първо засадени/13/14 март/- болните -    
вторите -/19 март/-
последните /22 април/-   заръцнали ми се виждаха,но днес се затопли и започнаха да растат с часове  Grinning -

гледайте какво е нападнало лавровото дърво  Shocked    -няма чисто листо да скъсаш за ориза  #Crazy дали ще оживее горкото ?

# 481
 Mamagemelar,не мога да видя хубаво,но първите приличат на осмукани от въшки-там където е нагърчено листото.Наблюдавай върховете и новите листа-ако си изтрепала гадовете  ще тръгнат нормални.Въшките по принцип нападат младите листа.
Но  някои извъртания на дръжките ме навеждат на мисълта за предозиране с азот.Поливала ли си с копривена вода?Цвета изресява ли или завързва нормално?Има ли задънени растения?

# 482
  • Варна-София
... сега ги гледах-май съм изтрепала гадините  smile3506 ...

Мама, докато помниш точно какво си направила си води бележки. Много са полезни. Дата, рецепта, обстоятелства. Знам, че е голямо вълнение.

Хубаво е да видиш откъде се слитат черните мухички. Те са летящи форми на листни въшки, образуващи се след влошаване качеството и количеството на храната на нелетящите форми.

При мен, например, са летящи форми на зелена прасковена листна въшка. Още не са нападнали прасковите, но като се появят (като ми ги дислоцират мравките) ще ги пръскам със зехтинено-сапунена емулсия. Юни месец, като поприключи  вегетацията на повечето млади клонки въшките ще преминат към летящи форми и ще прелетят към доматите, а там ще ги чакам пак със зехтинено-сапунената емулсия. Много е важно да не се разсейвам, защото съм патила и от вирусни болести (само изскубване).

Лекарката ме лекува за алергична реакция, ама има и други допускания, та ще държим връзка с нея.

Добре ме посъветвахте да омокрям разпрашения тор.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 17:40 от amica1

# 483
Може ли някой да ми покаже снимка на борови връхчета, донесоха ми за сладко, но все ми се струва, че не е бял бор, някое друго иглолистно сякаш са обрали, варих, варих, и на нищо не мирише  newsm78 Сега се чудя да го хвърлям ли или да продължавам с варенето.

# 484
  • на брега на Дунава
Не съм си ходила на Балкана от 10 дни.Какво ли е станало? Някой знае ли дали е имало градушка около В.Търново . newsm78 Чета ви за болести и вредители и се чудя какво е чака в събота.Миналата година като сложих доматите си вървяха чудесно и така като не можах да отида две седмици и ги намерих с картофена мана /малко по късно във времето беше/. Задоволявам се с балкона у дома.Сложих един домат в голяма саксия в компанията на три стръка босилек да го пазят от болести и вредители.Имам обаче белокрилка .Какво смятате за най подходящо за пръскане.Опитах с моспилан ,но май е привикнала и се появява отново/или някой от съседите си я въди на балкона /. newsm78 Искам да я махна  #2gunfire с нещо био.

# 485
не съм торила с коприва,сложила съм ,мислех за тази  седмица  newsm78
праскова имаме само една,и тя е от другата страна на двора,далече и не духа от нейната посока
а тук,доматите са на духливо място,откъм пасище и необработваеми площи

ето такива бяха онези,първите,които изтребих ,повече от тях не видях,явно съм ги хванала навреме,баш като са се настанили гадовете  Mr. Green
на кое казвате изресяване ? Embarassed

# 486
  • на пъпа на Златията
MX,
Сложи около балконската лампа мухоловка за белокрилката.
Не се притеснявай за маната на Балкана.Дано имаш треяа под тях. Тревата пази от мана.
Мама ,
Това на снимката се проявява по-късно.Като започнат да зреят.
Първите засадени наистина са със завити листа!Дай снимка от близо. Отгоре и отдолу.
Причините са или преторяване с азот или изсмукано от въшки.
Аз цикадка и белокрилки нямам . Мисля че ми се заразява  от тия чернокрилките.От тях имам.

# 487
МХ, не съм чула за градушка да е имало, и аз се тревожа за нея.

# 488
Благодаря за съветите. Днес набрах елша. Оказа се обаче малко - набучих в тунелите, под растенията, навсякъде, където можеше в лехата. Изпомачках по тоя повод спанак, репи, покрал магданоз и какво ли не. Под цялата леха - празно! Съсипия.
И една друга леха е нападнало - дупки, тунели, полееш ли - всичко се срива.
Четох, че елшата съдържа много танин. Може би той ще го гони.
Та се зачудих - ако направя настойка от елша и полея обилно лехите? Дали мога да навредя на някое растение с този танин?
Утре отивам да кърша още елша, да набуча всички лехи - има три в които още не е влязло, поне не така видимо.
Много се моля да действа това. Помислете с мен за танина и настойката от елша - дали някой няма да знае нещо?

(Кажете за спанака - как го съхранявате?)

# 489
Дано помогне елшата, не мога да ти дам съвет ни за танин, ни за спанак. Спанак просто още не съм отгледала, не става при мен, късно излиза, тези дни гледах един ушички се показали под мулча, сяла съм и пролетта, и есента.
Ужасна буря мина току що през центъра, с градушка, дано да е било само в града.

ПП. Всъщност, аз спанак замразявам, купешки, като ми остане - измит и в камерата. Не го обработвам преди това.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 19:12 от нова

# 490
  • на пъпа на Златията
Бушката ,
Като лапада.Изчисти, измий хубаво , залей с вряла вода.Обърни един два пъти с лъжицата, изцеди през цедка , веднага. .Охлади. Замрази  в пликче ако е малко.Ако е повече в бурканче и стерилизирай 10 минути " под ключ" за зимата.
Какво е елша?

# 491
Знаете ли, че спанак не бивало да се претопля? newsm78

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=50051

# 492
Елшата е ниско дърво.

Аз опитах в буркан да запазя по този начин коприва, с малко сол и варене цели 40 мин, поред рецептите, които бях пуснала тук - и двата буркана се "избомбиха". Не знам дали им бяха кофти капачките и на двата или...
Правила ли си това със спанака -  в буркан за зимата? Ако е изпитано - значи проблема с копривата ми е в мен и бурканите ми.  newsm78

# 493
  • на пъпа на Златията
Прочетох статията.Не трябва да престоява, набран за другия ден, не трябва да стои  сготвен извън хладилника!Проблема при зелениите е.
Като се бере,  веднага , да се прави в малки количества..Описала съм точно.След попарване да се охлади.Поставяме съда в друг съд със студена вода.Разбъркваме да се охлади по-бързо.Така си правя и лапад..Така е и със зеления боб, тиквичките.Аз имам много остро обоняние.Веднага го надушвам че развива  нещо.Сега ми се изясни , какво е. Нитрити били. .Береш и веднага започваш да правиш!Аз си го сготвям ,  с лука,  , чушките, с доматките, копъра...
После кипвам с капачките само 15 минути да ври "с ключ"Зимата само беля картофите изсипвам буркана и манджата е готова.
Копривата попарва ли я , охлажда ли я?
Сортирай си бурканите и си купувай капачки да ти затягат малко като ги сложиш на буркана.С тъпото на ножа под наклон  натискай капачката пои цялата окръжност.Затвори и пак  с ножа по ръба на капачката.

# 494
  • на брега на Дунава
rorik И аз така ги правя.Изпитана е рецептата.Капачките и нови да са, ги минавам с ножа.Правила съм и друго-задушавам лапад в тигана с олио и като  изпари водата слагам в кутия от сладолед и във фризера .През зимата си вземам колкото ми трябва за супа или с ориз.Не си променя вкуса и е практично.Спанак замразявам по твоя начин  и като нова също.Благодаря за мухоловката ,ще опитам Peace
bushkata  Ако знаеш колко ми помогна с препратките за елшата. HugТърся си едно шкафче за кухнята и го намерих там.

Общи условия

Активация на акаунт