(Био) зеленчукова градина 16

• 68 581
  • 735
  •   1
Отговори
# 60
Фиу! Отдъхнах си! Благодаря  Hug

Следващият курс в Шипка.

# 61
  • Варна-София
Да, вече разбрах, че освен обикновен джоджен имам и дълголист джоджен (специално го бера за чай, много го обичам).
И още един имам, който свекърва ми наричаше "босилек". Външно прилича на "Chocolate Mint", "Orange Bergamot Mint" и "Ginger Mint" взети заедно, и наистина ароматът му е много сложен. Някой да помогне с класификацията, през лятото ще снемам.

# 62

моят е български,ама какъв точно не знам-има силен вкус на джоджен,лично аз,не обичам да мимирише на мента в манджата ,но много обичам мохито  Heart Eyes и ще се опитам да си намеря ментов  Mr. Green

# 63
Добро утро на новата тема! Hug
А  вали всяка нощ при мен.И кротко,и с гръмотевици.
Сперминтът(м/у джоджен и мента),мащерката и мексиканският анасон са натежали от влага и зелено.Под тях спят две заенца.
Майката бръсне лекинко в листата на репите.
Е,тук-там в граховите филизи се пресяха,но е умерена.Детелината повече и харесва.
Да се похваля с първите ягоди.Сорта е с розово-червени цветове,ранен,студоустойчив.
Преди 2 седмици ги разсадих какво Вили каза и другата седмица един голям 4 годишен Марти за пръв път в живота си  ще ги разрови на рожденния ден.
Това ще бъде моя подарък за него.
http://prikachi.com/images/916/4668916T.jpg
Настоятелно препоръчвам чая(смрадливата настойка) от сено на люцерна.
Лукче,в една 20 литрова кофа натъпках колкото можах и залях с вода.И на слънце с капак.
1 супена лъжица моласа,1 лъжица английска сол.И бъркане след 3-тия ден.
Е,гади ми се,но не е болка за умиране.Поливам чесъна и кромита.Спря да жълтее.А с прясно наскубаната люцерна,детелина направо завивам като мулч редовете.
И краставиците,и в тиквичките.
Най-накрая се убедих,че като разсаждам зелеви(карфиол,броколи,брюкселско,зеле) четенето на опаковката е жизнено необходимо.Преди-джаста-праста!
Те ще ми кажат дали ранно или късно да бъде. Joy
Ранното понася чудесно пролетната хладина.И се развива без да се мъчи.Със студа си расте.
Дали от ураганните ветрове и нулевите температури миналата седмица,нo ми избяга зелевата муха.Вярно,че пресадих нови тиквички,краставици.Пу-пу..
Репите сутрин имат герданчета от роса по листата и са се ококорили,зачервели над земята.
Забелязахте ли,че ако бръкнете с пръсти в нея тя е мека,топла надолу.Като женска пазва е... Laughing
ПС.Пропуснах нещо много важно.Мама е болна и се радва на толкова малко неща напоследък.Но вашите градинарски мисли и вълнения я усмихват.Току ме кара:Веселче,я прочети докъде го докараха твоите Мами и Татковци!Благодаря ви,от сърце! Hug

Последна редакция: пт, 20 апр 2012, 14:24 от Веселчето

# 64
Прекрасна, прекрасна ягодка, Веселче  Heart Eyes Как ми се прияде.
Имам една праскова, не й растат листенцата, какво ли й става  Sad Пораснаха малко, светли зелени, и край, другите две си растат нормално, тя вече втора година така тръгва и спира. Не мога да я снимам засега, непременно ще я покажа, все още се чудя да я отрежем ли или да спасяваме.

# 65
Да не е само гол запис- доматите ми започнаха да цъфтят на 3-та двойка листа

# 66
  • Видин

Имам една праскова, не й растат листенцата, какво ли й става  Sad Пораснаха малко, светли зелени, и край, другите две си растат нормално, тя вече втора година така тръгва и спира. Не мога да я снимам засега, непременно ще я покажа, все още се чудя да я отрежем ли или да спасяваме.

mama_gali, не я режете. Ние миналата година щяхме да режем една такава,а пък август месец си направихме 30 буркана компот от нея.Само,че тази година май няма да ни зарадва.Имаше много малко цветчета и то само на няколко клонки. На останалите има  само листа.Ами то при нашите -30 градуса зимата, и на това сме доволни.

# 67
Аз пък не знаех, че касиса трябва да се подрязва. Confused
В двора на село имаме едно храстче, което е сигурно вече 20-25 годишно, но никога не е подрязвано.
Всяка година събираме почти кофа плодове от него (дребни, червени)
Тази година си взех стръкче с коренче да си засадя и при мен, та ако има някакви правила за рязането, казвайте, да го почвам от по-рано  Simple Smile

# 68
  • на брега на Дунава
С какво пръскате в момента дръвчетата ? Есента по време на листопада използвах карбамид/урея/ и след това нищо не съм пръскала ,защото все или валеше или имаше вятър.Сега почти прецъфтяха повечето ,а ябълките в момента са цъфнали.Имам намерение да пръскам с цитрусова настойка асмите ,защото всяка година се появяват акари и краста /то пак са си акари/. Жълтеят ми крайчетата на листата на чесъна? Дали е лукова муха  newsm78 Като вадя за салатката сякаш няма следи , но знам ли newsm12

# 69
И на мен ми жълтеят листата на чесъна,а на лука само на две стръкчета върховете им жълтеят.
Веселче помагай моля те ,че като си гледам чесъна треска ме тресе.Каква е тази моласа това да не е мая newsm78 уф много съм зле Laughing
Все забравям да кажа ,че преди две седмици мъжо пося левурда,но днес я гледам цъфнала май няма да и харесва на слънце.Ам то и логично де все пак расте под дърветата.Но ние нали искаме да натхитрим природата да пробваме де Mr. Green

# 70
  • При розите и топлата вода ......!
Привет градинари! Hug
Хаирлия да е новата тема.   bouquet
Цял ден при нас вали. През почивните дни няма да се влиза в градината, а толкова планове имах. Посях тичквички повторно, че преди студовете сложих първите и не бяха излезли. За моя изненада в няколко гнезденца има излезли и порасли на няколко листа. Попълних празните, но толкова добре се бяха рътили, че листенцата са вече над земята.
И на мен ми дадоха от ментовия джоджен но по- не ми харесва.
Сложих лавандула и розмарин в кофички, но май ще е провал, още не са се показали.  Embarassed
Веселчето Hug Hug Hug, за мама.
МХ, при нашите дръвчета няма да мине без химия. Миналата година прасковите се разболяха от нещо и не можахме да ги спасим. http://gelika.snimka.bg/hobby/gradina-2011.588071.24414512 Сега ще се презастраховаме.

# 71
Здравейте!Може ли един спешен отговор на  въпрос? CryЗащо така шантаво ми се получава-краставичките ми изобщо не искат да тръгнат?Слабички ми са и това е..а доматките до тях направо полудяха.Освен това някаква болест като чели ги мъчи-листата им избледняват и изсъхват.Мислех ,че е от топлината/в парника си става доста топличко,ама май няма да е това.....пък пръсках и аз да кажа с какво ли не.......Ка то ви чета ,чецвят имате и на домати и на краставици...........направо вече си представям как си ги купувам моите от пазара-ами не щат тези краставици да растат и това е ,подхраних ги с коприва,викам азот им трябва,ама newsm78 не щат.Доматите и те уж ранен сорт,корени бая големи ,ама цвят ...няма.Защо така?Тука някой писа за кокошия тор,имам от това-дали да не пополея малко с шербет,може пък да живнат,а?

# 72
  • Вече на светло в София
Предложете някой ранен сорт домати за по-висока надморска височина да си купя 5,6 корена да има по-рано, защото моите са по-късни.

# 73
  • Варна-София
Валерика, опитай се да видиш дали нямат акари краставичките. Гледай от долната страна на листата. Има ли изсмукани точки? Тези животинки са отговорни за неочаквано много провали, особено за онези, при които като че ли няма видима заплаха.

Гелика, прасковата ти има късно гниене. Неприятна болест е. Без химия трудно се контролира. Аз миналата година не пръсках с нищо за нея. Справях се механично. Не съм й още "хванала цаката" с еко-био методи.

Скела, подхрани си чесъна и лука с нещо, което да им даде азот - копривена настойка, например. Аз им правя шербет от биотор от ЧКЧ.

Моласата е меласа, но при нас не знам да се продава на дребно. Иначе се внася с танкери от Куба.

Мама Гали, прасковата не я режете, но веднага я натори добре с оборски тор, не само около стъблото, а направи проекция на короната, докъдето достига най-далечния клон, пусни перпендикуляр надолу и това ти е радиуса на пристволния кръг. Не ползвай лопата при прекопаване, защото се нараняват корените. Само с мотика, при повърхностни обработки, а дълбокото торене с оборски тор го прави със свредел. Освен това натори също незабавно със зелен камък, но само кореново. Листно торене за праскова със зелен камък не пробвай, защото само за 1 ден ще ти опадат всички листа. Ако има плод, прореди го, не натоварвай дървото, докато не се съвземе. Лятото следи за въшки. Обикновено прасковите се нападат от 2 вида въшки, но при болните дръвчета (като не се хранят добре концентрират захари) могат да станат и 3 - зелена прасковена листна въшка, щитоносна въшка и черна бобена листна въшка. Пръскай ги със зехтинено-сапунена емулсия по старата рецепта. Прасковите понасят отлично листно подхранване с копривена настойка - 5%. С копривена настойка може и да се подхранва кореново - 20%.

МХ, ябълките и крушите в момента на цъфтежа се пръскат с пероцин (контактен на медна основа), обаче ако е валежно - с рубиган (системен). Това е против струпясване. Доста пръскания си пропуснала. Може да не са достатъчно защитени срещу струпясване тази година. Прасковите ти страдат ли от съчмянка? Ако да - същите (горните) препарати ще свършат работа. Ако съчмянката рядко ти се появява по прасковите (както при мен) можеш да пропуснеш това пръскане.

Днес бях в градината. Този грах Утрило все повече ми харесва. Хвърчи, разклонява се, прави хубави храстчета. Надмина ми всички други сортове.

Гледах и лозите. Разпукали пъпки, скоро ще пръскам. Няма да му се дам на кюлемето тази година. Разделих лозите на 2 части - екологична и неекологична. Екологичната ми е от сортове, които не се пръскат и само оттам ще бера листа.

Последна редакция: сб, 21 апр 2012, 00:21 от amica1

# 74
  • на брега на Дунава
Мад65 Ето тук сортове ранни домати : http://agronet.bg/agro/zelenchuci/974-sortove-domati-ranni.html
amica1 И аз си мислех за пероцин.Утре ще видя на място.Нямам съчмянка поне за сега.Прасковите ми са малки още, а старата страдаше от какво ли не и я отрязахме.И без това пречеше Нещо не й бяхме избрали подходящо място.Сега съм се зарекла внимателно да подбирам кое къде слагам.
Жълтеенето по чесъна не е от липса на азот.Аз ги подхраних преди десет дни.Друго е , но какво не знам newsm78

Общи условия

Активация на акаунт