(Био) зеленчукова градина 16

• 69 262
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • Вече на светло в София
Споменавате елша Разгледах снимките, при нас на това май му казват леска. Всъщност това е храст, нали? Дето плодът е лешник?
Скоро разбрах, че има и дърво елешка, което расте близо до вода и става много високо и право. Широколистно. Потърсих картинка в интехрнет и не намерих. Някой знае ли какво е това дърво, защото предполагам, че името е явно друго, както на елша и леска. Ох, обърках се. С едно излечение елша и леска едно и също ли е ? и какво е елешка? newsm78

# 496
Елша (род Alnus) и леска (род Corylus) са различни дървета... Леската ражда лешници, а елшата малки шишарки... Различавам ги и по листата... На леската са с остро връхче, докато на елшата са заоблени и дори леко вдлъбнати...

Елша - http://gradina-cvetia.blogspot.com/2009/07/alnus-glutinosa.html

Леска - http://www.zdrava.bg/bilki/leska-obiknovena/

Елешката я чувам за първи път, нямам идея на кое казват така...

# 497
  • на брега на Дунава
Мад ,не са едно и също.Различни дървета са.Виж латинските имена -елшата е " Алнус" , а леската -  " корилус "  .Приличат си ,защото са от семейство брезови и двете .Винаги трябва да се четат латинските наименования ,защото народните са твърде объркващи . С едно и също име се наричат съвсем различни растения. Не съм чувала за "елешка". Има го в българската литература и в разговорен български и е дърво ,което расте край реката заедно с върбите, но какво е ...?
Извинявай ,докато пишех , stelt77  е отговорила изчерпателно.

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 09:40 от МХ

# 498
  • Вече на светло в София
Благодаря Hug Ще потърся сега снимка. Дано намеря. В едно място брахме притки с мъжа ми и сме рязали явно елешка. Така казаха месни хора като видяха кората на дървото. А ние си мислехме, че режем леска. За елешката ни казаха тази година да не използваме притките, защото забучени в земята имало опасност да се развият, т.е да се хванат. Затова ги заострихме и сложихме да отлежават за другата година. Елешката е с по-сива кора от леската. Пак има бели резки. Много високо и право дърво. Ей сега ще пусна снимки
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27157786
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27157787
http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27157788
не знам какво може да се види за да се познае дървото. Някои от тях са доста високи около 3 метра, а са на около 5 години, защото това място преди ни беше градина, но го изоставихме и тези дървета са се самозалесили за това време. Снимките ги направихме, защото смятаме да чистим мястото с трактор

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 09:59 от MAD65

# 499
Рорик, аз копривата я задушавах 10тина минути с малко сол, след това топла сипах в буркани, стерилизирах 40 мин. Така пишеше.
А вие говорите за какви капачки? Аз ползвам до сега само на винт. По-лесно ми е, а и  има различни калибри от тези буркани с капачки на винт.

МХ, знам, че е червеникава дървесината, може би не чак като на черешата, но е красива.

Лападът яде ли се когато вече цъфти?

п.п. Последно  Grinning:
киселецът - замразих във фризера както си беше набран. Дали може и той в буркан?

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 10:34 от bushkata

# 500
  • гр.Монтана
намерих нещо за охлювите -  
http://hobbykafe .com/bez-kategoriya/ohlyuvi-kak-da-se-preborim-s-tyah/ - копирайте целия ред  и премахнете интервала , че иначе  този форум  приема линка за спам и не мога да го изпиша както трябва .  намерих същата статия в  http://agronet.bg/community/blog/ohlyuvi-kak-da-se-preborim-s-tyah.html 
 има синтезирана информация как да се борим срещу голите охлюви . накрая в статията говорят и за био продукта  Nemaslug  против тях , но за него едва ли са чували в  българските аптеки . май само  от вън може да се достави .
 а това за елешката -  най-вероятно  е върба , щом  местните  казват, че се захваща  само като се бодне в земята .  но ако се обели кората   там  където се боде ,    едва ли ще пусне корени .

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 13:41 от krasi_p

# 501
  • на пъпа на Златията
 Бушката,
Капачките ми са омния , дето се затварят със затварачка.И капачките и затварачките са с различен размер.Купувах  до сега "нова ловеч " и до миналата година нямах проблем.Но миналата нещо бурканите ми бяха различни.Трябва да се сортират бурканите и с буркана и затварачката да се купуват капачки.. Не ползвам тия с винт.Не мога да ги затварям добре и рядко ми оцелява буркан.Различен калибър са и трудно може да улучиш да купиш точна капачка.Трябва да се ползва капачката на неговия си буркан. Повече успех имам с бурканчетата от детски храни , на които капачките им са по-меки.
Киселец не съм консервирала.Лапада си го ям цъфнал , ползвам по- новите листа.
Зелениите дори да ги задушаваш , трябва първо да ги попариш и да изхвърлиш тази вода.
Преди да замразяваш във  фризера,  пак трябва да попарваш/бланшираш/

Дано съм го написала разбираемо.

# 502
намерих нещо за охлювите -   http://-spam-/bez-kategoriya/ohlyuvi-kak-da-se-preborim-s-tyah/
 има синтезирана информация как да се борим срещу голите охлюви . накрая в статията говорят и за био продукта  Nemaslug  против тях , но за него едва ли са чували в  българските аптеки . май само  от вън може да се достави .
 а това за елешката -  най-вероятно  е върба , щом  местните  казват, че се захваща  само като се бодне в земята .  но ако се обели кората   там  където се боде ,    едва ли ще пусне корени .

Не ми се отваря линкът. Sad

# 503
Аз нали ви бях изоставила, та днес се рових в стари теми.
Добри, ти питаше за Трявна. Утре ще те поздравя с един тазгодишен щъркел от там.
Чакам си обещаната бакла - 5 корена, а за почивните дни съм замислила да пробвам малко спанак, броколи и аспержи.

Титина, оплакваше се от малки змии. Да не са безкраки гущери (леглес лизард). Ако са такива са напълно безопасни детето и аз нон стоп ги ловим и ги пренасяме на някъде, за да ги спасяваме, я от куче, я от нешто друго.

Последна редакция: ср, 09 май 2012, 17:22 от Down Under

# 504
Купих си органичен течен тор от ЧКЧ, само че не съм наясно кога и какво да торя Laughing . Краставиците ми са на 3 листа;доматите- изнесени на 2ри май; едва покарали моркови , грахът излезе съвсем нарядко и в момента цъфти;бобът сега избива/царевицата я няма/,баклата цъфти, ч.цвекло 4-5листа;ягодите вече връзват, такаче надали е подходящо  Confused. Може ли да поливам с биотора наред. Пише ,че е и за листно подхранване...

# 505
Не разбирам нищо от овощарство, но ще опиша какво се случва с черешите и дано някой ми помогне, че ги чакам цяла година:) Цъфнаха и вързаха доволно, но когато станаха колкото фъстък по завръза се появи нещо подобно на черни дупчици и взеха да жълтеят. Първо Бялата, после Ван-а и другите. Инспектирах! Няма червеи или други видими вредители.Какво може да е и как да процедирам, че ми е голяма мъка. Мислех последния месец да бременея не с мотика в ръка ,а доволно легнала под черешите  Grinning

# 506
  • Вече на светло в София
vihrusha, пръскала ли си черешата с нещо?

# 507
Разбрах за бурканите. Ще махам значи тия с винтовете и ще се оборудвам с другите, със затварачка и капачки  Peace

Малко снимки:
нахут
сминдух
това дали е девесил?
на едната лоза й има нещо, отзад, в профил
почти спирала - за билки
Тук има още малко снимки.

# 508
Не е пръскана, MAD65. Преди седмица си изглеждаха чудесно, после изведнъж тези точки, а са на сравнително растояние помежду си- разпръснати из лозето.

# 509

Титина, оплакваше се от малки змии. Да не са безкраки гущери (леглес лизард). Ако са такива са напълно безопасни детето и аз нон стоп ги ловим и ги пренасяме на някъде, за да ги спасяваме, я от куче, я от нешто друго.

Не са съвсем нормални змии са си, идентифицирах 2 вида : earth snake  и garden snake. От първия вид аз убих 3 (+1 убита от тези дето слагаха мълча) , от втория вид съпругът ми уби 1 брой. След като сложихме нафталина на съм срещала, въпреки, че се оглеждам като гърмян заек. Зущери имаме доста, особенно в чемширите

Общи условия

Активация на акаунт